Φωτισμός Ασφαλείας: Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις
H Olympia Electronics λύνει με απόλυτα κατανοητό τρόπο όλες τις απορίες σχετικά με τα Φωτιστικά Ασφαλείας
Τι σημαίνει ο όρος σύστημα φωτισμού ασφαλείας και γιατί χρειάζονται τα φωτιστικά ασφαλείας;
Με τον όρο σύστημα φωτισμού ασφαλείας περιγράφεται το σύνολο των εξαρτημάτων που στόχο έχουν να δώσουν την κατάλληλη σήμανση και μια ελάχιστη ποσότητα φωτισμού στο πάτωμα, ώστε να γίνει με ασφάλεια η εκκένωση ενός δημόσιας χρήσης κτιρίου, σε περίπτωση ανάγκης (π.χ. σεισμός). Με τον όρο «κτίρια δημόσιας χρήσης» περιγράφονται όλα εκείνα τα κτίρια στα οποία μπορεί να βρεθούν άνθρωποι, οι οποίοι να μην είναι εξοικειωμένοι με τη διαρρύθμισή τους, όπως για παράδειγμα νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εκπαιδευτήρια, κτίρια γραφείων, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.
‘Oπως υποδεικνύει η ονομασία τους χρησιμοποιούνται για λόγους ασφαλείας, σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτρικής παροχής σε μια εγκατάσταση (π.χ. διακοπή ρεύματος λόγο βλάβης, φωτιάς, σεισμού κλπ.).
Σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθούν τους ανθρώπους κατά την εκκένωση ενός κτιρίου ή στην άνετη διαβίωσή του σε καταστάσεις πλήρους σκότους.
Ποιος είναι ο ρόλος των Φωτιστικών Ασφαλείας;
Ο ρόλος τους είναι να παρέχουν τον αναγκαίο και επαρκή φωτισμό στο χώρο και να φωτίζουν τα σήματα που υποδεικνύουν τις οδούς διαφυγής του κτιρίου, έτσι ώστε να γίνει με ασφάλεια η εκκένωση του (περίπτωση έκτακτης ανάγκης) ή η άνετη διαμονή μέσα σε αυτόν όταν διακοπεί η παροχή ηλεκτρισμού.
Ποιες είναι οι γενικές κατηγορίες των φωτιστικών ασφαλείας;
Α. Φωτιστικά ασφαλείας μη συνεχούς λειτουργίας (non maintained):
Τα φωτιστικά αυτά σώματα λειτουργούν μόνο σε περίπτωση διακοπής της κύριας παροχής. Αποτελούνται από ένα κύκλωμα φόρτισης, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες (συνήθως ni-cd), ένα κύκλωμα ελέγχου και ένα inverter για τη λειτουργία της λάμπας, αν το φωτιστικό περιέχει λάμπα φθορισμού.
Β. Φωτιστικά ασφαλείας συνεχούς λειτουργίας (maintained):
Τα φωτιστικά σώματα αυτού του τύπου λειτουργούν είτε από την κύρια πηγή τροφοδοσίας είτε από μπαταρίες, σε περίπτωση διακοπής της κύριας πηγής, χρησιμοποιώντας την ίδια λάμπα και στις δύο περιπτώσεις. Αποτελούνται από ένα κύκλωμα για τη λειτουργία της λάμπας από την κύρια πηγή τροφοδοσίας (συνήθως ηλεκτρονικό ballast), ένα κύκλωμα φόρτισης, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες (συνήθως ni-cd), ένα κύκλωμα ελέγχου και ένα inverter για τη λειτουργία της λάμπας, αν το φωτιστικό περιέχει λάμπα φθορισμού.
Γ. Φωτιστικά ασφαλείας σύνθετης λειτουργίας (sustained):
Ίδια με τα συνεχούς λειτουργίας, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούν άλλη λάμπα για τη λειτουργία τους από την κύρια πηγή τροφοδότησης και άλλη για τη λειτουργία τους από τη μπαταρία.
