Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της φυσικής ασφάλειας
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός που συντελείται σε όλα τα επίπεδα των επιχειρηματικών λειτουργιών, επηρεάζει σήμερα και τη φυσική ασφάλεια και πως η υιοθέτηση του μοντέλου ψηφιακού μετασχηματισμού των τεχνολογιών φυσικής ασφάλειας, μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι οργανισμοί και κυρίως οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη θα διαχειρίζονται με πιο αποτελεσματικό και ευφυή τρόπο τις τωρινές και αναδυόμενες απειλές;
Του Βλάση Αμανατίδη
Αρχισυντάκτης Security Manager
Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμοί– κάθε κατηγορίας και κάθε μεγέθους – βρίσκονται σήμερα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, στη “δίνη του ψηφιακού μετασχηματισμού”. Όπως συμβαίνει με κάθε σημαντική αλλαγή, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, οι προσπάθειες υλοποίησης τους ψηφιακού μετασχηματισμού, δημιουργούν από την μια πλευρά συνεχώς νέες προσδοκίες, αλλά και από την άλλη παράγουν νέες προκλήσεις.
Παράλληλα, συχνά αναφέρουμε, ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις, συνεχώς αυξάνονται ποσοτικά και εξελίσσονται ποιοτικά με αποτέλεσμα να χρειάζεται συχνή επικαιροποιήση των μέτρων και των μέσων προστασίας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κατασκευαστικός κλάδος των συστημάτων ασφάλειας παγκοσμίως, παράγει διαρκώς νέες λύσεις – με σκοπό να καλύψει τις τωρινές και αναδυόμενες απαιτήσεις – αξιοποιώντας σε μέγιστο βαθμό τις προηγμένες τεχνολογικές τάσεις που μετουσιώνουν σε πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η φυσική ασφάλεια στη 4η Βιομηχανική Επανάσταση
Μεταξύ των πολλών προκλήσεων που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν λοιπόν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, είναι μια άνευ προηγουμένου επιτάχυνση των τεχνολογικών αλλαγών, η οποία αποτυπώνεται με την έννοια της λεγόμενης και 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης – Industry 4.0. Η 4η βιομηχανική επανάσταση αναφέρεται όλο και συχνότερα, οδηγώντας τον απόλυτο τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και τη ραγδαία εξέλιξη όλων των υποδομών παραγωγής, υπηρεσιών και διαδικασιών, με βασικό πυλώνα το σύνολο των νέων και προηγμένων τεχνολογιών που επιφέρουν μια επανάσταση στο τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των δημόσιων οργανισμών και των κοινωνιών.
Η βάση για το Industry 4.0, είναι το “πάντρεμα” του φυσικού και ψηφιακού κόσμου. Η διασύνδεση δηλαδή, των μηχανών με τα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών και η πλήρης ψηφιοποίηση των φυσικών διαδικασιών μέσα από την υιοθέτηση και τον συνδυασμό των υφιστάμενων αλλά και αναδυόμενων τεχνολογικών τάσεων. Η 4η βιομηχανική επανάσταση δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες, στο επιχειρηματικό περιβάλλον για ανάπτυξη, οικονομίες κλίμακας και καινοτομία. Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη προστασία του ευρύτερου ψηφιακού και φυσικού περιβάλλοντος, οι έξυπνες υποδομές μπορεί να είναι ευάλωτες σε πιθανά περιστατικά που αφορούν στην ασφάλεια με τη συνολική έννοια του όρου.
Ο αριθμός των διασυνδεδεμένων στο διαδίκτυο συσκευών παγκοσμίως αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό και όπως έρευνες καταδεικνύουν, μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να ανέβουν στα 75,44 δισεκατομμύρια.
Σε αυτό το δυναμικά εξελισσόμενο ψηφιακό οικοσύστημα δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχος ο κλάδος της φυσικής ασφάλειας σε όλες τις εκφάνσεις του με επίκεντρο τα τεχνολογικά έργα και ευρύτερα τη διαχείριση όλων των λειτουργιών προστασίας υποδομών, περιουσιακών στοιχείων και ανθρώπων.
