Η επίδραση των τάσεων βιντεοεπιτήρησης, στην υγειονομική κρίση και τις νέες απαιτήσεις ασφάλειας
Καθώς βαδίζουμε στο 2022, οι νέες τάσεις που αναδύονται στη βιομηχανία του τομέα της βίντεο-επιτήρησης, επιδρούν και επηρεάζουν όχι μονό τον τομέα της ασφάλειας, αλλά και μια πληθώρα εφαρμογών, καλύπτοντας τις απαιτήσεις που έχουν προκύψει μέσα στην υγειονομική κρίση και όχι μόνο.
του Νέστορα Πεχλιβανίδη
Αυτό που σίγουρα κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει σήμερα, είναι οι σημαντικές αλλαγές που προκάλεσε η υγειονομική κρίση και τα περιοριστικά μέτρα που επέφερε στον ευρύτερο τομέα της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της κοινωνικής ζωής, συμπεριλαμβανομένου των αναταράξεων στην αγορά εργασίας, στη διαχείριση των λειτουργιών ενός κτιρίου, την εφοδιαστική αλυσίδα και πολλούς άλλους τομείς.
Ο τομέας της ασφάλειας – και ειδικότερα ο κλάδος των τεχνολογικών συστημάτων – δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από το νέο περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώθηκε, επιδεικνύοντας θα λέγαμε μια αξιοσημείωτη αντοχή και ανθεκτικότητα σχετικά με την ανάπτυξη νέων λύσεων . Όλο αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης που συνεχίζεται, η βιομηχανία των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας σχεδίασε, ανέπτυξε και πρόσφερε καινοτόμες λύσεις που ωφέλησαν τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις, τα κράτη ακόμα και πολλούς ιδιώτες, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα καλύπτοντας αποτελεσματικά πολλές από τις απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν.
Στις παραγράφους που ακολουθούν, εξετάζουμε τον αντίκτυπο που έχουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στη βιομηχανία βιντεοεπιτήρησης στο νέο αυτό περιβάλλον και πως μια επιχείρηση μπορεί να ωφεληθεί αξιοποιώντας κάποιες ευκαιρίες, ώστε να υλοποιήσει ένα επιτυχημένο μοντέλο διαχείρισης της ασφάλειας εν μέσω αυτών των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων.
Ευελιξία και προσαρμογή σε ειδικές εφαρμογές με βάση την τεχνητή νοημοσύνη
Σήμερα θεωρούμε την εξατομίκευση ως μια πολύ βασική παράμετρο υψηλής απόδοσης και αποτελεσματικότητας σε κάθε έργο ασφάλειας. Οι σημερινοί τελικοί πελάτες των λύσεων ασφάλειας, είτε είναι επιχειρήσεις, είτε ιδιώτες, δεν αναζητούν απλώς ένα σύστημα βιντεοεπιτήρησης που θα τοποθετηθεί στην εγκατάσταση τους και θα παρακολουθεί ένα χώρο, αλλά χρειάζονται ένα σύστημα προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες της επιχείρησής τους, είτε αυτές πηγάζουν από τη γεωγραφική θέση, είτε από τις συνθήκες ασφάλειας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Το ίδιο ακριβώς θα λέγαμε μπορεί να συμβαίνει και με πολλές ιδιωτικές κατοικίες.
Η προσαρμογή λοιπόν στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε έργου μπορεί σήμερα να επιτευχθεί αξιοποιώντας την πληθώρα των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη και τα προηγμένα video analytics που έχουν ενσωματωθεί σε πολλά συστήματα βιντεοεπιτήρησης και στα σύγχρονα cloud-based συστήματα διαχείρισης βίντεο. Η ευελιξία δεν έχει να κάνει μόνο με τις ιδιαίτερες προσαρμογές στις λειτουργίες κάθε συστήματος ασφάλειας, αλλά και με τρόπο κοστολόγησης, αφού θα είναι εφικτή η πληρωμή με βάση τις υπηρεσίες που λαμβάνει ο κάθε πελάτης στο πλαίσιο του Security – as – a – Service.
Σήμερα και πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον, με την αξιοποίηση προηγμένων VMS με ΑΙ, οι πελάτες μπορούν με πολύ εύκολο τρόπο να προσθαφαιρέσουν κάμερες στο σύστημά τους, να αναβαθμίσουν ή να υποβαθμίσουν την ανάλυση του βίντεο που καταγράφουν, να προσθέσουν ή να διαγράψουν δεδομένα και πληροφορίες, να εντάξουν σενάρια, όπως η καταμέτρηση ατόμων, παραβίαση ορίων περιμέτρου και όλα αυτά ανά κάμερα και ανά πεδίο θέασης.
