5 βήματα για την αναβάθμιση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης
Aν ένα σύστημα βιντεοεπιτήρησης έχει εγκατασταθεί πριν από πολλά χρόνια, είναι πολύ πιθανόν να θεωρείται κάπως απαρχαιωμένο, μη αποδοτικό και με λιγότερες δυνατότητες που δεν θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες ασφάλειας. Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση για να αναβαθμίσουμε αυτό το έργο ;
Του Νέστωρα Πεχλιβανίδη
Οι διαχειριστές των συστημάτων ασφάλειας σε μια εγκατάσταση, αλλά και οι ιδιοκτήτες φυσικά, δεν θα έπρεπε σήμερα να προβληματίζονται σε μεγάλο βαθμό, όταν προκύπτει η ανάγκη αναβάθμισης του συστήματος βιντεοεπιτήρησης. Αρκεί, να απευθυνθούν στους κατάλληλους τεχνικούς υλοποιητές έργων συστημάτων ασφάλειας που θα τους προσφέρουν τις απαραίτητες συμβουλές και θα τους προτείνουν ποιοτικές λύσεις, μέσα από μελέτη του χώρου και την κατάλληλη υποστήριξη. Λύσεις σήμερα υπάρχουν και μάλιστα πολλές!
Στο παρόν άρθρο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές ιδέες για την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας μέσω βίντεο, ενώ θα αναδείξουμε τη συνολική διαδικασία σε επιμέρους 5 απλά βήματα. Φυσικά δεν θα παραλείψουμε να αναφερθούμε στους τεχνικούς και τους κατασκευαστές, αλλά και τον ρόλο τους στην αγορά.
Βήμα 1ο: Αποτίμηση του περιβάλλοντος και των αναγκών
Το πρώτο βήμα μίας επιτυχημένης αναβάθμισης συστήματος βιντεοεπιτήρησης είναι η αξιολόγηση του περιβάλλοντος και η αναγνώριση των πραγματικών αναγκών των εγκαταστάσεων σε βίντεο. Καθώς το τελευταίο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συστήματος ασφάλειας και διαχείρισης κινδύνων, η σωστή επιλογή ξεκινά κάνοντας ένα βήμα πίσω προκειμένου να κατανοήσει κανείς τους στόχους και τις πολιτικές, τις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας και τους κανονισμούς που καθορίζουν την ασφάλεια της εταιρείας. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων μιας ολοκληρωμένης αξιολόγησης απειλών και κινδύνων μπορεί να αναδείξει συγκεκριμένες ανάγκες και να φέρει στην επιφάνεια ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Έτσι, μεταξύ άλλων θα ιεραρχηθούν οι απειλές – από την υψηλότερη προς την χαμηλότερη – καθοδηγώντας μάλιστα και τον σχεδιασμό του συστήματος.
Ο προϋπολογισμός επίσης είναι αποφασιστικός και κρίσιμος παράγοντας, αφού εν τέλει θα καθορίσει πόσα από τα θέματα που ιεραρχήθηκαν νωρίτερα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Κατά την ανάλυση των αναγκών του συστήματος βίντεο, μια εταιρεία θα πρέπει, παραδείγματος χάριν, να εξετάσει τα σχέδια ορόφων, συγκεκριμένες προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίζει, να συντάξει έναν κατάλογο επιθυμητών δυνατοτήτων του συστήματος και φυσικά να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό. Κατόπιν, ένας στρατηγικός συνεργάτης, όπως ένας μηχανικός ή μια εταιρεία συμβούλων, μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη τεχνική καθοδήγηση με σκοπό την επίλυση των εκάστοτε εταιρικών αναγκών σε βίντεο.
Σήμερα το βίντεο, εκτός από πολύτιμο εργαλείο στον χώρο της ασφάλειας, μπορεί επίσης να παρέχει σημαντικά δεδομένα και πληροφορίες σε τρίτους ενδιαφερόμενους εντός της επιχείρησης, που θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη και οικονομικά αποδοτικότερη διαχείριση μιας εταιρείας. Η ευρεία αξιολόγηση αυτών των δυνατοτήτων επεκτείνει τη χρησιμότητα ενός συστήματος βίντεο.