ΑΙ, ΙοΤ, Cloud, Mobility, cyber security .. και άλλες τάσεις
Οι σύγχρονοι εγκληματίες χρησιμοποιούν έξυπνα ψηφιακά εργαλεία, τα οποία επηρεάζουν τόσο τη φυσική ασφάλεια, όσο και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έρχεται να προσφέρει στους επαγγελματίες της ασφαλείας πρόσβαση σε νέα εργαλεία με προηγμένες δυνατότητες, που αποσκοπούν στον αξιόπιστο και έγκαιρο εντοπισμό και την αποτροπή απειλών. Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) πυροδοτεί την εξέλιξη στον ψηφιακό μετασχηματισμό, δημιουργώντας σημαντικά οφέλη στα έργα ασφάλειας, ενισχύοντας την απόδοση των συστημάτων. Οι διασυνδεδεμένοι αισθητήρες (IoT), η ανάλυση βίντεο με Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Εκμάθηση, όπως έχουμε αναφέρει σε άρθρα προηγούμενων τευχών στο Security Manager, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη συστημάτων που εντοπίζουν τα περιστατικά παραβίασης εγκαταστάσεων ταχύτερα και πιο αξιόπιστα. Οι αυτοματισμοί των ροών εργασίας που αναπτύσσονται με την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, εντοπίζουν, διερευνούν και αναλύσουν τις ενδεχόμενες απειλές χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το cloud όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, συμβάλει στη βέλτιστη διαχείριση, μετάδοση και αποθήκευση του τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγουν σήμερα τα συστήματα ασφάλειας ενώ οι τεχνολογίες mobility επιτρέπουν μεταξύ άλλων την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των ομάδων ασφάλειας για τον διαμοιρασμό πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.
Ο διευρυμένος ρόλος των συστημάτων
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημάνουμε τη συμβολή του ψηφιακού μετασχηματισμού των συστημάτων φυσικής ασφάλειας στην υλοποίηση των μέτρων προστασίας της υγείας στη περίοδο της πανδημίας, είτε πρόκειται για τη χρήση συστημάτων βίντεο για τον έλεγχο των μέτρων προστασίας από τον covid-19 : κοινωνική αποστασιοποίηση, καταμέτρηση ατόμων σε εσωτερικούς χώρους, μείωση των χρόνων αναμονής στις εγκαταστάσεις, κ.α), είτε λύσεις ελέγχου πρόσβασης με διευρυμένες δυνατότητες αναγνώρισης προσώπου κ.α. Αυτές οι λύσεις κάνουν πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό και αποδεικνύουν ακόμα μια φορά τον διευρυμένο ρολό που μπορούν να έχουν τα συστήματα ασφάλειας στη διατήρηση – διαχείριση της προστασίας των επιχειρήσεων, των εγκαταστάσεων και των ανθρώπων. Είναι αλήθεια ότι κατά την προσαρμογή στις συνθήκες lockdown, την εξ αποστάσεως εργασία και την ανάγκη προστασίας του προσωπικού, των επισκεπτών και του κοινού γενικότερα, οι οργανισμοί έχουν “αγκαλιάσει” τις καινοτομίες του ψηφιακού μετασχηματισμού και στη φυσική ασφάλεια.
Θα λέγαμε λοιπόν ότι στην ευρύτερη αγορά των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης και όχι μόνο, ο ρυθμός της πρόσφατης τεχνολογικής ψηφιακής ανάπτυξης και η χρήση τους σε ειδικές καταστάσεις όπως αυτή της πανδημίας, συνέβαλε στην ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση της επιχειρηματικής αξίας των λύσεων αυτών.
