Security Master Plan: Το «έξυπνο» έγγραφο καθοδήγησης για αποτελεσματική ασφάλεια
Το Se.Ma.P. λοιπόν, είναι ένα «έξυπνο» στρατηγικό έγγραφο, το οποίο κατευθύνει στην τεχνική του χειρισμού όλων των μέσων και της ισχύος που διαθέτουμε, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί και όχι απλά επαρκείς στην προστασία της επιχείρησης ή του Οργανισμού.
Το Επιχειρηματικό Σχέδιο Ασφαλείας (Επ.Σ.Α.) ή Πρόγραμμα Ασφαλείας (Π.ΑΣ.), είναι γνωστό διεθνώς και ως «Se.Ma.P.», βραχυγραφία του Security Master Plan.
Υφίσταται μία εννοιολογική διαφορά σε όρους, τους οποίους εμείς πολλές φορές χρησιμοποιούμε εναλλακτικά, εννοώντας όμως το ίδιο πράγμα στην καθημερινότητα του security. ¶λλο σημαίνει ο όρος σχέδιο και άλλο ο όρος πρόγραμμα. Ο πρώτος είναι όρος γενικός και περιλαμβάνει δύο κατηγορίες σχεδίων.
1. Τα λεγόμενα standing plans, ευρέων χρονικών περιθωρίων που αφορούν στον αντικειμενικό σκοπό.
2. Τα single – use plans. Είναι αντίθετα των ανωτέρω από πλευράς εύρους χρονικής ισχύος και αφορούν σε επιμέρους στόχους που ενσωματώνονται στο τέλος στον αντικειμενικό σκοπό.
Ο όρος πρόγραμμα αναφέρεται σαν ομπρέλα μιας ομάδας ή ενός σετ σχεδίων της δεύτερης από τις παραπάνω κατηγορίες που αναφέρθηκαν. Δηλαδή, απλά μία ομάδα single – use plans συνθέτει ένα πρόγραμμα. Επίσης, ένα πρόγραμμα μπορεί να αποτελείται από ένα αριθμό έργων που πρέπει να γίνουν (projects), όπου το κάθε project απαιτεί συνήθως ένα single- use plan. Συνακόλουθα, οι δύο όροι «project» και «single – use plan» χρησιμοποιούνται ο ένας αντί του άλλου. Αφορούν όπως είπαμε στην επίτευξη επιμέρους στόχων ασφαλείας για την περίπτωσή μας, όπου η επίτευξη όλων μαζί θα εκπληρώσει τον αντικειμενικό σκοπό. Δηλαδή τη συνεχή προστασία της επιχείρησης ή του Οργανισμού από απώλειες και από ενέργειες ή περιστατικά, που εκ των υστέρων θα χαρακτηρίζονταν ως αδύνατα να προβλεφθούν, δηλαδή ασύμμετρα.
Τι ακριβώς είναι το Security Master Plan
Το Se.Ma.P. λοιπόν, είναι ένα «έξυπνο» στρατηγικό έγγραφο το οποίο κατευθύνει το χειρισμό όλων των μέσων και της ισχύος που διαθέτουμε, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί και όχι απλά επαρκείς στην προστασία της επιχείρησης ή του Οργανισμού, μέσα σε όλη την πορεία ανάπτυξής του και σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Εκφράζει την τέχνη της κυριαρχίας επί των προβλημάτων και των κρίσεων, όπως ανάλογα για τη στρατιωτική στρατηγική τοποθετήθηκαν οι στρατάρχες ΦΟΣ και ΜΠΕΦΡ. Παράλληλα, είναι το έγγραφο που με δημιουργικό τρόπο θέτει στόχους, η υλοποίηση των οποίων θα εκπληρώσει τον αντικειμενικό σκοπό και κατευθύνει στις πλέον κατάλληλες κινήσεις και αναπληρώσεις. Επίσης υποδεικνύει την τέχνη της διαλεκτικής των δυνάμεων και βουλήσεων ώστε να τερματισθεί μία κρίση, με ρυθμιστή πάντοτε το ό,τι μία εφαρμογή επίδειξης