Private Security ως στοιχείο Εθνικής Ασφαλείας
Οι πολεμικές πράξεις, ως ασύμμετρες ενέργειες, μεταφέρονται από τα παραδοσιακά πεδία, πολεμικών μετώπων του CLAUSEWITZ, στο εσωτερικό της κάθε Χώρας. Μέσα από τα όρια του προσδιοριζόμενου από τον Ξενοφώντα ως «Οίκου » (Ατομικής ιδιοκτησίας- Επιχείρησης)».
Των
Σπύρου Κυριακάκη, ε. Τ. Μέλους Ακαδημαϊκού Επιτελείου και Εκπαιδευτή, Πολυεθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (army.gr)-. Εκπαιδευτή «Ε. Ι. Δ Ι. Κ. Κ Α» και BECCA/ CCI, Washington D.C. /USA
&
Χριστίνας Ζησιμοπούλου, Security Project Manager, Εκπαιδεύτριας Ενηλίκων (ΕΟΠΠΕΠ) για το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών (Ε. Ι. Δ Ι. Κ. Κ Α). Μέλους Business Espionage Controls & Countermeasures Association (BECCA)/ Washington D.C. /USA Υποψήφια Certified Confidentiality Officer (CCO/BECCA)
{Από το Αφηγηματικό – Εισαγωγικό Κεφάλαιο, του υπό έκδοση βιβλίου των Σπ. Κυριακάκη, Δημ. Πάσχου, Αν. Γερασιμάτου & Χρ. Ζησιμοπούλου, «Παν υπαλληλική άμυνα με Catenaccio, διασώζει Επιχειρήσεις- Εργοδοσία – Εργαζόμενους». Ένα σετ αφηγήσεων, για αυτόματο προσανατολισμό του αναγνώστη, που στηρίζονται σε πραγματικά περιστατικά}
Αφήγηση για ενημέρωση και μάθηση, στο πλαίσιο εκπαίδευσης επαγγελματιών της ασφάλειας ώριμης ηλικίας. Βασίζεται σε πραγματικά ζητήματα και περιστατικά. Αφορά την προσομοίωση (αναπαράσταση συστήματος με χρήση μοντέλου) ανακοίνωσης και εισήγησης, των Security Director και Security Manager Ομίλου επιχειρήσεων, σε συνέδριο Security Project, στο Hilton Λευκωσίας. Οργανώνεται κάθε χρόνο από δύο οξύνοες ανθρώπους. Τον Ιδιοκτήτη και τον Αρχισυντάκτη εκδοτικής εταιρείας, στην Ελλάδα. Εταιρείας, που δίκαια, θεωρείται από τις πλέον έγκυρες και καταξιωμένες στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, σε θέματα που αφορούν στην Κοινωνία της Πληροφορίας, τη Γνώση της επικοινωνίας, την ανάπτυξη της Security Culture και τον μοναδικό «γεφυροποιό» των υπηρεσιών ασφαλείας, από ιδιώτες, με την ασφάλεια της δημόσιας δύναμης και των υπηρεσιών προστασίας. Τα προαναφερθέντα , αποτελούν αξιολόγηση του συνόλου των παραγόντων της αγοράς της Private Security Industry, σε Ελλάδα και Κύπρο και των εκπροσώπων θεσμικών οργάνων και επιστημονικών κοινοτήτων.
Τα δύο περιοδικά της εκδοτικής εταιρείας, για το management της ασφάλειας από ιδιώτες και την ασφάλεια Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών, αποτελούν το σταυροδρόμι των ειδικών της ασφάλειας, σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι εν λόγω Director και Manager ασφαλείας, έχουν διακριθεί σε θέματα security short term expertise, προσκλήθηκαν ως εισηγητές, στο Συνέδριο ως τακτικοί αρθρογράφοι, στο πρώτο από τα περιοδικά (που σήμερα, γιορτάζει την επέτειο του, με το 100ο τεύχος του) …
… Σήμερα 30 Νοεμβρίου, ημέρα του Αγίου Ανδρέα, προσφιλούς Αγίου στην Κύπρο, διεξάγεται το συνέδριο. Εορτή Αγ. Ανδρέα αλλά και ημέρα συγκρότησης του Security Project, στην Λευκωσία, συμπίπτουν. Διακρίνεται ένας «αμφίδρομος συμβολισμός» (σύμφωνα με τον Αμερικανό φιλόσοφο και κοινωνικό θεωρητικό, George Mead). Του θαύματος δηλαδή του Αγίου, για τη ζωή, το νερό και φως, στην Κύπρο è https://www.imconstantias.org.cy/4031-2/ και της συμβολής της «SMART PRESS», για τη συνέχιση της ζωής και βελτίωση των υπηρεσιών Security και Safety. Και δεν είναι μόνο αυτό. Με την ζύμωση, που υποκινεί, συμβάλλει στην ανάπτυξη και συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας private security. με τη δημόσια δύναμη και άλλες υπηρεσίες και αρχές, σε ένα «σύναλμα» ευρύτερης ποιοτικής προστασίας, προσώπων και υποδομών.,.
Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδρίου του Cyprus Security Project, παρουσία των εκπροσώπων της Αστυνομίας Κύπρου και άλλων Αρχών, η Security Manager ανέβηκε στο βήμα. Το κοκκίνισμα στο πρόσωπό της ήταν η ένδειξη της έντασής της. Όμως με σταθερή φωνή και ισχυρό λόγο, ανέπτυξε με μεστό τρόπο και λακωνικά, τα κύρια σημεία, μαζί με συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία, καίριες περιγραφές, σύγχρονων τρόπων ενέργειας, για να δώσει σε εννέα λεπτά ακριβώς, τη σκυτάλη στον Security Director… Στο τέλος της κοινής παρουσίασης, το αυθόρμητο έντονο χειροκρότημα, εξέφρασε την αξιολόγησή από πλευράς παρευρισκόμενων… Αυτά, που οι δύο ομιλητές, ανακοίνωσαν, παρουσίασαν και εισηγήθηκαν, αποδίδονται παρακάτω.
H λειτουργία των επιχειρήσεων ως ένα σύστημα ομόκεντρων σφαιρών
«…Οι Επιχειρήσεις, με οιαδήποτε μορφή συγκρότησης και departmentalization, (κλασική, matrix κ. α) και καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο ( Γ.Ε.ΜΗ) μπορούν να είναι :
- Μικρές – Μεσαίου μεγέθους- Αναπτυσσόμενες- Μεγάλοι Οργανισμοί
- Όμιλοι πολλών, επιχειρήσεων (μητρικών -ι θυγατρικών) ανεξαρτήτων ή σε ενιαία οικονομική οντότητα και κοινό κέντρο διοίκησης και ελέγχου
- Πολυεθνικές/ Διεθνείς εταιρείες (παραγωγή και διάθεση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών και εμπορικές γενικά δραστηριότητες, πέραν των εθνικών συνόρων/ διεθνώς). Για το πλαίσιο της Ε. Ε, οι (Ευρωπαϊκές) Εταιρείες, που αναπτύσσουν εμπορικές δραστηριότητες σε τουλάχιστον άλλες δύο χώρες μέλη της (εκτός της χώρας της κύριας έδρας).
Όλες οι ανωτέρω, θα προσδιορίζονται εφεξής ως «Επιχείρηση» ή «Επιχειρήσεις»
Η οποιαδήποτε από τις επιχειρήσεις, λειτουργεί σε ένα σύστημα τριών ομόκεντρων σφαιρών (στερεομετρική αλληγορία). Η έμπνευση είναι από δάνεια γνώση, από τον Εύδοξο τον Κνίδιο ( Εύδοξος ο Κνίδιος 407 – 335 π.Χ. αστρονόμος, μαθηματικός και φιλόσοφος από την Κνίδο της Μικράς Ασίας).