Οι Επαγγελματίες της ασφαλείας στη νέα ψηφιακή εποχή
Η ψηφιακή τεχνολογία λοιπόν μεταμορφώνει τον κόσμο γύρω μας, με τρόπο που επηρεάζει κάθε τομέα και φυσικά αυτόν της ασφάλειας. Ως επαγγελματίες στην ασφάλεια, σε όποιον τομέα και αν βρισκόμαστε, θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας προς σε αυτές τις αλλαγές, και να κατανοήσουμε τον ρόλο που έχουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς η ασφάλεια είναι δουλειά όλων και η ευθύνη που έχουμε μεγάλη.
Αξίζει να τονίσουμε γενικότερα ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ξεκινά και τελειώνει με τους ανθρώπους. Για να διασφαλιστεί μια στέρεα βάση σε οποιαδήποτε πτυχή της ανάπτυξης ενός σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν κομβικό ρόλο, ιδιαίτερες δεξιότητες και προσήλωση στους στόχους.
Οι επαγγελματίες της ασφαλείας οφείλουν πλέον να εξοικειωθούν με αυτές τις αλλαγές, επιπρόσθετα από τις παραδοσιακές τους αρμοδιότητες και τα γνωστικά τους πεδία.
Στο ιδιαίτερα δυναμικό περιβάλλον που περιγράψαμε, διαμορφώνονται νέες συνθήκες συνεχώς, για τις οποίες πρέπει να έχουν γνώση όλοι οι επαγγελματίες της ασφάλειας, είτε αυτοί ανήκουν στη διανομή και πώληση συστημάτων, είτε στην εγκατάσταση και υλοποίηση έργων, είτε φυσικά στους τελικούς πελάτες που επενδύουν σε αυτές τις λύσεις.
Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι η σχέση μεταξύ των επαγγελματιών της ασφάλειας και της ψηφιακής τεχνολογίας, θα έχει σημαντικό ρόλο από εδώ και στο εξής, στην πρόσληψη, στην επαγγελματική εξέλιξη, στην απόδοση και την αποτελεσματικότητα αυτού του ρόλου. Χωρίς αμφιβολία, οι επαγγελματίες της ασφαλείας είναι σήμερα και θα είναι ακόμα περισσότερο στο μέλλον, αναπόσπαστο μέρος των πεδίων δράσης του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Οι εξελίξεις και τα οφέλη
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κάτι περισσότερο από την υιοθέτηση σύγχρονης τεχνολογίας. Επιτρέπει στους ανθρώπους και τις εταιρίες να λύνουν τα παραδοσιακά προβλήματά με νέους και καλύτερους τρόπους από ό, τι πριν. Καλύτερα μπορεί να σημαίνει γρηγορότερα, με χαμηλότερο κόστος, πιο αποδοτικά και καταναλώνοντας λιγότερους πόρους.
Στην πραγματικότητα σήμερα, περισσότερες επιχειρήσεις από ποτέ, αξιολογούν πολύ θετικά τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα που λαμβάνονται από τα συστήματα βίντεο-επιτήρησης, μπορούν να τους βοηθήσουν να λάβουν καλύτερες αποφάσεις, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα στο ρόλο τους και να είναι πιο ευέλικτοι κατά τον χειρισμό τωρινών και μελλοντικών προκλήσεων ασφάλειας. Ας δούμε παρακάτω κάποιες εξελίξεις και οφέλη που επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο τομέα των έργων ηλεκτρονικών συστημάτων φυσικής ασφάλειας.
