Το “ΟΛΟΝ” της Ασφάλειας, Πυξίδα για το Μέλλον
Η ασφάλεια στις μέρες μας, είναι αναμφισβήτητα μια πολυδιάστατη έννοια, που ξεπερνά τα παραδοσιακά όρια των φυλάξεων εγκαταστάσεων και των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Η σύγχρονη προσέγγιση στην ασφάλεια απαιτεί έναν ολιστικό σχεδιασμό που ενσωματώνει και ενοποιεί διαφορετικές πτυχές, από τα τεχνολογικά έργα, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τις επανδρωμένες φυλάξεις, την προστασία από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές, την ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας μέχρι και την κυβερνοασφάλεια.
Μόνο ο συνδυασμός αυτών των πολυεπίπεδων εκφάνσεων της ασφάλειας μπορεί να εγγυηθεί ότι οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί και οι άνθρωποι προστατεύονται με πληρότητα και αποτελεσματικότητα.
Φυσικά, η τεχνολογία έχει αναβαθμίσει ριζικά τις δυνατότητες της ασφάλειας μέσω προηγμένων εργαλείων σε πολλαπλά πεδία εφαρμογών όπως βίντεο-επιτήρηση, ανίχνευση εισβολών, έλεγχο πρόσβασης, πυρανίχνευση, περιμετρική προστασία, κ.α. Ωστόσο, η επιτυχία και αποτελεσματικότητα αυτών των συστημάτων. εξαρτάται από την αρμονική συνεργασία με τους ανθρώπους και την ένταξή τους σε ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας.
Οι άνθρωποι αποτελούν.. και θα αποτελούν τον πυρήνα κάθε σχεδίου και μελέτης ασφάλειας.
Η προστασία από πυρκαγιές είναι θεμελιώδης για κάθε εγκατάσταση. Τα ηλεκτρονικά συστήματα πυρανίχνευσης, τα συστήματα πυρόσβεσης και οι ολοκληρωμένες λύσεις εκκένωσης αποτελούν κρίσιμα εργαλεία. Η ολιστική προσέγγιση απαιτεί την ενσωμάτωση όλων αυτών με άλλες λειτουργίες και διαδικασίες που αξιοποιούν τεχνολογικούς και ανθρώπινους πόρους. Επιπρόσθετα η προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που σχετίζονται με τον εξοπλισμό, την εργασία ή το περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της παραγωγικότητας και της ευημερίας. Μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική safety περιλαμβάνει εκπαίδευση, πρόληψη ατυχημάτων και άμεση ανταπόκριση σε περιστατικά. Η σύνδεση του safety με άλλες πτυχές της ασφάλειας, δημιουργεί ένα ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον.
Θα πρέπει λοιπόν σήμερα να κατανοήσουμε ότι η ασφάλεια δεν είναι απλώς μια μεμονωμένη υπηρεσία ή ένα τεχνολογικό προϊόν, αλλά μια σύνθετη, πολυδιάστατη στρατηγική. Ενσωματώνοντας επανδρωμένες υπηρεσίες, τεχνολογία, πυρασφάλεια, εργασιακή προστασία και ψηφιακή ασφάλεια σε ένα ενιαίο πλαίσιο, οι οργανισμοί μπορούν να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα τους δημιουργώντας ένα ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο περιβάλλον για όλους.
Αυτή είναι η κεντρική ιδέα πίσω από τη διοργάνωση του 12ου Συνεδρίου Security Project (www.securityoprject.gr) που φέτος θα συνδιοργανωθεί μαζί με το 1ο Fire & Safety Forum (www.firesafety.gr) στις 14 Μαρτίου στην Αθήνα – όπως πάντα από την Smart Press με πυλώνα το περιοδικό Security Manager – το οποίο θα καλύψει ολιστικά τα θέματα Security & Safety, προσφέροντας μια 360ο εμπειρία ενημέρωσης για την Ασφάλεια σε όλες τις εκφάνσεις.
Βλάσης Αμανατίδης
Αρχισυντάκτης Security Manager