Κάμερες ασφαλείας με ευρυγώνιο φακό – Ένας σύντομος οδηγός αγοράς
Όταν προκύπτει ανάγκη για την κάλυψη μεγάλων περιοχών μέσω βιντεοεπιτήρησης, οι ευρυγώνιες κάμερες ασφαλείας αποτελούν την ιδανική επιλογή. Από 150 έως 180 ή ακόμη και 360 μοίρες οπτικό πεδίο, υπάρχουν αρκετά μοντέλα στην αγορά που καλύπτουν διαφορετικές απαιτήσεις τις οποίες αξίζει να αναδείξουμε.
Του Νέστωρα Πεχλιβανίδη
Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός εφαρμογών βιντεοεπιτήρησης και ασφάλειας – συμπεριλαμβανομένων των σταθερών καμερών, των καμερών που φοριούνται στο σώμα (bodycams) και των κινητών καμερών- χρησιμοποιούν ευρυγώνιο φακούς για να καταγράφουν όσο το δυνατόν ευρύτερο οπτικό πεδίο. Ωστόσο, και παρά την αυξημένη χρήση τους, μια πρόκληση των ευρυγώνιων φακών είναι η παραμόρφωση τόσο των αντικειμένων όσο και των προσώπων που αυτές καταγράφουν. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς από πού να ξεκινήσει και που να εστιάσει το βάρος του κατά την επιλογή της καλύτερης ευρυγώνιας κάμερας, γι’ αυτό, παρακάτω, ακολουθούν μερικές χρήσιμες οδηγίες είτε πρόκειται για εξωτερική, είτε για εσωτερική εγκατάσταση.
Πώς μία κάμερα ασφαλείας καθίσταται ευρυγώνια
Οι κάμερες ασφαλείας που μπορούν να καταγράψουν οπτικό πεδίο (FOV-Field of view ) τουλάχιστον 80 μοιρών θεωρούνται συνήθως ως ευρυγώνιες. Οι υπερευρυγώνιες μπορούν να καλύψουν οπτικό πεδίο έως και 180 μοίρες ή και περισσότερο. Οι εξαιρετικά ευρυγώνιες θα μπορούσαν να διαθέτουν 360 μοίρες FOV.
Αυτός ο τύπος καμερών ασφαλείας γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής επειδή παρέχει ανεμπόδιστη θέα του περιβάλλοντός ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζεται επιτήρηση σε μια μεγάλη περιοχή. Πολλοί κατασκευαστές σήμερα, επαίρονται για το μεγάλο οπτικό πεδίο των ευρυγώνιων καμερών ασφαλείας τους. Το οπτικό πεδίο μιας ευρυγώνιας κάμερας ασφαλείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εστιακή απόσταση του φακού της και το μέγεθος του αισθητήρα εικόνας. Μπορείτε να ανατρέξετε στον παρακάτω πίνακα για να εκτιμήσετε κατά προσέγγιση το οπτικό πεδίο που έχει μια κάμερα.
Εστιακή απόσταση (mm) | Διαγώνια (°) | Κάθετα (°) | Οριζόντια (°) |
0 | 180.0 | 180.0 | 180.0 |
2 | 169.4 | 161.1 | 166.9 |
12 | 122.0 | 90.0 | 111.1 |
14 | 114.2 | 81.2 | 102.7 |
16 | 107.1 | 73.9 | 95.1 |
20 | 94.5 | 61.9 | 82.4 |
24 | 84.1 | 53.1 | 73.7 |
35 | 63.4 | 37.8 | 54.4 |
Σε γενικές γραμμές, η εστιακή απόσταση είναι αντιστρόφως ανάλογη του οπτικού πεδίου, κάτι που σημαίνει πως όσο μεγαλύτερη είναι η εστιακή απόσταση, τόσο στενότερο είναι το οπτικό πεδίο. Εν τω μεταξύ, το μέγεθος του αισθητήρα εικόνας και ο τύπος του, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, ένας αισθητήρας εικόνας 1/3″ παράγει ευρύτερη γωνία θέασης από έναν αισθητήρα εικόνας 1/4″.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ευρυγώνιων καμερών
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των ευρυγώνιων καμερών ασφαλείας είναι η μεγάλη περιοχή κάλυψης που προσφέρουν σε σύγκριση με τις παραδοσιακές κάμερε. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται λιγότερες κάμερες για μεγαλύτερους χώρους ή εγκαταστάσεις, μειώνοντας έτσι το κόστος που συνδέεται με την αγορά και την εγκατάσταση πολλαπλών καμερών ασφαλείας. Επιπλέον, οι ευρυγώνιες κάμερες ασφαλείας μπορούν επίσης να καταγράψουν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τα αντικείμενα που βρίσκονται σε εμβέλεια, δεδομένου ότι είναι ορατό μεγαλύτερο μέρος του χώρου.