δύναμης μπορεί να είναι είτε "εκτός βεληνεκούς" της όλης κατάστασης ή πολύ επικίνδυνη. Παράλληλα καθοδηγεί με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί ένας επιμέρους στόχος ή μία ομάδα παρόμοιων στόχων, καθοδηγώντας και στο "ποιος" θα κάνει "τι". Ακόμα φροντίζει το σύννομο των οδηγιών που δίνει με τη μορφή συστάσεων ή βέλτιστων πρακτικών και με ταυτόχρονη μέριμνα της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, τα οποία στην περίπτωση της ιδιωτικής ασφάλειας υπεισέρχονται στις σχέσεις και μεταξύ ιδιωτών, σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ.1 του Συντάγματος της χώρας μας. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα σχέδιο, ένα έγγραφο, που έχει ως σκοπό να πείσει το TOP MANAGEMENT και να είναι ταυτόχρονα εξουσιοδοτικό και νομιμοποιητικό
άλλων σχεδίων (επιτελικών και επιχειρησιακών) καθώς και των σχετικών με αυτά ενεργειών και πρακτικών.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει το Security Master Plan
Το Security Master Plan δεν πρέπει να αποτελέσει ως προς τη δομή του, αντιγραφή άλλων Master Plans με κατάλληλες προσαρμογές για τα θέματα της ασφάλειας. Είναι αυτόνομο και αυτόφωτο, βασίζεται πάνω στις γνώσεις της Επιστήμης του Security Management και αποτελεί τη διάβαση στην πρακτική εφαρμογή security, που πρέπει να γίνεται με τέχνη. Δηλαδή με έξυπνο τρόπο, που θα βοηθήσει και την επιχειρηματική ανάπτυξη της επιχείρησης ή του Οργανισμού ή ακόμη και της ΙΕΠΥΑ και του πελάτη.
Η δομή του Master Plan έχει ως εξής: Αποτελείται κατά βάση από πέντε (5) Κεφάλαια ή Μέρη ή Θέματα. Η μορφή της όλης δομής έχει την κλασική αρχιτεκτονική ενός εγγράφου αναφοράς μιας επιστημονικής έρευνας ή μιας μελέτης και συντίθεται από:
Το Εξώφυλλο.
Περιλαμβάνει το logo της Εταιρείας ή του Οργανισμού, τον τίτλο, (Επ.Σ.Α. κ.λπ., σε ανάλυση) και κάτω δεξιά αναφέρεται ο τόπος έδρας της Εταιρείας ή του Οργανισμού, η ημερομηνία ολοκλήρωσης του σχεδίου και το έτος.
Στο πάνω μέρος της σελίδας του Εξωφύλλου και περί το μέσο της, όπως και σε κάθε σελίδα του σχεδίου, καλό είναι να αναφέρεται η φράση "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ". Επίσης στο κάτω μέρος κάθε σελίδας, εγώ προσωπικά βάζω με μικρά καλλιγραφικά γράμματα ένα σύνθημα να επαναλαμβάνεται. Για παράδειγμα, «Επιτυχία δια μέσω της Ασφάλειας». Τέλος, σε κάθε σελίδα του σχεδίου, πέραν της σελίδας του τίτλου όπου το logo της Εταιρείας κυριαρχεί, τίθεται το λογότυπο αυτό σε σμίκρυνση και κατά προτίμηση στο άνω δεξιό μέρος της κάθε σελίδας.
Τη σελίδα "ενσωματωμένης σύμπτυξης" όλου του σχεδίου.
Αφορά στη γρήγορη επισκόπηση όλου του εγγράφου του Master Plan, με τη λογική της "παραθυροποίησης" των Η/Υ για λόγους διευκόλυνσης του προσανατολισμού αυτών που πρέπει να το μελετήσουν.
Τον πίνακα αναθεωρήσεων σημείων του σχεδίου.