Η αποθήκευση είναι ένα άλλο, εξίσου σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση των αναγκών του συστήματος. Για παράδειγμα, για πόσο χρόνο θα αποθηκεύονται τα δεδομένα – 30, 60, 90 ημέρες ή περισσότερο; Πόσο αποθηκευτικό χώρο χρειάζεται ο πελάτης και ποια μορφή θα πρέπει να έχει; Σήμερα η ευελιξία είναι μεγαλύτερη από ποτέ, αφού υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης των δεδομένων καταγραφής, είτε σε ιδιόκτητους εταιρικούς διακομιστές είτε στο cloud κάποιου παρόχου. Πέραν όμως από τη χωρητικότητα, πολύ σημαντικό ζήτημα είναι και η ασφάλεια των δεδομένων. Φυσικά, όλοι οι σχετικοί με την αποθήκευση παράγοντες, καθορίζονται άμεσα από τις ανάγκες του πελάτη.
Βήμα 2ο: Αξιολόγηση των υφιστάμενων καμερών και του εξοπλισμού
Μετά την αξιολόγηση των αναγκών του νέου συστήματος, επόμενο βήμα πρέπει είναι η αποτίμηση του υπάρχοντος. Μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμες τεχνικές πληροφορίες και πρακτικά ιστορικού για το εν λειτουργία σύστημα βιντεοεπιτήρησης, είτε από έναν προηγούμενο μηχανικό είτε στο αρχείο. Πρόσθετες λεπτομέρειες μπορούν να αντληθούν από το σύστημα διαχείρισης βίντεο εκτελώντας μια αναφορά που θα παρουσιάσει τις συσκευές του δικτύου ασφάλειας, τη μάρκα και το μοντέλο, στοιχεία λογισμικού και άλλες λεπτομέρειες. Επίσης δεν πρέπει να παραλείψουμε την εμπειρία του ανθρώπινου παράγοντα, καθώς το υπάρχον προσωπικό που έχει λειτουργήσει το σύστημα, σίγουρα θα γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και τις προκλήσεις που αυτό αντιμετώπιζε.
Η κατάσταση του διακομιστή διαχείρισης βίντεο αποτελεί επίσης σημαντικό ζήτημα. Έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες ενημερώσεις ή αναβαθμίσεις; Υπάρχουν δίσκοι που παρουσίασαν κάποια δυσλειτουργία κατά την διάρκεια λειτουργίας του συστήματος βιντεοεπιτήρησης; Μπορεί ο server να πραγματοποιήσει αυτοδιάγνωση για τον εντοπισμό προβλημάτων; Ιδιαίτερη ανησυχία μπορεί να προκαλούν τυχόν συσκευές που μπορεί να έχουν εξαντλήσει τον αναμενόμενο χρόνο λειτουργίας τους και δεν υποστηρίζονται πλέον από τους κατασκευαστές. Το hardware δεν επισκευάζεται ούτε το software αναβαθμίζεται, ενώ οι επιδιορθώσεις ασφαλείας ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες. Στην πραγματικότητα, σε μία τέτοια περίπτωση, ο εξοπλισμός αυτός πρέπει να αφαιρεθεί κατά την αναβάθμιση. Άλλωστε πολύ πιθανό οι κάμερες να μην παρέχουν αξιόλογες εικόνες λόγω δυσλειτουργίας ή απώλειας πακέτων καταγραφής, η λόγω χαμηλής ανάλυσης.
Εξίσου απαραίτητο είναι να εκτιμηθούν τα κενά του εν λειτουργία συστήματος. Αυτά μπορεί να προέρχονται από κακό αρχικό σχεδιασμό ή να είναι αποτέλεσμα ανακαίνισης, μετακινήσεων γραφείων ή άλλων αλλαγών που έλαβαν χώρα από την στιγμή που το αρχικό σύστημα τέθηκε σε λειτουργία. Ένα κενό μπορεί να είναι μια περιοχή που δεν καλύπτεται, ή μια περιοχή ανεπαρκώς καλυμμένη, όπως επίσης και η χαμηλή ανάλυση. Για παράδειγμα, μπορεί η κάμερα του χώρου στάθμευσης να διαβάσει μία πινακίδα κυκλοφορίας σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων;
Ο εκσυγχρονισμός ενός υπάρχοντος συστήματος εγείρει αυτομάτως ένα ερώτημα. Ποιος κίνδυνος και ποιες προκλήσεις μπορεί να επιλύσει ένα σύστημα καταγραφής βίντεο εντός συγκεκριμένου προϋπολογισμού; Για την εύρεση της απάντησης στο ερώτημα, ένας μηχανικός , ένας σύμβουλος ή ακόμη και ένας κατασκευαστής θα μπορούσε να κάνει μια περιήγηση στον εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων για να εντοπίσει διάφορες προκλήσεις, μερικές από τις οποίες μάλιστα, ο τελικός χρήστης μπορεί να μην γνωρίζει καν πως υπάρχουν. Μετά από έναν ανάλογο περίπατο, θα ενημερωνότανε ο πελάτης, ο οποίος θα έπαιρνε και την τελική απόφαση, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες και την επένδυση που θα ήθελε να πραγματοποιήσει.
