5 τάσεις για τον τομέα της φυσικής ασφάλειας το 2019 με την οπτική της CPI
Ο CTO της Axis, Johan Paulsson δημοσίευσε πρόσφατα την προσέγγιση του για κάποιες από τις τάσεις στο τομέα της φυσικής ασφάλειας που θα δούμε να εμφανίζονται εντονότερα το 2019 και θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο κατά το επόμενο έτος. Σίγουρα, πολλές από αυτές τις τάσεις δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενες και αποτελούν προέκταση αυτών του 2018, ενώ οι περισσότερες τεχνολογίες στις οποίες αναφέρονται έχουν σίγουρα ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σαν μια γενική παρατήρηση το στέλεχος της Axis, υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της EE – GDPR – και της οδηγίας για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων (NIS) σε συνδυασμό με τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις για την ψηφιακή ασφάλεια, θα συνεχίσει να επηρεάζει σημαντικά τον τομέα της φυσικής ασφάλειας.
Συνοπτικά πέντε κορυφαίες αλλά θα λέγαμε και ιδιαίτερες τεχνολογικές τάσεις που βλέπει η Axis να αναπτύσσονται μέσα στο επόμενο έτος είναι οι εξής:
1. Τεχνητή νοημοσύνη (AI – Artificial intelligence)
Η εξέλιξη στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης ΑΙ είναι διαφορετική από βιομηχανία σε βιομηχανία. Μέχρι πριν κάποιο διάστημα στον τομέα της φυσικής ασφάλειας, η τεχνολογία ΑΙ δεν είχε έντονη επιρροή, όμως σταδιακά οι τεχνολογίες Deep & Machine Learning χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στην ανάπτυξη έξυπνων προιόντων όπως κάμερες και άλλες συσκευές στο τομέα της βίντεο επιτήρησης και ειδικότερα σε εργαλεία και πλατφόρμες video analytics. Η υιοθέτηση της τεχνολογίας AI στο τομέα της φυσικής ασφάλειας θα αυξηθεί το 2019, γεγονός που θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ενίσχυση της απόδοσης και αποτελεσματικότητας των συστημάτων ασφάλειας κυρίως σε μεγάλα έργα.
2. Cloud Computing
Το Cloud computing είναι πλέον σταθερά εδραιωμένο και πολλές επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν σε κάποιο επίπεδο. Ωστόσο, καθώς η χρήση του Διαδικτύου των πραγμάτων ( IoT ) αυξάνεται, το ίδιο αυξάνονται και οι απαιτήσεις αποθήκευσης για τον τεράστιο όγκο των δεδομένων που παράγονται. Η μεγάλη αύξηση του όγκου των δεδομένων που συλλέγονται από τις κάμερες και άλλες τερματικές συσκευές συστημάτων ασφάλειας θα συνεχιστεί και το 2019 με αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η τάση που θέλει την αποθήκευση δεδομένων στο cloud.
3. Έμφαση στην προστασία της ιδιωτικότητας
Μεγάλο βάρος θα δοθεί και μέσα στο 2019 στο τομέα της προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων ως απόρροια της εφαρμογής του GDPR και της ανάγκης ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων και των πελατών τους.
4. Cybersecurity
Οι κυβερνοεγκληματίες δεν θα σταματήσουν φυσικά ούτε το 2019 να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ευπάθειες των δικτυακών συστημάτων και να πραγματοποιούν ψηφιακές επιθέσεις κατά των επιχειρήσεων. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι και τα δικτυακά συστήματα ασφάλειας και ειδικότερα οι IP κάμερες. Η βιομηχανία του security θα εντείνει μέσα στον επόμενο χρόνο τις προσπάθειες της για την μείωση αν όχι την εξάλειψη των ευπαθειών από την σχεδίαση των προιόντων ενώ οι integrator και οι εγκαταστάτες θα πρέπει να προσέχουν ακόμα περισσότερο, επιλέγοντας συστήματα που θα έχουν θα ενσωματώνουν δικλείδες ψηφιακής ασφάλειας με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
5. Έξυπνες τεχνολογίες για τη προστασία του περιβάλλοντος
Ο στόχος για μια βιώσιμη ανάπτυξη με παράλληλη μέριμνα όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος θα αρχίσει να απασχολεί ακόμα περισσότερο και τον τομέα της ασφάλειας μέσα στο 2019. Με επίκεντρο τα κτίρια αλλά και τον εξωτερικό αστικό ιστό, θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη έξυπνων τεχνολογιών με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.
Οι έξυπνοι αισθητήρες θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο πράσινης ανάπτυξης και θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία των έξυπνων πόλεων. Για παράδειγμα, σε μια έξυπνη πόλη, ένας περιβαλλοντικός αισθητήρας θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μια κάμερα για να εντοπίσει γρήγορα πυρκαγιά ή άλλη εστία κινδύνου και να ειδοποιήσει άμεσα τις αρχές.