Με ενδείξεις συνταγμένες σε πίνακα, που θα αναφέρονται σε : ημερομηνία, αριθ. πρωτ. της αναθεώρησης, τα στοιχεία των σελίδων που προστίθενται ως νέες ή ως νέα έκδοση παλαιοτέρων, τα στοιχεία των σελίδων που αντικαθίστανται από τις νέες, το θέμα τους (τι αφορούν δηλαδή) και την ημερομηνία καταστροφής των αναθεωρημένων σελίδων, από επιτροπή.
Τον πίνακα βραχυγραφιών και επεξηγήσεων.
Κρίνεται ότι θα εξυπηρετήσει πολύ. Π.χ., ΑΝΣΚ: Αντικειμενικός Σκοπός, ISPS code (Internatonal Ship and Port facility Security code): Διεθνής Κώδικας για την Ασφάλεια Πλοίου και Λιμενικής Εγκατάστασης κ.λπ.
Τον Λεπτομερή Πίνακα Περιεχομένων.
Την Εισαγωγή.
Σε αυτήν και μεταξύ των στοιχείων, γίνεται οπωσδήποτε μνεία του εδ. ‘η’ της παραγ. 1, του αρ.1, του Ν.3707/2008 ( εκπόνηση μελετών κ.λπ.), αφού η εκπόνηση του Μaster Plan αλλά και των λοιπών σχεδίων που θα εξετάσουμε στις επόμενες παρουσιάσεις, υπάγονται σε αυτήν ακριβώς την περίπτωση. Στην εισαγωγή αναφέρονται επίσης: τα στοιχεία (αποτελέσματα) της πρώτης αξιολόγησης ασφαλείας που έγινε στο χώρο πριν την έναρξη του σχεδιασμού μας και στις τρωτότητες που επισημάνθηκαν. Στη συνέχεια αναφερόμαστε με λίγα λόγια στα Κεφάλαια/Θέματα που ακολουθούν, διευκρινίζοντας ότι κάθε Θέμα ή Κεφάλαιο αποτελεί ιδιαίτερη Ενότητα και το ότι κάθε Κεφάλαιο προετοιμάζει το επόμενό του. Γίνεται επίσης αναφορά στα προσαρτήματα (π.χ. Πίνακες ή ΦΕΚ που μπορεί να συνοδεύουν το Επ.Σ.Α.), στη βιβλιογραφία που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε και στον τρόπο που γίνεται η υποστήριξη των όσων παραθέτουμε, (documentation). Π.χ. με το σύστημα Χάρβαρντ (παρενθετική αναφορά) ή Λειψίας με παραπομπή με τη βοήθεια αριθμ. δείκτη σε ταυτάριθμη σημείωση, στο τέλος του κάθε Κεφαλαίου.
Τα Κεφάλαια (Κ) ή Θέματα (Θ) ή Ενότητες (Ε) ακολουθούν με αύξοντα αριθμό, όπως παρακάτω :
Κεφ1. Ορισμοί. Επεξηγούνται οι διάφοροι ορισμοί, όπως κίνδυνος, ασύμμετρη απειλή, τρομοκρατία, πρόβλημα, κρίση, ομάδα διαχείρισης κρίσης, πολιτική άμυνα, πολιτική προστασία, σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, παράγωγο σχέδιο, έγκλημα, εμπορικό έγκλημα, οικονομική κατασκοπεία, δολιοφθορά, επαγρύπνηση ασφάλειας, συνεχιζόμενη κατάρτιση στο security κ.λπ.
Κεφ2. Εργαλεία Σχεδιασμού στην Ασφάλεια (δηλαδή αναφορά των εργαλείων σχεδιασμού που χρησιμοποιήθηκαν).
Πρόκειται για:
- Την Πρόβλεψη και τις εκτιμήσεις που αφορούν στην αγορά, στην τεχνολογία, στις πωλήσεις, στην οικονομία, στους κινδύνους στα νέα προβλήματα ασφαλείας και στις απειλές.
- To budgeting των σχεδίων (όλων) και της υλοποίησής τους.
