Intelligence Management: Σχέδιο Αναζήτησης Πληροφοριών
Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τα πέντε ακόμα σχέδια/ έγγραφα του Intelligence Management, τα οποία αποτελούν πυλώνες αποτελεσματικότητας ενός Γραφείου Πληροφοριών σε μια επιχείρηση.
Στην προηγούμενη δημοσίευση, (τεύχος Μαΐου – Ιουνίου), κάναμε λόγο για τη σημαντικότητα του Σχεδίου Αναζήτησης Πληροφοριών και τις επιμέρους πτυχές του, που στο σύνολό τους συγκροτούν τα οκτώ (8), σχέδια/ έγγραφα του Intelligence Management.
Από αυτά, διαπραγματευθήκαμε τα τρία πρώτα, που είναι:
- Ο Κανονισμός Λειτουργίας και Εξουσιοδοτήσεων του «Γραφείου Μελετών» και του «Υπαρχείου Ειδικών Εντολών». Πρόκειται για Κανονισμό Οργάνωσης.
- Ο Κανονισμός – Οδηγία Intelligence Management, που είναι διαφορετικός από τον πρώτο και αφορά σε δέσμη οδηγιών ασφαλείας (βήμα προς βήμα) για τον όλο χειρισμό των πληροφοριών.
- Η «Χάρτα Πληροφοριών» όπου πρόβλεψη και δημιουργική φαντασία αποτελούν τους αναγκαίους όρους για να ορισθούν «οι περιοχές αναζήτησης πληροφοριών».
Επισημάναμε επίσης τη νέα ανάγκη που αναδύεται στο Security, η οποία επιβάλλει πλέον τη δημιουργία ενός αυτοτελούς Γραφείου (στην αρχή και ενδεχομένως τμήματος, αργότερα) Ανάλυσης και Διαχείρισης Πληροφοριών, το οποίο θα μπορούσε να προσδιορισθεί ως «Γραφείο Μελετών». Σε χώρες όπως οι Η.Π.Α. και οι χώρες του «χείλους του Ειρηνικού», η ανάπτυξη τέτοιων γραφείων θεωρείται συστατικό λειτουργίας in house security και αναπτύσσεται μαζί με το Τμήμα ή τη Διεύθυνση εσωτερικής ασφάλειας και συμβατότητας της Επιχείρησης ή του Οργανισμού.
Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τα υπόλοιπα πέντε σχέδια/ έγγραφα του Intelligence Management, που είναι:
- Το Γενικό Σχέδιο Αναζήτησης Νοημόνων Πληροφοριών (Γ.Σ.Α.Ν.Π.), με καθοδηγητικό οδηγό τη «Χάρτα Πληροφοριών».
- Το Ειδικό Σ.Α.Ν.Π. (Ε.Σ.Α.Ν.Π.). Πρόκειται για Σ.Α.Ν.Π. ανά «Τομέα ή Περιοχή Δράσης».
- Το «D – Σ.Α.Ν.Π.». Από το αρχικό του Detachment (Απόσπασμα) και τη βραχυγραφία Σ.Α.Ν.Π. Αφορά τόσο στο Γ.Σ.Α.Ν.Π. όσο και τα Ε.Σ.Α.Ν.Π. για εργασίες ανά περίσταση, διότι τα Γ.Σ.Α.Ν.Π. και Ε.Σ.Α.Ν.Π. ουδέποτε «βγαίνουν», από το «Γραφείο Μελετών».
- Το «Ε.Α.Α.» για την εκτέλεση Αποστολών ή Αποστολής Αναζήτησης.
- Το «Ειδ.Ε.Α.Π.», δηλαδή αυτό που αφορά στις Ειδικές Εντολές Αναζήτησης Πληροφοριών.
Η Ειδική Αποστολή Αναζήτησης και η Ειδική Εντολή Αναζήτησης Πληροφοριών «Ε.Α.Α.» και «Ειδ.Ε.Α.Π.» αντίστοιχα, διαφέρουν από τα D – ΣΑΝΠ. Η Ε.Α.Α. αφορά σε Προσωπικό δικό μας ή συνεργάτες μας. Έχουν τη μορφή μιας προηγμένης αναφοράς. Τέτοιες αναφορές μπορούν να αποτελέσουν υποστηρικτικά στοιχεία σε ένα D – ΣΑΝΠ. Οι « Ειδ.Ε.Α.Π.» πάλι, έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα, κρίσιμο, απόρρητο και μεγίστης σπουδαιότητας. Αφορούν σε Αναζήτηση Πληροφοριών άμεσης χρήσης από το Top- Management της επιχείρησης ή του Οργανισμού.
