25 «οδηγίες» για…νέους Ηγέτες
Παρακολουθώ, από απόσταση πια, την Αγορά Ασφάλειας, μέσα και από το Security Manager. H επίσκεψή μου στο τελευταίο Συνέδριο (10ο Security Project) που διοργάνωσε το περιοδικό, ενίσχυσε μία διαπίστωση που έχω εδώ και αρκετούς μήνες, την οποία μου επιβεβαίωσε και ο συντάκτης του περιοδικού, Βλάσης Αμανατίδης με μία χαρακτηριστική φράση:
“ Στον Κλάδο των Επιχειρήσεων Ασφάλειας, «φυσάει ένας αέρας» ανανέωσης με μία νέα γενιά Στελεχών & Ηγεσιών, σε πολλές Επιχειρήσεις, να παίρνει (ή μόλις να έχει πάρει τα ηνία).”
Tου Δημήτρη Ιωαννίδη
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Coach (AC Accredited)
akernar8@otenet.gr – mob.: 6945101036
www.linkedin.com/in/dimitrisioannidis/
Τι πιο φυσικό, θα μου πείτε, σε μία εποχή permacrisis, να αλλάζουν top Managers & Leaders! Τι πιο ωφέλιμο – καταρχήν – θα πρόσθετα εγώ, νέα Στελέχη με την κατάλληλη εκπαίδευση και την απαραίτητη καθοδήγηση από τους «παλαιούς» ή τους Ιδιοκτήτες-Επιχειρηματίες του Κλάδου, να αναλαμβάνουν θέσεις ανώτατης ευθύνης, σε μία Εταιρία.
Ωφέλιμο; Ναι! Όταν έχουν αλλάξει πολλά -και κρίσιμα- στην διαχείριση και ανάπτυξη Εταιριών σε ένα άκρως αβέβαιο & μεταλλασσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, θέλουμε νέες ιδέες και οράματα, αλλά και νέες δεξιότητες για τη συνέχεια…
Στο επίκεντρο όμως όλων αυτών των «ωραίων» λέξεων, υπάρχει μόνο μία: η Ηγεσία. Πως ένα Στέλεχος από απλός Manager θα είναι αποτελεσματικός Ηγέτης στο «τιμόνι» μίας Επιχείρησης; Και πως αυτό μεταφράζεται, σε μία Επιχείρηση Ασφάλειας;
Επέλεξα να ξεκινήσω έναν κύκλο άρθρων σχετικά με την Ηγεσία με την ελπίδα να συμβάλω, από την εμπειρία μου δίπλα σε CEO και Γενικούς Διευθυντές Εταιριών (και του Κλάδου Ασφάλειας στο παρελθόν) ως Επαγγελματίας της Επικοινωνίας & Marketing, αλλά και ως Business Coach σε ανώτατα Στελέχη Επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, στην επισήμανση των νέων «σταθερών» και απαιτήσεων που χρειάζεται ένας Ηγέτης σήμερα.
Αρχίζω λοιπόν δίνοντάς σας Συγχαρητήρια για τη νέα σας Ηγετική θέση! Είμαι σίγουρος ότι δουλέψατε σκληρά και με διάρκεια, για να φθάσετε μέχρι εδώ. Αλλά όσα κάνατε μέχρι τώρα, ίσως δεν αρκούν για την πολλά υποσχόμενη συνέχεια.
Και αυτό γιατί η Ηγεσία στην πράξη, απαιτεί ένα διαφορετικό σύνολο χαρακτηριστικών, που ναι μεν «καλλιεργείται», αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά, αλλαγές και προσαρμογές…
Παρακάτω παραθέτω 25 «οδηγίες» προς νέους Ηγέτες που θέλουν να επιτύχουν στο έργο τους – σαν εσάς :
- Γνωρίστε καλύτερα… τον εαυτό σας
Όλα ξεκινούν από εμάς. Η συνεχής βελτίωση του επιπέδου αυτογνωσίας μας, ενδυναμώνει κρίσιμα το επίπεδο άσκησης ηγεσίας, αφού “Lead yourself before you lead others”.
- Ορίστε το δικό σας στυλ Ηγεσίας
Συνθέστε τα ηγετικά στοιχεία σας σε ένα μοναδικό στυλ και κάντε το σαφές σε όλη την ομάδα σας: ποιος/ά είστε, τι είναι σημαντικό για εσάς και ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» σας.
- Κατανοείστε βαθιά την κουλτούρα της Εταιρίας
Μάθετε «πως γίνεται η δουλειά εδώ μέσα» σε όλα τα επίπεδα, οριζόντια και κάθετα, ώστε να μπορέσετε ακριβέστερα να αξιολογήσετε την κατάσταση.