- Τη Δρομολόγηση και τον έλεγχο της υλοποίησης των σχεδίων, συνήθως είτε με λογιστικό τρόπο από τους Security Managers (σημειώσεις σε ημερολόγιο ή σε χωριστό, ανά θέμα μπλοκάκι κ.ά.) είτε με τη χρήση του χάρτη GANTT ή με την τεχνική PERT (Program Evaluation and Review Technique).
Ο χάρτης GANTT είναι ένα γράφημα που κινείται σε δύο κάθετους μεταξύ τους άξονες. Στον οριζόντιο (κάτω) άξονα, αναφέρονται όλες οι ημερομηνίες από την ημέρα σύλληψης της ιδέας, μέχρι το πέρας του συγκεκριμένου έργου. Οι ημέρες εκπνοής χρόνου της κάθε προγραμματισμένης εργασίας σημειώνονται έντονα. Στον κάθετο άξονα – και από πάνω προς τα κάτω, αναφέρονται οι εργασίες που πρέπει να γίνουν μέχρι την ολοκλήρωση που αντιστοιχεί στο σημείο τομής των δύο αξόνων. Από το κάθε σημείο που υποδηλώνει την κάθε εργασία στον κάθετο άξονα, χαράσσονται παράλληλες προς τον οριζόντιο άξονα. Στη συνέχεια, από τα σημεία των ημερών χρόνου εκπνοής της κάθε εργασίας στον οριζόντιο άξονα, σύρονται με το μολύβι κάθετες – παράλληλες προς το βασικό άξονα των εργασιών. Ακολούθως, με τη βοήθεια του πλάνου αυτού ελέγχεται η πρόοδος των εργασιών από τους security managers.
Παράδειγμα Χάρτη GANTT:
Εργασίες
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1Η
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2Η
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ..
Hημερομηνίες 1 2 3 κλπ
Όπου 1,2,3 κλπ, ο χρόνος που τείνει να εκπνεύσει.
Για την τεχνική PERT γίνονται τρία βήματα:
1. Καταγράφονται όλες οι δραστηριότητες και οι στόχοι που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο αντικειμενικός σκοπός.
2. Καταγράφονται οι χρόνοι εκπλήρωσης της κάθε δραστηριότητας.
3. Ανατίθενται τα καθήκοντα εκπλήρωσης και η αλληλουχία των ενεργειών που θα γίνουν.
Οι δραστηριότητες κωδικοποιούνται με ένα γράμμα του αλφαβήτου, π.χ. Α, Β, Γ κλπ. Οι χρόνοι κωδικοποιούνται με έναν αριθμό, π.χ. 10, 20, 30, που δείχνει τις ημέρες εντός των οποίων πρέπει να περαιωθεί η κάθε εργασία/δραστηριότητα, ώστε να πραγματοποιηθεί ο κάθε στόχος. Καταγράφεται ειδική σημείωση αν οι ημέρες των αργιών συμπεριλαμβάνονται στους ανωτέρω αριθμούς ή αν έχει συμφωνηθεί η εξαίρεσή τους.
Επίσης ανατίθενται καθήκοντα και χορηγούνται τα μέσα. Ακολούθως, σε ένα πλάνο και μάλιστα στην άκρη του, καταγράφεται ή αποτυπώνεται συμβολικά ο ΑΝΣΚ (αντικειμενικός σκοπός). Αριστερά του στο πλάνο αποτυπώνονται ένας προς ένα οι κωδικοί των εργασιών, συνοδευόμενοι από τον αριθμό των απαιτουμένων ημερών προς περαίωση του αντίστοιχου στόχου. Π.χ. Α40, Β18 κοκ. Με αυτόν τον τρόπο επισημαίνονται τα χρονικά όρια μέχρι την εκπλήρωση του ΑΝΣΚ και αποφασίζεται το αν οι πόροι μας επιτρέπουν ταυτόχρονη εκτέλεση εργασιών. Στη συνέχεια βρίσκεται το κρίσιμο χρονικό μονοπάτι για να φθάσουμε νωρίτερα στον αντικειμενικό σκοπό, συνδυάζοντας ταυτόχρονες εργασίες – αν οι πόροι το επιτρέπουν – αντί να ακολουθήσουμε γραμμική πορεία.
