Οι νεότερες τάσεις στην περιμετρική ασφάλεια
Διαχρονικά, η περιμετρική ασφάλεια αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των επίδοξων εισβολέων που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα σε μια εγκατάσταση. Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμες ενναλακτικές επιλογές και τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να ενισχύσουν το επίπεδο ασφάλειας της περιμέτρου των εγκαταστάσεων.
Του Νέστορα Πεχλιβανίδη
Είναι αλήθεια ότι τα παλαιότερα χρόνια, η περιμετρική ασφάλεια – και οι τεχνολογικές λύσεις που εφαρμόζονταν για αυτή – λογίζονταν, ως ένας τομέας που αφορούσε κυρίως την προστασία κρίσιμων υποδομών, όπως είναι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας, αεροδρόμια, φυλακές και γενικότερα σημεία που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας και κινδυνεύουν από σοβαρές και στοχευμένες απειλές πάσης φύσεως και σε ορισμένες περιπτώσεις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ωστόσο, η αύξηση της εγκληματικότητας και η αλλαγή φιλοσοφίας ως προς τις απαιτήσεις ασφάλειας, η ποιοτική αναβάθμιση των κινδύνων και των απειλών, σε συνάρτηση με την εξέλιξη των τεχνολογιών που αναπτύσσονται για την ασφάλεια, έχουν διευρύνει τις εφαρμογές της περιμετρικής προστασίας, επεκτείνοντας την ουσιαστικά και σε πιο κοινούς τομείς, όπως είναι οι αποθήκες, οι βιομηχανικές μονάδες πάσης φύσεως, οι εμπορικοί χώροι, αλλά και κτίρια υπηρεσιών, πάρκα φωτοβολταϊκών ή και ανεμογεννητριών, καθώς επίσης και ιδιόκτητες κατοικίες. Αξίζει λοιπόν για ακόμα μια φορά, να αναδείξουμε ορισμένες από τις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις που ακολουθούν τα συστήματα, οι λύσεις και τα έργα περιμετρικής ασφάλειας – πέρα από τις παραδοσιακές επιλογές – προκειμένου να αντιληφθούμε το εύρος των εφαρμογών που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Αξιοποίηση Drones
Ας ξεκινήσουμε από μια τάση που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια και αφορά την αξιοποίηση των Drones για την επιτήρηση εγκαταστάσεων και ειδικότερα τον έλεγχο τους περιμετρικά. Η χρήση των Drones βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της περιμετρικής προστασίας, από όλες τις πλευρές, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα αξιόπιστο μέσο επιτήρησης – λόγω των καμερών που ενσωματώνουν – ενώ για τον ίδιο λόγο είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς, οπότε στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για anti-drone προστασία. Στις σημερινές εγκαταστάσεις και σε ότι αφορά την ασφάλεια της περιμέτρου, η γνώση διαχείρισης των drones είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, ώστε να διασφαλιστεί η νόμιμη χρήση τους αλλά και να υπάρχουν οι κατάλληλες δικλείδες ώστε τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα αντικείμενα να μην αποτελούν απειλή.
Κεντρική Διαχείριση
Επειδή η περιμετρική ασφάλεια βασίζεται σήμερα σε μία πολύ-επίπεδη προσέγγιση και υποστηρίζεται από μια ποικιλία διαφορετικών τεχνολογιών και μονάδων, όπως κάμερες επιτήρησης, ραντάρ, ανιχνευτές, drones, καλώδια ανίχνευσης ή συσκευές LiDARs, αλλά και συστήματα ελέγχου πρόσβασης με αναγνώριση προσώπου ή άλλα μέσα ταυτοποίησης καθώς και αρκετά άλλα αυτόνομα συστήματα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υλοποιηθεί μία ενιαία ολοκληρωμένη και κεντρική προσέγγιση για τη διαχείριση των διαφόρων συμβάντων απόπειρας εισβολής. Στόχος είναι αυτά τα συστήματα, να λειτουργούν συνεργατικά και να προσφέρουν στις ομάδες ασφάλειας και τους διαχειριστές των εγκαταστάσεων τις κατάλληλες πληροφορίες στο κατάλληλο χρόνο. Σήμερα, όλα αυτά τα υποσυστήματα μπορούν να διασυνδεθούν με ένα VMS (Video Management Software) ώστε να γίνει πράξη η κεντρική διαχείριση με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξοικονόμηση πόρων και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο όλων των υποσυστημάτων ασφάλειας.