Η πρώτη εσωτερική σφαίρα, αφορά στην κύρια έδρα της επιχείρησης, στις εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις της και τον μέσα σε αυτές, κεφαλαιουχικό εξοπλισμό. Η μεσαία αφορά στις εκτεταμένες επιχειρηματικές δραστηριότητές της, τα παραρτήματά της (πάγια) όπως έχουν σήμερα και η τρίτη στις προθέσεις της για μελλοντικές επεκτάσεις της. Αυτές οι προθέσεις είναι που αποτελούν στόχο κατά κύριο λόγο, της βιομηχανικής-οικονομικής κατασκοπίας. Η ασύμμετρη επίθεση, στο πλαίσιο της Υπερτρομοκρατίας και του υβριδικού πολέμου, εκδηλώνεται και στις τρεις σφαίρες αλλά κυρίως στα όρια της πρώτης εσωτερικής μικρής, σφαίρας. (Για σχεδιαστές και δράστες, η συγκεκριμένη «σφαίρα», συγκεντρώνει τα πλέον «σταθερά στοιχεία», για επιχειρησιακή στοχοποίηση, που εξυπηρετεί τους σκοπούς των δραστών. Επίσης τόσο η ίδια πρώτη «σφαίρα» αλλά κυρίως οι άλλες δύο, μεγαλύτερες, αποτελούν πεδίο των ενεργειών της οικονομικής κατασκοπίας και του λεγόμενου marketing warfare ).
Αναφέρθηκαν παραδείγματα του λεγόμενου «tourist war» σε ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες, στην Ασία και στην Ινδία, ( συγχρονισμένες πολλαπλές προσβολές με εκρηκτικά ξενοδοχείων ή εκρήξεις στα εστιατόριά τους, ή επιδρομές active shooters, στους χώρους τους …).
Και οι τρεις «σφαίρες» περικλείονται στον ευρύτερο τετραδιάστατο (μαζί με τη διάσταση του χρόνου) καμβά, των διαφόρων περιβαλλόντων ανά τόπο, και των συνακόλουθων σχέσεων, εξελίξεων και των δυναμικών τους όπως :
- Κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων και προβλημάτων
- Θεμάτων δικαίου
- Πολιτικών
- Γεωοικονομικών και γεωστρατηγικών σχέσεων και συνθηκών
- Φυσικού περιβάλλοντος
- Τεχνολογικού περιβάλλοντος
- Κινδύνων από τα περιβάλλοντα αλλά και εκείνων, των περιβαλλόντων που επηρεάζονται, από φαινόμενα όπως, ο πόλεμος, το έγκλημα σε όλο το φάσμα των μεγεθών τους, περιλαμβανομένων και των υβριδικών τρόπων διενεργείας του και της λεγόμενης υπερτρομοκρατίας.
Το εξελικτικό επίπεδο σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού
Ακόμη και χωρίς τις ανωτέρω επιβαρύνσεις, οι επιχειρήσεις είναι οντότητες βραχύβιες, πέραν πάσης αμφιβολίας (Έχει αποδειχθεί στατιστικά, από δημιουργούς και αναθεωρητές διαφόρων ISO για Risk Management και Business Continuity).
Για την υποστήριξη των θέσεων, ως προς το βραχύβιο χαρακτήρα των επιχειρήσεων, κατεύθυναν στις τεκμηριωμένες έρευνες των:
- Henri FAYOL,(https://en.wikipedia.org/wiki/Henri_Fayol) θεωρούσαν την ασφάλεια, την τάξη και την ευταξία, ως ζωτική προϋπόθεση ανάπτυξης και επιβίωσης μιας εμπορικής δραστηριότητας ή μιας βιομηχανίας.
- Leonard HOBHOUSE (https://en.wikipedia.org/wiki/Leonard_Hobhouse)
- Peter DRUCKER (https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Drucker) που υποστήριξε ότι πρώτιστο καθήκον μια επιχείρησης ΔΕΝ είναι η μεγιστοποίηση των κερδών αλλά η επιβίωσή της και η προστασία της από απώλειες. Θεωρούσε τις απώλειες ως προανάκρουσμα του τέλους μια επιχείρησης.
Και μίλησαν για την ύπαρξη μιας κρυφής δυναμικής.
Πρόκειται για την «πορεία» των επιχειρήσεων σε ένα εξελικτικό επίπεδο («προτσές») με συνθήκη σκληρού ανταγωνισμού (συνθήκη πολέμου). Συνθήκη δηλαδή που συνεπάγεται το… è Επιχειρήσεις = Πόλεμος.