Επίσης τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των επιχειρηματικών λειτουργιών, αλλά και την καλύτερη εμπειρία των πελατών, αξιοποιώντας το σύστημα βιντεοεπιτήρησης ως ένα σύνολο αισθητήρων που αλληλοεπιδρά με πολλές άλλες εφαρμογές.
Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου μπορούν να αναλύσουν τα συμπεριφορικά μοτίβα των πελατών, προσαρμόζοντας σε αυτά τη διάταξη και την κατανομή των καταστημάτων τους. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει επίσης στον εντοπισμό και την αποτροπή κλοπής σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καθώς όταν ένα VMS συνεργάζεται με το σύστημα σημείου πώλησης (POS), οι διαχειριστές των επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν δεδομένα πωλήσεων και πληρωμών από αυτό το σημείο και πολύ εύκολα να διαπιστώνουν αν υπήρξε κάποια δόλια συναλλαγή.
Ακόμα, οι διαχειριστές κτιριακών εγκαταστάσεων, μπορούν να χρησιμοποιήσουν λειτουργίες video analytics με αναγνώριση προσώπου για να διασφαλίσουν ότι μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα εισέρχονται με ασφάλεια στα κτίρια, ενώ αξιοποιώντας τις λειτουργίες αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, είναι εφικτό να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την είσοδο οχημάτων σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης αυτοματοποιημένα.
Η τεχνητή νοημοσύνη σε μια πλατφόρμα ασφάλειας, μπορεί επίσης να βοηθήσει και σε ειδικούς κλάδους και εφαρμογές, όπως για παράδειγμα της υγειονομικής περίθαλψης ή της φιλοξενίας ηλικιωμένων σε αντίστοιχες δομές, για την καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών και των τροφίμων σε πραγματικό χρόνο και την άμεση παροχή βοήθειας όταν το χρειαστούν.
Επιπλέον, με τις λειτουργίες ΤΝ, το σύστημά βιντεοεπιτήρησης, μπορεί να αναγνωρίσει περιβαλλοντολογικές παραμέτρους, όπως για παράδειγμα αν υπάρχει διαρροή νερού ή πυρκαγιά, ώστε να ειδοποιηθούν άμεσα οι υπεύθυνοι και να ενεργήσουν τάχιστα, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα ή άλλες καταστροφικές συνέπειες.
Στον κατασκευαστικό κλάδο και γενικότερα σε χώρους εργασίας με ιδιαίτερες συνθήκες, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των προηγμένων video analytics, μπορεί να προσφέρει πλήρη έλεγχο για το αν τηρούνται τα πρωτόκολλά ασφάλειας στον εργασιακό χώρο.
Οι έξυπνες πόλεις ενσωματώνουν κάμερες και video analytics με ευφυΐα, προκειμένου να ανιχνεύουν καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε δύσκολες συνθήκες για την ασφάλεια ενός πλήθους – όπως φυσικές και τεχνητές καταστροφές – επιταχύνοντας την απόκριση έκτακτης ανάγκης. Τα συστήματα – πλατφόρμες βιντεοεπιτήρησης που χαρακτηρίζονται έξυπνα, θα πρέπει να προσφέρουν δυνατότητες συλλογής όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων από διαφορετικές πηγές μέσα στην πόλη σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι και οι αρχές ασφάλειας να μπορούν ανταποκριθούν άμεσα στα συμβάντα. Για παράδειγμα ένα έξυπνο σύστημα βιντεοεπιτήρησης θα μπορεί να εντοπίσει αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο για ένα τροχαίο ατύχημα και να ενημερώσει το πλησιέστερο ασθενοφόρο, αλλά και την πλησιέστερη ομάδα της αστυνομίας προκειμένου να καταφθάσουν άμεσα στο συμβάν. Σε μια έξυπνη πόλη, οι υπεύθυνες αρχές ασφάλειας, αλλά και γενικότερα οι πολίτες, θα μπορούσαν να ανεβάζουν βίντεο μέσω μιας εφαρμογής για τον ταχύτερο διαμοιρασμό της πληροφορίας. Φυσικά και οι κάμερες των οχημάτων ή οι κάμερες που φέρει το προσωπικό ασφάλειας στη στολή του, θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε μία τέτοια διαδικασία και να παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις λειτουργίες της πόλης.