Η βίντεο-επιτήρηση κατευθύνεται και προς το cloud – Με τη ζήτηση για λύσεις βίντεο-επιτήρησης που συνδέονται με το Διαδίκτυο να αυξάνεται, οι οργανισμοί υιοθετούν πλατφόρμες με δυνατότητα cloud, προκειμένου υποστηρίξουν λειτουργίες που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτών της παραδοσιακής παρακολούθησης. Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Eagle Eye Networks υποστηρίζει ότι το 63% των οργανισμών χρησιμοποιούν πλέον καταγραφή και στο cloud. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα έργα βίντεο-επιτήρησης, που βασίζονται στο cloud μπορούν να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους, ενισχυμένη ασφάλεια, απομακρυσμένη πρόσβαση και συντήρηση, αυξημένη επεκτασιμότητα και ευκολότερη αποκατάσταση σε περίπτωση καταστροφής, σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνολογία. Με την ολοένα και μεγαλύτερη απαίτηση για κεντρική και ενοποιημένη διαχείριση των υποδομών ασφάλειας, το cloud θα κερδίζει έδαφος. Οι λύσεις απομακρυσμένης πρόσβασης και λειτουργίας των συστημάτων ασφάλειας, ξεκινώντας από το επίπεδο ενός σπιτιού και φθάνοντας μέχρι το επίπεδο των πολύπλοκων υποδομών μιας μεγάλης εγκατάστασης, των θυρών, των συστημάτων περιμετρικής προστασίας και των καμερών, θα βασίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον σε cloud τεχνολογίες. Ο τεράστιος όγκος δεδομένων που παράγονται σήμερα από τα συστήματα ασφάλειας, θα απαιτεί να αποθηκεύονται τόσο τοπικά όσο και στο cloud ή ακολουθώντας μια υβριδική προσέγγιση.
Τα analytics βελτιώνουν τις επιχειρηματικές λειτουργίες – Tα συστήματα παρακολούθησης βίντεο ψηφιακής τεχνολογίας, δεν περιορίζονται πλέον μόνο στην ασφάλεια, μιας και αναγνωρίζονται ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τη δημιουργία επιχειρηματικής ευφυΐας (BI – Business Intelligence). Υποστηρίζοντας διάφορες μετρήσεις και εξάγοντας δεδομένα και από άλλες πηγές λήψης πληροφοριών επιχειρησιακής νοημοσύνης, οι σημερινές πλατφόρμες παρακολούθησης βίντεο, είναι ικανές να παρέχουν μεγαλύτερη επίγνωση και κατανόηση των περιστατικών παραβίασης. Σε αυτές τις δυνατότητες, περιλαμβάνονται ορισμένες ειδικές απαιτήσεις, όπως η ικανότητα εντοπισμού διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, φύλων, ανάλυσης συμπεριφοράς… ή ακόμα το αν οι επισκέπτες που εισέρχονται σε ένα κτίριο φορούν μάσκες προσώπου ή διατηρούν κοινωνική αποστασιοποίηση.
Τα τμήματα πληροφορικής αναλαμβάνουν ενεργό ρολό στη διαχείριση των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης – Για δεκαετίες, η ομάδα φυσικής ασφαλείας είχε την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης του συστήματος επιτήρησης βίντεο σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το τμήμα πληροφορικής έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο και σε αυτόν τον τομέα, καθώς οι οργανισμοί επενδύουν σε συστήματα που βασίζονται αποκλειστικά σε IP. Ως διαχειριστές του εταιρικού δικτύου, οι άνθρωποι της πληροφορικής που έχουν βαθιά γνώση και της κυβερνοασφάλειας, αποκτούν σταδιακά ενεργό ρόλο και στη διαχείριση των συστημάτων παρακολούθησης βίντεο. Καθώς οι οργανισμοί αρχίζουν να ενοποιούν τις εφαρμογές βίντεο-επιτήρησης και με άλλες βασικές επιχειρηματικές εφαρμογές, όπως τα σημεία εξυπηρέτησης κοινού και πώλησης, ο έλεγχος πρόσβασης, ο έλεγχος διαφόρων άλλων διαδικασιών τότε η συμμετοχή του τμήματος ΙΤ στις αποφάσεις που σχετίζονται και με τα φυσικά συστήματα ασφάλειας θα ενισχύεται.
