Ο ανθρώπινος παράγοντας στη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφάλεια
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) αποτελεί το πλέον αναπτυσσόμενο πεδίο μελέτης και εφαρμογής τεχνολογίας που επιδρά σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας.
Για αυτό και σε αυτό το τεύχος, επιλέξαμε να αναδείξουμε σε ειδικό αφιέρωμα την επίδραση που έχει η ΤΝ σε διάφορες εκφάνσεις του τομέα της φυσικής ασφάλειας, μέσα από 3 βασικά άρθρα. Ωστόσο στον τομέα της ασφάλειας, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα ήταν, είναι και θα είναι πάντα καταλυτικός.
Παρά την τεχνολογική πρόοδο και τις δυνατότητες που προσφέρει η ΤΝ, ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει απαραίτητος για την αποτελεσματική λειτουργία όλων των συστημάτων ασφάλειας, με ή χωρίς τεχνητή νοημοσύνη.
Καταρχάς, η ανάπτυξη και η εφαρμογή της ΤΝ απαιτεί πρώτα από όλα την απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων από τους διαχειριστές των συστημάτων ασφάλειας και φυσικά η ανθρώπινη παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων και των προκλήσεων στα θέματα ασφάλειας, είναι πάντα ο πιο κρίσιμος παράγοντας αποτελεσματικότητας και επιτυχούς διαχείρισης.
Οι αλγόριθμοι ΤΝ έχουν βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και σίγουρα ο εντοπισμός δυνητικών απειλών ή και η ανίχνευση στόχων που μπορεί να απειλήσουν την ασφάλεια γίνεται μέσω των συστημάτων αυτών με υψηλή αξιοπιστία και κυρίως με μεγάλη ταχύτητα.
Η ανθρώπινη ικανότητα όμως και η αντίληψη για το αν ένα συμβάν μπορεί να θεωρηθεί στην εξέλιξη του ως μια εν δυνάμει απειλή είναι ακόμα ανεκτίμητη. Είναι λοιπόν αναγκαία η συμβολή του ανθρώπου για την αξιολόγηση και αποτροπή των απειλών όταν αυτές ανιχνευτούν από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης .
Επιπρόσθετα και πέρα από τα αμιγώς θέματα ασφάλειας, ο ανθρώπινος παράγοντας έχει επίσης σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση και την υποστήριξη της ΤΝ για την ανάπτυξη και επίλυση προβλημάτων που επηρεάζουν την κοινωνία και ειδικότερα τα θέματα ηθικής και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Οι ανθρώπινες αξίες, η κρίση και η ηθική σκέψη είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της ΤΝ με ευαισθησία σε ζητήματα όπως η προάσπιση της ιδιωτικότητας, η διακριτική μεταχείριση και η διαφάνεια.
Τελικά, ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία και την απόδοση και των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσονται για την ασφάλεια. Η αλληλεπίδραση και η συνεργασία μεταξύ ανθρώπου και μηχανής αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη εξελιγμένων και ασφαλών συστημάτων προστασίας ανθρώπων και εγκαταστάσεων που ταυτόχρονα θα είναι συμβατά με τις ηθικές απαιτήσεις της κοινωνίας. Μέσω της στενής συνεργασίας φορέων και κατασκευαστών και της συμβολής του ανθρώπου και μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων που θα εξελίσσεται δυναμικά, η ΤΝ μπορεί να προάγει την ασφάλεια και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ενσωματώνει την τεχνολογία με τρόπο που ωφελεί την ανθρώπινη κοινότητα.
Βλάσης Αμανατίδης