Η παραμετροποίηση της ΤΝ είναι απεριόριστη και όταν ένα VMS λειτουργεί ολοκληρωτικά σε επίπεδο cloud, όλη αυτή η διαλειτουργικότητα είναι διαθέσιμη στους χρήστες σε όλο το εύρος της. Επιπλέον δεν χρειάζονται περαιτέρω συσκευές που θα ΄΄τρέξουν΄΄ τα κατάλληλα λογισμικά, και ως εκ τούτου, έχουμε λιγότερες ταλαιπωρίες στις εγκαταστάσεις. Η ΤΝ διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εύρεση των ροών βίντεο που ενδιαφέρουν τους διαχειριστές για τον εντοπισμό δραστηριότητας στο βίντεο, ενώ μπορεί να υποστηρίζει την αξιόπιστη ενεργοποίηση ειδοποιήσεων για παραβιάσεις της ασφάλειας με βάση τα ακριβή σενάρια που θα καθορίσει ο χρήστης.
Η εξ’ αποστάσεως εργασία και ο έλεγχος πρόσβασης για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού
Μία συνθήκη που δημιουργήθηκε από τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, είναι φυσικά η απόλυτα διευρυμένη εργασία εξ αποστάσεως. Παρόλο που στη σύγχρονη οικονομία, το μοντέλο αυτό φαίνεται να λειτουργεί, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η εργασία on-site είναι απαραίτητη. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα λέγαμε ότι δημιουργείται ένα υβριδικό μοντέλο με παράλληλη χρήση της τηλεργασίας αλλά και του παραδοσιακού τρόπου εργασίας με τρόπο όμως που θα διασφαλίζει τη προστασία από την διασπορά του ιδιαίτερα μολυσματικού covid-19 και των μεταλλάξεων που έχουν ακολουθήσει.
Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος πρόσβασης ειδικά σε εγκαταστάσεις με μαζική παρουσία προσωπικού και επισκεπτών ενσωματωμένος σε συστήματα βιντεοεπιτήρησης με μέτρηση θερμοκρασίας και άλλων έξυπνων λειτουργιών, αναμένεται να συνεχίσει να χρησιμοποιείται όπως και τα εργαλεία αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας για τη διαχείριση στάθμευσης που αναφέραμε παραπάνω και άλλων λειτουργιών.
Για παράδειγμα θα πρέπει να υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι για το αν ακολουθούνται οι πολιτικές ασφάλειας για το αν φορούν οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες μάσκα. Όλα αυτά μπορούν να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως. Είναι εφικτό ακόμα να ενεργοποιηθούν αμέσως οι ειδοποιήσεις, να ληφθούν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα και να βελτιωθούν τα επίπεδα εξυπηρέτησης στο σύνολο, χωρίς να υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και δυσλειτουργίες στη πρόσβαση στους χώρους.
Από την πλευρά του προσωπικού και των διαχειριστών ασφαλείας, η απομακρυσμένη παρακολούθηση των χωρών, γίνεται επιτακτική ανάγκη και η δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης ενός συστήματος παρακολούθησης βίντεο θα συνεχίσει να αυξάνεται σε αξία. Ενώ ιδιαίτερη αξία αποκτούν και οι κάμερες on-body για τη προστασία των μοναχικών εργαζομένων με την άμεση παρακολούθηση ενδεχόμενων κινδύνων και την ειδοποίηση των κέντρων επιχειρήσεων για την παροχή βοήθειας.
Η επέλαση του ιού προκάλεσε αξιοσημείωτη αύξηση στη χρήση των ανέπαφων λύσεων στον τομέα του ελέγχου πρόσβασης επισκεπτών και προσωπικού σε κτιριακούς χώρους και διάφορες εγκαταστάσεις με βάση έξυπνες τεχνολογίες όπως η αναγνώρισης προσώπου. Επίσης, παραδοσιακές τεχνολογίες όπως το LRP (license plate recognition-αναγνώριση πινακίδας οχήματος) ενδεχομένως να εξελιχθούν και να γίνουν ακόμα πιο δημοφιλείς, αποφεύγοντας έτσι τη φυσική επαφή κατά των έλεγχο εισερχομένων σε ένα παρκινγκ ιδιωτικού οργανισμού.
Η cloud-based βιντεοεπιτήρηση θα επιτρέψει σε όλους τους οργανισμούς να αναπτύξουν περισσότερο όλες αυτές τις λειτουργίες, να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι οδηγίες επιστροφής στην κανονικότητα, βελτιστοποιώντας συνολικά τη λειτουργία της επιχείρησης.