Κεφ.3. Παρούσα Κατάσταση ή Στοιχεία της Επιχείρησης ή του Οργανισμού.
Το Κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνει τμήματα στα οποία αναφέρονται κατά σειρά κάθε τμήμα και ένα αντικείμενο: Τα στοιχεία/ταυτότητα του ιδρύματος. Το είδος, η αποστολή και ο σκοπός της επιχείρησης ή του Οργανισμού. Αναφορά των νομοθετημάτων και κανονισμών που αφορούν στη λειτουργία τους, αναφορά της ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας ανά χρήση κτιρίου ή εγκατάστασης, καθώς και γενικών νομοθετικών διατάξεων που διέπουν τις εργασιακές κλπ σχέσεις και υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα του άρθ. 411 του Ποινικού Κώδικα περί ευθύνης στελεχών για τα πταίσματα άλλων, των άρθ. 662 και 663 του Αστικού Κώδικα για την Ασφάλεια και Υγιεινή των χώρων εργασίας (τμήματά τους, επιλεκτικά, μπορούν να επισυναφθούν ως παραρτήματα με σχετική ένδειξη στο τέλος και μετά την παράθεση της βιβλιογραφίας). Ακολούθως αναφέρονται τα δεσμευτικά εταιρικά έγγραφα νομικού περιεχομένου, οι αποφάσεις εταιρικής πολιτικής του Δ.Σ., οι επιχειρηματικές οδηγίες για την ασφάλεια και την προστασία και σχετικές ενδοεταιρικές οδηγίες ή οδηγίες ανά διεύθυνση, τα στοιχεία της Διοίκησης, του Δντού Ασφαλείας, των Δ/ντών των Δ/νσεων, των Προϊσταμένων ανεξαρτήτων τμημάτων, των Security Managers, του Ιατρού Εργασίας και του Τεχνικού Ασφαλείας. Επίσης περιλαμβάνει το οργανόγραμμα και τα χωροταξικά στοιχεία (θέση, οικόπεδο-έκταση, κτίρια, οικοδομική σύσταση, σκοπός ιδρύματος, οδικό δίκτυο, επικοινωνίες, είδος χρησιμοποιούμενης ενέργειας, φωτισμός, υδροληψία, δεξαμενές). Ακόμα περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή και χαρακτηριστικά, το Οδικό δίκτυο, λιμένα ή αεροδρόμιο εξυπηρέτησης, απόσταση και τρόπο προσέγγισης. Τα Μέσα Μεταφοράς της επιχείρησης ή του Οργανισμού. Το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού αριθμητικά και ο αριθμός χωριστά ανδρών και γυναικών. Επίσης ο αριθμός του προσωπικού (ανδρών, γυναικών) που στελεχώνουν τις ομάδες που θα οργανωθούν και θα δράσουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο προτελευταίο τμήμα αναφέρεται η επιθεώρηση αυτοψίας, η επισήμανση τρωτοτήτων και τα θεραπευτικά μέτρα που ελήφθησαν, πριν την ενεργοποίηση των εγκαταστάσεων. Με το τμήμα αυτό είναι που γίνεται η διασύνδεση-συσχετισμός με την ανάλογη αναφορά στην Εισαγωγή, περί πρώτης επιθεωρήσεως και επισήμανσης τρωτοτήτων των τμημάτων του επόμ. Κεφ.4 (όπου αναφέρεται η αναγκαιότητα μιας τέτοιας σύνδεσης). Τέλος, η αναφορά περί καταλληλότητας του υπάρχοντος εξοπλισμού ασφάλειας και προστασίας και η μνεία των στοιχείων των εκπαιδεύσεων ασφάλειας, προστασίας, πρώτων βοηθειών, των ασκήσεων και γυμνασίων που έγιναν όλα στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης ασφαλείας.