Τα στοιχεία που θα προκύψουν από την αξιολόγηση των υφιστάμενων καμερών και του εξοπλισμού μπορούν θα αφορούν την αξιολόγηση του χώρου, τον σχεδιασμό του συστήματος, έναν κατάλογο απαραίτητων υλικών, προτάσεις βελτίωσης, και επιλογές υποστήριξης και άλλα.
Βήμα 3ο: Επιλογή της κατάλληλης εταιρίας τεχνικής εγκατάστασης
Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι που εργάστηκαν στα προηγούμενα βήματα, προφανώς θα αναλάβουν και αυτό το κομμάτι. Ωστόσο, κάποιοι κατασκευαστές ή προμηθευτές μπορεί να προτείνουν κάποιον άλλον τεχνικό υπεύθυνο ή εταιρία που συνεργάζονται, κάτι που είναι ιδανικό καθώς μια στενότερη συνεργασία μεταξύ αυτών θα εξασφάλιζε ίσως ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Η επικοινωνία είναι κρίσιμη. Θα χρειαστούν ώρες συζητήσεων ώστε ο τεχνικός υπεύθυνος να κατανοήσει τις ανάγκες του πελάτη και το αντίθετο φυσικά. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης, ο πελάτης πρέπει επίσης να κατανοήσει το ζήτημα των επισκευών και τις επιλογές συντήρησης που είναι διαθέσιμες μετά την εγκατάσταση. Τι σημαίνει όμως συντήρηση και υποστήριξη; Εάν ένας τεχνικός δεν προσφέρει την αναγκαία εξυπηρέτηση και συντήρηση, αυτό θα πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για μία συνεργασία. Μάλιστα, προς αποφυγή τέτοιων καταστάσεων, καλό θα ήταν να αναζητηθούν συστάσεις, αναφορές και παραδείγματα παρόμοιων εγκαταστάσεων τις οποίες έχει πραγματοποιήσει.
Βήμα 4ο: Αντιμετώπιση προκλήσεων εγκατάστασης
Ανασταλτικός παράγοντας για την εγκατάσταση ενός συστήματος βιντεοεπιτήρησης ή την αναβάθμιση ενός υπάρχοντος, μπορεί να αποτελέσει η 24ωρη λειτουργία κάποιων επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων όπως είναι τα νοσοκομεία ή τα ξενοδοχεία. Ωστόσο, ένας έλεγχος ή μία μελέτη θα μπορούσε να εξετάσει πώς μία τέτοια κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την επιχείρησή και να γίνει ο απαραίτητος στρατηγικός σχεδιασμός για την ελάχιστη διακοπή. Πρέπει η εγκατάσταση να πραγματοποιηθεί εκτός ωραρίου; Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περιορισμένους χώρους μακριά από τις καθημερινές λειτουργίες; Θα αφαιρεθεί η υπάρχουσα καλωδίωση ή θα παραμείνει; Ο παλιός εξοπλισμός, εφόσον αφαιρεθεί θα ανακυκλωθεί; Οποιοσδήποτε εξοπλισμός που περιλαμβάνει καταγεγραμμένα δεδομένα, όπως οι σκληροί δίσκοι, θα πρέπει να απορρίπτεται προσεκτικά και υπό την επίβλεψη του πελάτη-τελικού χρήστη. Πολλά ανεπιθύμητα μπορεί να συμβούν αν ο τελευταίος επαναπαυθεί στον μηχανικό εγκατάστασης για την απόρριψη του εξοπλισμού. Μπορεί να μεταπωληθεί σε άλλον πελάτη ή απλώς να πάει για καταστροφή;
Εδώ θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και στον ρόλο τον κατασκευαστών, καθώς ομολογουμένως προσπαθούν να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν προϊόντα εύκολα στην εγκατάσταση, ενώ περισσότερα συστήματα σήμερα είναι παραμετροποιημένα και προγραμματισμένα εκ των προτέρων. Οι ίδιοι, αποτελούν ταυτόχρονα και σημαντικό μηχανισμό υποστήριξης τόσο κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, όσο και μετά ενώ η συνεργασία τους με τοπικούς τεχνικούς, είναι ίσως εγγύηση για την υλοποίηση του κοινού οράματος ενός πλήρως λειτουργικού συστήματος βιντεοεπιτήρησης.