Η απαίτηση ενοποιημένα συστήματα με ανοιχτή αρχιτεκτονική αυξάνεται – Με στόχο να επεκτείνουν την αξία των υφιστάμενων επενδύσεων σε τεχνολογικές υποδομές, οι οργανισμοί απαιτούν σήμερα λύσεις που καθιστούν γρηγορότερη και ευκολότερη την ανάπτυξη νέων εφαρμογών που επιταχύνουν την καινοτομία εσωτερικά, επιτυγχάνοντας μια ενοποιημένη προσέγγιση. Η διάθεση ισχυρών λογισμικών συστημάτων διαχείρισης βίντεο (VMS) που υπάρχει σήμερα επιτυγχάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διασύνδεση καμερών, συσκευών εγγραφής βίντεο και άλλων συστημάτων ασφάλειας με υποδομές έξυπνων κτιρίων, προκειμένου να υπάρχει με ασφάλεια μια διαλειτουργικότητα όλων των τεχνολογικών υποδομών ενός κτιρίου.
Η αξιολόγηση του ROΙ για τις νέες τεχνολογίες ασφάλειας βελτιώνεται – Η αξιολόγηση της απόδοσης της επένδυσης (ROI), αποτελεί μια κρίσιμη διαδικασία για κάθε επιχείρηση ή οργανισμό όταν προμηθεύεται τεχνολογικό εξοπλισμό και όχι μόνο. Η επένδυση σε σύγχρονες λύσεις ασφάλειας που κάνουν πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε μια επιχείρηση ή οργανισμό, μπορεί σήμερα πέρα από το να καλύψει τις απαιτούμενες ανάγκες προστασίας, να αποτελέσει ταυτόχρονα και μια επένδυση που θα αποδώσει συνολικά. Η αξία της απόδοσης αυτής της επένδυσης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλάζει φυσικά προς το καλύτερο μιας και οι ημέρες, όπου τα συστήματα ασφάλειας λειτουργούσαν απομονωμένα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Μιλάμε για πλατφόρμες που βασίζονται σε λογισμικά συστήματα διαχείρισης βίντεο (Video Management Software), IP κάμερες, συστήματα ελέγχου πρόσβασης και συναγερμών με δυνατότητες διασύνδεσης στο δίκτυο, συστήματα video analytics αλλά και συστήματα Physical Identity and Access Management (PIAM), που μπορούν να συλλέξουν και να αναλύσουν δεδομένα από συστήματα ασφάλειας.
Οι πολλαπλές δυνατότητες συνδεσιμότητας και διαλειτουργικότητας που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες για την ασφάλεια, όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω όπως έχουμε αναφέρει ξανά μπορούν υποστηρίξουν και να βοηθήσουν και άλλες επιχειρηματικές λειτουργίες και υποδομές, ενισχύοντας το ROI. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των συστημάτων φυσικής ασφάλειας αλλάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο αγοράζονται αυτές οι λύσεις μιας και πλέον μπορούν να κοστολογούνται ως υπηρεσία .
Σύγκλιση Φυσικής και Ψηφιακής Ασφάλειας : Εκτός από τη σύγκλιση υποδομών έχουμε και σύγκλιση των απειλών στο φυσικό και ψηφιακό επίπεδο, που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί. Σε αυτή τη περίπτωση ενισχύεται σημαντικά η απαίτηση για βελτιστοποίηση των διαδικασιών συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης των δεδομένων και πληροφοριών για την υποστήριξη της ταχύτερης και καλύτερης λήψης αποφάσεων αντιμετώπισης αυτών των απειλών. Η αυτοματοποίηση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, μπορεί να παρέχουν λειτουργικά και επιχειρησιακά πλεονεκτήματα, ταυτόχρονα όμως εισάγουν νέους κινδύνους συνυφασμένους, κυρίως, με την ασφάλεια των ψηφιακών πόρων, στους οποίους ολοένα και περισσότερο βασίζονται οι λειτουργικές διεργασίες ενός οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των διεργασιών της φυσικής ασφάλειας. Η δυναμική μιας πιθανής συνδυασμένης επίθεσης στις υποδομές μέσω εκμετάλλευσης αδυναμιών που αφορούν στη φυσική και ψηφιακή ασφάλεια θα πρέπει να αποτελεί βασική μέριμνα. Πολλοί οργανισμοί σήμερα δημιουργούν κέντρα διαχείρισης περιστατικών ασφάλειας, τα οποία μπορούν να χειριστούν τόσο περιστατικά φυσικής όσο και ψηφιακής ασφάλειας. Με το τρόπο αυτό γίνεται το πρώτο βήμα που αφορά στη σύγκλιση της φυσικής και ψηφιακής ασφάλειας, μιας και επιτυγχάνεται η συνεργασία και η ανταλλαγή μεθοδολογιών και γνώσης. Επίσης με την ενοποίηση των συστημάτων ελέγχου φυσικής και ψηφιακής πρόσβασης το προσωπικό μπορεί να έχει ένα και μοναδικό μέσο διαπίστευσης, το οποίο θα το χρησιμοποιεί για την είσοδό του τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και στα υπολογιστικά συστήματα που έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί. Με την ενοποίηση των συστημάτων αυτή η πρόκληση μπορεί να αντιμετωπισθεί σε πολύ αποτελεσματικό βαθμό, καθώς δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε ένα σύστημα αν δεν έχει προηγηθεί η είσοδος του χρήστη στο χώρο που βρίσκεται ο συγκεκριμένος υπολογιστής.