Δ. Φωτιστικά κεντρικής μονάδας ή εξαρτώμενα φωτιστικά ασφαλείας (slave):
Είναι τα φωτιστικά εκείνα που δεν διαθέτουν μπαταρίες για τη λειτουργία τους, αλλά εξαρτώνται από κάποια άλλη βοηθητική πηγή τάσης (κεντρική μονάδα). Τα εξαρτώμενα φωτιστικά χαρακτηρίζονται από την τάση τροφοδοσίας τους. Υπάρχουν μοντέλα 12 ή 24 v ac/dc αλλά και 230v ac/dc.
Τι ονομάζουμε με τον όρο φωτιστικά ασφαλείας νέας τεχνολογίας και ποιες κατηγορίες υπάρχουν;
Α. Αυτοελεγχόμενα φωτιστικά ασφαλείας:
Είναι μια ειδική κατηγορία φωτιστικών ασφαλείας νέας τεχνολογίας, με μικροεπεξεργαστή που ελέγχει τις βασικότερες παραμέτρους της λειτουργίας τους. Ειδικότερα, τα έξυπνα φωτιστικά ασφαλείας της Οlympia Electronics ελέγχουν:
1. Μόνιμα τη σωστή φόρτιση, την εσωτερική λειτουργία του κυκλώματός τους και τη σωστή τοποθέτηση της μπαταρίας.
2. Εκτελούν αυτόματα έλεγχο για τη σωστή λειτουργία της λάμπας τους, κάθε 15 ημέρες.
3. Εκτελούν μία πλήρη εκφόρτιση για να ελέγξουν την αυτονομία, κάθε 6 μήνες.Τα αυτοελεγχόμενα φωτιστικά διαθέτουν τρία leds με τα οποία δείχνουν την κατάστασή τους, ώστε με έναν απλό οπτικό έλεγχο να μπορεί ο συντηρητής ενός κτιρίου να γνωρίζει ποια φωτιστικά χρειάζονται συντήρηση και τι είδους συντήρηση χρειάζονται. Τα έξυπνα φωτιστικά είναι μη συνεχούς, συνεχούς και σύνθετης λειτουργίας.
Β. Διευθυνσιοδοτούμενα φωτιστικά ασφαλείας:
Λειτουργούν με τη φιλοσοφία των έξυπνων φωτιστικών, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση οι έλεγχοι εκτελούνται με εντολές που δίνει ένας κεντρικός πίνακας ελέγχου. Ο πίνακας προγραμματίζεται από το χρήστη για το είδος και το χρόνο των ελέγχων. Τα αποτελέσματα του κάθε ελέγχου καταγράφονται στη μνήμη του πίνακα και μπορούν να αναγνωστούν από την οθόνη του ή να εκτυπωθούν σε εκτυπωτή. Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος είναι σίγουρα πιο πολύπλοκη, έχει όμως πολλά πλεονεκτήματα και προσφέρει δυνατότητες ελέγχου ασύγκριτα μεγαλύτερες από ένα σύστημα με κοινά φωτιστικά ασφαλείας.
Γ. Κεντρικά τροφοδοτούμενα και διευθυνσιοδοτούμενα φωτιστικά ασφαλείας (CBS – Central Battery Systems):
Λειτουργούν με τη φιλοσοφία των έξυπνων φωτιστικών, με τη διαφορά ότι τα φωτιστικά αυτά δεν διαθέτουν μπαταρίες, αλλά τροφοδοτούνται και ταυτόχρονα ελέγχονται από έναν κεντρικό πίνακα. Ο πίνακας επικοινωνεί με τα φωτιστικά μέσω των ίδιων καλωδίων με τα οποία γίνεται η τροφοδοσία τους. Με την εκτέλεση κάποιων αυτόματων ελέγχων, ο χρήστης μπορεί να δει κάθε στιγμή στην οθόνη του πίνακα την κατάσταση όλων των φωτιστικών. Οι εγκαταστάσεις αυτού του τύπου, εκτός των άλλων έχουν μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης, επειδή οι μπαταρίες και οι κύριοι μηχανισμοί ελέγχου βρίσκονται όλοι στον κεντρικό πίνακα. Επίσης, σε αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται συνήθως μπαταρίες με τυπικό χρόνο ζωής 10 χρόνια – σε αντίθεση με όλες τις άλλες κατηγορίες, που οι μπαταρίες έχουν τυπική διάρκεια ζωής 4 χρόνια.
