Ενσυναίσθηση της Ασφάλειας & Άρνηση Ευκαιρίας
Τα βασικά εργαλεία θωράκισης & ελαχιστοποίησης κίνδυνων safety & security
Αγαπητοί συνάδελφοι, ως επαγγελματίες και ειδικοί του χώρου της προληπτικής ασφάλειας Safety & Security με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε ότι η Οικονομική Κρίση των τελευταίων ετών ανέδειξε παράλληλα και μία βαθιά και επικίνδυνη κρίση αξιών- οραμάτων και προοπτικής σε όλες τις εκφάνσεις των επαγγελματικών και κοινωνικών δρώμενων.
Παρασκευάς Δ. Βερώνης
Πρόεδρος Συλλόγου Τεχνικών Ασφάλειας Ελλάδας (www:stae.gr)
Επιστημονικό Μέλος Ανώτατου Συμβουλίου Α&ΥΕ(ΣΥΑΕ) Υπ. Εργασίας
Ειδικότερα η κρίση, ανέδειξε σε άκρατο βαθμό τον εγωκεντρισμό και ατομικισμό μας, έναντι της ομαδικότητας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Ανέδειξε τη στείρα και απαξιωτική κριτική για όλους και για όλα, χωρίς ποτέ ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μας, να αναλογιζόμαστε και το δικό μας μερίδιο ευθύνης, τη δική μας συνυπευθυνότητα για όλες τις πράξεις ή την απραξία μας, για όλα τα δρώμενα και όλες τις συνέπειες της τρέχουσας αρνητικής κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας. Χωρίς τελικά ποτέ να διενεργούμε και την αυτοκριτική μας, προκειμένου να μπορούμε να αναστοχαστούμε για να μετασχηματίσουμε όλες τις τυχόν παγιωμένες αναχρονιστικές ή και λανθασμένες πεποιθήσεις και αντιλήψεις μας σύμφωνα με τις αρχές της Μετασχηματίζουσας Μάθησης/Εκπαίδευση Ενηλίκων(Jack Mezirow 1923-2014).
Για ένα επιτυχημένο μοντέλο Ολιστικής Ασφάλειας, κάθε σύγχρονης, καινοτόμου και βιώσιμης Επιχείρησης χρειαζόμαστε τόσο τις προληπτικές ενέργειες του Safety/Προστασία διασφάλισης της Ασφάλειας και Υγείας (Α&ΥΕ) από αμέλεια και από τυχαία γεγονότα, όσο βέβαια και του Security/Ασφάλεια διασφάλισης από συμβάντα και γεγονότα που προέρχονται από δόλο. Αφορούν πράγματι και οι δύο πολυσύνθετες και πολύ-παραγοντικές συνιστώσες κρίσιμης και διαβαθμισμένης σημασίας, που χρήζουν διαρκούς εξειδικευμένης μελέτης και στοχευμένων ενεργειών από όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους διαχειριστές. Δηλαδή από εμάς τους ιδίους!
Μια αρνητική πραγματικότητα
Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες η Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους εργασίας (Α&ΥΕ)/Safety – παρόλο το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο – εφαρμόζεται στη χώρα μας μόνο στο 30% περίπου των Επιχειρήσεων. Ανεξάρτητα των σοβαρών συνεπειών και επιπτώσεων για τους ίδιους τους εργαζομένους και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, η αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας είναι τεράστια (βλ. σχετ. άρθρο μου/ τεύχος 75 SM /– “Η Ασφάλεια και Υγεία(Safety) στις Επιχειρήσεις Security”.
Το κόστος των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας του Ο.Η.Ε αντιστοιχεί στο τεράστιο πράγματι ποσοστό του 4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και παρόλα αυτά μας αφήνει παντελώς αδιάφορους. Σύμφωνα με προσέγγιση του EU-OSHA τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες σε ετήσια βάση κοστίζουν στην ΕΕ τουλάχιστον 490 δις €.