Οι τεχνολογίες φυσικής ασφάλειας στη διαχείριση κρίσεων και επιχειρησιακής συνέχειας – Η υγειονομική κρίση του COVID-19 έφερε στο προσκήνιο μια ανάγκη που δεν είχαμε σκεφτεί πιο πριν. Ποτέ πριν από αυτή την πανδημία, οι ομάδες διαχείρισης κρίσεων, επιχειρησιακής συνέχειας και διαχείρισης της ασφάλειας, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ένας ολόκληρος οργανισμός θα ήταν αναγκασμένος να περιορίσει σε τόσο πολύ μεγάλο βαθμό τη φυσική παρουσία του προσωπικού. Πότε πριν δεν είχαμε σκεφτεί ότι η επιχειρησιακή συνέχεια ενός οργανισμού μπορεί να έμπαινε σε δοκιμασία για λόγους που σχετίζονταν με μια μολυσματική ασθένεια. Παρά την αφθονία των πληροφοριών που ερχόντουσαν σχετικά με τη διαχείριση του COVID-19 όλο αυτό το διάστημα, οι ομάδες διαχείρισης αυτής της κρίσης, χρειάστηκαν αρκετό χρόνο για να συγκεντρώσουν, να επεξεργαστούν και να αναλύσουν τις απαιτούμενες πληροφορίες, ώστε να λάβουν τις σωστές αποφάσεις. Σε αυτό το σημείο, ήρθαν τα ειδικά συστήματα φυσικής ασφάλειας, οι κάμερες και οι πλατφόρμες ελέγχου πρόσβασης να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο όπως έχουν κάθε φορά που η εγκατάσταση μπορεί να αντιμετωπίζει το φάσμα μιας κρίσης όπως μπορεί να είναι μια έκτακτη ανάγκη.
Η ύπαρξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης της φυσικής ασφάλειας, ικανής να συλλέγει δεδομένα γρήγορα και αποτελεσματικά από ένα πλήθος πηγών, παρέχοντας παράλληλα το πλαίσιο για την αξιολόγηση και τον εντοπισμό σχετικών απειλών για την ασφάλεια του οργανισμού, αποτελεί μια συνθήκη ιδιαίτερα ωφέλιμη για όλες τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων. Μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία ο οργανισμός ανταποκρίνεται σε μια κρίση, επιτρέποντας στις ομάδες διαχείρισης ασφάλειας να έχουν στα χέρια τους πληροφορίες που χρειάζονται για να λαμβάνουν γρήγορες και σωστές αποφάσεις. Ένα καλά δομημένο πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεων, θα εξοικονομήσει χρόνο και προσπάθειες, επιτρέποντας στην ομάδα να επικεντρωθεί στην όσο το γρηγορότερη αποκατάσταση της κανονικότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι ομάδες που δοκιμάστηκαν στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του COVID-19, είναι πολύ πιθανόν σε ανύποπτο χρόνο, να αντιμετωπίσουν μια πληθώρα άλλων δυνητικών περιστατικών, όπως είναι οι πυρκαγιές ή άλλα φυσικά ακραία φαινόμενα.