Πώς συνδέονται τα φωτιστικά ασφαλείας;
Η σύνδεσή τους γίνεται στο δίκτυο της ΔΕΗ (230 V), με μια κλέμμα και τοποθετούνται σε τοίχο, ψευδοροφή κ.ό.κ.
Ποιο φωτιστικό ασφαλείας είναι το καταλληλότερο;
Τα φωτιστικά ασφαλείας ποικίλουν ως προς την αυτονομία τους, το είδος των λαμπτήρων που περιέχουν, το χώρο για τον οποίο είναι κατασκευασμένα και την τιμή τους.
Τα κύρια κριτήρια επιλογής του κατάλληλου φωτιστικού ασφαλείας είναι:
1. Ο χώρος τοποθέτησης
2. Η ένταση φωτός
3. Η αυτονομία
Επιπλέον, τα φωτιστικά ασφαλείας χρησιμοποιούνται σε δυο περιπτώσεις:
1. Για να φωτίσουν το σήμα κατεύθυνσης που είναι κολλημένο επάνω τους και
2. Για να παρέχουν φως στους διαδρόμους διαφυγής σε περιπτώσεις κινδύνου.
Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιούνται τα φωτιστικά ασφαλείας συνεχούς λειτουργίας και στη δεύτερη περίπτωση τα μη συνεχούς λειτουργίας.
Που τοποθετούμε φωτιστικά ασφαλείας;
Υπάρχουν δύο χρήσεις για τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν φωτιστικά ασφαλείας σε ένα κτίριο. Η πρώτη χρήση είναι η σήμανση, για την οποία χρησιμοποιούνται φωτιστικά συνεχούς λειτουργίας και στόχο έχει να δώσει πληροφορίες για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να εγκαταλείψει το κτίριο με ασφάλεια. Η δεύτερη χρήση των φωτιστικών ασφαλείας είναι η παροχή επαρκούς φωτισμού στο επίπεδο του πατώματος, ώστε να γίνει με ασφάλεια η εκκένωση του κτιρίου. Τα φωτιστικά αυτής της χρήσης είναι μη συνεχούς λειτουργίας και τοποθετούνται σε επικίνδυνες ή κρίσιμες περιοχές.
Τα φωτιστικά ασφαλείας τοποθετούνται σε σημεία όπου είναι ορατά και εύκολα να τα δει ο άνθρωπος. Οι χώροι στους οποίους τοποθετούνται είναι κυρίως χώροι όπου δημιουργείται συνωστισμός ή υπάρχουν επικίνδυνα στοιχεία όπως σκάλες, πόρτες συρόμενες, αλλαγές επιπέδων κ.τ.λ.. Για παράδειγμα, σε μια οικοδομή, τα φωτιστικά ασφαλείας τοποθετούνται στις σκάλες της, με τέτοιο τρόπο ώστε σε περίπτωση απόλυτου σκότους να υπάρχει επαρκής ποσότητα φωτισμού ώστε ο ένοικος να μπορέσει να βγει έξω με ασφάλεια.
Πιο συγκεκριμένα τοποθετούνται σε καίρια σημεία όπως:
- Κοντά σε διασταύρωση διαδρόμων
- Κοντά σε κάθε αλλαγή κατεύθυνσης
- Κοντά σε εξόδους κινδύνου
- Στις σκάλες έτσι ώστε κάθε σκαλί να λαμβάνει επαρκή φωτισμό και σε κλιμακοστάσια
- Κοντά σε κάθε αλλαγή επιπέδου του δαπέδου
- Κοντά σε κάθε κομβίο συναγερμού
- Κοντά σε υλικά πυρόσβεσης (π.χ. Πυροσβεστήρας) και αναγγελίας πυρκαγιάς
- Κοντά σε σταθμούς πρώτων βοηθειών
- Εξωτερικά και κοντά σε κάθε τελική έξοδο
- Κοντά σε σταθμούς Πρώτων Βοηθειών
Το «κοντά» προσδιορίζεται ως μέγιστη απόσταση 2 μέτρων οριζοντίως από το σημείο. Τα σημεία αυτά πρέπει να διαθέτουν φωτιστικά με την κατάλληλη πινακίδα σήμανσης.
