Ανοίγει ο δρόμος των συνεργασιών στο Security
Μια σειρά από γεγονότα αλλά και η γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τον κλάδο της ασφάλειας, μας έδωσε το έναυσμα να αποτυπώσουμε σε αυτό το εισαγωγικό μας σημείωμα το ζήτημα των συνεργασιών στην ευρύτερη του διάσταση.
Σε άλλους κλάδους και αγορές τα ζητήματα των συνεργασιών είναι μια κοινή πρακτική. Ο τομέας της ασφάλειας θα λέγαμε είναι κάπως πιο εσωστρεφής και κάπως πιο επιφυλακτικός στη ανάπτυξη συνεργασιών. Κάτι όπως φαίνεται να αλλάζει σε αυτό το θέμα. Ως απόρροια των απαιτήσεων που υπάρχουν ή ως αλλαγή κουλτούρας; Είναι κάτι που θα το δείξουν οι εξελίξεις!
Η εξαγορά της GRANDE – μιας παραδοσιακής εταιρίας στο κλάδο μας με μεγάλη ιστορία – από την Novatron Security και τον όμιλο IFSAS είναι αλήθεια ότι «τάραξε τα ήρεμα νερά» στην αγορά και απέδειξε πως υπάρχει πεδίο δράσης για τέτοιου είδους συμπράξεις.
Μια μορφή συνεργασίας που δεν είχαμε συνηθίσει, είναι αναμφίβολα και η υλοποίηση της παράλληλης ημερίδας για του Κεντρικούς Σταθμούς στα πλαίσια του φετινού Security Project όπου σε συνεργασία με τον ΣΑΕΕΣΑΕ πετύχαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να φέρουμε στο ίδιο «τραπέζι» εκπροσώπους αυτών των εταιριών, όπου έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με ειλικρίνεια και ρεαλισμό, την οποία αξίζει να παρακολουθήσετε στο βίντεο που έχει ανέβει στο κανάλι μας. Επίσης γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ζυμώσεις για μια δυναμική συνεργασία εταιριών και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια μεγάλη συλλογική εκπροσώπηση του κλάδου.
Ας περάσουμε τώρα στη πλευρά των πελάτων, δηλαδή των επιχειρήσεων και των οργανισμών κάθε κατηγορίας, όπου διαθέτουν ομάδες διαχείρισης της φυσικής ασφάλειας. Σήμερα –όπως φαίνεται και από τα 2 άρθρα που συνιστούν την κεντρική ιδέα αυτού του τεύχους – οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται στον τομέα της φυσικής ασφάλειας, βασίζονται στις δικτυακές υποδομές μιας εγκατάστασης ενώ παράλληλα αρχίζουν να υιοθετούν τεχνολογίες cloud. O ψηφιακός μετασχηματισμός επιδρά λοιπόν καταλυτικά στα συστήματα και τις πλατφόρμες για τη φυσική ασφάλεια για αυτό και το τμήμα πληροφορικής είναι υποχρεωμένο να έχει άμεση εμπλοκή. Σήμερα, λοιπόν είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, οι επικεφαλής και οι ομάδες φυσικής ασφάλειας και πληροφορικής να συνεργάζονται τόσο στη λήψη αποφάσεων για τις επιλογές των συστημάτων ασφάλειας όσο και στη διαχείριση τους με δεδομένο ότι καταναλώνουν πόρους από τις πληροφοριακές υποδομές. Επίσης, οι υβριδικές απειλές όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί καθιστούν αναγκαία τη συνεργασία μεταξύ των ομάδων φυσικής και ψηφιακής ασφάλειας τόσο για την προστασία των συστημάτων φυσικής ασφάλειας από κυβερνοαπειλές, όσο και τη φυσική θωράκιση των πληροφοριακών υποδομών από πολλούς κινδύνους.
Σε κάθε περίπτωση θα λέγαμε ότι έχουν ωριμάζει οι συνθήκες για ενδυνάμωση των συνεργασιών σε όλες τις εκφάνσεις της ασφάλειας και είναι κάτι που θα το δούμε να συμβαίνει ακόμα πιο έντονα το επόμενο διάστημα
Βλάσης Αμανατίδης