- Ετοιμάστε ένα πρότυπο αρχικό πλάνο
Αφού πάρετε πληροφορίες από όλες τις πηγές, κάντε μία πρώτη αξιολόγηση οργάνωσης – απόδοσης και ετοιμάστε ένα βασικό αλλά αρχικό πλάνο ενεργειών.
- Ακεραιότητα. Μία λέξη – πυλώνας της Ηγεσίας
Περιφρουρήστε την ακεραιότητά σας, σε όλα τα επίπεδα άσκησης ηγεσίας. Θα «ακτινοβολεί» σαν διαμάντι, προστατεύοντάς σας, από διάφορες κακοτοπιές…
- Αποφύγετε τα “power games”
Είναι σχετικά εύκολο λόγω της θέσης σας, αλλά αποφύγετέ το. Λειτουργείστε με σύνεση, σεβασμό και ταπεινότητα. Θα ανταμειφθείτε σύντομα…
- «Συνδεθείτε»
Δώστε ευκαιρίες στους συναδέλφους να σας γνωρίσουν καλύτερα, μιλώντας τους με ειλικρίνεια για εσάς και τα πεπραγμένα σας. Πείτε τους την «ιστορία» σας και ακούστε τις δικές τους, εντοπίζοντας κοινά σημεία επαφής ή τα διαφορετικά στοιχεία προς διαχείριση.
- Εμπιστευτείτε τη νέα σας ομάδα
«Κληρονομήσατε» μία ομάδα ανθρώπων. Δώστε τους την ευκαιρία και τον χρόνο, να συντονιστούν μαζί σας και χτίστε δεσμούς εμπιστοσύνης με αλληλοσεβασμό.
- Ενεργοποιείστε το όραμά σας.
Κάντε γνωστό το όραμά σας σε όλους, με εστιασμένη χρήση των μέσων Εσωτερικής Επικοινωνίας. Δείξτε τους ότι έχετε ιδέες, φιλοδοξίες και σχέδιο για το μέλλον του Εταιρικού Οργανισμού που αναλάβατε.
- Προσδιορίστε τις προτεραιότητές σας
Ενημερώστε την ομάδα σας, για το τι θεωρείτε πιο σημαντικό, προβάλλοντας έναν «χάρτη προτεραιοτήτων», σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο εφαρμογής. Ξεκαθαρίστε σε όλους, ότι «είστε εδώ» για να το υλοποιήσετε…
- Ακούστε
…περισσότερο τους άλλους μέσα στην Εταιρία, έχουν να σας πουν πολλά. Μιλήστε λιγότερο και μόνο μετά από σκέψη και προετοιμασία. - Παρουσιάστε ένα νέο αναλυτικό Στρατηγικό σχέδιο.
Είστε εδώ για να φέρετε τις δικές σας ιδέες, να πραγματοποιήσετε το δικό σας όραμα και σχέδιο, όχι …το προηγούμενο.
- Προσδιορίστε ρόλους και θέσεις
Καθορίστε τις σωστές θέσεις, ρόλους και ευθύνες για τα βασικά σας Στελέχη, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητές τους.
- Δημιουργείστε ένα θετικό περιβάλλον
Στοιχεία όπως η ευθύνη, η συνεργασία, η διαφάνεια & οι ευκαιρίες έκφρασης, ο σεβασμός και η αλληλοβοήθεια, αποτελούν κρίσιμες αρχές μίας αποδοτικής Εταιρικής Κουλτούρας.
- Επιλέξτε και κερδίστε τις πρώτες «μάχες»
Έχοντας άμεσα κάποιες επιτυχίες, έστω «μικρές», διατηρείτε το momentum για τη συνέχεια.
- Ενθαρρύνετε την καινοτομία και τη δημιουργικότητα
….σε όλη την ομάδα σας, ανταμείβοντας ανάλογα τις προσπάθειές τους
- Δώστε άπλετο Feedback(ανατροφοδότηση)
Κερδίστε αξιοπιστία ως Ηγέτης, με συνεχή, σαφή και ειλικρινή ανατροφοδότηση. Συστηματοποιήστε το Feedback, με απλές διαδικασίες και οργανωμένη καταγραφή. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει, ενδυναμώνοντας την αμοιβαία αξιοπιστία με το ανθρώπινο δυναμικό σας και χτίζοντας υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης.