Με την cloud-based βιντεοεπιτήρηση, είναι δυνατή η πρόσβαση και η κοινή χρήση βίντεο ανά πάσα στιγμή, από οπουδήποτε αλλά και η λήψη κατάλληλων ειδοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο κάθε φορά που ανιχνεύεται μια ύποπτη κίνηση ή ένα συμβάν. Χρησιμοποιώντας τις ειδοποιήσεις που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι επίσης δυνατή η ενεργοποίηση συναγερμών μόνο όταν εμφανίζεται ένα συγκεκριμένο συμβάν που χρήζει περαιτέρω ανάλυση, μειώνοντας σημαντικά τους ψευδείς συναγερμούς – ένα διαρκές κοστοβόρο ζήτημα στην παρακολούθηση βίντεο.
Διαλειτουργικότητα για τη διαχείριση και την ασφάλεια δεδομένων
Στις σύγχρονες κτιριακές υποδομές αναζητούμε τη μέγιστη δυνατή διαλειτουργικότητα μεταξύ των επιμέρους συστημάτων για την ασφαλή και αποδοτική ανταλλαγή δεδομένων και την αλληλεπίδραση των εφαρμογών..
Όταν εγκατασταθεί λοιπόν ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης βίντεο που βασίζεται σε cloud και υποστηρίζει προηγμένες λειτουργίες, με μια δωρεάν, ανοιχτή αρχιτεκτονική, οι χρήστες μπορούν να απολαμβάνουν μια ενιαία διαχείριση όχι μόνο των συστημάτων ασφάλειας αλλά και μιας σειράς άλλων συστημάτων. Στην ουσία η πλατφόρμα ασφάλειας μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την κοινή διαχείριση των δεδομένων και των λειτουργιών από ένα μεγάλο μέρος των υποδομών όπως είναι ενδεικτικά οι παρακάτω.
Διαχείριση Στάθμευσης – Τα δεδομένα πινακίδων κυκλοφορίας μπορούν να κοινοποιηθούν στο σύστημα ελέγχου πρόσβασης για να επιτρέπεται ή να απαγορεύεται η είσοδος. Οι χρήστες ενός συστήματος διαχείρισης μπορούν να βλέπουν τη διαθεσιμότητα των θέσεων στάθμευσης ανά πάσα στιγμή και να αποφασίσουν καταλλήλως.
Διαχείριση αυτοματισμών – Τα δεδομένα από το σύστημα διαχείρισης αυτοματισμών κτιρίου μπορούν να συλλέγονται από την πλατφόρμα ασφάλειας και ο κεντρικός διαχειριστής να έχει τον άμεσο έλεγχο των μονάδων κλιματισμού, εξαερισμού, φώτων, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.
Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Η διαχείριση των δεδομένων της εφοδιαστικής αλυσίδας και γενικότερα των εφαρμογών logistics είναι εφικτή με την ενσωμάτωση καμερών στα αντίστοιχα λογισμικά προκειμένου να παρακολουθούνται αποτελεσματικά η πορεία αποθήκευσης και διακίνησης των προϊόντων.
Διαχείρισης της Υγιεινής και Ασφάλειας – Σε χώρους όπως βιομηχανίες και εργοτάξια, τα σύγχρονα video analytics μπορούν να ανιχνεύουν τη χρήση κράνους ασφαλείας και να προωθηθούν στο σύστημα τα δεδομένα για τη συμμόρφωση με τους έτσι ώστε να προσδιοριστεί εάν οι εργαζόμενοι ακολουθούν τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας.
Συνοψίζοντας θα λέγαμε, ότι οι τρέχουσες τεχνολογικές τάσεις δείχνουν πως μέσα στο ’22 η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα συστήματα βιντεοεπιτήρησης και το cloud θα είναι ακόμα πιο εκτεταμένη. Εφαρμογές βίντεο analytics με τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται ήδη από τις επιχειρήσεις και σε τομείς πέρα από την ασφάλεια. Όσο ο κόσμος θα ανακάμπτει από την υγειονομική κρίση, η ζήτηση για οικονομικές και παράλληλα αποδοτικές λύσεις θα αυξάνεται. Αυτές οι ανάγκες μπορούν κάλλιστα να καλυφθούν με έξυπνα συστήματα βιντεοεπιτήρησης συνδυαζόμενα με εφαρμογές βίντεο analytics και αποθήκευση σε cloud. Φυσικά, η κυβερνοασφάλεια και η προστασία των προσωπικών δεδομένων σχετικά με τη βιντεοεπιτήρηση θα εξακολουθήσει να βρίκσεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν την παγκόσμια αγορά.