Μοχλός παραγωγικότητας
Η Α&ΥΕ στις σύγχρονες επιχειρήσεις, αποτελεί «μοχλό» για την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων με συνεπαγόμενο αποτέλεσμα πολλά οικονομικά, κοινωνικά και άλλη οφέλη για την επιχείρηση, τους εργαζομένους και την εθνική οικονομία. Η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μπορεί να στηριχθεί μόνο στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και των προϊόντων τους, η οποία εξαρτάται απόλυτα από τον ανθρώπινο παράγοντα και άρα προαπαιτεί ένα περιβάλλον που όχι μόνο δεν αποτελεί απειλή, αλλά προάγει την ασφάλεια και υγεία. «Η προαγωγή της υγείας στο χώρο εργασίας είναι μία συντονισμένη προσπάθεια των εργοδοτών, των εργαζομένων και της κοινωνίας, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ανθρώπων στο εργασιακό περιβάλλον» (Απόσπασμα από τη Διακήρυξη του Λουξεμβούργου για την προαγωγή της υγείας στο χώρο εργασίας).
Στον χώρο της παιδείας, η Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας θα πρέπει άμεσα να θεσπιστεί ως εκπαιδευτικό θέμα από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ειδικότερα, στην επαγγελματική κατάρτιση και σε όλα τα τμήματα Μηχανικών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να αποτελεί ένα από τα βασικότερα μαθήματα.
Με εργαλείο την «Εν συναίσθηση της Ασφάλειας» και την «Άρνησης Ευκαιρίας», η συμβολή εκάστου στην πρόληψη και στην αποτροπή των εργασιακών κινδύνων Safety με γνώμονα την ελαχιστοποίηση όλων των εργατικών ατυχημάτων και όλων των επαγγελματικών ασθενειών στους χώρους δουλειάς, είναι κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας.
Οι βασικότεροι κίνδυνοι για το Safety
Αγαπητοί συνάδελφοι, οι τροχαίοι τραυματισμοί αποτελούν την 1η αιτία θανάτου των παιδιών 5 έως 14 ετών και των νέων 15 έως 29 ετών ενώ 6/10 εργατικά ατυχήματα οφείλονται σε τροχαία συμβάντα. Παρόλα αυτά, η πλειονότητα μας συνεχίζουμε να οδηγούμε ανασφαλώς και χωρίς καμία εν συναίσθηση των ανωτέρω τραγικών στατιστικών και όλων των ολέθριων συνεπειών, καθόσον πιστεύουμε ότι όλα θα συμβούν σε όλους τους άλλους και ποτέ σε εμάς.
Το περασμένος έτος (2018) η παγκόσμια κοινότητα θρήνησε ένα νεκρό από τροχαίο κάθε 24 δευτερόλεπτα, 155 νεκρούς κάθε ώρα, 3.712 νεκροί κάθε ημέρα, 112.904 νεκρούς κάθε μήνα και 1,350.000 νεκρούς ετήσια από τροχαίες συγκρούσεις με ανοδικές προβλέψεις. Όπως αναδεικνύεται από τα ανωτέρω έγκυρα και αποκαλυπτικά στατιστικά τροχαίων ατυχημάτων του Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», ο ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται για το 95% των τροχαίων ατυχημάτων και παρόλα αυτά όλοι εμείς ως πολίτες αυτής της χώρας, εξακολουθούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα θεωρώντας ότι όλα θα συμβούν στους άλλους και όχι σε εμάς. Εξακολουθούμε να οδηγούμε ανασφαλώς, χωρίς εν συναίσθηση της επικινδυνότητας, άλλοτε με υπερβολική ταχύτητα, άλλοτε υπό την επήρεια αλκοόλ, με απόσπαση προσοχής από το κινητό, χωρίς ζώνες ασφαλείας κλπ, αδιαφορώντας ή υποβαθμίζοντας τις τρομερές συνέπειες αυτών των κακών και ανασφαλών πρακτικών μας, όχι μόνο για την προσωπική μας ζωή και ασφάλεια αλλά και όλων των συν επιβαινόντων, αλλά και όσων τύχουν τη δεδομένη στιγμή να βρεθούν στον δρόμο μας.