Βήμα 5ο: Με το βλέμμα στο μέλλον
Ποιο είναι το επόμενο επίπεδο λειτουργικότητας της βιομηχανίας και πώς μπορεί ο τελικός χρήστης να εξασφαλίσει ότι το σύστημά του δεν θα ξεπεραστεί και θα είναι σε θέση να συνεργαστεί με τις μελλοντικές τεχνολογίες; Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση έχουν ήδη ενσωματωθεί σε διάφορα συστήματα ασφαλείας, όμως πώς μπορεί ένας πελάτης να διασφαλίσει ότι το σύστημά του είναι συμβατό με την επόμενη τεχνολογική εξέλιξη ή καινοτομία;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νέες εκδόσεις του λογισμικού του συστήματος διαχείρισης βίντεο (VMS) έρχονται με διευρυμένες δυνατότητες. Τα προγραμματιζόμενα τσιπ μέσα στις σύγχρονες κάμερες παρέχουν επίσης τη δυνατότητα επέκτασης της λειτουργικότητας. Έχει ο πάροχος του λογισμικού διαχείρισης βίντεο συνεργασία με κάποια εταιρεία AI; Υπάρχει διαθέσιμο ενδιάμεσο λογισμικό ΤΝ που μπορεί να πάρει ένα παλαιότερο σύστημα και να το καταστήσει πιο συμβατό με τα μελλοντικά δεδομένα;
Αφού εγκατασταθεί το νέο σύστημα, ο πελάτης θα πρέπει να έχει κατά νου πως το άμεσο μέλλον θα φέρει νέα τεχνολογία. Οι κάμερες με IP για παράδειγμα, ως μέρος του συστήματος τεχνολογίας πληροφοριών (ΤΠ) μιας εταιρείας, υπόκεινται στις ίδιες εκτιμήσεις για τη διαχείριση του κύκλου ζωής ανάλογων ηλεκτρονικών συσκευών. Μπορεί αυτό να είναι ένας πενταετής κύκλος αντικατάστασης; Θα είναι σε θέση να επαναχρησιμοποιηθούν μελλοντικά σε ένα νέο σύστημα ή θα έχουν φτάσει στο τέλος της λειτουργικής ζωής τους; Παλαιότερα, στην εποχή της κυριαρχίας των αναλογικών συστημάτων, οι κάμερες είχαν προσδόκιμο ζωής τα 15 ή 20 χρόνια. Σήμερα, με τη ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας, οι κάμερες ηλικίας άνω των 5 ετών μπορεί να είναι έτοιμες να αντικατασταθούν από νεότερα μοντέλα με καλύτερες και περισσότερες δυνατότητες. Φυσικά μία κάμερα που είναι λειτουργική και ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νεότερου συστήματος, θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί.
Ένας σωστός μελλοντικός σχεδιασμός πρέπει επίσης να προσεγγίζει και να εξετάζει προσεχτικά τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα βίντεο εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο ασφαλείας της εταιρείας. Πώς θα αλλάξει η εταιρεία στο μέλλον; Θα υπάρξουν νέες τοποθεσίες ή κτίρια και πώς θα μπορούσε αυτή η επέκταση να επηρεάσει το σύστημα βίντεο επόμενης γενιάς;
Τέλος, καλό θα ήταν να ληφθεί υπόψιν το ενδεχόμενο επισκευής και συντήρησης του συστήματος με την πάροδο του χρόνου. Οι εγγυήσεις των κατασκευαστών και τα συμβόλαια συντήρησης θα καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες, ωστόσο πρέπει να σημειωθούν τυχόν περιορισμοί αυτών των παραγόντων. Υπάρχει κάποιο οικονομικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του συστήματος; Κάθε απόφαση σχετικά με τα τρέχοντα και μελλοντικά συστήματα θα πρέπει να καθοδηγείται από το συνολικό σχέδιο ασφάλειας του οργανισμού, κάτι που δεν μπορεί να γνωρίζει κάθε επαγγελματίας της ασφάλειας.
Ένα καινοτόμο σύστημα είναι πολύ σημαντικό ζήτημα σήμερα για πολλές επιχειρήσεις καθώς παράγει δεδομένα εντός της επιχείρησης. Γιατί τι είναι ο σύγχρονος κόσμος, αν όχι ένας ωκεανός δεδομένων; Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) που ασταμάτητα απλώνεται, θα προσφέρει νέες ευκαιρίες συνδέοντας αισθητήρες με συστήματα βίντεο για την παροχή χρήσιμων δεδομένων και τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.
Κλείνοντας θα συμβουλεύαμε τους τελικούς χρήστες να διατηρούν πάντα ανοικτές γραμμές επικοινωνίας με τους τεχνικούς και τους κατασκευαστές, καθώς μάλιστα θα προσπαθούν να καθορίσουν την επόμενη γενιά των συστημάτων ασφαλείας.