Γιατί να επιλέξω φωτιστικά ασφαλείας με LED αντί για λάμπα φθορίου;
Τα φωτιστικά ασφαλείας με λάμπες LED έχουν μεγαλύτερο χρόνο αυτονομίας, λόγω μικρότερης κατανάλωσης των LED. Επίσης, εξοικονομείται ενέργεια αλλά και χώρος καθώς οι λάμπες LED είναι μικρότερες σε μέγεθος από τις φθορίου, επιπλέον έχουν 5-10 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, δεν ζεσταίνονται και δεν είναι ευαίσθητες σε κραδασμούς, χτυπήματα και καταπονήσεις.
Τι αυτονομία πρέπει να έχουν τα φωτιστικά ασφαλείας;
Η διάρκεια αυτόνομης λειτουργίας των φωτιστικών ασφάλειας πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει την ασφαλή εκκένωση του κάθε κτιρίου σε περίπτωση ανάγκης. Η ελάχιστη απαίτηση που θέτουν οι ελληνικές προδιαγραφές είναι τα 90 λεπτά (Π.Δ. 71/88). Εξαίρεση αποτελούν τα κτίρια υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας κ.λ.π.) όπου απαιτείται ελάχιστη αυτονομία 3 ωρών. Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού όπως Γερμανία, Αγγλία, Αραβικές χώρες απαιτείται αυτονομία 3 ωρών.
Γιατί τα φωτιστικά ασφαλείας πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία;
Γιατί τα φωτιστικά ασφαλείας που δεν είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία θεωρούνται αναλώσιμα φωτιστικά, με αμφιβόλου προελεύσεως μετασχηματιστές, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν προτείνονται για χρήση όσον αφορά την ασφάλεια των κτιρίων, αλλά μόνο για ιδιωτική, ως «φακούς», καθώς είναι εντελώς ανασφαλή για χρήση στις οδεύσεις διαφυγής.
Για το λόγο αυτό τα προϊόντα της OLYMPIA ELECTRONICS συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες νέας προσέγγισης και τα ευρωπαϊκά πρότυπα εναρμόνισης. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω φέρουν τη σήμανση CE, ενώ αρκετά από αυτά φέρουν και σήματα ποιότητας από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης.
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος των φωτιστικών ασφαλείας για τη σωστή λειτουργία τους;
Στα απλά φωτιστικά ασφαλείας συνιστάται τουλάχιστον μια φορά το μήνα να γίνεται έλεγχος λειτουργίας της λάμπας από το κουμπί ελέγχου (ΤΕST) και μια φορά το χρόνο έλεγχος αυτονομίας σε περίπτωση διακοπής της τάσης.
Όμως, υπάρχουν και τα αυτοελεγχόμενα φωτιστικά, τα οποία όπως μαρτυρά το όνομά τους πραγματοποιούν μόνα τους απαραίτητους ελέγχους σωστής λειτουργίας.
Είναι υποχρεωτικό από το νόμο η εγκατάσταση φωτιστικών ασφαλείας και σε τι είδους κτίρια;
Ναι, τα φωτιστικά ασφαλείας τοποθετούνται σε δημόσια κτίρια και χώρους μαζικής συνάθροισης και σύμφωνα με το ΠΔ 71/88 σχετικά με το Φωτισμό ασφαλείας αναφέρεται ότι:
«Για κάθε κτίριο, όπου σύμφωνα με τις Ειδικές διατάξεις του, απαιτείται φωτισμός ασφαλείας στις οδεύσεις διαφυγής, πρέπει να πληροί τα ακόλουθα:
α. Η διακοπή του φωτισμού, στη διάρκεια αλλαγής από μια πηγή ενέργειας σε άλλη, πρέπει να είναι ελάχιστη. Η επιτρεπόμενη διακοπή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 δευτερόλεπτα.
β. Ο φωτισμός ασφαλείας πρέπει να τροφοδοτείται από σίγουρη εφεδρική πηγή ενέργειας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σε όλα τα σημεία του δαπέδου των οδεύσεων διαφυγής η ελάχιστη τιμή των 1 lux, μετρούμενη στη στάθμη του δαπέδου.
