Οι αδιαίρετοι κρίκοι της ασφάλειας και προστασίας στο λιανικό εμπόριο
Ποια είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρωπίνων και τεχνολογικών πόρων για την κάλυψη των σημερινών απαιτήσεων στο τομέα της ασφάλειας στον ευρύτερο χώρο του retail;
Group Safety & Security Manager
Greece | Romania | Bulgaria | Turkey | Cyprus
Οι αντικειμενικοί στόχοι της Ασφάλειας στο λιανικό εμπόριο ήταν πάντα οι ίδιοι, με μικρές διαφοροποιήσεις:
- η αποτροπή των κλοπών
- η ελάττωση του αποτυπώματος των αναπόφευκτων κλοπών
- η δημιουργία κωλυμάτων στους δράστες κλοπών &
- η μείωση των απογραφικών διαφορών
Με όποιες άλλες σημαντικές παραμέτρους ακολουθούν ή προκύπτουν από τους κύριους αυτούς πυλώνες.
Αδιαίρετος κρίκος στην αλυσίδα της προστασίας και της ευημερίας ενός Οργανισμού λιανικού εμπορίου, είναι βέβαια και το Health & Safety, που σαν σχεδιασμός αποτροπής απωλειών δεν εξυπηρετεί μόνο τις Νόμιμες υποχρεώσεις προς το κράτος ή την υπευθυνότητα προς τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Η οργανωτική δομή και η δημόσια παρουσία – παρουσίαση των μηχανισμών Safety αποτελούν για το Security ό,τι ακριβώς αποτελεί και η στολή, η πειθαρχία και η εξωτερική εμφάνιση ενός φρουρού ασφαλείας.
Και οι δύο αυτοί κρίκοι προστασίας αναδεικνύουν και καταδεικνύουν, εντός και εκτός του Οργανισμού, στα μέλη του, αλλά και σε όσους τον επιβουλεύονται, ότι οι μηχανισμοί αποτροπής είναι σε εγρήγορση και έτοιμοι να κάνουν τη δουλειά τους.
Ο παράγοντας άνθρωπος λοιπόν δεν αρκεί να είναι άριστα εκπαιδευμένος και προετοιμασμένος αλλά και να φαίνεται και αυτό μπορεί να μοιάζει μια ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στους πόρους που δαπανά ένας Οργανισμός για την εκπαίδευση των ανθρώπων του αλλά σκεφτείτε:
α. ποια θα ήταν η σκέψη σας για έναν απεριποίητο και ράθυμο ένστολο φύλακα αν θέλατε να κλέψετε;
β. θα είχε καμιά αποτρεπτική αξία απέναντι στις προθέσεις σας μια πολύ δαπανηρή εκπαίδευσή του;
γ. θα σας περνούσε καν η σκέψη από το μυαλό ότι πρόκειται για έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία;
Ο παράγοντας άνθρωπος ήταν, είναι και θα είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας της εξίσωσης στην ασφάλεια του λιανικού εμπορίου, αλλά πρέπει και να φαίνεται ότι είναι, καθιστώντας την εικόνα του ένα διαρκές και σημαντικό υποβοηθητικό εργαλείο της διαρκούς εκπαίδευσής του.
Η απόλυτη βέβαια συνύπαρξη του ανθρώπου με την τεχνολογία αποδίδει τα μέγιστα, όταν η διασύνδεση είναι αβίαστη και εύκολη, όταν τα συστήματα που καλείται να χειριστεί ο επαγγελματίας είναι εύχρηστα και απλά. Είναι οι επιλογές των συστημάτων που εντάσσονται στο έργο μας αυτές που καθορίζουν το παραγόμενο αποτέλεσμα κι όχι απαραίτητα το κόστος τους ή το παρεχόμενο budget, αν και ο κανόνας της σχέσης κόστους εξοπλισμού & ποιότητας εξοπλισμού είναι μια αναντίρρητη πραγματικότητα που αποδεικνύεται στην καθημερινή χρήση του.
Η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει κάθε μέρα που περνάει πρόσβαση σε τεχνολογία που χθες ήταν ακριβή και αυτό είναι κάτι που δεν θα πάψει να συμβαίνει, δίνοντας στους Οργανισμούς την ευκαιρία και την ευχέρεια να επαναπροσδιορίζουν σχετικά εύκολα τις τεχνικές επιλογές τους, κρατώντας διαρκώς ψηλά στην ατζέντα και στα αποτελέσματά τους την αποτροπή.
Οι καιροί που έρχονται μπορεί να είναι δύσκολοι και πρέπει να προετοιμαστούν όλοι για να τους αντιμετωπίσουν.
Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να προβλέπουν μια κατάσταση και μαζί την σύνεση να προετοιμαστούν για να την αντιμετωπίσουν, δεν κινδυνεύουν να βρεθούν σε δύσκολη θέση.