Εμπιστοσύνη – Μερικά πράγματα που γνωρίζω για αυτήν και την σχέση της με την Ηγεσία
«…ένα άρθρο με θέμα την Εμπιστοσύνη; Καλά πως είναι δυνατόν να γράψεις ~ 800 λέξεις, για ένα τόσο μεγάλο θέμα…;», σχολίασε συνάδελφος & φίλος, όταν τον ενημέρωσα για το άρθρο που θέλω να γράψω…
Tου Δημήτρη Ιωαννίδη
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Coach (AC Accredited)
akernar8@otenet.gr – mob.: 6945101036
www.linkedin.com/in/dimitrisioannidis/
Ναι. Είναι ένα μεγάλο θέμα και ναι, δεν αποτυπώνεται σε μερικές εκατοντάδες λέξεις. Μάλιστα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σε διάφορα πεδία επιστημών, προσπαθούν να την ορίσουν με μελέτες, διατριβές, έρευνες και…και…!
Επίσης, την βρίσκω συνεχώς μπροστά μου…: από την παιδική ηλικία στην εμπιστοσύνη των φίλων μου, στην εμπιστοσύνη στην οικονομία (στις σπουδές μου), στις σχέσεις εμπιστοσύνης (συναισθηματικές, επαγγελματικές, συνεργατικές) και στα αντικείμενα ενασχόλησής μου : εμπιστοσύνη ως σημείο αναφοράς στο marketing & επικοινωνία, στην καταναλωτική συμπεριφορά του κοινού, στο executive coaching.
Αφού λοιπόν στον επίλογο του προηγούμενου άρθρου στο περιοδικό, σημείωσα ότι «…η Εμπιστοσύνη ως στυλοβάτης της Ηγεσίας, θα αποτελέσει θέμα για ένα επόμενο», αποφάσισα να «εκτεθώ» απέναντί σας, προσπαθώντας να την περιγράψω, με δεδομένα, insights αλλά και εμπειρικά στοιχεία. Εσείς θα κρίνετε τελικά, αν είναι επιτυχημένη η προσπάθεια… ή αλλιώς, απλά γραφική!
Εισαγωγή : δύο ερωτήσεις και μία έρευνα!
Σκεφθείτε: τα τελευταία χρόνια, πόσο σημαντικό ήταν (και είναι) το «απόθεμα» Εμπιστοσύνης που είχατε ή χάσατε, σε Ηγέτες, Θεσμούς, Αρχές, Ανθρώπους;
Στις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώσαμε, η Εμπιστοσύνη μας κλονίστηκε και αναζήτησε επιβεβαίωση, ώστε να στηριχθούμε και να τις διαχειριστούμε καλύτερα (τις κρίσεις).
Αναρωτηθείτε τώρα: στο επαγγελματικό σας περιβάλλον κατά πόσο συνέβη/συμβαίνει το ίδιο, σε Στελέχη, Εργαζόμενους, Managers ή στην ομάδα σας: αναγνωρίσατε αλλαγές και μείωση, της εμπιστοσύνης στην Ηγεσία σας ή της δικής σας Εμπιστοσύνης σε άλλους;
Μία παγκόσμια έρευνα, μοναδική στο είδος της, που έγινε το 2022 αποκλειστικά για την Εμπιστοσύνη σε/από θέσεις Ηγεσίας, από το TELI ( Trust Edge Leadership Institute), υπογραμμίζει αφενός την καταλυτική επίδρασή της σε ένα παραγωγικό και επιτυχημένο επαγγελματικό περιβάλλον, αφετέρου την σοβαρή «διατάραξή» της, τα τελευταία χρόνια (αυξήθηκε σημαντικά το λεγόμενο “Trust Gap”).
Τέλος, διαπιστώνει την αντίληψη των Στελεχών, ότι η Εμπιστοσύνη κερδίζεται κατά ~ 50% από τους Εργαζόμενους προς τους Ηγέτες και επίσης ~50% κερδίζεται από τους Ηγέτες προς τους εργαζόμενους. It takes two to do the – trust – tango, λοιπόν!
Έλλειψη Εμπιστοσύνης : ίσως η νέα «Πανδημία»…!
Με αυτά τα δεδομένα, ας δούμε μαζί 10 «Αλήθειες» για την Εμπιστοσύνη, ειδικά στον τομέα της Ηγεσίας:
- Η Εμπιστοσύνη είναι επίκτητη. Δεν είναι έμφυτη. Δεν γεννιόμαστε δηλαδή με εμπιστοσύνη στους άλλους(η εξαίρεση εμπιστοσύνη στους/από τους γονείς, επιβεβαιώνει τον κανόνα), αλλά την αποκτούμε, ακούσια ή εκούσια, ενσυνείδητα ή υποσυνείδητα.