γ. Το σύστημα του φωτισμού ασφαλείας πρέπει να διατηρεί τον προβλεπόμενο φωτισμό για 1½ τουλάχιστον ώρα, σε περίπτωση διακοπής του κανονικού φωτισμού.»
Τέτοια κτίρια είναι: οι κατοικίες (>50 ατόμων ή 6 ορόφων και >30 ατόμων), τα ξενοδοχεία, τα εκπαιδευτήρια, τα γραφεία, τα καταστήματα, οι χώροι συνάθροισης κοινού, οι βιομηχανίες, οι αποθήκες, τα κτίρια υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, τα κτίρια σωφρονισμού, οι χώροι στάθμευσης οχημάτων, τα πρατήρια υγρών καυσίμων.
Γιατί να επιλέξει κάποιος προϊόντα φωτισμού ασφαλείας της OLYMPIA ELECTRONICS;
1. Ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας από το 1979.
2. Από τα 200 άτομα που εργάζονται στην OLYMPIA ELECTRONICS, το 10% απασχολείται στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης.
3. Το 99% των προϊόντων του Φωτισμού Ασφαλείας της OLYMPIA ELECTRONICS είναι δικής της ανάπτυξης και παραγωγής.
4. Διαθέτει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία.
5. Έχει ISO 9001 και 14001
6. Τα προϊόντα της είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και φέρουν πιστοποιήσεις από ανεξάρτητα εργαστήρια του εξωτερικού.
7. Άμεση διάθεση προϊόντων (Αποθήκες στο Αιγίνιο, Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, Νομού Πιερίας και στην Αθήνα).
8. Τεχνική Υποστήριξη κάθε μέρα από τις 07:00 έως τις 20:00 το βράδυ
9. Μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, φωτεινότητα κα αυτονομία.
10. Την εμπιστεύονται 72 χώρες του εξωτερικού (το 70% του τζίρου είναι εξαγωγές).
11. Είναι μια ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Εταιρία!
Πώς μπορώ να μεταβάλλω σε ένα φωτιστικό ασφαλείας που έχει την δυνατότητα, να λειτουργήσει ως συνεχούς και μη συνεχούς λειτουργίας;
Στα περισσότερα φωτιστικά ασφαλείας με δυνατότητα συνεχούς/μη συνεχούς λειτουργίας υπάρχει ενσωματωμένος στην πλακέτα ένας βραχυκυκλωτήρας τριών θέσεων. Ανάλογα με το ζευγάρι που επιλέξουμε μπορούμε να μεταβάλουμε τον τρόπο λειτουργίας
Το GR-2000 ανάβει με την παροχή του ρεύματος. Πως μπορώ να το κάνω να παραμείνει κλειστό και να ανάβει μόνο με την διακοπή;
Εργοστασιακά το GR-2000 έχει κατασκευαστεί να ανάβει με την παροχή ρεύματος (δηλαδή να λειτουργεί με συνεχή λειτουργία). Μπορούμε να μεταβάλλουμε τον τρόπο λειτουργίας με 2 τρόπους:
Α. Με το τηλεχειριστήριο αν το έχουμε αγοράσει (είναι προαιρετική η αγορά του)
Β. Με το κουμπί TEST. Για να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας από συνεχή σε μη συνεχή και αντίστροφα, πατάμε παρατεταμένα για περίπου 10 δευτερόλεπτα το TEST. Αν υποθέσουμε ότι βάζουμε για πρώτη φορά το φωτιστικό στα 220 V τότε αυτό ανάβει (συνεχούς λειτουργίας). Για να το κάνουμε μη συνεχούς λειτουργίας πατάμε το κουπί TEST σταθερά και στα 5 δευτερόλεπτα θα δούμε τα 3 LED να ανάβουν διαδοχικά και δεν αφήνουμε το πάτημα. Στην δεύτερη εναλλαγή των LED, θα μείνει αναμμένο μόνο το κόκκινο LED. Τότε αφήνουμε το κουμπί TEST και το φωτιστικό σβήνει (μπαίνει σε μη συνεχούς λειτουργίας) και ανάβουν μόνο τα πλαϊνά μπλε LED και αναβοσβήνει το πράσινο κεντρικό LED που σημαίνει ότι η μπαταρία φορτίζει. Αν κάνουμε διακοπή ρεύματος τότε το φωτιστικό θα ανάψει δεδομένου ότι η μπαταρία έχει φορτίσει (η πρώτη φόρτιση χρειάζεται 24 ώρες). Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.
