O ρόλος των γυναικών στην ιδιωτική ασφάλεια
Μέσα από μία ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε από την G4S παγκοσμίως, αναδεικνύεται ο ρόλος της γυναίκας στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον στον τομέα της ασφάλειας.
Οι προοπτικές για καριέρα των γυναικών στον κλάδο της ασφάλειας είναι στη σημερινή εποχή ιδιαίτερα ευνοϊκές και πλέον ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών ελκύονται από τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν στο συγκεκριμένο χώρο. Έχοντας ξεφύγει από τα στερεότυπα του παρελθόντος, οι γυναίκες σήμερα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε όλα επίπεδα στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, σε θέσεις συνυφασμένες με την ασφάλεια.
Αυτό ίσως μπορεί να εκπλήσσει πολλούς, όμως αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός, κάτι που φαίνεται και από τα παραδείγματα που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου κορυφαίες θέσεις σε κρατικό επίπεδο σχετιζόμενες με την ασφάλεια, καταλαμβάνονται από γυναίκες.
Τα περισσότερα παραδείγματα μας έρχονται από τις Η.Π.Α., όπως η Ann Dunwoody που έγινε μέσα στο 2008 η πρώτη στρατηγός με τέσσερα αστέρια. Επίσης η Janet Napolitano ως επικεφαλής του χαρτοφυλακίου της Εσωτερικής Ασφάλειας, ενώ χαρακτηριστικότερα βέβαια είναι τα παραδείγματα των Condoleezza Rice και Hilary Clinton, που αποτέλεσαν διαδοχικά την 66η και 67η Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., θέση που προϋποθέτει πάρα πολλές αρμοδιότητες, οι οποίες σχετίζονται με θέματα ασφάλειας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Stella Rimington ήταν η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως γενική γραμματέας στην περίφημη MI5, από το 1992-1996.
Ορμώμενη από αυτήν την τάση, η Theresa White επικεφαλής της G4S στο τμήμα ανίχνευσης ταλέντων – και θέλοντας να εστιάσει στα δρώμενα στην εταιρεία της – αναφέρει: "Παραδοσιακά, η G4S, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες ομοειδείς εταιρείες, χαρακτηρίζονταν από μια κυριαρχία του ανδρικού στοιχείου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, μερικοί από αυτούς ιστορικοί, μερικοί που συσχετίζονται με τη φύση της εργασίας και τα διάφορα ρίσκα που προκύπτουν από αυτήν. Κατά μέσο όρο σήμερα οι γυναίκες αναλογούν στο 10% του ανθρώπινου δυναμικού της G4S. Αν και αυτός ο αριθμός μπορεί να θεωρηθεί σχετικά μικρός, κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι η συμμετοχή των γυναικών στον κλάδο της ασφάλειας θα αυξηθεί μέσα σε μία νύκτα.
Εντούτοις, υπάρχουν αρκετά έντονα σημάδια αλλαγής και ορισμένοι ξεκάθαροι επιχειρησιακοί λόγοι που οδηγούν σε αυτές τις αλλαγές . Η προγενέστερη στερεότυπη άποψη ότι στο χώρο της παροχής ασφάλειας μπορούν να δραστηριοποιηθούν μόνο άνδρες, είναι πλέον όχι μόνο ξεπερασμένη αλλά σε πολλά μέρη του κόσμου παραβαίνει και τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.
Είναι επίσης γεγονός ότι οι πελάτες των υπηρεσιών ασφαλείας μπορούν πλέον στην πράξη να διαπιστώνουν τα οφέλη που προκύπτουν από μία ισορροπία των δύο φύλων στο ανθρώπινο δυναμικό μιας εταιρείας που ασχολείται με την ασφάλεια. Η έλευση των γυναικών στο χώρο επαναφέρει στο προσκήνιο τις διαφορετικές δεξιότητες που τις χαρακτηρίζουν, καθώς και νέες ιδέες και αντιλήψεις στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο.