- Η Εμπιστοσύνη είναι μία… κατάσταση, μεταξύ δύο μερών. Δεν είναι ιδιότητα, ούτε χαρακτηριστικό, ούτε…δεξιότητα. Ως «κατάσταση» που δημιουργείται μεταξύ δύο μερών(ανθρώπων, ανθρώπων/εταιριών), απαιτεί δράσεις και επηρεάζεται από πράξεις και γεγονότα. Είναι μία διαρκής σχέση: Η Σχέση Εμπιστοσύνης.
- Η Εμπιστοσύνη χτίζεται αργά… και πολύ γρήγορα χάνεται, διαλύεται, καταρρέει, για αυτό και χρειάζεται συνεχή, σταθερή και συνεπή ανατροφοδότηση.
- Εμπιστευτείτε πρώτα τον εαυτό σας, για να κερδίσετε την Εμπιστοσύνη των άλλων. Όπως και στα περισσότερα θέματα – και Ηγεσίας – όλα ξεκινάνε από εμάς τους ίδιους…
“He who does not trust enough will not be trusted.” – Lao Tzu - Η Εμπιστοσύνη είναι ανταποδοτική. Όσο βελτιώνετε την ικανότητά σας να εμπιστεύεστε τους άλλους, τόσο τους βοηθάτε/ ενθαρρύνετε να σας εμπιστευθούν. Χτίστε, μία «σκάλα» εμπιστοσύνης μαζί τους…
- Η Εμπιστοσύνη «χτίζεται» με δέκα κρίσιμα «υλικά»:
- Συνέπεια λόγων και έργων
- Σαφήνεια στον Σκοπό, τις Αξίες, τους Στόχους και την Αποστολή ενός Ηγέτη
- Διαφάνεια και Αλήθεια, σε ότι διαδραματίζεται στην Επιχείρηση
- Ενσυναίσθηση με κατανόηση των συναισθημάτων μας, αλλά και των άλλων
- Χαρακτήρας, με αρχές και αξίες που «λάμπουν» στο επαγγ.περιβάλλον
- Αποτελεσματική Επικοινωνία και σωστή ανατροφοδότηση
- Δέσμευση στις υποσχέσεις
- Ενδιαφέρον, σεβασμός και φροντίδα για όλα τα μέλη της ομάδας
- Δεσμοί, δημιουργώντας σχέσεις & κοινότητα/ες με τους ανθρώπους μας
- Συνεισφορά, με πρωτοβουλίες, παροχή βοήθειας, μοίρασμα γνώσεων/data
- Η Εμπιστοσύνη κερδίζεται με απλές ενέργειες. Να πέντε από αυτές:
- Πάρτε μια πρωτοβουλία, δεσμευθείτε και υλοποιήστε την
- Προσφέρετε τα ηνία μίας σημαντικής συνάντησης ή έργου, σε ένα Στέλεχός σας
- Ζητείστε από ένα μέλος της ομάδας σας, να πάρει μία κρίσιμη απόφαση
- Δώστε χώρο & χρόνο (οργανωμένα ή «τυχαία») για να «ακούσετε» τα Στελέχη σας
- Στηρίξτε ένα μέλος της ομάδας σας, σε ένα πρόβλημα που τον βασανίζει
- Η Εμπιστοσύνη μετριέται. Με ειδική έρευνα (ερωτηματολόγιο + συνεντεύξεις) σε όλα τα τμήματα μίας Επιχείρησης και σε τρία επίπεδα καταρχήν: α. από όλο το Προσωπικό προς την Εταιρία/Διοίκηση, β. από την Διοίκηση στα μεσαία Στελέχη (middle managers) και τούμπαλιν και γ. από τα μεσαία στελέχη στις ομάδες τους και τούμπαλιν.
- Η Εμπιστοσύνη είναι – ίσως – το σημαντικότερο κεφάλαιο ενός Ηγέτη. Οι Ηγέτες που απολαμβάνουν Εμπιστοσύνη από την ομάδα τους, έχουν επιπλέον ~ 10% πιθανότητες επιτυχίας στο έργο τους σε έναν Επιχειρησιακό Οργανισμό (Harvard Business School) Σημ. αν νομίζετε ότι το παραπάνω % είναι μικρό, ξανασκεφθείτε το…
- Η Εμπιστοσύνη έχει να κάνει με ανθρώπους! Δεν αφορά οικονομικά νούμερα, αλλά αποτελεί ένα γνήσιο και αυθεντικό καρπό μίας ανθρώπινης σχέσης, σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον.
Κλείνω την …προσπάθειά μου για την περιγραφή της Εμπιστοσύνης, με μία απλή αλλά αλάνθαστη πρόταση:
« Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν μπορείτε να εμπιστευθείτε κάποιον, είναι να τον εμπιστευθείτε!»
Τι λέτε, κατάφερα να αποδώσω – και σε τι βαθμό – την Εμπιστοσύνη, ως έννοια στην άσκηση Ηγεσίας; Θα με εμπιστευόσαστε ως αρθρογράφο για σχετικά άρθρα;