World Security Report – Προσδιορίζοντας τις αναδυόμενες τάσεις του κλάδου σε μια αγορά που ζητά περισσότερα
Μια παγκόσμια έρευνα με αναφορά στον κλάδο της ασφάλειας που αποτυπώνει τις προκλήσεις, τις προτεραιότητες, και τους προβληματισμούς των επιχειρήσεων που διαμορφώνουν το τοπίο γύρω από τα θέματα της ασφάλειας εστιάζοντας στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, στη διαχείριση και τον εξελισσόμενο ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού, στην αξιοποίηση τεχνολογιών και στο μέλλον του κλάδου.
Αιμίλιος Βουδούρης
Commercial Director
G4S Secure Solutions S.A
$1.000.000.000.000! Τόσο αποτιμάται η ζημιά των κενών ασφαλείας που υπέστησαν εταιρείες ανά τον κόσμο το 2022! Το ποσό αυτό δεν είναι μόνο εντυπωσιακό, αλλά και ενδεικτικό του ρόλου που εμείς οι πάροχοι συστημάτων και υπηρεσιών ασφάλειας καλούμαστε να υπηρετήσουμε, λειτουργώντας ως το δίχτυ ασφαλείας της παγκόσμιας οικονομίας και του επιχειρηματικού γίγνεσθαι. Ρόλος, οι υποχρεώσεις του οποίου διευρύνονται και περιπλέκονται υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που διαμορφώνει η εξέλιξη της τεχνολογίας, οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας και τους ανθρώπινους πόρους.
Τα παραπάνω αποτυπώνονται στην έρευνα World Security Report που το 2023 η G4S και η μητρική μας Εταιρεία Allied Universal για πρώτη φορά δημοσιοποίησαν. Πρόκειται για την πλέον αναλυτική έρευνα του κλάδου μας σε παγκόσμιο επίπεδο, στην οποία συμμετείχαν 1.775 Chief Security Officers από μεγάλες εταιρείες σε 30 χώρες, με συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια για το 2022. Μια έρευνα, συνεπώς, που αφουγκράστηκε τις προτεραιότητες και τους προβληματισμούς των επιχειρήσεων που κινούν την παγκόσμια οικονομία για τα θέματα ασφάλειας και τα ζητούμενα τους σχετικά, στα οποία οφείλουμε εμείς να ανταποκριθούμε με τον βέλτιστο τρόπο.
Οι εσωτερικές απειλές στη κορυφή των κινδύνων
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι κίνδυνοι ξεκινούν εκ των έσω, με το 89% αυτών να αναφέρουν πως αντιμετώπισαν ήδη μέσα στο έτος κάποια μορφή εσωτερικής απειλής και το 92% να αναμένει το ενδεχόμενο τέτοιου κινδύνου στην επόμενη χρονιά. Κίνδυνος που για πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων προσδιορίζεται ως επικρατέστερος αυτός της διαρροής ευαίσθητων εταιρικών δεδομένων και πληροφοριών, για να ακολουθήσουν αυτοί της απάτης, του phishing και της κλοπής εταιρικών πόρων και περιουσιακών στοιχείων.
Η γνώση τεχνολογίας στο επίκεντρο των προσόντων των εργαζομένων
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που αφορούν στα προσόντα που κρίνονται ως απαραίτητα για τους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών ασφάλειας, όπου η ειλικρίνεια και η εντιμότητα θα πρέπει να συνδυάζεται με την καλή γνώση της τεχνολογίας και την ικανότητα αξιοποίησής της. Βάσει των απαντήσεων, αντιλαμβάνεται κάποιος πως οι προσδοκίες από τους frontline security officers δεν περιορίζονται στην επί τόπου παρουσία και εποπτεία. Δημιουργείται πλέον η απαίτηση να έχουν το μορφωτικό επίπεδο που θα τους επιτρέπει την επιτυχή εξυπηρέτηση πελατών και να συνδυάζουν την επαγγελματική εμπειρία και με τη συνεχή εξοικείωση με τις τεχνολογικές εξελίξεις και εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό, το 88% εκτιμά πως η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει τα απαιτούμενα προσόντα των επαγγελματιών στον κλάδο της ασφάλειας.