Επιπλέον, καθώς η G4S δραστηριοποιείται όλο και πιο έντονα στην παροχή υπηρεσιών εξωτερικού συμβούλου σε κυβερνήσεις, οι υπάλληλοί της γίνονται οι σύνδεσμοι μεταξύ των διάφορων κυβερνητικών πολιτικών και της παροχής δημόσιων υπηρεσιών. Οπότε, για να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών, είναι απαραίτητο να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες διαφορετικών ομάδων ανθρώπων και αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν εργάζεται για την επίτευξη αυτού του σκοπού ένα πολυσύνθετο ανθρώπινο δυναμικό, που αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Ατενίζοντας την πρόκληση
Οι γυναίκες στην G4S σε όλο τον κόσμο, έχουν ήδη αναλάβει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων, τα οποία περιλαμβάνουν την προστασία αεροδρομίων και άλλων δημόσιων χώρων, τον έλεγχο για ύπαρξη επικίνδυνων αντικειμένων, την επιτήρηση κρατουμένων, τη φύλαξη κρατικών και ιδιωτικών κτιρίων, την επάνδρωση πληρωμάτων για χρηματαποστολές και πλήθος άλλων εργασιών που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας. Όμως ο ρόλος τους επεκτείνεται και σε υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις, όπως επικεφαλής ομάδων και τμημάτων με πολύ μεγαλύτερο φάσμα καθηκόντων.
Παράδειγμα αποτελεί η Tania Kosmos που είναι επικεφαλής του Λιβανέζικου τμήματος της G4S και συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη των στρατηγικών αλλά και λειτουργικών προτεραιοτήτων της G4S στη συγκεκριμένη χώρα και ανταποκρίθηκε με μεγάλη επιτυχία στη διαχείριση σημαντικών κρίσεων. Συγκεκριμένα, ήταν τον Ιούλιο του 2006 όταν το μεγαλύτερο μέρος των διευθυντών της G4S που εργάζονταν στη Βηρυτό, έπρεπε να εκκενώσουν την πόλη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών και τότε ζητήθηκε από την κα Tania Kosmos να αναλάβει επικεφαλής του τμήματος. Αυτό αποτέλεσε μια νέα πρόκληση, όπου με την υποστήριξη όλης της ομάδας της εταιρείας κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία. Ένα στοιχείο που τη βοήθησε ιδιαίτερα ήταν η εσωτερική εκπαίδευση που έλαβε από την εταιρεία, καθώς τη βοήθησε όχι μόνο να βελτιώσει την εργασία της, αλλά να εξελιχθεί και η καριέρα της.
Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Deema Hassan που είναι επικεφαλής εταιρείας στο Ομάν. Ως ηλεκτρολόγος μηχανικός δεν ήταν απόλυτα ξένη προς τον κλάδο της ασφάλειας, καθώς είχε εργαστεί στο χώρο των συστημάτων ασφάλειας. H Deema Ηassan θεωρεί την εργασία σε αυτόν το χώρο ιδιαίτερα ελκυστική, ενώ παράλληλα δεν διαπίστωσε κανένα εμπόδιο στην καριέρα της, λόγω του φύλου της. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η G4S παρέχει ένα δομημένο περιβάλλον για τα στελέχη, ώστε να μπορούν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και να εξελίσσουν τις ικανότητές τους, αλλά εξαρτάται και από το κάθε άτομο προσωπικά να αποδείξει ότι έχει τις ικανότητες για να επιτελέσει το ρόλο του αποτελεσματικά".
