Η ολοκληρωμένη ασφάλεια και ο κομβικός ρόλος των Κεντρικών Σταθμών
Στο νέο τεύχος του περιοδικού, επιλέξαμε όπως μπορείτε να δείτε, να προβάλουμε ως κεντρικό θέμα τις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, που αναπτύσσονται για την απομακρυσμένη διαχείριση των συστημάτων συναγερμού από τους τελικούς χρήστες – αλλά και από επαγγελματίες εγκαταστάτες – και επιτρέπουν μεταξύ άλλων στους χρήστες, να έχουν μια εικόνα για την κατάσταση του συστήματός τους, να λαμβάνουν ειδοποιήσεις και να προβαίνουν σε διάφορες ενέργειες απομακρυσμένα.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι αλήθεια ότι έχουν αναβαθμίσει τις δυνατότητες αυτών των εφαρμογών, ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση μια νέα γενιά συστημάτων συναγερμού – που απευθύνεται κυρίως σε οικιακές εγκαταστάσεις αλλά και μικρότερους επαγγελματικούς χώρους – με βασικά χαρακτηριστικά την ασύρματη τεχνολογία, τις ευέλικτες δυνατότητες και τη διασύνδεση και με άλλες υποδομές αυτοματισμού.
Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι όλες αυτές οι ενδιαφέρουσες εξελίξεις με τις εφαρμογές και τα νέας γενιάς συστήματα συναγερμού, δεν αναιρούν τη βασική ανάγκη σύνδεσης του συστήματος συναγερμού με ένα Κεντρικό Σταθμό, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη και αξιόπιστη ασφάλεια.
Τα επιχειρήματα για αυτή την απαίτηση είναι πάρα πολλά και αυτονόητα, με κυριότερο όλων ότι σε περίπτωση περιστατικού παραβίασης ασφάλειας, ακόμα και όταν υπάρχει δυνατότητα ειδοποίησης στο κινητό τηλέφωνο, υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες ο χρήστης να αργήσει πολύ ή να μην μπορέσει καθόλου να δει την ειδοποίηση με αποτέλεσμα φυσικά, η ανταπόκριση στο συμβάν να μην είναι αυτή που θα επιτρέψει την άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας για να ελέγξει τι έχει συμβεί. Επίσης και ίσως πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη, είναι η δυνατότητα ειδοποίησης του κεντρικού σταθμού – και σε συνέχεια της αστυνομίας – όταν η παραβίαση συμβεί και μέσα στο χώρο βρίσκονται οι ένοικοι του σπιτιού.
Ένας Κεντρικός Σταθμός λήψης σημάτων συναγερμού και διαχείρισης συμβάντων είναι 24/7 και για 365 ημέρες έτοιμος να λάβει άμεσα σήματα συναγερμού και να διαχειριστεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο το κάθε περιστατικό.
Μπορεί λοιπόν να είναι αυτονόητο για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον συγκεκριμένο χώρο η σύνδεση του συστήματος συναγερμού μας με ένα ΚΛΣ, όμως συνομιλώντας με αρκετά στελέχη εταιριών ασφάλειας, αλλά και επαγγελματίες τεχνικούς, κάνοντας μια εσωτερική άτυπη έρευνα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το ποσοστό των σπιτιών που έχουν σύστημα συναγερμού και είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένοι με ΚΛΣ δεν ξεπερνά σίγουρα το 50%. Το ποσοστό αυτό είναι ανάγκη και πρέπει άμεσα κατά τη γνώμη μας να ανέβει, γιατί πραγματικά ολοκληρωμένη ασφάλεια χωρίς σύνδεση του συστήματος με Κεντρικό Σταθμό δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Άλλο είναι η απομακρυσμένη διαχείριση του συστήματος συναγερμού – που είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη – και άλλο η πραγματική ασφάλεια που θα προστατεύσει το σπίτι, την περιουσία και την ίδια την ζωή των ανθρώπων.
Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε για ακόμα μια φορά τη σημαντική ευθύνη που έχουν οι επαγγελματίες που καλούνται να υλοποιήσουν ένα έργο ασφάλειας σε ένα σπίτι, προκειμένου να πείσουν για την αναγκαιότητα σύνδεσης του συστήματος συναγερμού τους με ένα ΚΛΣ ως μια αυτονόητη κίνηση, λειτουργώντας όπως έχουμε ξαναπεί όχι απλά και μόνο τεχνικοί συστημάτων, αλλά κυρίως ως σύμβουλοι ασφάλειας προς τους πελάτες τους.
Βλάσης Αμανατίδης