1. Γενικό Σχέδιο Αναζήτησης Νοημόνων Πληροφοριών (Γ.Σ.Α.Ν.Π.)
Το Γενικό Σχέδιο Αναζήτησης Νοημόνων Πληροφοριών (Γ.Σ.Α.Ν.Π.),
αφορά σε αναζήτηση πληροφοριών που έχουν συνήθως πάγιο χαρακτήρα ερωτημάτων. Αυτά έχουν να κάνουν με: την παρακολούθηση των αλλαγών της νομοθεσίας αλλά και των εκδιδόμενων αποφάσεων που αφορούν στις κύριες και δευτερεύουσες δραστηριότητες της επιχείρησης ή του Οργανισμού. Ακόμα σχετίζεται με την παρακολούθηση της νομοθεσίας, αποφάσεων, διατάξεων, που αφορούν στις αλληλεπιδράσεις και τις διασυνδέσεις επιχείρησης, εταιρείας ή Οργανισμού με το περιβάλλον, τις εργασιακές σχέσεις, τις σχέσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία και τις αλλαγές στη σύναψη συμφωνητικών και συμβάσεων, αλλά και τη συμμόρφωση και αποφυγή καταστάσεων που θα οδηγούσαν στην επιβολή διοικητικών μέτρων και προστίμων ή και αναζήτηση ακόμη και ποινικών ή αστικών ευθυνών. Επίσης περιλαμβάνει την επισκόπηση της ειδησεογραφίας, της δραστηριότητας ανταγωνιστών και το στοχασμό «πάνω στα κρυφά νοήματα» της επικοινωνιακής τους στρατηγικής, όπως και την κατάταξη πληροφοριών από το προσωπικό το οποίο δέχεται ερωτήματα, που φανερώνουν ερωτήσεις προετοιμασμένες/ επιμελημένες από αυτόν/αυτούς που τις κάνουν. Π.χ. «.να σας ρωτήσω κάτι, έτσι από περιέργεια., αληθεύει η φήμη ότι..» (μπορεί να είναι ερώτηση πελάτη πολυτελούς resort, σε σερβιτόρο πρωινού με τον οποίο φροντίζει προηγουμένως να δημιουργήσει σχέση συμπάθειας ως αξιόλογος πελάτης. (Πρόκειται για κλασική μέθοδο στη συλλογή φημών, μεθόδου της εμπορικής κατασκοπείας, γνωστότερης στον κόσμο του Intelligence Management ως Askint- Ask to obtain Information και ενδεχομένως και Intelligence – την περίπτωση αυτή εξετάζουμε αναλυτικότερα στις «Ε.Α.Α.», κατωτέρω). Στο (Γ.Σ.Α.Ν.Π.) μας αφορά ακόμα η αναζήτηση ιχνών διαρροών εμπορικών μυστικών και «προϊόντων διανόησης» στο πλαίσιο του «επιχειρείν», τα οποία όμως θα ενταχθούν στο πλάνο προετοιμασίας για τρομοκρατικές επιθέσεις, διενέργεια δολιοφθορών, απατών αλλά και «δολοφονίας χαρακτήρων στελεχών» που θα τους εκθέσουν με αναρτήσεις δια μέσω διαδικτύου, για παράδειγμα, αλλά και η αναζήτηση πληροφοριών για δόμηση εκτιμήσεων ύστερα από ανάλυση, για πιθανές ενέργειες απρόκλητης βίας κατά προσωπικού, εγκαταστάσεων, διευκολύνσεων και μέσων ή εκδηλώσεων «συμβολικών κτυπημάτων» από «ένοπλες διαφωνίες».
2. Ειδικό Σ.Α.Ν.Π. (Ε.Σ.Α.Ν.Π.)