Ωστόσο, μεταξύ των υπερευρυγώνιων καμερών ασφαλείας (IP ή CCTV), ειδικά των fisheye καμερών, η παραμόρφωση της εικόνας είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Εν τω μεταξύ, οι σούπερ ευρυγώνιες κάμερες εξωτερικού χώρου θα μπορούσαν να θυσιάσουν ορισμένες λεπτομέρειες για να αποκτήσουν ευρύτερες γωνίες θέασης, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό προσώπων ή άλλων συγκεκριμένων λεπτομερειών. Ευτυχώς βέβαια, υπάρχουν εξαιρέσεις. Αν θέλετε να βλέπετε μια ευρυγώνια εικόνα αλλά δεν θέλετε να είναι παραμορφωμένη, μπορείτε να επιλέξετε μια κάμερα PTZ ή κάμερα διπλού φακού. Και οι δύο παρουσιάζουν ελάχιστη παραμόρφωση, χωρίς όμως να θυσιάζεται το εξαιρετικά ευρύ οπτικό πεδίο.
Τύποι ευρυγώνιων καμερών ασφαλείας
Υπάρχουν πολλές ευρυγώνιες κάμερες διαφόρων τύπων στην αγορά και ομολογουμένως χρειάζεται γνώση και προσπάθεια για να ανακαλύψει κανείς τις δυνατότητες τους. Λαμβάνοντας υπόψιν άλλα χαρακτηριστικά, οι ευρυγώνιες κάμερες χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
- Αναλογικές κάμερες έναντι καμερών IP: Αναφορικά με τον τρόπο μετάδοσης των δεδομένων, οι ευρυγώνιες κάμερες μπορούν να είναι αναλογικές ή IP (Internet Protocol). Οι πρώτες χρησιμοποιούν παραδοσιακά ομοαξονικά καλώδια για τη μεταφορά σημάτων βίντεο από την κάμερα απευθείας σε μια συσκευή εγγραφής, όπως ένα DVR (ψηφιακός καταγραφέας βίντεο). Αντίθετα, οι IP κάμερες μεταφέρουν το βίντεο ψηφιακά μέσω καλωδίου Ethernet ή ασύρματα μέσω WiFi και συνήθως συνδέονται απευθείας σε ένα NVR (δικτυακός καταγραφέας βίντεο). Οι κάμερες IP μπορούν να παρέχουν πρόσθετες λειτουργίες, όπως ανίχνευση κίνησης και απομακρυσμένη πρόσβαση, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες με τα αναλογικά μοντέλα.
- Σταθερός φακός έναντι πολυεστιακού φακού : Οι ευρυγώνιες κάμερες ασφαλείας με σταθερό φακό έχουν καθορισμένο οπτικό πεδίο που δεν αλλάζει. Σε γενικές γραμμές είναι φθηνότερες από τις κάμερες με πολυεστιακό φακό. Οι τελευταίες προσφέρουν ρυθμιζόμενο εστιακό μήκος που τους επιτρέπει να κάνουν ζουμ μέσα και έξω, ενώ οι φακοί μπορούν να ρυθμιστούν χειροκίνητα από ένα τηλεχειριστήριο. Οι χρήστες μπορούν εύκολα να αλλάζουν τη γωνία θέασης ανάλογα με τις ανάγκες τους ανά πάσα στιγμή. Αυτό τους καθιστά ιδανικούς για την παρακολούθηση μιας μεγάλης περιοχής, ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να εστιάζουν σε ορισμένες λεπτομέρειες, όπως η καταγραφή αριθμών πινακίδων κυκλοφορίας ή η αναγνώριση προσώπων σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Ως εκ τούτου, οι ευρυγώνιες κάμερες παρακολούθησης με πολυεστιακούς φακούς τα καταφέρνουν καλύτερα στο ζουμάρισμα για την κάλυψη μεγάλων περιοχών και στο ζουμάρισμα για τη σύλληψη μικροσκοπικών λεπτομερειών. Παρά τις υψηλότερες τιμές τους, οι κάμερες με πολυεστιακό φακό θα αξίζουν την επένδυσή σας μακροπρόθεσμα.
- Fisheye vs. PTZ vs. dual-lens:
- Fisheye: Αυτός ο τύπος κάμερας έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε ο φακός της να διαθέτει εξαιρετικά ευρύ οπτικό πεδίο έως και 360°. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που τις καθιστά ιδανική επιλογή για κάθε σύστημα παρακολούθησης σπιτιού ή επιχείρησης. Ωστόσο, οι εικόνες που παράγονται είναι συνήθως παραμορφωμένες.