Σύγχρονες Προκλήσεις
Το παραπάνω, όσο και να μοιάζει εντυπωσιακό, καθίσταται εύλογο βάσει των ευρημάτων της έρευνας σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις που οι συμμετέχοντες σε αυτήν Chief Security Officers εκτιμούν πως θα τους απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον. Συγκεκριμένα, εννέα στους 10 ερωτηθέντες είπαν ότι οι απειλές στον κυβερνοχώρο που απειλούν τα συστήματα φυσικής ασφάλειας αποτελούν πρόκληση για την επιχείρησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, το 90% εκτιμά πως η τεχνολογία ενισχύει σε γενικό επίπεδο την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών ασφάλειας, το 54% ότι το real-time monitoring & alerting είναι εξίσου σημαντικό με τον χρόνο έγκαιρης ανταπόκρισης σε ένα συμβάν, ενώ το 51% κρίνει ως σημαντικές υπηρεσίες ασφάλειας τον μέσω τεχνολογικών λύσεων εντοπισμό απειλών, καθώς και τα threat intelligence analytics.
Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τη διαλειτουργικότητα των επιχειρήσεων και τις υψηλές ταχύτητες επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων, οι ανάγκες ασφάλειας γίνονται ακόμα πιο σύνθετες, απαιτώντας μια προσέγγιση ενοποιημένη και εξειδικευμένη που αξιοποιεί την αιχμή της τεχνολογίας προκειμένου να δημιουργήσει και να λειτουργήσει το ιδανικό πλέγμα ασφάλειας. Βάσει των στοιχείων της έρευνας, οι εταιρείες σε ποσοστό 87% είναι έτοιμες να επενδύσουν σε remote response συστήματα, με το 42% εξ’ αυτών να εντάσσει στο πλάνο πενταετίας του την επένδυση σε ΑΙ συστήματα ασφαλείας και το 40% σε συστήματα που αξιοποιούν τεχνολογίες βιομετρικής και αναγνώρισης προσώπων.
Ζούμε πλέον σε έναν κόσμο υβριδικό. Όπου τα όρια offline και online, physical και digital, γίνονται ολοένα και πιο αχνά. Στην εποχή μας που προσδιορίζεται από τον όρο connectivity, η κυρίαρχη τάση θα μπορούσε να ορισθεί ως η επιθυμία να έχεις τον διαρκή έλεγχο του τί συμβαίνει στην εταιρική (και προσωπική) περιουσία σου, καθώς και την 24/7 δυνατότητα να αντιδράσεις άμεσα μόλις διαπιστωθεί κίνδυνος ή απειλή. Υπό το πρίσμα αυτό, το γεγονός πως, σε ό,τι αφορά στους προϋπολογισμούς των εταιρειών για θέματα ασφάλειας, τα ευρήματα της έρευνας τοποθετούν πρώτο με 56% αυτό των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, ενώ το 83% εκτιμά πως οι φυσικές απειλές θα αυξηθούν το επόμενο δωδεκάμηνο, μοιάζει αναμενόμενο.
Οι εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας καλούμαστε να διαχειριστούμε πρώτοι αυτή τη μετάβαση στο μοντέλο που συνδυάζει το ανθρώπινο με το τεχνολογικό στοιχείο για την παροχή του βέλτιστου συνδυασμού ασφάλειας. Χρειαζόμαστε ικανούς ανθρώπους και cutting edge τεχνολογικές λύσεις, μαζί και ταυτόχρονα.
Στην G4S αντιλαμβανόμαστε πως η επένδυσή μας πρέπει να είναι ισομερής και στα δύο αυτά στοιχεία της εξίσωσης, προκειμένου το άθροισμα που θα παράγεται να ανταποκρίνεται στο «διαρκώς περισσότερα» που είναι το ζητούμενο από πλευράς της αγοράς.