Ελαχιστοποίηση Ψευδοσυναγερμών
Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό στην περιμετρική ασφάλεια, είναι η ελαχιστοποίηση – αν όχι η πλήρης εξάλειψη – εσφαλμένων συναγερμών, σε συνάρτηση πάντα με τον αξιόπιστο εντοπισμό ενός μη εξουσιοδοτημένου ατόμου ή οχήματος που θα επιχειρήσει να παραβιάσει έναν φυλασσόμενο χώρο. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η παραπάνω απαίτηση, πολλά σύγχρονα συστήματα ασφάλειας περιμετρικής προστασίας υποστηρίζουν δυνατότητες οπτικής επιβεβαίωσης των συμβάντων με τη βοήθεια φυσικά ενσωματωμένων καμερών. Σε αυτό το σημείο, μπορεί σίγουρα να βοηθήσει και η περαιτέρω υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε πολύ σύντομα το προσωπικό ασφάλειας να είναι σε θέση να πάρει τις σωστές πληροφορίες άμεσα προκειμένου πολύ σύντομα να λάβει τα κατάλληλες αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσει το κάθε περιστατικό. Όσο πιο σύντομα ξεκαθαρίζει αν ένα περιστατικό είναι πραγματικό, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η ανταπόκριση στο συμβάν αλλά και η καλύτερη διαχείριση των ανθρώπινων και τεχνολογικών πόρων.
Ενσωμάτωση επιταχυνσιομέτρων
Μία ακόμα τάση που χρήζει αναφοράς, κερδίζοντας έδαφος, είναι η χρήση επιταχυνσιομέτρων για την παρακολούθηση των περιφράξεων και αυτό γιατί η υιοθέτηση της εν λόγω τεχνολογίας, συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των ψευδών συναγερμών που αναφέραμε και παραπάνω. Η ακρίβεια ανίχνευσης έχει πλέον μειωθεί στα 3 μέτρα και οι ρυθμίσεις ευαισθησίας είναι αρκετές, ώστε να αποδίδει τη βέλτιστη εξακρίβωση ψευδών συναγερμών. Σημαντικό πλεονέκτημα του συστήματος αυτού, είναι η δυνατότητα εφαρμογής του σε κάθε είδους φράχτη ή και τοίχο. Πολύ σημαντικό επίσης, είναι να διασφαλιστεί πως αυτά τα συστήματα είναι συμβατά με ΙΡ τεχνολογία και υποστηρίζουν πολλαπλές επιλογές συνδεσιμότητας στο ευρύτερο δίκτυο ασφάλειας καθώς και ενσωμάτωση με συστήματα VMS.
Μηχανικοί φραγμοί νέας γενιάς
Σε περίπτωση απόπειρας επίθεσης και εμβολισμού με οχήματα, υπάρχουν οι κλασσικές λύσεις ασφάλειας για την προστασία εισόδων εγκαταστάσεων που ενσωματώνουν νέα χαρακτηριστικά. Η φυσική αρχιτεκτονική τους, όπως είναι τα βυθιζόμενα κολονάκια χαμηλού ύψους, διάφορα εμπόδια και οδοφράγματα, μπορούν να αποτρέψουν αποτελεσματικά ένα όχημα να εισέλθει βίαια σε μία περιοχή ενώ τα νέας γενιάς συστήματα μπορούν να λειτουργούν παράλληλα ως αυτόματα συστήματα ελέγχου πρόσβασης συνδεδεμένα με τους κατάλληλους μηχανισμούς αναγνώρισης πινακίδων.
Θερμική απεικόνιση και αισθητήρες
Καθώς η καινοτομία στον χώρο της φυσικής ασφάλειας ενισχύεται, το κόστος της περιμετρικής ασφάλειας ακολουθεί πορεία αντιστρόφως ανάλογη. Ορισμένες τεχνολογίες, όπως η θερμική απεικόνιση που ήταν προηγουμένως οικονομικά ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες πολλών εγκαταστάσεων, σήμερα αποτελεί μια απόλυτα εφικτή επένδυση. Μάλιστα, οι νέες κάμερες θερμικής απεικόνισης σε συνεργασία με σύγχρονους αισθητήρες κίνησης μπορούν να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη λύση ανίχνευσης εισβολών σε περιμέτρους εγκαταστάσεων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού ή περιβάλλοντος και μέσω του κατάλληλου λογισμικού διαχείρισης βίντεο μπορούν να διασφαλίσουν τον αξιόπιστο εντοπισμό και την άμεση ειδοποίηση εισβολών με πολύ χαμηλά ποσοστά ψευδών συναγερμών. Ένα ακόμα χρήσιμο στοιχείο αυτών των καινοτομιών, είναι η προληπτική αυτοματοποιημένη ανταπόκριση σε συμβάντα παραβίασης, όπως είναι για παράδειγμα η παραγωγή ηχητικών μηνυμάτων όταν εντοπιστεί κάποιος να προσπαθεί να εισέλθει παράνομα στην εγκατάσταση που μπορούν να τρέψουν σε φυγή τους εισβολείς.