Πρόκειται για Σ.Α.Ν.Π. ανά «Τομέα ή Περιοχή Δράσης». Υπάρχοντος του Γ.Σ.Α.Ν.Π. και επί ενός θέματος μεγάλης σπουδαιότητας και επείγουσας φύσης, αναπτύσσεται (θυγατρικά) ένα Ε. Σ.Α.Ν.Π., σε σχέση Διός – Αθηνάς, που σε ορισμένες περιπτώσεις γιγαντώνεται και φαίνεται να κυριαρχεί του Γ. Σ. Α. Ν. Π. Μία τέτοια περίπτωση αφορά στις merint – αν η εταιρεία μας είναι, για παράδειγμα, ναυτιλιακή ή/ και ναυτιλιακή ή διαθέτει οργανωμένο δίκτυο οδικών μεταφορών. Τότε, για το κοινό καλό αφιερώνεται και μία ιδιαίτερη περιοχή στο Γ.Σ.Α.Ν.Π. σε συσχέτιση με τη «Χάρτα Πληροφοριών», για τις λεγόμενες «merint» ή merchant intelligence. Πρόκειται για οδηγίες αναγνώρισης αλλά και οδηγίες επικοινωνιών για παράνομες δραστηριότητες ζωτικής σημασίας που μπορούν να αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα, αλλά και την εθνική ασφάλεια της Χώρας που αναφέρονται από τους πλοιάρχους αλλά και από τους οδηγούς των χερσαίων μέσων μεταφοράς.
3. Το «D – Σ.Α.Ν.Π.»
Από το αρχικό του Detachment (Απόσπασμα) και τη βραχυγραφία Σ.Α.Ν.Π. Αφορά τόσο στο Γ.Σ.Α.Ν.Π. όσο και στα Ε.Σ.Α.Ν.Π. για εργασίες ανά περίσταση, διότι τα Γ.Σ.Α.Ν.Π. και Ε.Σ.Α.Ν.Π. ουδέποτε «βγαίνουν» μέσα από το « Γραφείο Μελετών». Ένα τέτοιο «D – Σ.Α.Ν.Π.» για παράδειγμα, είναι οι οδηγίες αναγνώρισης αλλά και οι οδηγίες επικοινωνιών που δίνονται στους πλοιάρχους ή τους οδηγούς στις «merint» της προηγουμένης περίπτωσης, σε συνεργασία με επιτελείς του φορέα που θα δεχτεί την πληροφοριακή εξυπηρέτηση. Όταν θέλουμε να αναθέσουμε έργο σε Short Time Experts παραδίδουμε απόσπασμα επί του συγκεκριμένου θέματος, εμπλουτισμένου με επιτελική εργασία και με τυχόν διαθέσιμα υποβοηθητικά στοιχεία, π.χ. «Ε.Α.Α.» περί των οποίων το ακριβώς παρακάτω.
4. Το Σχέδιο για τις Ειδικές Αποστολές Αναζήτησης «Ε.Α.Α.»
Πρώτα -πρώτα μία «Ε.Α.Α.» (Ειδική Αποστολή Αναζήτησης) είναι μία ειδική εντολή συμπληρωματικού χαρακτήρα και αφορά πάντα σε ένα Ειδικό Σ.Α.Ν.Π. (Ε.Σ.Α.Ν.Π.). Δίδεται δηλαδή μία διασφαλισμένη εντολή (από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Μελετών) σε ένα από τα στελέχη του γραφείου να κάνει ειδική έρευνα πάνω σε ένα θέμα που προκύπτει από το Ειδικό Σ.Α.Ν.Π. Στο στέλεχος αυτό θα δοθεί το ειδικό απόσπασμα (« D – Ε. Σ.Α.Ν.Π.») για μελέτη και επεξεργασία, αφού το Ειδικό Σ.Α.Ν.Π. «δεν βγαίνει από το Γραφείο». Παράδειγμα: το 1991 στη Γαλλία πανηγύριζαν την επιτυχία αεροπορικής βιομηχανίας να εφοδιάσει την Ινδία με μαχητικά αεροσκάφη, υπερτερώντας της ανταγωνίστριας εταιρείας των Η.Π.Α. Η γαλλική βιομηχανία με δικούς της μηχανισμούς ασφάλειας και πληροφοριών, είχε δημιουργήσει Γ.Σ.Α.Ν.Π. με κατευθύνοντα μηχανισμό τη «Χάρτα Πληροφοριών». Όταν έγιναν αντιληπτές οι προθέσεις της Ινδίας, δημιουργήθηκε Ειδικό Σ.Α.Ν.Π. για την αγορά της Ινδίας. Συγκεντρώθηκαν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και τότε προέκυψαν και οι πληροφορίες για ανταγωνιστές. Για κάθε ανταγωνιστή και όπου συναντήθηκε εμπόδιο για περαιτέρω λεπτομερείς πληροφορίες, δημιουργήθηκε Σχέδιο για τις Ειδικές Αποστολές Αναζήτησης, για κάθε έναν από τους ανταγωνιστές. Το κάθε στέλεχος που ανέλαβε και ένα ανταγωνιστή δυνάμει Ειδικής Αποστολής Αναζήτησης, εφοδιάστηκε με ένα απόσπασμα του Ειδικού Σ.Α.Ν.Π. που αφορούσε στη συγκεκριμένη αγορά (Ινδία) με λεπτομερείς οικονομικές αναλύσεις, αναλύσεις προσωπικοτήτων που θα είχαν το βάρος των αποφάσεων, αλλά και τις υπάρχουσες πληροφορίες της κίνησης στην αγορά των ανταγωνιστών. Η «Ε.Α.Α.» που αφορούσε σε ανταγωνίστρια βιομηχανία στις Η.Π.Α. έφερε αποτελέσματα πέραν των πλέον αισιόδοξων προβλέψεων. Απέφερε με ακρίβεια, προταθείσες τιμές και αντισταθμιστικά οφέλη. Η γαλλική εταιρεία ενέτεινε τα μέτρα ασφαλείας για τυχόν διαρροές δικές της, έκανε προσφορά που αποτέλεσε «βολή της μπάλας από πολύ κοντά και σε αφύλακτο τέρμα». Η Ινδία αγόρασε γαλλικά μαχητικά. Ο επικεφαλής της ασφάλειας, Πιέρ Μαριόν, αποθεώθηκε, αφού η επιτυχία θεωρήθηκε δικό του επίτευγμα.