Κατοικούμε στην πλέον σεισμογενή χώρα της Ευρώπης και 6η στον κόσμο από πλευράς επικινδυνότητας και παρόλα αυτά εξακολουθούμε να παραμένουμε εφησυχασμένοι και αδιάφοροι, χωρίς καμία εν συναίσθηση των κινδύνων, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς καμία άσκηση εκκένωσης, με άγνοια ακόμα και των βασικών προληπτικών οδηγιών αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης μας, όχι μόνο για τους χώρους εργασίας μας αλλά και στο ίδιο μας το σπίτι. Συγκεντρωνόμαστε συχνά πυκνά κατά εκατοντάδες ή ακόμα κατά χιλιάδες σε τεράστιους χώρους ψυχαγωγίας, συνεδριακές αίθουσες και μεγάλους χώρους συνάθροισης κοινού, χωρίς κανένας εκ των αρμοδίων να ευαισθητοποιείται στην έναρξη να επιδείξει όλες τις εναλλακτικές οδεύσεις διαφυγής και όλες θύρες κινδύνου, που βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις δύναται να είναι εγκληματικά κλειδωμένες, για τη διασφάλιση του Security!
Ανάγκη για Ολιστική Προσέγγιση
Αγαπητοί συνάδελφοι, αντίστοιχης επικινδυνότητας συμβάντα που θα μπορούσαν να αποτραπούν με την «Εν συναίσθηση της Ασφάλειας» και την «Άρνηση Ευκαιρίας», καταγράφονται καθημερινά και στον έτερο πυλώνα της προληπτικής ασφάλειας των επιχειρήσεων, το Security και με αντίστοιχα σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στις επιχειρήσεις, στους Πελάτες και τους εργαζομένους. Ως υπεύθυνοι ειδικοί επαγγελματίες του χώρου δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οφείλουμε να διαχειριζόμαστε το Safety και το Security πάντα ολιστικά, ως δύο κρίκους της ίδιας αλυσίδας. Προτεραιότητα όλων μας πρώτα και πάνω από όλα «η προστασία και ασφάλεια του ανθρώπου», όλα τα υπόλοιπα που αντικαθίστανται έπονται (βλ. σχετ. άρθρο μου τεύχος 53 SM).
Η έξαρση της εγκληματικότητας σε όλες τις μορφές και επίπεδα μας ανησυχεί, μας προβληματίζει και μας ταλανίζει καθημερινά, σε σημείο που πολλές φορές να μην δυνάμεθα να αναλογιστούμε ως υπεύθυνοι επαγγελματίες – εργαζόμενοι και ως υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες γενικότερα τη σπουδαιότητα και την αποτελεσματικότητα και της δικής μας προσωπικής συμβολής. Τη συμβολή, από το δικό μας μικρό ή μεγάλο λιθαράκι, στην Πρόληψη, στην Αποτροπή και στην «Άρνηση Ευκαιρίας», ανεξάρτητα βέβαια των όποιων αυτονόητων υποχρεώσεων και καθηκόντων των αρμόδιων Υπηρεσιών της Πολιτείας, που όμως καλά ξέρουμε όλοι μας ότι συνήθως λειτουργούν μόνο κατασταλτικά και μετά το συμβάν, σπάνια δε προληπτικά και πριν συμβεί το κακό.
Σύμφωνα με την μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευση μου στον κρίσιμο και διαβαθμισμένο τομέα της Ασφάλειας Τραπεζών που διατέλεσα επί σειρά ετών Safety & Security manager, το βασικότερα εργαλείο μου για την επίτευξη των πολυδιάστατων και πολύ-παραγοντικών επαγγελματικών μου στόχων στην ελαχιστοποίηση όλων των κινδύνων Safety & Security ενός ολόκληρου Πιστωτικού Ιδρύματος, αποτέλεσε η συνεχής εκπαίδευση, η συνεχής ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων, Εργαζομένων και Διοίκησης στην καλλιέργεια και εμπέδωση κουλτούρας Ολιστικής Προληπτικής Ασφάλειας με βασικά και πλέον πολύτιμα εργαλεία, την «Εν συναίσθηση της Ασφάλειας» και την «Άρνηση Ευκαιρίας».