Τεχνητή νοημοσύνη και αναγνώριση προσώπων
Όπως πολλοί τομείς της ασφάλειας, έτσι και οι τεχνολογίες περιμετρικής προστασίας, μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά τις δυνατότητες τους με την υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης. Η ανάλυση βίντεο με AI, είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια αυτόνομη λύση ή σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι ομάδες ασφαλείας μπορούν όχι μόνο να εντοπίσουν εγκαίρως και να ανταποκριθούν στο σωστό χρόνο σε ένα περιστατικό παραβίασης, αλλά επιτυγχάνουν επίσης μια λεπτομερή ανάλυση των περιστατικών προκειμένου να πράξουν αναλόγως επιχειρησιακά. Ενδεικτικά η εισβολή ενός ατόμου σε έναν προστατευμένο χώρο και κατ’ επέκταση ο εντοπισμός του, είναι η μία πτυχή του συμβάντος αλλά η αντίδραση της ομάδας ασφάλειας μπορεί να κλιμακωθεί ανάλογα αν αυτό το άτομο εντοπιστεί από την ανάλυση βίντεο να έχει για παράδειγμα ένα όπλο στο χέρι ή διαπιστωθεί μέσω αναγνώρισης προσώπου ότι είναι κάποιος συγκεκριμένος ύποπτος. Η ανάλυση της εικόνας κάθε συμβάντος με τη βοήθεια ΑΙ, προσθέτει λοιπόν ένα παραπάνω επίπεδο πληροφοριών που μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε η ομάδα ασφάλειας να έχει μια ακόμα πιο λεπτομερή εικόνα της κατάστασης, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πιο στοχευμένη προσέγγιση.
Σήμερα παρατηρείται μία σταθερή αύξηση στην ανάπτυξη εφαρμογών αναγνώρισης προσώπου ως βασική λειτουργία και των συστημάτων που αξιοποιούνται για την περιμετρική ασφάλεια, μια τάση που εντάθηκε τα δύο τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την αποτελεσματικότητα των αλγορίθμων, προσφέρουν εξαιρετικά επίπεδα ακρίβειας, ταχύτητας και σταθερότητας κατά την αναγνώριση προσώπου με λογισμικά που δεν επιβαρύνουν συνολικά την μνήμη και τις απαιτήσεις ισχύος των συσκευών.
Ενδοεπικοινωνία μέσω βίντεο
Για πολλά χρόνια, τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας είχαν περιορισμένο ρόλο και χρησιμοποιούνταν κυρίως για επικοινωνία μεταξύ επισκεπτών και ιδιοκτητών στις εισόδους μιας οποιαδήποτε εγκατάστασης. Σήμερα ωστόσο, οι δυνατότητες ενός σύγχρονου συστήματος ενδοεπικοινωνίας βίντεο με τεχνολογία ΙΡ, υπερβαίνουν κατά πολύ τις προηγούμενες δυνατότητες, καθώς ένα τέτοιο σύστημα μπορεί εύκολα να συνεργαστεί λειτουργικά με κάμερες ασφαλείας και συσκευές καταγραφής NVR, επιτρέποντας στις εφαρμογές ενδοεπικοινωνίας να προσφέρουν περισσότερες λειτουργίες. Εξίσου πολύ σημαντική, είναι η διαχείριση των συστημάτων αυτών απομακρυσμένα, μέσω mobile συσκευών, μια απαίτηση που καλύπτουν πολλά σύγχρονα συστήματα ενδοεπικοινωνίας. Η δυνατότητα πρόσβασης στο ιστορικό των καταγραφών βίντεο και η εξαγωγή αναφορών είναι μια ακόμα χρήσιμη λειτουργία για πολλές επιχειρήσεις.
Συμπερασματικά
Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε πως οι βασικές και παραδοσιακές προσεγγίσεις περιμετρικής ασφάλειας, όπως οι παθητικοί και ενεργητικοί ανιχνευτές κίνησης, τα καλώδια ανίχνευσης και οι μηχανικές περιφράξεις θα εξακολουθούν να διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της περιμετρικής προστασίας. Όλα αυτά τα συστήματα όμως μπορούν σήμερα να ενισχυθούν επικουρικά από ένα ευρύ φάσμα εναλλακτικών νέων τεχνολογικών εφαρμογών που στοχεύουν από την μια πλευρά στην αναβάθμιση τους επιπέδου ασφάλειας και από την άλλη πλευρά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας με την μείωση ψευδοσυναγερμών αλλά και στην ενίσχυση της λειτουργικότητας, της ευελιξίας και της βέλτιστης διαχείρισης των ανθρώπινων και τεχνητών πόρων μετουσιώνοντας έτσι σε πράξη αυτό που ονομάζουμε ολιστικά συστήματα περιμετρικής ασφάλειας.