5. Ειδικές Εντολές Αναζήτησης Πληροφοριών «Ειδ.Ε.Α.Π.»
Οι «Ειδ.Ε.Α.Π.» με τον κατεπείγοντα, κρίσιμο, απόρρητο και μεγίστης σπουδαιότητας χαρακτήρα, αφορούν στο απόρρητο των απορρήτων σχέδιο του Top Management. Η διαφορά από τις «Ε.Α.Α.» είναι ότι μπορεί να μην είναι γνωστές στην ολότητά τους, ούτε στο Διευθυντή Ασφάλειας και Συμβατότητας – και φυσικά στον Υπεύθυνο του «Γραφείου Μελετών» (παρόλο που συντάσσεται με τη συνδρομή τους), επειδή αυτό που δεν είναι γνωστό είναι οι προθέσεις του Top Management.
Οι « Ειδ.Ε.Α.Π.» περιλαμβάνουν και τον τρόπο δράσης που δίνεται υπό τύπο γενικής συμβουλής διπλωματικά διατυπωμένης, ώστε οι τυχόν ευθύνες να μην αγγίξουν το Top Management. Παράδειγμα: Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε την Υπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων. (Πάνω στο πρότυπο αυτό οι Η.Π.Α. δημιούργησαν το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών με επικεφαλής τον ξακουστό στρατηγό Ντόνοβαν, σύμβουλο του Προέδρου Ρούσβελτ. Το Γραφείο αυτό αντικαταστάθηκε αργότερα από τη C.I.A.).
Η Υπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων είχε ως αποστολή να συγκεντρώνει πληροφορίες από τις κατεχόμενες από τα γερμανικά στρατεύματα χώρες της Ευρώπης, αλλά και να εκτελεί δολιοφθορές – και φυσικά να έρχεται σε επαφή με τις κατά τόπους αντιστασιακές ομάδες και να εκπαιδεύει καταδρομείς. Η Υπηρεσία βέβαια είχε καταστρώσει και τα 8 σχέδια των πληροφοριών και πέρα από τον οργανισμό συγκρότησης και τον κώδικα οδηγιών, είχε καταστρώσει το Γ.Σ.Α.Ν.Π. με κατευθύνοντα μηχανισμό, φυσικά, τη «Χάρτα Πληροφοριών», τα Ειδικά Σ.Α.Ν.Π., για τον εμπλουτισμό των οποίων γινόταν χρήση των D- Σ.Α.Ν.Π. αλλά και των «Ε.Α.Α.». Από το Ειδικό Σ.Α.Ν.Π που αφορούσε στη Νορβηγία (χειριστής ο Συνταγματάρχης Ουίλσον) προέκυψε ότι η Κρατική Υδροηλεκτρική Εταιρεία που διέθετε εγκατάσταση παραγωγής «βαρέως ύδατος» στα νότια της γραμμής Όσλο- Μπέργκεν, δέχθηκε πιέσεις από τους Γερμανούς να αυξήσουν την παραγωγή. Μέχρι τότε η παραγωγή ήταν μικρή και η διαδικασία πολύπλοκη, ενώ ο χρόνος παραγωγής απαιτούσε ένα ημερολογιακό έτος. Το «βαρύ ύδωρ» είναι βασικό στοιχείο κατασκευής της ατομικής βόμβας. Οι πληροφορίες ήσαν ανησυχητικές και προσανατόλισαν στην καταστροφή των εγκαταστάσεων και της ποσότητας του «βαρέως ύδατος». Δόθηκαν οι σχετικές «Ε.Α.Α.» οι οποίες απέδωσαν μέχρις ενός σημείου. Δηλαδή πληροφορίες για την περιοχή και για τον τρόπο που θα σχεδιαζόταν μία καταδρομική επιχείρηση. Μάλιστα, με βάση αυτές τις «Ε.Α.Α.» η Βρετανική υπηρεσία ήλθε σε επαφή με τον Κνουτ ΧΑΟΥΚΕΛΙΝΤ, Νορβηγό ηγέτη της αντίστασης και με τον ικανότατο κομάντο ¶ϊναρ ΣΚΙΝΑΡΛΑΝΤ. Έλειπαν ζωτικές πληροφορίες που θα έδειχναν την τρωτότητα όπου θα επιχειρούσαν οι κομάντος.