Με τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά εργαλεία πρώτης προτεραιότητας μας μόνιμα στη φαρέτρα μας, παρόλη την έξαρση της εγκληματικότητας της περασμένης δεκαετίας στα Πιστωτικά Ιδρύματα, είχαμε καταφέρει με τη στενή ομάδα των συνεργατών μου να διασφαλίσουμε και να συντηρούμε επί σειρά μάλιστα ετών, το πλέον ασφαλές και καλά προστατευμένο εργασιακό περιβάλλον από όλο τον τότε ανταγωνισμό. Με τη δέουσα υπομονή και επιμονή μέσω ειδικών εκπαιδεύσεων και συνεχούς ευαισθητοποίησης καταφέραμε να εμφυσήσουμε την Εν συναίσθηση της Ασφάλειας και την Άρνηση Ευκαιρίας ως προληπτικά εργαλεία προσωπικής ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους συναδέλφους των καταστημάτων δικτύου και κτιρίων Διοίκησης. Με την ενεργή συμμετοχή όλων στην απαρέγκλιτη τήρηση όλων των σχετικών διαδικασιών, κανονισμών και οδηγιών «Αρνηθήκαμε» την ευκαιρία στοχοποίησης μας από κάθε κίνδυνο Security και Safety και δεν επιτρέψαμε να χαθεί άδικα καμία ανθρώπινη ζωή ή και κανένας σοβαρός τραυματισμός ή ατύχημα κανενός συναδέλφου μας, κανενός Πελάτη, κανενός διερχόμενου, από την οποιαδήποτε τυχόν ολιγωρία ή αμέλεια μας ακόμα και για τα κοινώς λεγόμενα… τυχαία και απρόβλεπτα συμβάντα!! …της κακιάς στιγμής και κακιάς ώρας!» (…βολικές δικαιολογίες των μη ειδικών και μη επαγγελματιών!!).
Η ανάλυση της τρωτότητας
Για να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πλήρως και ολιστικά την «Εν συναίσθηση της Ασφάλειας» και την «Άρνηση Ευκαιρίας» θα πρέπει να έχουμε αναλύσει πλήρως και αναλυτικά την «Τρωτότητα» εκάστου πόρου της Επιχείρησης μας, ολιστικά για όλους τους κινδύνους Safety & Security. Επισημαίνουμε, ότι η έννοια της Τρωτότητας (vulnerability) εισάγεται ως όρος για να περιγράψει την αδυναμία ενός συγκεκριμένου πόρου, καθώς και την ευκολία με την οποία μπορεί να επηρεαστεί από μια συγκεκριμένη απειλή κινδύνου Security/Safety και συγκεκριμένα:
Τρωτότητα= Απειλές Ασφάλειας (Χ) Μέτρα Ασφάλειας/ Εν συναίσθηση της Ασφάλειας
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Gert du Preez Πανεπιστήμιο UNISA Pretoria που υιοθέτησε σε όλες τις διδαχές του και ο μεγάλος και σεβαστός δάσκαλος του Security στη χώρα μας και όλων μας Σπυρίδων Μιχαήλ Κυριακάκης. Παρατηρούμε λοιπόν ότι στη συγκεκριμένη ισότητα και κλάσμα η Τρωτότητα εκάστου πόρου ελαττώνεται όσο αυξάνεται στον παρονομαστή η Εν συναίσθηση της Προληπτικής Ασφάλειας. Από τον ανωτέρω μαθηματικό τύπο και ισότητα αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα η τεράστια σημασία και αποτελεσματικότητα της Εν συναίσθησης της Ασφάλειας, στην ελαχιστοποίηση της Τρωτότητας εκάστου πόρου, κάθε κρίσιμης υποδομής, κάθε μεγάλης ή μικρής επιχείρησης ή οργανισμού, της εργασιακής μας θωράκισης από όλους τους επαγγελματικούς κινδύνους και ασθένειες για υπεύθυνο επαγγελματία εργαζόμενο, για κάθε ενεργό και υπεύθυνο πολίτη. Με την «Εν συναίσθηση της Ασφάλειας» στην φαρέτρα μας – του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί των συναδέλφων κάθε μικρής ή μεγάλης επιχείρησης – μας δίνεται η δυνατότητα να αποτρέπουμε και να ελαχιστοποιούμε όλους τους κινδύνους Security και Safety στο πλαίσιο αποκλειστικά και μόνο των δικών μας προσωπικών δυνατοτήτων παρέμβασης, ή όπως συνηθίζω απλά να λέω… με το δικό μας μικρό ή μεγάλο λιθαράκι!.. την δική μας προσωπική συμβολή!
