H Ολότητα της Ασφάλειας ως Πυξίδα για το Μέλλον
Στο πρώτο τεύχος του 2021 του Security Manager, επιλέξαμε η πλειονότητα των άρθρων που θα διαβάσετε, να έχουν ως σημείο αναφοράς τον τίτλο του εξωφύλλου: «Με βλέμμα προς το μέλλον της ασφάλειας».
Με αυτόν τον τίτλο – ομπρέλα ενός μεγάλου μέρους της θεματολογίας του παρόντος τεύχους και μέσα από το περιεχόμενο των άρθρων, θέλουμε να αναδείξουμε την αξία της διαχρονικότητας της ασφάλειας στην ολότητα της.
Είναι γνωστό ότι η έννοια της ασφάλειας είναι πολυεπίπεδη, με διαφορετικές πτυχές και εφαρμογές.
Ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας ενός οργανισμού συνίσταται από πολιτικές, διαδικασίες και πρακτικές, σε συνδυασμό με τη διαχείριση προσωπικού, τη διοίκηση έργων και την αξιοποίηση τεχνολογιών. Ο ανθρώπινος παράγοντας και οι τεχνολογικές εφαρμογές μέσα από τις λύσεις και τα ηλεκτρονικά συστήματα, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αυτού του ολοκληρωμένου συστήματος.
Σήμερα, αλλά κυρίως αύριο, είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, οι επαγγελματίες στο τομέα της ασφάλειας από οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκονται, να αποκτήσουν πέρα από τον τομέα που εξειδικεύονται, μια συναντίληψη όλων αυτών των εκφάνσεων της ασφάλειας – όχι μόνο στο φυσικό αλλά και στον ψηφιακό κόσμο.
Η εξέλιξη των απειλών – ποσοτικά και ποιοτικά – οι τάσεις και οι προσεγγίσεις για την προστασία ανθρώπων, εγκαταστάσεων και υποδομών και οι αυξανόμενες απαιτήσεις που διαμορφώνονται στο σύγχρονο περιβάλλον, σπάνε τα στενά όρια μεταξύ των εννοιών του management, της τεχνολογίας, της φυσικής και ψηφιακής ασφάλειας.
Για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τη λεγόμενη ως “βιώσιμη ανάπτυξη” – όπως αποτυπώνεται πολύ εύστοχα και αναλυτικά σε άρθρο αυτού του τεύχους – δεν μπορούμε πλέον να παραμένουμε απομονωμένοι γνωστικά και αντιληπτικά σε ένα μόνο πεδίο δράσης και εφαρμογής της ασφάλειας. Φυσικά, δεν μπορούν όλοι – και δεν χρειάζεται όλοι – να αποκτήσουν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας για τις περισσότερες πτυχές της έννοιας της ασφάλειας. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται όλοι να τα κάνουν πάντα!
Αυτό όμως που είναι σίγουρα χρήσιμο για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών, είναι να αποκτήσουν συνολική αντίληψη για ένα ευρύτερο πεδίο θεμάτων, σχετικών με την ασφάλεια, επιπρόσθετα από το πεδίο εξειδίκευσης τους.
Πολύ απλά, αν ένας Security Manager, διοικητής έργων ή υπεύθυνος ομάδων προσωπικού ασφάλειας, πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να έχει κάποιες βασικές γνώσεις σχετικά με τις σύγχρονες τεχνολογίες και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας, τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον κρίσιμο ρόλο του.
Αν από την άλλη πλευρά, αν ένας επαγγελματίας στο τομέα των τεχνολογικών έργων και συστημάτων ασφάλειας, αδιαφορεί για τη γνώση των βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης κινδύνων ή συνολικά για τις διαδικασίες και τις μεθόδους ασφάλειας που πρέπει να εφαρμόζονται, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να καλύψει με επιτυχία τις αυξημένες ανάγκες των πελατών του.
Η συγκεκριμένη απαίτηση, δηλαδή η ολιστική προσέγγιση της ασφάλειας ως καταλύτης για τη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος στο μέλλον, αποτυπώθηκε στο 8ο Συνέδριο Security Project 2021,παρουσιάζοντας τις προκλήσεις και τις τεχνολογικές λύσεις που θα προσδώσουν διαχρονική αξία στα έργα ασφάλειας. Περισσότερες πληροφορίες στο www.securityproject.gr
Βλάσης Αμανατίδης
Αρχισυντάκτης Security Manager