Τότε, λόγω του κατεπείγοντα, κρίσιμου, απόρρητου και μεγίστης σπουδαιότητας χαρακτήρα της κατάστασης «μπήκε σε ενέργεια» μία «Ειδ.Ε.Α.Π.». Ο υπεύθυνος αξιωματικός λειτούργησε αποτελεσματικά. Ανακάλυψε και έπεισε τον καλύτερο ειδικό στη νορβηγική βιομηχανία, τον καθηγητή Λέϊφ ΤΣΟΝΣΤΑΝΤ που γνώριζε όλα τα πολύπλοκα υλικά που χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή «βαρέως ύδατος», καθώς και το τι εξοπλισμός και εγκαταστάσεις απαιτούνταν. Μάλιστα γνώριζε και τις σχετικές εγκαταστάσεις. Η μελέτη του ήταν πέρα για πέρα ακριβής. Τόνισε τα τρωτά σημεία που δεν θα άντεχαν σε μία συνδυασμένη επίθεση και θα αχρηστεύονταν οριστικά μαζί με το προϊόν. Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 1944, τέλειωσαν όλα. Αν δεν συντασσόταν η συγκεκριμένη «Ειδ.Ε.Α.Π.» βάσει του σχετικού σχεδίου των Ειδικών Εντολών Αναζήτησης Πληροφοριών, η έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ίσως να ήταν διαφορετική. Με το παράδειγμα αυτό καταδείξαμε το «μείζον» (επίπεδο κρατικών υπηρεσιών σε πόλεμο) οπότε το έλασσον επίπεδο επιχειρήσεων είναι ευκολότερο. ¶λλωστε μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλοι Οργανισμοί έχουν την τάση να «μιμούνται» την κρατική οργάνωση, προς το πιο ευέλικτο και το πιο αποτελεσματικό όμως.
Γιατί να «επενδύσουμε» σε μία Υπηρεσία Πληροφοριών» στην επιχείρηση;
Τέλος – και μετά από όσα είπαμε για τα σχέδια στο Intelligence Management, αλλά και τα λοιπά σχέδια ασφαλείας (Master Plan, Σ.Α.Ε.Κ., Εγχειρίδιο Κρίσεων, Εσωτερικό Κανονισμό Πολιτικής ¶μυνας, δημοσιεύματά μας το 2011) την οργάνωση τμημάτων ασφαλείας και πληροφοριών κ.λπ., μπορεί εύκολα να τεθεί ένα εύλογο ερώτημα. Αφού ακόμη και για τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι έχουν κόστος «of doing nothing» επειδή η καθημερινή δουλειά Security δίνει την εντύπωση ότι δεν παράγει («παιδική ασθένεια απόψεων του επιχειρείν»), συνεπώς η δημιουργία τμήματος (πολλώ μάλλον Διεύθυνσης Ασφαλείας) και ακόμη η επιπλέον δημιουργία «Υπηρεσίας Πληροφοριών» της επιχείρησης ή του Οργανισμού, θα είναι επένδυση με αμφιλεγόμενη απόδοση; ¶ρα, μήπως συνιστά κόστος και αρνητική οικονομική επιβάρυνση για τον επιχειρηματία και δεν «είναι εποχές για τέτοια»; Στην πιο ευνοϊκή περίπτωση, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το όλο θέμα ως θεωρητικά άξιο προσοχής, αλλά ότι απλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Αυτό οφείλεται και σε ένα άλλο λόγο. Στο ότι οι Security Managers, οι ίδιοι αλλά και η υφιστάμενη «κουλτούρα» Security, δεν πείθουν (ακόμη). Η προσλαμβάνουσα εικόνα των επιχειρηματιών αλλά και των « stakeholders» μιας επιχείρησης για τα θέματα ασφαλείας όπως έχουν διαμορφωθεί, τους κάνει να έχουν φόβο, οπότε και η βούληση να έχουν διαθέσιμους πόρους, τους δίνει την εντύπωση ότι τα όσα επενδυθούν δεν θα αποδώσουν. Αυτό μεθερμηνεύεται ως έλλειψη εμπιστοσύνης στις γνώσεις και στις ικανότητες των εμπλεκομένων στην ασφάλεια να φανούν αντάξιοι μιας τέτοιας επένδυσης. Για το λόγο αυτό απαιτείται αυτοβελτίωση των Security Managers, με τη διαρκή αναζήτηση εκπαιδευτικών ευκαιριών.