Πώς μπορώ να μάθω περισσότερες πληροφορίες για το μέγεθος, την φωτεινότητα και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά για το κάθε φωτιστικό;
Μπορούμε να μεταβούμε στην σελίδα www.olympia-electronics.com/el και να επιλέξουμε στα προϊόντα τον φωτισμό ασφαλείας. Στην συνέχεια επιλέγουμε την οικογένεια φωτιστικών που μας ενδιαφέρει και στο κάτω μέρος της σελίδας εμφανίζονται διάφοροι κωδικοί προϊόντων με πληροφορίες αναφορικά με την αυτονομία, την κατανάλωση, την φωτεινή ροή, και την λειτουργία. Στην συνέχεια αν επιλέξουμε κάποιο κωδικό, μπορούμε να δούμε περισσότερες φωτογραφίες για το φωτιστικό, μπορούμε να κατεβάσουμε τις οδηγίες χρήσης, να κατεβάσουμε τις πιστοποιήσεις και τα φωτομετρικά στοιχεία.
Το φωτιστικό ασφαλείας δεν ανάβει στην διακοπή ρεύματος. Τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση;
Θα πρέπει να κάνουμε τις παρακάτω ενέργειες:
Α. Ελέγχουμε αν έχει κουμπώσει η φύσα της μπαταρίας σωστά στην υποδοχή στην πλακέτα και να αναβοσβήνει η φόρτιση της μπαταρίας όταν έχουμε 220V. Σε μια καινούρια εγκατάσταση ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας είναι 24 ώρες.
Β. Αν το led της φόρτισης δεν αναβοσβήνει πράσινο αλλά είναι κόκκινο, τότε η μπαταρία χρειάζεται αντικατάσταση. Μπορείτε να βρείτε τον τύπο της μπαταρίας από τις οδηγίες χρήσης και να προμηθευτείτε την ανταλλακτική μπαταρία από ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.
Γ. Αν μετά την αντικατάσταση της μπαταρίας το φωτιστικό δεν λειτουργεί, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στο κατάστημα αγοράς του υλικού ώστε να μας το αποστείλουν για έλεγχο/επισκευή.
Πότε χρησιμοποιώ απλό φωτιστικό ασφαλείας και πότε φωτιστικό ασφαλείας σήμανσης;
Το απλό φωτιστικό ασφαλείας χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που θέλουμε να κατευθύνουμε προς την έξοδο το προσωπικό αλλά ταυτόχρονα για να φωτίσουμε και την περιοχή επίβλεψης. Τα φωτιστικά σήμανσης χρησιμοποιούνται κυρίως για να δείξουν μια κατεύθυνση εξόδου.
Υπάρχουν φωτιστικά ασφαλείας χωρίς μπαταρία και πως λειτουργούν;
Υπάρχουν φωτιστικά ασφαλείας τα οποία δεν έχουν δική τους μπαταρία και μπορούν να τροφοδοτηθούν από κεντρικό πίνακα CBS (Central Battery System) που σε περίπτωση διακοπής ρεύματος παρέχει την αυτονομία του στα φωτιστικά. Η λύση αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να γίνει αλλαγή στην μπαταρία του κάθε φωτιστικού καθώς ο χρήστης έχει μόνο να ασχοληθεί με τις 2 μπαταρίες (2 x 12 VDC) του πίνακα.