Προσήλωση στους κανονισμούς
Για όσους εξ υμών ασχολείστε με τις πωλήσεις υπηρεσιών και εξοπλισμών προληπτικής ασφάλειας Security αλλά και Safety είναι βέβαιο ότι θα έχετε ακούσει πολλές φορές από τους διάφορους Πελάτες σας να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν καμία αξία για την προληπτική θωράκιση των επιχειρήσεων τους ή και τον σπιτιών τους, τα όποια προληπτικά μέτρα ηλεκτρονικής και φυσικής ασφάλειας τους προτείνετε, καθόσον κατά την κρίση τους όλα αυτά δύναται εύκολα να εξουδετερωθούν και να καταστρατηγηθούν από όλους τους επίδοξους εγκληματίες επαγγελματίες κακοποιούς διαρρήκτες και ληστές εφόσον απλά και μόνο «έτυχε να τους στοχοποιήσουν και να τους βάλουν στο μάτι»!! Αρκετοί εξ ημών τους παλαιότερους, που εργαζόμαστε σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, τα ίδια περίπου τυγχάνει να έχουμε ακούσει ως αντίκρουση εξειδικευμένων μελετών Τρωτότητας ή και εισηγήσεων μας για λήψη στοχευμένων μέτρων πρόληψης και αποτροπής κινδύνων Safety ή Security αρμοδιότητας μας, ακόμα και από τους ίδιους τους Διευθυντές μας, τους Προσωπάρχες ή ακόμα τους ίδιους τους Διοικητές. Ως υπεύθυνοι και ευσυνείδητοι επαγγελματίες Security Manager εκεί βέβαια που δεν θα πρέπει ποτέ να υπαναχωρούμε, να αποδεχόμαστε και να συμβιβαζόμαστε βάζοντας νερό στο κρασί μας, είναι σε ότι αφορά και άπτεται του εναρμονισμού της επιχείρησης στην τήρηση και εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Αναφέρομαι στον εναρμονισμό με όλους τους Κανονισμούς Ενεργητικής και Παθητικής πυροπροστασίας, στους Κανονισμούς Ασφαλών Εκκενώσεων καθώς επίσης και όλης της σχετικής νομοθεσίας για την διασφάλιση της προληπτικής Ασφάλειας και Υγεία της Εργασίας (Α&ΥΕ), για όσους βέβαια εξασκούν ταυτόχρονα καθήκοντα Safety Manager. Να θυμάστε ότι οι ποινικές ευθύνες και συνέπειες σε τυχόν θανατηφόρο συμβάν ή εργατικό ατύχημα ένεκα αβλεψίας ή και ολιγωρίας, δύναται να είναι πολύ σοβαρές ακόμα και ολέθριες για τον Εργοδότη και όλους τους συναρμόδιους συνυπεύθυνους (άρθρα 42 & 43 Ν 3850/2010).