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις πολυεθνικές εταιρείες. Πρόκειται για διεθνείς εταιρείες με αλυσίδα δραστηριοτήτων στις σημαντικότερες οικονομικά περιοχές του πλανήτη, με παγκόσμιο ορίζοντα στην αναζήτηση ευκαιριών και με διευθυντικές αποφάσεις παγκόσμιου χαρακτήρα. Διοικούνται από πολύ έξυπνους επιχειρηματίες, που το κάθε τι το αντιμετωπίζουν με ένα προϋπολογισμό. Προϋπολογισμό για νομικές υπηρεσίες, προϋπολογισμό για την ασφάλεια κ.ο.κ., που μπορούν να φθάνουν συνολικά το 1 ή 1,5 ή και 2 % των πωλήσεων. Με ετήσιες πωλήσεις από 100 έως και 200 δις δολάρια, περίπου, με τον προϋπολογισμό για υπηρεσίες ασφαλείας να κυμαίνεται από 0,7- έως 1 %, έχουμε στη « χειρότερη» περίπτωση 700 εκ. δολάρια έως 1 δις για την ασφάλεια – και στην πιο ευνοϊκή, 1δις 400 εκ. δολάρια έως 2 δις δολάρια (πάλι για την ασφάλεια).
Αν τα έξοδα είναι μικρότερα από την πρόβλεψη, υπάρχουν οι άγρυπνοι εσωτερικοί ελεγκτές που ειδοποιούν το Top Management. Αμέσως επέρχεται ανησυχία. Στη συνέχεια ειδοποιούν όλα τα στελέχη της ασφάλειας και διενεργούν εις βάρος τους προκαταρτική εξέταση για πιθανή πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων και αρχίζουν να επεξεργάζονται αλλαγές στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Συμβατότητας – αλλά και εκ βάθρων αλλαγές των στελεχών Intelligence Management, επειδή η αποκρυστάλλωση του συμπεράσματος είναι: «Δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τον Οργανισμό».
Στο παρόν
Και επειδή εστιαστήκαμε στις ειδικές εντολές και οι ειδικές εντολές αναζήτησης πληροφοριών αποτελούν σχέδια πληροφοριών. ¶λλωστε, ο όρος σχέδιο εννοεί τον τρόπο με τον οποίο θα επιλύσουμε ένα πρόβλημα ή μία κατάσταση που θα προκύψει μελλοντικά. Στα σχέδια λοιπόν που αφορούν σε ειδικές εντολές και ειδικές εντολές αναζήτησης πληροφοριών, σπουδαίο ρόλο διαδραματίζουν οι short time intelligence experts και οι κατά το κοινώς λεγόμενο, πράκτορες ή ειδικοί στην παροχή κρίσιμων πληροφοριών. Στο επόμενο λοιπόν δημοσίευμά μας, το διακύβευμα θα αφορά στις Πηγές Πληροφοριών και στο Χειρισμό «Πρακτόρων» (HUMINT). Επίσης θα αναλύσουμε τη σημαντική περίπτωση στα χρονικά της συλλογής βιομηχανικών πληροφοριών, του Σάρλ Λισιετό.
Από τον Σπύρο Μιχαήλ Κυριακάκη,
Επικεφαλής Σπουδών,
που οδηγεί στην απόκτηση CERTIFICATE, στη
Στρατηγική Διεύθυνση Έργων Ιδιωτικής Ασφάλειας,
KE.M.E. NEW YORK COLLEGE.