Όλα τα παραπάνω οφέλη είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ωστόσο ο δρόμος προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της φυσικής ασφάλειας δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι προκλήσεις που γεννιούνται είναι πολλές και το κενό που υπάρχει μεταξύ του ιδεατού και του ρεαλιστικού, δεν είναι αμελητέο. Παρόλο που οι συνθήκες σήμερα ευνοούν, δεν θα λέγαμε ότι ειδικά στη χώρα μας βρισκόμαστε στο απόλυτο επίπεδο ωριμότητας για μια τέτοια σημαντική αλλαγής που θα επέτρεπε σε όλες τις επιχειρήσεις μια απροβλημάτιστη και ομαλή διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού.
Καταρχάς, η τεχνολογία πρέπει να λογίζεται ως το μέσο αντιμετώπισης των προκλήσεων και όχι ως η απόλυτη λύση ως αυτοσκοπός. Είναι σίγουρο ότι πολλές επιχειρήσεις διακατέχονται από σκεπτικισμό σχετικά με το κόστος μιας επένδυσης που θα υλοποιεί ένα πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ παράλληλα υπάρχει και ένα έλλειμα δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας. Η τεχνολογία είναι πάντα καλή όσο όμως και οι άνθρωποι και οι διαδικασίες πίσω από αυτή μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά. Το λάθος μείγμα αυτών των συστατικών, ή μια υπερβολική εξάρτηση από το ένα πάνω στο άλλο, θα καταλήξει να δημιουργήσει περισσότερους πονοκεφάλους από όσες λύσεις.
Συχνά μπορούμε να ακούσουμε πελάτες και συνεργάτες να διαμαρτύρονται, για παράδειγμα, για τη δυσκολία διαχείρισης των τεχνολογικών υποδομών και του τεράστιου όγκου πληροφοριών που μπορεί αυτές να παράγουν και το πώς αυτά τα δεδομένα μπορούν να αναλυθούν σωστά και να οδηγήσουν σε ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις.
Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις δεν είναι ίδιες. Οι οργανισμοί διαφέρουν σημαντικά όσον αφορά τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους για την εφαρμογή ενός τέτοιου μετασχηματισμού. Πολλές φορές, είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε σε έναν κόσμο περιορισμένων πόρων και λίγες εταιρείες σε αυτούς τους καιρούς, μπορούν να αντέξουν οικονομικά και να επενδύσουν σε νέες τεχνολογικές υποδομές. Αλλά τα καλά νέα, είναι ότι εάν η τεχνολογία εφαρμοστεί αποτελεσματικά, τότε μπορεί αυταπόδεικτα να οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε εξοικονόμηση πόρων. Μια προσέγγιση που αντισταθμίζει αποτελεσματικά τον περιορισμό διαθέσιμων πόρων, επιτρέποντας στον οργανισμό να εστιάσει την προσπάθεια παρακολούθησης και βέλτιστης διαχείρισης των απειλών για τα πιο κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία και τομείς της επιχείρησης που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, μπορεί να πετύχει ουσιαστικά τη διασφάλιση ισορροπίας μεταξύ επενδύσεων και ανταμοιβής.
Ο οδικός χάρτης προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό!
Για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια μπορεί να εμφανίζονται προς την πορεία υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού της φυσικής ασφάλειας, οι οργανισμοί θα πρέπει να ακολουθήσουν έναν οδικό χάρτη που θα:
- Επιτυγχάνει τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ τεχνολογίας, δεξιοτήτων και διαδικασιών.
- Προσαρμόζεται ιδανικά με τις ανάγκες και την κουλτούρα του οργανισμού.