Προκειμένου να αξιολογήσετε την σπουδαιότητα και συμβολή της Εν συναίσθησης της Ασφάλειας και της « Άρνησης Ευκαιρίας» στην ελαχιστοποίηση της εγκληματικότητας και των κινδύνων ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου, σας παραπέμπω στο κάτωθι γράφημα των ετήσιων στατιστικών ληστειών τραπεζικών καταστημάτων της τελευταίας 25ετίας πανελλαδικά.
Μελέτη περίπτωσης της υψηλής αξίας της «άρνησης ευκαιρίας»
Από την μελέτη του γραφήματος παρατηρούμε την υπέρμετρη αύξηση των ληστειών από το 2001 έως και το 2010 σε σημείο μάλιστα που τότε τα ΜΜΕ μιλούσαν και κατέγραφαν για τη ληστεία ή τις ληστείες της ημέρας εις βάρος των τραπεζικών καταστημάτων που σε αρκετές περιπτώσεις δυστυχώς συνοδευόντουσαν και με τραγικές απώλειες της ζωής συναδέλφων τραπεζοϋπαλλήλων ή και πελατών ή ακόμα και άτυχων περαστικών.
Σε αντιδιαστολή από το 2010 και έως το 2016 , παρατηρούμε ότι καταγράφεται μία κατακόρυφη σχεδόν πτώση του ετήσιου αριθμού ληστειών τραπεζικών καταστημάτων που παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα έως σήμερα, που κυμαίνονται στις 10 με 15 ληστείες ανά έτος πανελλαδικά για όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα στην χώρα μας, που βέβαια θεωρούνται αποδεκτές και πλέον κατατάσσονται κάτω του αντίστοιχου μέσου όρου στην Ευρώπη.
H κατακόρυφη μείωση των ετήσιων κρουσμάτων ληστειών στα τραπεζικά καταστήματα από το 2010 και έως σήμερα επετεύχθη αγαπητοί μου συνάδελφοι απλά και μόνο με την εγκατάσταση ενός καλά μελετημένου και καλά στοχευμένου αποτρεπτικού μέτρου παθητικής προληπτικής φυσικής και ηλεκτρονικής ασφάλειας, που αποτρέπει την εύκολη πρόσβαση και διαφυγή των επίδοξων εγκληματιών ληστών, δημιουργώντας συνθήκες «Αποτροπής και Άρνησης Ευκαιρίας». Αναφέρομαι βέβαια στο μέτρο που όλοι πλέον γνωρίζουμε, καθόσον το χρησιμοποιούμε για τις προσπελάσεις μας στις κεντρικές εισόδους όλων των τραπεζικών καταστημάτων πανελλαδικά, των διπλών θωρακισμένων ηλεκτρονικών θυρών αποτροπής, σύμφωνα και σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφαση 3015/23-03-2009, που αφορά τα ελάχιστα υποχρεωτικά μέτρα προληπτικής ασφάλειας των τραπεζικών καταστημάτων. Η υιοθέτηση και εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου στην Τραπεζική Προληπτική Ασφάλεια αποτέλεσε βέβαια και το μεγαλύτερο λιθαράκι μου και η συμβολή μου, που με κάνει έως σήμερα πολύ υπερήφανο εφόσον πρώτος από τον επαγγελματικό μου χώρο της ασφάλειας τραπεζών και από πολύ νωρίτερα από τις αρχές του 2005, μελέτησα, εισηγήθηκα και αγωνίστηκα πράγματι σθεναρά και επίμονα προκειμένου να καταφέρω να εγκριθεί από την τότε Διοίκηση μου και να εφαρμοστεί στην συνέχεια και σταδιακά σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων του Πιστωτικού Ιδρύματος που εργαζόμουν τότε. Με την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων, όλα τα καταστήματα ευθύνης μου θωρακίστηκαν επαρκώς, δημιουργώντας τις δέουσες συνθήκες «Αποτροπής και Άρνησης Ευκαιρίας» για όλους τους επίδοξους εγκληματίες κακοποιούς ληστές, καταγράφοντας πλέον σε ετήσια βάση σχεδόν μηδενικά κρούσματα ληστειών παρόλη την έξαρση που είχε καταγραφεί σε όλες τις υπόλοιπες τράπεζες του ανταγωνισμού και που δεν διέθεταν ακόμα το συγκεκριμένο προληπτικό μέτρο. Η αποτελεσματικότητα και η αποτρεπτικότητα του συγκεκριμένου μέτρου έγινε γρήγορα αντιληπτή από το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ με την ένταξη του στην ΥΑ 3015/23-03-2009 ως υποχρεωτικό πλέον μέτρο προληπτικής ασφάλειας όλων των τραπεζικών καταστημάτων στη χώρα μας. Για την διαχρονική αποτελεσματικότητα ενός μέτρου βέβαια επιβάλλεται η συνεχής επαγρύπνηση όλων.