- Κάμερες PTZ: Οι κάμερες “pan, tilt, zoom’’ έχουν τη δυνατότητα να περιστρέφονται τόσο οριζόντια όσο και κάθετα, παρέχοντάς πανοραμικό οπτικό πεδίο 360°. Εκτός αυτού, μπορείτε να κάνετε ζουμ για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες. Ορισμένες κάμερες PTZ έχουν επίσης τη δυνατότητα αυτόματης παρακολούθησης αντικειμένων, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους, όπως χώρους στάθμευσης.
- Κάμερες διπλού φακού: Πρόκειται για κάμερες εξοπλισμένες με δύο φακούς που βλέπουν την ίδια σκηνή. Ορισμένες μάλιστα διαθέτουν δύο πανομοιότυπους φακούς για να καταγράφουν εικόνες από δύο οπτικές γωνίες και στη συνέχεια συνενώνουν για να παρέχουν μια ευρυγώνια εικόνα. Άλλες κάμερες διπλού φακού χρησιμοποιούν δύο διαφορετικούς φακούς, έναν για ευρυγώνια θέαση και έναν για κοντινές λήψεις. Όποια και αν επιλέξετε, μπορείτε να απολαμβάνετε ένα εξαιρετικά ευρύ πεδίο θέασης χωρίς παραμόρφωση.
Εγκατάσταση ευρυγώνιων καμερών
Η εγκατάσταση είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή της σωστής κάμερας ασφαλείας, καθώς καθορίζει αν μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως οι ευρυγώνιες δυνατότητες. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε την καλύτερη δυνατή θέα.
- Επιλογή σημείου: Πρέπει να επιλέξετε την περιοχή που χρειάζεται τη μεγαλύτερη κάλυψη, όπως σημεία εισόδου και περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία. Είναι σημαντικό επίσης να επιλέξετε το σωστό ύψος αφού μια χαμηλότερη θέση μπορεί να εκθέσει την κάμερα σε τυχόν εισβολείς, ενώ μια υψηλότερη θέση θα κάνει την εγκατάσταση πιο δύσκολη. Ακόμα, αν έχετε πολλές κάμερες ασφαλείας, θυμηθείτε να μην τις εγκαταστήσετε πολύ κοντά. Διαφορετικά, μπορεί να επηρεάσουν η μία την απόδοση της άλλης. Μόλις αποφασίσετε που θα εγκαταστήσετε την κάμερα, φροντίστε να ελέγξετε για εμπόδια όπως δέντρα ή κτίρια που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την προβολή της κάμερας.
- Σωστή τοποθέτηση: Οι απαιτήσεις σας είναι εκείνες που θα καθορίσουν αν η κάμερα θα τοποθετηθεί σε κάθετο τοίχο ή την οροφή. Στην πρώτη περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετή απόσταση από αντικείμενα που θα εμπόδιζαν τις λήψεις και δεν υπάρχουν παρεμβολές με άλλα φωτιστικά και καλωδιώσεις στην περιοχή. Εάν προτιμάτε την τοποθέτηση σε τοίχο, χρησιμοποιήστε κατάλληλα υλικά αγκύρωσης, όπως βίδες ή καρφιά, και βεβαιωθείτε ότι είναι σταθερά στερεωμένα στη θέση τους.
- Δοκιμή και ρύθμιση της γωνίας: Αφού εγκαταστήσετε και ρυθμίσετε σωστά την κάμερα, πρέπει να δοκιμάσετε διεξοδικά κάθε εξάρτημα για να βεβαιωθείτε ότι η κάμερα μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Θυμηθείτε να εστιάσετε στη γωνία θέασης, την ποιότητα εικόνας/βίντεο, τη δυνατότητα πανοραμικής κλίσης-ζουμ, τη δυνατότητα νυχτερινής όρασης κ.λπ. Βεβαιωθείτε ότι καλύπτεται η σημαντική περιοχή και ότι η ευρυγώνια κάμερα μπορεί να παρέχει καθαρές εικόνες σε όλες τις συνθήκες. Για να επιτύχετε τη βέλτιστη παρακολούθηση, ρυθμίστε τις γωνίες θέασης και την εστιακή απόσταση του φακού μέχρι να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας. Μόλις όλα λειτουργούν σωστά, μπορείτε να απολαύσετε την ηρεμία που σας προσφέρει η ευρυγώνια κάμερα ασφαλείας.
Επίλογος
Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από την εγκατάσταση ευρυγώνιων καμερών ασφαλείας, όπως η παρακολούθηση μεγαλύτερων περιοχών και η μείωση των προβλημάτων εγκατάστασης και συντήρησης. Ειδικά με μία κάμερα ασφαλείας διπλού φακού, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και προσπάθεια για να αποκτήσετε οπτικό πεδίο 180 ή ακόμη και 360 μοιρών.