Κεφ.4. Ενημέρωση για τα είδη των Κινδύνων. Αναφέρονται και καταγράφονται όλα τα είδη των κινδύνων, όπως των φυσικών (που περιλαμβάνουν και τους βιολογικούς), των τεχνολογικών και φυσικο-τεχνολογικών. Κάθε ομάδα καταγράφεται σε ιδιαίτερο τμήμα. Δηλαδή σε ένα άλλο τμήμα καταγράφονται όσοι κίνδυνοι είναι κυρίως φυσικοί και έχουν ιστορικό στην περιοχή και σημειώνεται το ιστορικό αυτό και οι επιπτώσεις που προκλήθηκαν, καθώς και τα διορθωτικά μέτρα που πάρθηκαν (γίνεται κατάλληλη σύνδεση με το Κεφ.3). Σε άλλα τμήματα αναλύεται στο καθένα χωριστά, κάθε εκδήλωση του κάθε στοιχείου της φόρμουλας WAECUP (Waste, Accidents, Errors, Crime, Unethical Practices που αντιστοιχούν σε Φθορές – Βανδαλισμούς, Ατυχήματα, Λάθη, Έγκλημα, Μη ηθικές πρακτικές). Ειδικά για το έγκλημα πρέπει να αφιερωθεί ένα υποκεφάλαιο με περιγραφή όλων των εγκλημάτων. Καθώς επίσης ό,τι αφορά στα λεγόμενα ειδικά εγκλήματα, όπως τρομοκρατία, οικονομική κατασκοπεία, ασύμμετρες ενέργειες. Τέλος, σε ένα χωριστό τμήμα θα καταγραφούν συμπεριφορές, που ενώ φαίνονται ως ιδιωτικές διαφορές, είναι κακόβουλες και προσβάλλουν την προσωπικότητα του άλλου. Το ιστορικό των εγκλημάτων κατά της επιχείρησης ή κατά επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου στη χώρα, καταγράφεται λεπτομερώς, δίνοντας βαρύτητα στον τρόπο διενέργειας της πράξης.
Κεφ.5. Βηματισμός Προστασίας – Εξουσιοδοτήσεις
Tο κεφάλαιο αυτό αποτελείται από έξι (6) Τμήματα, με την τάξη που σημειώνεται παρακάτω:
5.1.Υστερα από ανάλυση των αναφερομένων στο προηγούμενο Κεφάλαιο, γίνεται καταγραφή σε λίστα όλων των κινδύνων, που το γενικά φυσικό (κλιματολογικό, γεωλογικό, επιδημιολογικό κ.λπ. ) ιστορικό, το ιστορικό των εγκληματικών πράξεων εναντίον του κλάδου, αλλά και το ιστορικό των λαθών, υπαγορεύει. Ακολούθως καταγράφουμε και κινδύνους κυρίως από ανθρώπινη πρόθεση, που παράγονται από την ανάλυση της ιστορικής εμπειρίας ασύμμετρων ενεργειών σε συνδυασμό με τη φαντασία. Στη συνέχεια γίνεται βαθμονόμηση των κινδύνων σε σχέση με την πιθανότητα, το είδος της απειλούμενης βλάβης και τη σημαντικότητα της απώλειας. Γίνεται εκμετάλλευση της βαθμονόμησης κατά Walsh (1979) με τη βοήθεια του πίνακα Du Preez (1991). (Θα τα δούμε αναλυτικά όταν θα κάνουμε λόγο για το Σ.Α.Ε.Κ. στο επόμενο τεύχος).
5.2. Περιλαμβάνει αναφορά στα budgets.a.Capital Budget (Χώροι, Μέσα Επικοινωνίας, Οχήματα ,Τεχνικά συστήματα ασφαλείας κ.λπ.). b. Operational budget (Annual Loss Expectancy – A.L.E – Κόστη ασφαλείας, υποστήριξη, αναλώσιμα κ.λπ.) και υπολογισμός κόστους αποτελεσματικότητας του προγράμματος Ασφαλείας με τη χρήση μαθηματικών τύπων που είναι γνωστοί στους Security Managers.