- Δείξτε αποφασιστικότητα και ευελιξία στους ανθρώπους σας
Δώστε ευκαιρίες για βελτίωση και ανάπτυξη όλων των Στελεχών, αναγνωρίστε αυτά που ευθυγραμμίζονται στο όραμα-σχέδιό σας αλλά παράλληλα, δείξτε αποφασιστικότητα και ευελιξία σε αυτά που δεν μπορούν να ακολουθήσουν.
- Επικοινωνήστε
Θέστε ως υψηλή προτεραιότητα την Επικοινωνία σας, με όλα τα επίπεδα μέσα στην Εταιρία. Παράλληλα ορίστε και εφαρμόστε σωστά, κανόνες & τεχνικές Εσωτερικής Επικοινωνίας (Internal Communications), δια και ενδο-τμηματικά. Η Επικοινωνία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά «κλειδιά» της επιτυχίας σας, ως Ηγέτης.
- Συνεχίστε να …μαθαίνετε
Οι Ηγέτες δεν σταματάνε ποτέ να μαθαίνουν, όχι ως στόχο αλλά ως μια διαρκή διαδικασία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης, χωρίς τέλος.
- Διευθύνετε ανθρώπους και όχι …«νούμερα»
Οι επιτυχίες σας, είναι αποτέλεσμα έργου ανθρώπινων προσωπικοτήτων. Αναγνωρίστε τις και ανταμείψτε τις. Διαχειριστείτε τους ανθρώπους σας, με τον τρόπο, το ύφος και την συμπεριφορά που θα θέλατε να κάνουν σε εσάς, αν ήσασταν στην θέση τους.
- Μην αμελείτε τα «ενδιαφερόμενα μέρη» (stakeholders)
Μπορεί να είναι ο/οι Ιδιοκτήτες, Επιχειρηματίες, Επενδυτές, μέλη Διοικ.Συμβουλίου ή ακόμα και ανώτατα Στελέχη της «μητρικής»/συνεργαζόμενης Εταιρίας. «Ακούστε» τις απόψεις και τις προσδοκίες τους, με ενσυναίσθηση, δίνοντάς τους το χώρο και το χρόνο έκφρασης που τους αναλογεί. Ποτέ μην τους…ξεχάσετε!
- Ηγηθείτε με το «παράδειγμά» σας
Είστε ο Ηγέτης της Επιχείρησης. Κάθε τι που συμβαίνει, ακόμα και το πιο μικρό, θα έχει ως τελικό σημείο αναφοράς εσάς. Δείξτε με το παράδειγμά σας, πως πρέπει να γίνεται!
- Κάντε Coaching
Το Coaching δεν γίνεται μόνο από εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη, αλλά θα πρέπει να «καλλιεργήσετε» μεθόδους και «ατμόσφαιρα» Coaching στην Εταιρία, κυρίως στην στενή σας ομάδα. Δεν είναι «πολυτέλεια» είναι ανάγκη (και αρκετές φορές απαίτηση) με χειροπιαστά αποτελέσματα, μεσο-μακροπρόθεσμα.
- Σκεφθείτε την κληρονομιά που θα αφήσετε.
Ακούγεται «μακάβριο» επαγγελματικά, αλλά σκεφθείτε πως και γιατί θέλετε να σας θυμούνται για την θητεία σας στην Εταιρία. Δουλέψτε για αυτά…
Για το τεράστιο αυτό θέμα – την Ηγεσία – τα παραπάνω δεν αποτελούν μία «μυστική συνταγή», ούτε αφορούν ένα συγκεκριμένο χρονικό στάδιο, στη νέα σας θέση.Είναι ένα βασικό «σχεδιάγραμμα» – Leadership blueprint πάνω στον οποίο προτείνω να ανατρέχετε κάθε μήνα, 3μηνο, 6μηνο, έτος, ώστε να διαπιστώνετε την πορεία της Ηγεσίας σας, καταγράφοντας ελλείψεις / κενά / επιτυχίες / αποτυχίες, αλλά και νέα ζητούμενα /αλλαγές /απαιτήσεις, για το μέλλον…
Ζητώντας κατανόηση, αν δεν συμπεριέλαβα και κάποιες άλλες «οδηγίες» (λόγω χώρου) που ίσως έχετε εμπειρικά κατά νου, υπόσχομαι να επανέλθω με το ίδιο κεντρικό θέμα – την Ηγεσία, στο επόμενο άρθρο Mindset Tips, του φιλόξενου περιοδικού. Μέχρι τότε θυμηθείτε :
Οι Ηγέτες γίνονται, δεν γεννιούνται!
Αν θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο, ερώτηση, ή υπόδειξη είμαι στη διάθεσή σας, στο akernar@otenet.gr .