Διότι: Στις επιχειρήσεις και στον πόλεμο έχουμε ανταγωνισμό και σύγκρουση συμφερόντων και δραστηριοτήτων. Σε όλο το μήκος της ιστορίας, οι μεγάλες ευκαιρίες και οι μεγάλες περιουσίες, δημιουργούνταν ή γιγαντώνονταν, μόνο από τον πόλεμο. Δηλαδή ο πόλεμος ήταν (είναι, δέστε τα τελευταία χρόνια στον αραβικό κόλπο και τώρα πόλεμο, Συρία, Ουκρανία κ.λπ.) επιχείρηση.
Σήμερα οι μεγάλες ευκαιρίες και περιουσίες, δημιουργούνται και γιγαντώνονται, πάλι διά του πολέμου (βλέπετε επενδύσεις, μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων και προμηθευτών μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και υπηρεσιών, σε θερμές περιοχές του πλανήτη) αλλά και μέσα από επιχειρηματικούς ελιγμούς και σκληρές επιχειρηματικές δράσεις και ανταγωνισμούς (που φθάνουν μέχρι και στη διενέργεια δολιοφθορών). Συνεπώς οι επιχειρήσεις είναι πόλεμος. (Το υποστήριξε, ο Christian Nestell BOVEE èhttps://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Nestell_Bovee εκδότης, επιγραμματικός συγγραφέας, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. «Πόλεμος και επιχειρήσεις δημιουργούν ευκαιρίες για μεγάλες περιουσίες»).
Επιχειρήσεις, Private Security, Safety Emergency, Medical Emergency, Business Espionage and Active Intelligence Measures, που συναντάμε στον μη υγιή εμπορικό ανταγωνισμό και θερμός, ψυχρός, υβριδικός πόλεμος, μοιάζουν μεταξύ τους. Έχουν δυναμικά περιβάλλοντα, όπου αναπτύσσονται, τα ίδια έξι ακριβώς, κοινά στοιχεία
Δηλαδή: Τα τέσσερα κλασσικά του μεγάλου CLAUSEWITZ, («On War») https://en.wikipedia.org/wiki/Carl_von_Clausewitz , που είναι:
- Η Αβεβαιότητα.
- Ο Κίνδυνος αλλά και οι κρυμμένες ευκαιρίες.
- Η Φυσική Προσπάθεια.
- Το Τυχαίο .
- Ο Φόβος
- Η Ατέλειωτη αγωνιώδης αναμονή, μεταξύ «ακραίων ολέθριων ξεσπασμάτων» με ταυτόχρονη «στενότητα όρασης και ενδιαφέροντος, για το μέλλον». Όπως η αναμονή αποτελεσμάτων, σοβαρών ιατρικών εξετάσεων . {Τα δύο τελευταία, φόβο και αγωνιώδη αναμονή, παρουσιάστηκαν, από Σπύρο .Μ. ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ, στα μαθήματα Security Management in Situational Prevention (NATO enlisted course)/ 2-13 Νοεμβρίου, 2020, σε πολυεθνικό στρατιωτικό ακροατήριο, στο Multinational Peace Support Operations Centre/ ΓΕΕΘΑ – NATO,UNITED NATIONS, OSCE}.
Το “κρεμμύδι της ασφάλειας”
Σε τέτοιες καταστάσεις είτε πρόκειται για νοικοκυριό είτε για επιχείρηση ή Κράτος, η αντίδραση πρέπει να είναι ίδια με αυτήν των αεροπόρων στην πτήση σε συνθήκες κακοκαιρίας. «Καιρός κακός»; Τότε… è «Κεφάλι μέσα και όργανα» (Τι έχουμε ως δεδομένα, για να κανονίσουμε τη μετέπειτα πορεία μας ) και με υπόψη πάντα τη βασική αρχή στις αερομαχίες και στην αντιμετώπιση της πειρατείας … «όποιος δει πρώτος, κερδίζει».
Η κάλυψη κενών στην ασφάλεια και στις τρεις σφαίρες και για κάθε επιχείρηση είναι σύμφωνα με τον SENECA: «securitas proprium bonum, sapientis est» ( «η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα για τον σοφό»…Ανάλογο, με την Καβάφεια ρήση «Σοφοί δε προσιόντων…»/ Οι σοφοί αντιλαμβάνονται τα προσερχόμενα …).