Ποιές κατηγορίες CBS υπάρχουν;
Υπάρχουν 3 κατηγορίες CBS:
Α. CBS 220 V AC (CBS με 4-8 ξεχωριστά 220 V AC κυκλώματα φωτιστικών)
Β. CBS 24 V DC (CBS με 4-16 ξεχωριστά 24 V DC κυκλώματα φωτιστικών)
Γ. CBS 24 V DC Addressable (CBS με 4-8 ξεχωριστά 24 V DC κυκλώματα φωτιστικών διευθύνσεων με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου και εντολών λειτουργίας)
Μπορεί ένα φωτιστικό να ελεγχθεί απομακρυσμένα χωρίς τοπική παρουσία;
Ένα φωτιστικό ασφαλείας που μπορεί να έχει δική του διεύθυνση μπορεί να ελεγχθεί απομακρυσμένα με έναν διευθυνσιοδοτούμενο πίνακα φωτισμού. Ο πίνακας μπορεί να ελέγξει και να ενημερωθεί για την κατάσταση λειτουργίας του κάθε φωτιστικού, το επίπεδο φωτεινότητας, την αυτονομία. Επιπλέον μπορούμε να απομακρυσμένα να επιβλέπουμε έναν ή περισσότερους πίνακες φωτισμού μέσω διαδικτύου δίνοντας μας την δυνατότητα επίβλεψης μεγαλύτερων δικτύων φωτισμού για την καλύτερη συντήρησή τους.
Ποιές κατηγορίες διευθυνσιοδοτούμενων πινάκων φωτισμού υπάρχουν και ποια είναι η αρχή λειτουργίας τους;
Υπάρχουν 3 κατηγορίες διευθυνσιοδοτούμενων πινάκων φωτισμού:
Α. Ενσύρματοι 24 V DC για φωτιστικά ασφαλείας με μπαταρία (μοντέλα GR-6500 & GR-750X)
Στον GR-6500 υποστηρίζονται 2 καλωδιώσεις βρόγχων, με 150 φωτιστικά ανά βρόγχο και συνολικά 250 φωτιστικά ανά πίνακα.
Στον GR-750X υποστηρίζονται έως 4 καλωδιώσεις βρόγχων, με 250 φωτιστικά ανά βρόγχο και συνολικά 1000 φωτιστικά ανά πίνακα.
Κάθε φωτιστικό έχει δική του τροφοδοσία 220 V AC και επικοινωνεί αμφίδρομα με τον πίνακα μέσω του βρόγχου και ενός παλμού 24 V DC που μεταφέρει πληροφορίες. Η διεύθυνση κάθε φωτιστικού μεταβάλλεται από τον εγκαταστάτη με τα διαθέσιμα deep switches του φωτιστικού. Ο πίνακας διαβάζει αυτόματα και επικοινωνεί με την κάθε διεύθυνση.
Β. Ενσύρματοι για φωτιστικά χωρίς μπαταρία (CBS Addressable – μοντέλο GR-8600). Υποστηρίζονται 4-8 καλωδιώσεις, με 32 φωτιστικά ανά καλωδίωση. Κάθε φωτιστικό τροφοδοτείται από ένα από τα οκτώ 24 V DC κυκλώματα του πίνακα και επικοινωνεί αμφίδρομα με τον πίνακα μέσω ενός παλμού 24 V DC που μεταφέρει πληροφορίες. Η διεύθυνση κάθε φωτιστικού μεταβάλλεται από τον εγκαταστάτη με τα διαθέσιμα deep switches του φωτιστικού. Ο πίνακας διαβάζει αυτόματα και επικοινωνεί με την κάθε διεύθυνση.
Γ. Ασύρματοι για φωτιστικά με αυτόνομη τροφοδοσία 220 V AC και ενσωματωμένη μπαταρία (Phos4)
Αποτελείται από ένα PC που συνδέεται με 1 μέχρι και 16 gateways που παρέχουν RF δίκτυο και δυνατότητα σύνδεσης με 200 RF συσκευές φωτισμού/gateway. Κάθε φωτιστικό με την ενσωματωμένη συσκευή RF ενεργεί σαν αναμεταδότης σήματος που επεκτείνει το RF δίκτυο για να επιτρέπει περισσότερες συσκευές να συνδεθούν σε αυτό. Κάθε ένα gateway έχει διαφορετική συχνότητα επικοινωνίας για αποφυγή παρεμβολών με άλλα δίκτυα. Η διεύθυνση κάθε φωτιστικού διαβάζεται αυτόματα από τον πίνακα που επικοινωνεί με την κάθε διεύθυνση και ελέγχει την λειτουργία του.
Όλες οι παραπάνω κατηγορίες διευθυνσιδιοτούμενων πινάκων μπορούν να επιβλεφτούν απομακρυσμένα μέσω διαδικτύου.
Πηγή : OLYMPIA ELECTRONICS