Κατανοώντας τα ONVIF profiles για τη βίντεο – επιτήρηση
Η κατανόηση των ONIF προδιαγραφών των IP συστημάτων βίντεο-επιτήρησης είναι εξίσου σημαντική, τόσο για τους εγκαταστάτες όσο και για τους τελικούς χρήστες των λύσεων ασφάλειας.
Όπως είναι γνωστό, η κοινοπραξία ONVIF, που συνίσταται από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές συστημάτων βίντεο- επιτήρησης IP τεχνολογίας και όχι μόνο τυποποιεί τις προδιαγραφές διαλειτουργικότητας μεταξύ των προϊόντων IP τεχνολογίας σε διάφορα προφίλ. Η συγκεκριμένη προτυποποίηση έχει βοηθήσει σημαντικά στην υλοποίηση των έργων που συνδυάζουν προϊόντα από διαφορετικούς κατασκευαστές με απλούστερο τρόπο, προσφέροντας στους τελικούς πελάτες ολοκληρωμένες λύσεις ασφάλειας, προσαρμοσμένες στις εκάστοτε ειδικές απαιτήσεις και επιθυμίες.
Η έννοια των προφίλ ή της ομαδοποίησης των χαρακτηριστικών λειτουργιών που έχει δημιουργήσει η κοινοπραξία ONVIF, έχει στόχο να ενισχύσει τη συμβατότητα και τη συνεργασία μεταξύ των συστημάτων των κατασκευαστών. Συγκεκριμένα, επιτρέπουν στους τελικούς χρηστές και τους εγκαταστάτες να εντοπίζουν ευκολότερα τα χαρακτηριστικά που υποστηρίζονται από συγκεκριμένο προφίλ που διαθέτει ένα προϊόν. Για παράδειγμα, γνωρίζοντας ότι ένα προϊόν είναι συμβατό με το προφίλ S επιτρέπει στον εγκαταστάτη να γνωρίζει αν αυτό μπορεί λειτουργήσει με μια άλλη συσκευή ίδιου προφίλ S για εφαρμογές όπως μετάδοση βίντεο, ήχου και υποστήριξη PTZ χωρίς να απαιτούνται σε βάθος τεχνικές γνώσεις του προϊόντος.
Η ελευθερία επιλογής, για την καλύτερη και καταλληλότερη κάμερα, DVR ή NVR για το έργο και να διασφαλίσετε ότι οι μελλοντικές προσθήκες στο σύστημα θα εξακολουθήσουν να είναι συμβατές με τον υπάρχοντα εξοπλισμό, είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των προφίλ ONVIF. Το πλαίσιο αυτό συμβατότητας, δημιουργείται μέσω των προφίλ, όπως το προφίλ S, για τη μετάδοση βίντεο και ήχου και υποστήριξη λειτουργιών PTZ και το Profile G, για αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή.
Το προφίλ G λοιπόν έχει σχεδιαστεί ως μια τυποποιημένη προδιαγραφή για την αποθήκευση, αναζήτηση, ανάκτηση και αναπαραγωγή βίντεο σε συστήματα που υποστηρίζουν δυνατότητες εγγραφής και ενσωματωμένη αποθήκευση όπως DVR, NVR, encoders και κάμερες, ενώ αφορά και τις λειτουργίες σε πλατφόρμες όπως τα συστήματα διαχείρισης πληροφοριών φυσικής ασφάλειας πληροφοριών (PSIM).
Για να αναδείξουμε τη χρησιμότητα λειτουργίας του Profile G ας σκεφτούμε την ανάπτυξη του σε μια λύση VMS όπου επιτρέπει την ενσωμάτωση της αναπαραγωγής βίντεο από ένα NVR, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών λειτουργίας όπως: η έναρξη και η λήξη της εγγραφής, η αναζήτηση βίντεο χρησιμοποιώντας διάφορα φίλτρα και η ανάκτηση και αναπαραγωγή βίντεο δημιουργώντας μια πηγή μέσων IP.
Τα δυο προφίλ S και G είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους, μπορούν όμως να συνυπάρχουν με βάση τις διαφορετικές λειτουργίες που επιτελεί ένα δικτυακό σύστημα βίντεο. Δηλαδή, ορισμένες συσκευές μπορούν να υιοθετούν και τα δύο προφίλ, όπως για παράδειγμα μια δικτυακή κάμερα με ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ένας εγκαταστάτης ο οποίος υλοποίει ένα σύστημα παρακολούθησης βίντεο και κατανοεί τη χρησιμότητα των ONVIF προφίλ S και G μπορεί να συμβάλλει στη διασύνδεση περισσότερων συσκευών χωρίς περιορισμούς, ενώ ο τελικός πελάτης μπορεί να αποκτήσει ένα σύστημα με μελλοντική αξία, το οποίο θα μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον, ενσωματώνοντας επιμέρους μονάδες σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει χωρίς να προβληματίζεται για τη συμβατότητα των νέων συστημάτων που θα ενοποιηθούν με την υπάρχουσα εγκατάσταση.