Η πρόβλεψη της G4S είναι ότι θα αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των γυναικών που θα εργαστούν στην επιχείρηση. ¶λλωστε, όπως και οι άνδρες και οι γυναίκες ελκύονται από τους ίδιους λόγους, ώστε να επιλέξουν μια εργασία στο συγκεκριμένο κλάδο. Λόγοι όπως η μεγάλη ποικιλία ρόλων και η εναλλαγή καθηκόντων, οι ηθικοί κανόνες που επικρατούν, το αίσθημα της υπευθυνότητας και η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, καθιστούν ελκυστικό τον κλάδο ασφάλειας. Ειδικότερα δε η εργασία για την G4S που είναι μεγάλος πολυεθνικός Οργανισμός, δίνει στους εργαζόμενους σε αυτήν, την ευκαιρία για επαφή με μεγάλους ή μικρούς Οργανισμούς και τη δυνατότητα να επιφέρουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις ζωές ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
Όλες αυτές τις αλλαγές τις έχει ζήσει η Debbie Lawmon που είναι διευθύντρια του τμήματος Secure Solutions στο Λονδίνο και εργάζεται επί 18 χρόνια για την G4S. Από τη στιγμή που προσελήφθη στην εταιρεία, η κα Lawmon διαπίστωσε ότι της δόθηκαν όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να επιτελεί το ρόλο της πιο αποτελεσματικά. Πριν προαχθεί στη συγκεκριμένη θέση, η Debbie κατείχε διάφορες θέσεις στον κλάδο της ασφάλειας, όπως στέλεχος διαχείρισης και υπεύθυνη για την εκπόνηση συμβάσεων. "Όλες οι θέσεις είναι ενδιαφέρουσες και υπάρχουν πολλές προοπτικές για όποιον πραγματικά θέλει να αναζητήσει περισσότερες ευθύνες στην εργασία του" τονίζει η Debbie. Καμία διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσα στην αρχική κατάρτιση που λαμβάνουν οι άνδρες και οι γυναίκες που πρωτοεισέρχονται στην εταιρεία, σύμφωνα με την Debbie. Ενώ τελικά οι γυναίκες θέλουν όπως και οι άνδρες να κάνουν μια εργασία που να την απολαμβάνουν, να είναι υπερήφανες γι΄ αυτήν και να δέχονται την ανάλογη αναγνώριση.
Η Sarah Gualtieri, διευθύντρια επιχειρησιακής υποστήριξης της G4S στο τμήμα των Secure Solutions για το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αρμόδια για πέντε τμήματα υποστήριξης. Έχοντας εργαστεί στον κλάδο της ασφάλειας για 17 χρόνια, επιβεβαιώνει τη σημασία της εκπαίδευσης στην επαγγελματικής της πρόοδο. Διευκρινίζει ότι καθόλη τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας ενθαρρύνθηκε ώστε να αναλάβει διάφορους και ποικίλους ρόλους και αυτό ακριβώς το στοιχείο, σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά, της έδωσε την απαραίτητη ώθηση για να φτάσει στη σημερινή της θέση. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στο πρόγραμμα της εταιρείας Global Leadership Programme, στο οποίο επιλέχθηκε να συμμετάσχει και το οποίο της ανέπτυξε νέες προοπτικές.
Πλέον οι γυναίκες ανέρχονται με γρήγορους ρυθμούς σε όλη την G4S. Επιστέγασμα αυτού είναι ότι ο αποδέκτης του βρετανικού βραβείου για το στέλεχος ασφάλειας του έτους 2007 που έχει θεσπίσει η εταιρεία, ήταν γυναίκα. Η Karen Potter αναγνωρίστηκε για τον επαγγελματισμό και τη γενναιότητα που επέδειξε σε μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση.
Επιστρέφουμε στην Theresa White, που επισημαίνει ότι η G4S αναγνωρίζει την ανάγκη να δημιουργηθούν οι συνθήκες όπου η διαφορετικότητα στις ικανότητες, στις δεξιότητες και στις εμπειρίες θα είναι ευπρόσδεκτη. Συνεχίζει αναφέροντας ότι ναι μεν οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, όμως στον κλάδο της ασφάλειας δεν αντιπροσωπεύεται με ανάλογο ποσοστό. H εταιρεία λοιπόν θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτήν την ανεκμετάλλευτη δεξαμενή ταλέντων. Αυτό θα το πετύχει, φέρνοντας παραδείγματα πετυχημένων γυναικών στον κλάδο ασφάλειας. Αν και υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να αλλάξουν οι απόψεις για τη σταδιοδρομία των γυναικών σε αυτόν το χώρο, έχουν γίνει ωστόσο σημαντικά βήματα. Η είσοδος των γυναικών θα επιφέρει αλλαγές και θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας εικόνας, πιο φιλικής για τον κλάδο της ασφάλειας, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας .