Οι τάσεις στη φυσική ασφάλεια για το 2024
Ο Daniel Lee, Διευθύνων Σύμβουλος της Genetec, της περιοχής APAC(Asia–Pacific ), αποτυπώνει τις τάσεις του 2024 στον κλάδο της φυσικής ασφάλειας, καλύπτοντας τη συνεργασία IT – φυσικής ασφάλειας, την έμφαση στην άμυνα στον κυβερνοχώρο και τη βελτιστοποίηση δεδομένων, προβλέποντας ένα έτος στρατηγικών εξελίξεων και μετασχηματιστικών μέτρων.
Με βασικότερες προκλήσεις τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και τις αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο, μπορούμε να ισχυριστούμε πως ο τομέας διαχείρισης κινδύνων και ο κλάδος της φυσικής ασφάλειας θα παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης. Ας δούμε λοιπόν 8 βασικές τάσεις που θα επικρατήσουν στον ευρύτερο τομέα της ασφάλειας σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος της Genetec
- Τα τμήματα ΙΤ και φυσικής ασφάλειας θα ενώσουν περισσότερο τις δυνάμεις τους
Η σύγκλιση της φυσικής ασφάλειας με την πληροφορική επιταχύνεται και δεν περιορίζεται πλέον μόνο στην τεχνολογία. Το τρέχον έτος, οι εταιρείες θα επιδιώξουν να εντείνουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο τμημάτων, καθώς η γεφύρωση τους θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κινδύνων αλλά και την αξιοποίηση των δεδομένων από όλη την επιχείρηση. Παρόλο που δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους, τρία είναι τα πιο πιθανά σενάρια που οι περισσότεροι θα εξετάσουν:
- Οι ιθύνοντες των τμημάτων φυσικής ασφάλειας θα επεκτείνουν τα τμήματά τους με τεχνογνωσία από τα τμήματα ΙΤ
- Τα τμήματα SecOps (Security and Operation stuff) που αποτελούνται από εξειδικευμένους επαγγελματίες πληροφορικής και ασφάλειας, θα διευρύνουν τη λειτουργία τους για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους φυσικής ασφάλειας και να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που προέρχονται και από τις δύο ομάδες
- Το τμήμα ΙΤ θα ενσωματώσει την φυσική ασφάλεια στην ομάδα του και θα αναλάβει την επίβλεψη
Καθώς προχωράει αυτή η σύγκλιση, θα αυξάνεται και η ζήτηση για ολοκληρωμένες και συνδεδεμένες με το cloud λύσεις φυσικής ασφάλειας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα δεδομένα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία.
- Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού θα επιφέρει ενδυνάμωση των τεχνολογιών ασφάλειας
Με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού στον ευρύτερο τομέα της φυσικής ασφάλειας που θα καλύψουν τις απαιτούμενες θέσεις φύλαξης εγκαταστάσεων, προκύπτει η ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση των τεχνολογικών συστημάτων από ένα ευρύτερο γκρουπ ανθρώπων και εταιριών. Οι λύσεις θα πρέπει να είναι πιο λειτουργικές, πιο εύχρηστες και περισσότερο ευέλικτες και προσαρμόσιμες στις ανάγκες τις κάθε εγκατάστασης, προκειμένου οι επενδύσεις σε αυτές να δημιουργήσουν αξία και εξυπηρέτηση ευρύτερων στόχων.
- Ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης θα είναι στην κορυφή των τεχνολογικών επενδύσεων
Για πολλές εταιρείες ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ελέγχου πρόσβασης θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα το 2024. Για να περιορίσουν τις πολυπλοκότητες, πολλές επιχειρήσεις θα στραφούν σε ένα υβριδικό μοντέλο cloud και θα αναπτύξουν λύσεις έτοιμες για cloud, ενώ οι συνεχείς καινοτομίες και ενημερώσεις κυβερνοασφάλειας θα ενισχύσουν την ασφάλεια από τις εισόδους έως τα δίκτυα.
Μεγάλη ζήτηση θα υπάρξει για ανοιχτές πλατφόρμες ελέγχου πρόσβασης, αφού περισσότερο από ποτέ, οι επιχειρήσεις θέλουν ελευθερία να προσθέτουν και να συνδέουν τις καλύτερες τεχνολογίες που υπάρχουν. Σ’ αυτή την προοπτική εντάσσονται πλατφόρμες διαχείρισης κτιρίων, λογισμικό διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και τα διαπιστευτήρια κινητής τηλεφωνίας, για να αναφέρουμε μερικά από αυτά.
Η ενοποίηση του ελέγχου πρόσβασης με τις υπόλοιπες εφαρμογές ασφάλειας θα συμβάλει στην αποδοτικότητα της επιχείρησης ενώ με τον τρόπο αυτό θα απλοποιηθούν οι εργασίες παρακολούθησης και συντήρησης του συστήματος, οδηγώντας σε εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας της επιχείρησης.
- Ανάπτυξη σε υβριδικό cloud
Ο κλάδος της φυσικής ασφάλειας θα δει μεγάλη αύξηση στην υιοθέτηση υβριδικών συστημάτων το 2024. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 44% των επιχειρήσεων έχουν εναποθέσει σε περιβάλλον cloud, πάνω από το ένα τέταρτο των εγκαταστάσεων φυσικής ασφάλειας που διαθέτουν. Καθώς αυξάνεται η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας, το ενδιαφέρον για νέες plug-and-play, έτοιμες για cloud συσκευές θα γιγαντώνεται, αφού οι τελευταίες, όχι μόνο απλοποιούν την πρόσβαση σε υπηρεσίες cloud, αλλά και ενισχύουν την υπολογιστική ισχύ στο μέγιστο δυνατό.
Πολλές εταιρείες θα στρέψουν την προσοχή τους στη χρήση δεδομένων cloud και στο κόστος που αυτή συνεπάγεται. Οι παλιότεροι χρήστες, θα ψάξουν τρόπους να κερδίσουν επιπλέον οφέλη από αυτές τις δαπάνες, αφού για παράδειγμα, τα αποθηκευμένα δεδομένα μπορούν κάλλιστα να αξιοποιηθούν και από άλλα τμήματα εντός της εταιρείας.
Η εγκληματικότητα σήμερα έχει αυξηθεί ποσοτικά και οι απειλές εξελίσσονται ποιοτικά. Προκειμένου οι υπηρεσίες ασφάλειας να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη προσωπικού, επενδύουν σε σύγχρονες τεχνολογίες καταπολέμησης του εγκλήματος. Ασύρματα συστήματα επικοινωνίας εντός των οχημάτων, drones, on body συσκευές και άλλες τεχνολογίες, συμβάλλουν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας σε όλα τα τμήματα δημόσιας ασφάλειας.
Ωστόσο, καθώς η χρήση της τεχνολογίας επεκτείνεται, αυξάνονται και οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής του κοινού. Το τρέχον έτος κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και θα θεσμοθετήσουν περαιτέρω κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής με στρατηγικές που επικεντρώνονται στα παρακάτω:
- Επιλογή λύσεων που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τη φιλοσοφία Privacy by Design και λήψη μέτρων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής από την φάση του σχεδιασμού ενός προϊόντος.
- Συνεργασία με αξιόπιστους προμηθευτές τεχνολογίας ώστε να εξασφαλιστεί η θωράκιση των συστημάτων.
- Περισσότερη διαφάνεια στα μέτρα που λαμβάνονται για την διασφάλιση των πληροφοριών και συνεχή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων στον κυβερνοχώρο.
- Δημιουργία προγραμμάτων συνεργασίας και επικοινωνίας με τους πολίτες
- Η ανάπτυξη του IIoT και οι αυτοματοποιημένες λύσεις θα σημειώσουν έκρηξη
Ο αριθμός των συσκευών φυσικής ασφάλειας και άλλων αισθητήρων του βιομηχανικού διαδικτύου των πραγμάτων (IIoT-Industrial IoT) αυξάνεται ραγδαία, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει την τρέχουσα δεκαετία. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο αριθμός των συσκευών IoT στην Ελλάδα, έκανε άλμα της τάξης του 56,3% το 2022, σε σχέση με δύο χρόνια πριν, ενώ το ινστιτούτο IDC (International Data Corporation) προβλέπει ότι μέχρι το 2025 θα υπάρχουν 41,6 δισ. συνδεδεμένες συσκευές IoT στον κόσμο. Οι ειδικοί της πληροφορικής και της ασφάλειας θέλουν να επεκτείνουν τους τύπους δεδομένων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κινδύνων, ενώ επιδιώκουν να εξάγουν δεδομένα από τα διάφορα συστήματα και να δημιουργήσουν λίμνες δεδομένων που θα εξυπηρετούν μελλοντικούς στόχους.
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, όσοι επιλέξουν μια ανοικτή αρχιτεκτονική τύπου API (Application Programmable Interface), μαζί με μια πλατφόρμα φυσικής ασφάλειας, θα κερδίσουν τα περισσότερα με την πάροδο του χρόνου. Θα επωφεληθούν σε ευελιξία ενώ θα συνδυάζουν και θα αναλύουν ταυτόχρονα δεδομένα από διάφορες πηγές με τους δικούς τους όρους. Τελικά αυτό θα οδηγήσει σε νέες στρατηγικές με βάση τα δεδομένα και στη μεγιστοποίηση των αποδόσεων σε όλες τις τεχνολογικές επενδύσεις.
- Κυβερνητικές λύσεις για την ασφάλεια των επιχειρήσεων
Σύμφωνα με την IBM, το μέσο κόστος κάθε παραβίασης δεδομένων το 2023 ήταν 4,45 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και μόνο το ένα τρίτο των πληγέντων εταιρειών ήταν σε θέση να εντοπίσει την παραβίαση μέσω των δικών τους συστημάτων ασφαλείας.
Το 2024, πολλές επιχειρήσεις θα βασιστούν σε κυβερνητικές οδηγίες και διαπιστευμένες πιστοποιήσεις για να λάβουν τεχνολογικές αποφάσεις και να ελέγξουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα, κάτι που αναμφίβολα θα αυξήσει τη ζήτηση για κυβερνητικά εγκεκριμένες και συμβατές με συγκεκριμένα πρότυπα λύσεις φυσικής ασφάλειας.
Σήμερα, οι αυστηρότερες απαιτήσεις προστασίας δεδομένων ισχύουν για τις κυβερνητικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Ωστόσο, και άλλα ιδρύματα και εταιρείες δίνουν μεγάλη προσοχή και τηρούν με ευλάβεια κάποια standards. Άλλωστε υιοθετώντας παρόμοιες στρατηγικές και εφαρμόζοντας ανάλογες λύσεις, οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση στα πιο προηγμένα εργαλεία ασφάλειας, επιδεικνύουν αξιοπιστία ενώ παράλληλα η εταιρεία κερδίζει σε ανθεκτικότητα έναντι απειλών και οργανωτική συνέχεια.
- Η αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων ως προτεραιότητα
Το έτος που πέρασε, το 31% των τελικών χρηστών ανέφερε ότι η επιχείρηση τους δέχτηκε κυβερνοεπίθεση. Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις βελτιώνουν τις πρακτικές κυβερνοασφάλειας, το επίπεδο ανησυχίας συνεχίζει να αυξάνεται. Στα πλαίσια της ατέρμονης προσπάθειας που καταβάλουν οι εταιρείες και τα διάφορα ιδρύματα για την μείωση των απειλών, θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία κυβερνοασφάλειας που θα ενισχύουν την αυτοματοποίηση και την προληπτική ανίχνευση κινδύνων.
Όσα βήματα εντέλει κι αν έχει κάνει ο κλάδος της φυσικής ασφάλειας στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο, η εξέλιξη και βελτίωσή του θα είναι πάντα ένας διαρκών εξελισσόμενος τομέας .