Δημόσια Τεχνική Εκπαίδευση και Πτυχίο Ηλεκτρονικού
Άρθρο στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος για το σύγχρονο ρόλο των τεχνικών συστημάτων ασφάλειας του τεύχους 107
Χρήστος Γκόνης
Τομεάρχης Ηλεκτρολογίας κ Ηλεκτρονικής
2ο Εργαστηριακό Κέντρο Αιγάλεω
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος στο Σεράφειο συμμετείχε το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Αιγάλεω με σκοπό τη διασύνδεση της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Στα πλαίσια αυτής της συνεχιζόμενης προσπάθειας είναι σημαντικό να γίνουν κατανοητά τα ακόλουθα:
Η έκδοση στην αρμόδια αστυνομική αρχή της «Άδειας Εγκαταστάτη Συστημάτων Ασφαλείας» είναι απαραίτητη για την πρόσληψη ενός εργαζομένου στις εταιρίες του κλάδου.
Για την απόκτησης της άδειας είναι απαραίτητο το πτυχίο της ειδικότητας των Ηλεκτρονικών από ΕΠΑΛ ή κάποιο ανώτερης βαθμίδας εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Ένας νέος σήμερα μπορεί να επιλέξει τον δρόμο της Τεχνικής εκπαίδευσης μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης στο Γυμνάσιο. Μετά την αποφοίτηση, μπορεί να εγγραφεί είτε στην πρώτη Λυκείου ενός Γενικού Λυκείου , είτε στην πρώτη Λυκείου ενός ΕΠΑΛ. Αποφοιτώντας από την πρώτη Λυκείου σε ΕΠΑΛ , στη δευτέρα Λυκείου έχει να επιλέξει τον Τομέα που θέλει να ακολουθήσει. Συγκεκριμένα για το επάγγελμα του Εγκαταστάτη Συστημάτων Ασφαλείας είναι ο Τομέας Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής. Ολοκληρώνοντας την φοίτηση στην δευτέρα Λυκείου , στην τρίτη Λυκείου έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ειδικότητα της Ηλεκτρονικής, ώστε να αποκτήσει το απαραίτητο πτυχίο Ηλεκτρονικού για να εκδώσει την άδεια Εγκαταστάτη στην Αστυνομική Αρχή. Επιπλέον , έχει τη δυνατότητα με μία ακόμα χρονιά φοίτησης να αποκτήσει και το πτυχίο Ηλεκτρολόγου φοιτώντας για ένα ακόμα χρόνο, επαναλαμβάνοντας την τρίτη τάξη του ΕΠΑΛ , αλλά επιλέγοντας την ειδικότητα της Ηλεκτρολογίας. Με τον τρόπο αυτό ο απόφοιτος του ΕΠΑΛ μπορεί να έχει και τα δύο πτυχία ολοκληρώνοντας τις γνώσεις και αναπτύσσοντας το εύρος της εμβέλειας των δραστηριοτήτων του. Με την αποφοίτηση από το ΕΠΑΛ ο νέος εκτός από το πτυχίο ειδικότητας αποκτά και το απολυτήριο Λυκείου, σε όλα ισότιμο και αναγνωρίσιμο με εκείνο το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου.
Εάν κάποιος έχει ήδη ολοκληρώσει την φοίτηση στο Γενικό Λύκειο, έχει την δυνατότητα να εγγραφεί στη Δευτέρα τάξη του ΕΠΑΛ στον Τομέα Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής για να παρακολουθήσει μόνο τα μαθήματα ειδικότητας και όχι τα Γενικής παιδείας. Αυτό ισοδυναμεί με εβδομαδιαίο πρόγραμμα είκοσι ωρών διδασκαλίας θεωρητικής και εργαστηριακής κατεύθυνσης. Ακολούθως μπορεί να επιλέξει την ειδικότητα των Ηλεκτρονικών όπως αναφέρεται ανωτέρω και να αποφοιτήσει έχοντας το πτυχίο της ειδικότητας είτε του Ηλεκτρονικού , είτε με ένα επιπρόσθετο χρόνο του Ηλεκτρολόγου.
Ειδικά για τους επαγγελματίες προτείνεται η φοίτηση σε ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ, όπου υπάρχει η αμοιβαία κατανόηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με το συνδυασμό εργασίας και φοίτησης, τονίζοντας έτσι τον κοινωνικό ρόλο των ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.
Ο σκοπός της Τεχνικής Εκπαίδευσης είναι να βελτιώνει την ζωή των μαθητών της μέσω της της επαγγελματικής αποκατάστασης και η άμεση διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας θα διευκολύνει τον σκοπό αυτό.