Παρεμπιπτόντως θα ήθελα να παρατηρήσετε στην επόμενη φωτογραφία των θυρών αποτροπής τις ειδικές ηλεκτρομηχανικές κλειδαριές ασφάλισης όλων των θυρών και βέβαια και της θύρας κινδύνου που μελέτησα και προδιέγραψα ενδελεχώς προκειμένου οι θωρακισμένες θύρες αποτροπής και οι θύρες κινδύνου εκάστου καταστήματος παράλληλα με το Security να διασφαλίζουν ισότιμα και το Safety. Στις τεχνικές προδιαγραφές απαιτήθηκε οι κλειδαριές ασφάλισης των θυρών να είναι αρίστης ποιότητας και της πλέον εξελιγμένης τεχνολογίας, να φέρουν δε και όλες τις δέουσες πιστοποιήσεις αναγνωρισμένων οίκων και εγκεκριμένων διεθνώς εργαστηρίων, σε τρόπο ώστε να διασφαλίζεται πάντα η πλέον αξιόπιστη και ασφαλής λειτουργία τους καθώς και η άμεση απασφάλιση τους για όλες τις περιπτώσεις αναγκών άμεσης εκκένωσης (πχ φωτιάς, σεισμού, εμπρησμού, βομβιστικής απειλής κλπ).
Συμπερασματικά
Αγαπητοί συνάδελφοι, με μεγάλο σεβασμό, ταπεινότητα και εν συναίσθηση των δυσκολιών της δουλειάς μας, παρέθεσα τις ανωτέρω καλές πρακτικές και εργαλεία από τη μακρόχρονη εξειδίκευση, εμπειρία και διά βίου εκπαίδευση μου στην προληπτική ασφάλεια, προκειμένου να αναδείξω και να αποδείξω τις δυνατότητες, τη συμβολή και την αποτελεσματικότητα εκάστου Security & Safety Manager στη διασφάλιση και συντήρηση του πλέον ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος με ελαχιστοποίηση όλων των σχετικών κινδύνων, την αποφυγή στοχοποίησης της επιχείρησης μας και γενικότερα τη μείωση της εγκληματικότητας, αποκλειστικά με ίδια μέσα. Προκειμένου να παραθέσω τα επιχειρήματα μου για την αποτελεσματικότητα της Πρόληψης, της Αποτροπής και της Άρνησης Ευκαιρίας μέσω καλά μελετημένων και στοχευμένων μέτρων και εξοπλισμών Φυσικής και Ηλεκτρονικής Ασφάλειας. Προκειμένου να αναδείξω την αξία και την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών μας εργαλείων της «Εν συναίσθησης της Ασφάλειας και της Άρνησης Ευκαιρίας», για κάθε υπεύθυνο & επαγγελματία Security & Safety Manager, για κάθε υπεύθυνο επαγγελματία εργαζόμενο, γενικότερα και για κάθε υπεύθυνο και συνειδητοποιημένο πολίτη, που δεν θέλει να προνοεί και όχι να μετανοεί, που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και στην κακιά ώρα!
Σας ευχαριστώ.