Αλήθειες, που θέτουν τους υπεύθυνους ασφαλείας σε διαρκή αναζήτηση γνώσης αλλά και τους αναβιβάζουν, στο επίπεδο του σοφού.
Η τακτική της εξατομικευμένης προστασίας (είναι και στοιχείο του δόγματος «Homeland Security»). Πρόκειται για την αποτελεσματικότερη ασφάλεια, όταν εφαρμόζεται με το «μοντέλο κρεμμυδιού». Δηλαδή αλλεπάλληλα στρώματα προστασίας και προσθετικά το ένα στο άλλο, με διακεκριμένες αρμοδιότητες, όπως grosso modo è Εντοπισμού (Private Security) και αμέσως, στη συνέχειαè Έλεγχος και Καταστολή (Δημόσια Δύναμη).
Σε κάθε επιχείρηση και ανά τμήμα, της οργανώνεται μικρή ομάδα άμεσης ανταπόκρισης στο χώρο συμβάντος (μέσα στο τμήμα), προετοιμασμένη εκ των προτέρων και ανά βάρδια (τοπική ανταπόκριση όπως η αντίδραση της ισταμίνης σε τρώση του δέρματος). Στο «κρεμμύδι της ασφάλειας», αυτή η «τοπική» ομάδα, τμήματος της επιχείρησης και η δράση της και το προστατευόμενο αγαθό, αποτελούν την «καρδιά/βολβό» του εν λόγω «κρεμμυδιού».
Αμέσως ενισχυτική ανταπόκριση, γίνεται από security της επιχείρησης, την ομάδα πυροπροστασίας-εκκένωσης και την ομάδα πρώτων βοηθειών ( άμεση συνδρομή προς την τοπική ομάδα της πρώτης άμεσης ανταπόκρισης. Η συγκεκριμένη άμεση συνδρομή, αποτελεί το πρώτο φύλλο – περίβλημα του «βολβού του κρεμμυδιού»).
Ακολουθούν οι δράσεις Δημόσιας Δύναμης και άλλων υπηρεσιών και οργάνων, κατά λόγο και ύλη αρμοδιότητας, που απαρτίζουν, τα υπόλοιπα φύλλα, που περικλείουν, τα προηγούμενα και σχηματίζουν, όλο το «κρεμμύδι ασφάλειας και προστασίας».
Δηλαδή, στην πράξη, η οργάνωση ανταπόκρισης ανά τμήμα, η υπηρεσία Security της Εταιρείας, το προσωπικό της συνεργαζόμενης ΙΕΠΥΑ (ΙΓΠΥΑ, για Κύπρο) μαζί με «δυναμικές» ομάδες όλης της επιχείρησης (ομάδες πυροπροστασίας, Α΄ Βοηθειών) που περιβάλλονται, από την αρμοδιότητα της Δημόσιας Δύναμης και περιπτώσεως συντρεχούσης με συνδρομή δράσης από ΕΥΠ για Ελλάδα και ΚΥΠ για Κύπρο, αλλά και Εισαγγελικών Αρχών, αφού θα έχουν αναπτυχθεί σχέσεις στενής συνεργασίας, θα δημιουργηθεί ένα ανθεκτικό πλέγμα προστασίας των μετόπισθεν, και ανά δομή. Το συγκεκριμένο πλέγμα θα συμβάλλει στην έγκαιρη περιστασιακή προειδοποίηση (ανά ύποπτη δραστηριότητα, που σκοπεύει να προκαλέσει σημαντικές απώλειες, στο πλαίσιο υβριδικού πολέμου ή υπέρ-τρομοκρατίας, που εξυπηρετεί σχέδια διεθνούς ραδιουργίας) είναι ανεξάρτητα αλλά και παραπληρωματικά ενισχυτικό, στην παλλαϊκή άμυνα για Ελλάδα, περί της οποίας ο κωδικοποιημένος νόμος 2641/1998 è https://e-nomothesia.gr/kat-politike-prostasia-psea-pallaike-amyna/n-2641-1998.html και στην «Πολιτική Άμυνα» και «Πολιτική Προστασία», του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Κύπρουè http://www.moi.gov.cy/moi/cd/cd.nsf/home/home?OpenForm .