5.3. Ορίζονται τα περί Ομάδας Διαχείρισης των Κρίσεων. Σύσταση οργάνωσης και αρμοδιότητες, σύστημα διαχείρισης, ανάλυσης και αποτίμησης της κρίσης, οδηγίες προς τον Αρχηγό αλλά και τα μέλη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων. (Θα τα αναλύσουμε περισσότερο στο σχέδιο/εγχειρίδιο διαχείρισης κρίσεων, στο μεθεπόμενο τεύχος μας).
5.4. Πρόκειται για το τμήμα που εξουσιοδοτεί/νομιμοποιεί τη σύνταξη των εγχειριδίων/σχεδίων ή και εσωτερικών κανονισμών, όπως μερικές φορές χαρακτηρίζονται. Αναφέρονται οι θεμελιώδεις αρχές της προστασίας των Συνταγματικών Διατάξεων της Χώρας μας, ως βασικών ορίων δικαιωμάτων και περιορισμών, προκειμένου να γνωρίζουμε το πού και το πώς θα κινηθούμε στο σχεδιασμό και άλλων νόμων.
Για ειδικά θέματα, όπως ασφάλεια λιμενικής εγκατάστασης, αεροσυγκοινωνιών ή βιομηχανικής ασφάλειας συνεργαζομένων επιχειρήσεων με το ΓΕΕΘΑ, θα γίνει αναφορά και της σχετικής αντίστοιχης νομοθεσίας και Κωδίκων.
5.5. Το τμήμα αυτό κατευθύνει-εξουσιοδοτεί για την πραγματοποίηση έρευνας πρώτου έτους καθώς και για την πραγματοποίηση περιοδικών ερευνών, προκειμένου να προβούμε σε αναθεώρηση όλων των σχεδίων, των τυχόν παραγώγων τους και των παραρτημάτων τους, ακόμη και του MASTER PLAN, σημειώνοντας σχετικά στον ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΩΝ που είπαμε στην αρχή.
5.6. Κατευθύνει -εξουσιοδοτεί για τη συνεχιζόμενη κατάρτιση του προσωπικού ασφαλείας. Διότι οι εκπαιδεύσεις ασφαλείας, αποτελούν τη σημαντικότερη υπευθυνότητα των ΙΕΠΥΑ και των Τμημάτων In House Security. (Piet Steyn, Πανεπιστήμιο UNISA).
Ακολουθούν η Βιβλιογραφία (απαραίτητη για να πείσουμε) και τα παραρτήματα, όπως αναφέραμε στην εισαγωγή του MASTER PLAN.
Συμπερασματικά
Θα μου πείτε – και ίσως μου αντιτάξετε – ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι και επίπονος και χρονοβόρος. Συμφωνώ. Πλην όμως, απαιτείται. Ενέχει ένα εσωτερικό ρόλο. Το ρόλο της ρητορικής. Η ρητορική είναι η τέχνη της δημιουργίας πειθούς (Γοργίας ο Λεοντίνος). Ο σχεδιασμός στην ασφάλεια αναφέρεται και επηρεάζει πολλά επίπεδα. Μεταξύ αυτών, πείθει και για το σχετικό budget. Το πιο σημαντικό είναι ότι ένας καλός σχεδιασμός δείχνει Υπεύθυνο Ασφαλείας, επαγγελματία, που ενδιαφέρεται και για την πρόοδο του Κλάδου της Ιδιωτικής Ασφάλειας. Διαφορετικά, η απουσία σχεδιασμού με το πρόσχημα δαπάνης χρημάτων ή χρόνου, δείχνει τουλάχιστον α ν ε π ά ρ κ ε ι α.
Και η ανεπάρκεια «λούζει» το μ η δ έ ν. (Ζαν-Πολ Σάρτρ).
Από τον Σπύρο Μιχ. Κυριακάκη,
Ακαδημαϊκό Διευθυντή της Κατεύθυνσης Σπουδών Organizational Security and Management του ΚΕΜΕ " NEW YORK COLLEGE Α.Ε."
Συμβ. Συνεχ. Κατ/σης Sec.Managing K.E.K. Ε.ΚΕ.Π.Ε.Ε. E.Π.Ε.