- Αξιολογεί το επίπεδο και το είδος των απειλών που αντιμετωπίζει ο οργανισμός και θα επικεντρώνεται στα κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία και υποδομές.
Ας δούμε τώρα κάποια βασικά βήματα για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για μια επιτυχή μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φυσικής ασφάλειας με βάση τις εκάστοτε ανάγκες, τη λήψη, ανάλυση και σωστή αξιολόγηση των πληροφοριών.
- Διεξαγωγή εκτίμησης απειλής και κινδύνου – Ποια είναι τα κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού που πρέπει να προστατευθούν και ποιες είναι οι κύριες τρέχουσες ή δυνητικές μελλοντικές απειλές για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία;
- Καθορισμός απαιτήσεων του κύκλου διαχείρισης πληροφοριών (intelligence) – Τι είδους πληροφορίες θα χρειαστούν για την υποστήριξη των ενδιαφερόμενων μερών στη λήψη αποφάσεων και την επιχειρησιακή λειτουργία; Ποιες πηγές πληροφοριών θα απαιτηθούν; Πώς θα συγκεντρωθούν, θα αναλυθούν και θα διαδοθούν οι πληροφορίες στην επιχείρηση;
- Προσδιορισμός δεξιοτήτων και τεχνολογιών, που απαιτούνται για τη συλλογή, ανάλυση και διάδοση πληροφοριών – Ποια τεχνολογία και ποιες δεξιότητες απαιτούνται για την κάλυψη των συγκεκριμένων οργανωτικών και επιχειρησιακών αναγκών; Ποιο το επίπεδο τεχνογνωσίας και κατάρτισης είναι απαραίτητο για την εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων; Χρειαζόμαστε outsourcing ανάθεση ή αρκούν τα in-house τμήματα.
- Προσδιορισμός ρόλων – Από τη στιγμή που γίνει η αξιολόγηση δεξιοτήτων και τεχνολογιών, ποιοι στον οργανισμό θα αναλάβουν τον ρόλο του υπευθύνου σχεδιασμού και υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού;
- Προσήλωση στις πολιτικές και τις διαδικασίες – Πως θα εξασφαλιστεί η συμμόρφωση στις απαιτήσεις που θα δημιουργηθούν, στο κανονιστικό πλαίσιο τις πολιτικές και τις διαδικασίες εσωτερικά;
- Επανεξέταση και επικαιροποιήση – Οι απαιτήσεις, οι τεχνολογικές υποδομές, οι δεξιότητες, οι τεχνικοί και ανθρώπινοι πόροι θα πρέπει να επανεξετάζονται συχνά και να επικαιροποιούνται όταν χρειάζεται ώστε να διασφαλίζεται ότι το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Συμπερασματικά
Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει όταν μιλάμε για οποιοδήποτε μετασχηματισμό είναι η ανάγκη να γεφυρώσουμε γενιές και νοοτροπίες. Να φέρουμε κοντά εκείνους δηλαδή τους ανθρώπους που επιτυχημένα τα προηγούμενα χρόνια ανέπτυξαν, δοκίμασαν και απέδειξαν την αξία της ασφάλειας με παραδοσιακούς τρόπους, με εκείνους που εφαρμόζουν και αξιοποιούν σήμερα στο έπακρο, έξυπνες και σύγχρονες τεχνολογίες επιχειρώντας να αναδιαμορφώσουν το περιβάλλον ασφάλειας.
Καθώς οι οργανισμοί προχωρούν σε ψηφιακούς μετασχηματισμούς στους άλλους επιχειρηματικούς τομείς, τα τμήματα φυσικής ασφάλειας και όλοι όσοι υλοποιούν αντίστοιχα έργα και “αγκαλιάζουν” την ψηφιοποίηση, θα πρέπει να βρουν τρόπους -αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους – να πείσουν όσους λαμβάνουν αποφάσεις να στρέψουν την προσοχή τους και στο τομέα της φυσικής ασφάλειας, ως ένα ώριμο πεδίο δράσης του ψηφιακού μετασχηματισμού.