Γέφυρες συνεργασίας για το «σύναλμα» δράσεων
Private Security, Δημοτική Αστυνομία, Αστυνομία με τις Υπηρεσίες της, Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΥΠ, ΓΕΕΘΑ Β Κλάδος, κ. α στην Ελλάδα…Και οι αντίστοιχες υπηρεσίες για τη Δημοκρατία της Κύπρου, που αποτελούν όμως Μονάδες, Διευθύνσεις, Τμήματα και Υπηρεσίες της Αστυνομίας της Κύπρου, και σε συνεργασία με την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, που από το 2016, αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή, το ΓΕΕΦ, όλοι, σε στενή «κυβερνητική σχέση». Δηλαδή, αλληλεπίδραση υπηρεσιών και προσωπικού τους και ορθολογική χρήση μέσων τους, σε εναρμόνιση και σε «Σύναλμα»/ «Consilience».Ο όρος είχε αναφερθεί, από τον πολυμαθέστατο William WHEWELL/ 17ος & 18ος αιώνας, για τη συνεκτικότητα των επαγωγικών επιστημών. Επίσης από τον Edward WILSON για τη «συμφιλίωση» των επιστημών (Consilience. The Unity of Knowledge 1998/1999). èhttp://wtf.tw/ref/wilson.pdf
Και ο ομιλητής συνέχισε… «Ο όρος Consilience, αποδίδεται δύσκολα, ακόμα και στα αγγλικά. Πιο ταιριαστή απόδοση, βρίσκεται στον ελληνικό όρο «σύναλμα». Δηλ. «Κάνω άλμα μαζί». (Συνάλλομαι= Πηδώ μαζί με άλλον, σε ισχυρή χειροδεσία, προς το όραμα)…
Με άλλα λόγια, άνοιγμα ορίζοντα, ανιχνεύσεις, συνδυασμός στοιχείων από ετερογενή θέματα, που ύστερα από λεπτούς συνδυασμούς και ανώτερη επεξεργασία, μπορούν να «συγκλίνουν» σε ισχυρά χρήσιμα συμπεράσματα και πρακτικές. Οι Security Directors, οι Security Managers και οι Εμπειρογνώμονες Συντονιστές Ανώτερης Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσιμων Κρίσεων, γεφυρώνουν συνεργασίες, με προσπάθειες να επιτύχουν «σύναλμα» δράσεων και ισορροπίες για αποτελεσματική ασφάλεια.
Σε κρίσιμες περιόδους, εφαρμογής Πολιτικής-Παλλαϊκής Άμυνας, οι δράσεις των Security Directors, Security Managers και Εμπειρογνωμόνων Συντονιστών Ανώτερης Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσιμων Κρίσεων, μπορούν να αποβούν καίριες, για την Εθνική Ασφάλεια της Χώρας /Homeland Security. Δηλαδή της αποτελεσματικής προστασίας της Υπόστασης της Χώρας.
Κλειδί για τη γεφυροποίηση private security με Αρχές και Υπηρεσίες, ο Security Director/ Security Manager, μοντέλο υπευθύνου ασφαλείας, συνεχούς προετοιμασίας…και σοφίας. Με τη σημαντικότερη αποστολή…Όχι μόνο να προστατεύει αλλά και να … συνεισφέρει στην αλλαγή της κοινωνίας, πάνω στα θέματα ασφαλείας, προσπαθώντας να εξαλείφει τις βλαβερές βαθιά κατεστημένες συνήθειες, του κλάδου. Ακριβώς, όπως το καθήκον της φιλοσοφίας, σύμφωνα με τον Σωκράτη… Όχι μόνο δηλαδή να εξηγήσει τον κόσμο αλλά να συνεισφέρει στην αλλαγή της κοινωνίας, εξαλείφοντας τα επιζήμια βλαπτικά κατεστημένα…Όπλα των Security Director, Security Manager και του Εμπειρογνώμονα Συντονιστή Ανώτερης Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσιμων Κρίσεων σε αυτές τις δράσεις, η «Πένα» και το…»Πληκτρολόγιο»… Διότι πρώτιστο καθήκον τους … είναι ακριβώς το ίδιο, με το καθήκον της ρητορικής ( σύμφωνα με τον Γοργία τον Λεοντίνο)…Να πείθουν… αυτούς που έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα… >>