H απόδοση της επένδυσης στην ασφάλεια!
Αξιολογώντας το ROΙ στις νέες τεχνολογίες
Η αγορά σύγχρονων λύσεων ασφάλειας σε μια επιχείρηση ή οργανισμό, μπορεί σήμερα πέρα από το να καλύψει τις απαιτούμενες ανάγκες προστασίας, να αποτελέσει ταυτόχρονα και μια επένδυση που θα αποδώσει συνολικά. Την αξία της απόδοσης αυτής της επένδυσης, θα πρέπει ο Security Manager να βρει τρόπο να αναδείξει στη διοίκηση. Οι νέες τεχνολογίες των λύσεων ασφάλειας μπορούν να συμβάλουν σημαντικά προς σε αυτή τη κατεύθυνση!
Του Βλάσης Αμανατίδη – Αρχισυντάκτη στο Security Manager
Η αξιολόγηση της απόδοσης της επένδυσης (ROI), αποτελεί μια κρίσιμη διαδικασία για κάθε επιχείρηση ή οργανισμό, που μπορεί να μεταβληθεί ως προς τον υπολογισμό της, ανάλογα με το είδος της επένδυσης, την κατηγορία της επιχείρησης και το χρόνο όπου προσδοκούμε να αποδώσει μια αγορά. Ενδεικτικά, το ROI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση μιας προτεινόμενης επένδυσης σε νέο εξοπλισμό και να υπολογιστεί σε ποσοστό, διαιρώντας την αύξηση των κερδών που οφείλεται στον νέο εξοπλισμό με την αύξηση των δαπανών που απαιτούνται για την απόκτηση του.
Ειδικότερα όμως και σε ότι αφορά τις υποδομές ασφάλειας, είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από τα στενά οικονομικά όρια, τους δείκτες και τους τύπους που υπολογίζουν το λεγόμενο Return on investment (ROI) μιας και πρόκειται για μια πολύ ειδική επένδυση που κάποιοι θεωρούν ότι φαινομενικά δεν αποφέρει κέρδη στην επιχείρηση!
Κατά πόσο όμως ισχύει αυτό σήμερα; Κατά τη γνώμη μας δεν ισχύει, μιας και οι επενδύσεις για την ασφάλεια, είτε πρόκειται για σύγχρονο εξοπλισμό, είτε για υπηρεσίες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της κερδοφορίαςενός οργανισμού, πέρα από το προφανές, που είναι φυσικά η ελαχιστοποίηση του ρίσκου των εξωτερικών και εσωτερικών απειλών, που θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικές οικονομικές ζημιές.
Οι προτεινόμενες επενδύσεις σε υποδομές ασφάλειας, είναι πάντοτε μια μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς και φυσικά για όσους εισηγούνται αυτή την επένδυση, δηλαδή τους Υπευθύνους και το Τμήμα Ασφάλειας, αλλά και όσους λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις, δηλαδή την οικονομική διεύθυνση ή τη διοίκηση.
Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι οργανισμοί αξιολογούν τις επενδύσεις σε νέες λύσεις ή υπηρεσίες ασφάλειας, ως μια απαραίτητη ή καλύτερα μια αναγκαστική κεφαλαιακή δαπάνη. Γνωρίζουν, ότι τα συστήματα και υπηρεσίες ασφαλείας είναι θεμελιωδώς απαραίτητα στοιχεία για την ενίσχυση της προστασίας των ανθρώπων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού και εν τέλει της ομαλής επιχειρησιακής λειτουργίας.
Όμως είναι διαφορετικό να μπορούν να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της επένδυσης σε λύσεις ασφάλειας και διαφορετικό να αντιληφθούν ότι η επένδυση σε σύγχρονες τεχνολογίες ή προηγμένες υπηρεσίες, μπορεί πραγματικά να είναι μια επένδυση υψηλής απόδοσης.
Ενώ λοιπόν, οι τεχνολογίες και οι λύσεις προστασίας των εγκαταστάσεων που επιλέγονται μπορούν να πληρούν τους στόχους προστασίας υποδομών και προσώπων και να βοηθούν επιτυχώς τις ομάδες ασφαλείας να αποτρέψουν περιστατικά που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους πόρους της επιχείρησης ή να εξελιχθούν σε πολύ σοβαρές απειλές, η διοίκηση του οργανισμού είναι πολύ πιθανόν να θέσει το εξής ερώτημα: Πώς μπορούμε πραγματικά να ποσοτικοποιήσουμε την αξία ενός περιστατικού ασφάλειας που δεν συνέβη ποτέ;
Η δυσκολία κατανόησης και υπολογισμού της απόδοσης της επένδυσης (ROI) για την ασφάλεια είναι υπαρκτή, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποθαρρύνει τους Διευθυντές Ασφάλειας που προσπαθούν να πείσουν τους οργανισμούς για τους τρόπους που υπάρχουν προκειμένου να αναδείξουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο την αξία αυτών των επενδύσεων, όσο μεγάλες και αν είναι!
Είναι αλήθεια, ότι η επένδυση στην ασφάλεια μπορεί να κάποιες φορές να συνεπάγεται μια μεγάλη δαπάνη, που μεταφράζεται σε κόστος αγοράς, διαχείρισης και συντήρησης των λύσεων προστασίας. Επομένως, οι σημερινοί οργανισμοί είναι λογικό να αναζητούν τρόπους προκειμένου να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξία από τις επενδύσεις τους για την ασφάλεια, ώστε τελικά να δημιουργήσουν μια αυξημένη απόδοση.
Παρακάτω, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε έναν οδικό χάρτη, μέσα από τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκομίσουν υψηλή αξία από τις σύγχρονες τεχνολογίες ασφάλειας λαμβάνοντας υπόψη τις νέες απαιτήσεις, τις δυνατότητες που προσφέρουν και παράλληλα να προβάλουμε τις βασικές απαιτήσεις που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων κατά την αξιολόγηση ενός νέου συστήματος ασφάλειας και της πιθανής απόδοσης επένδυσης (ROI) που προκύπτει.
Ενοποιημένες λειτουργίες, περισσότερες δυνατότητες, εξοικονόμηση κόστους
Οι ημέρες, όπου τα συστήματα ασφάλειας λειτουργούσαν απομονωμένα και αποσυνδεδεμένα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Οι διαχειριστές των σύγχρονων επαγγελματικών συστημάτων ασφάλειας που απευθύνονται κυρίως σε μεγάλες εγκαταστάσεις, έχουν σήμερα την ευθύνη να διαχειρίζονται πιο ενεργά και ταυτόχρονα, περισσότερες συσκευές συνδεδεμένες μεταξύ τους και στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των βιντεοκαμερών επιτήρησης, των μονάδων ελέγχου πρόσβασης, των συστημάτων συναγερμού πυρκαγιάς και εισβολής, των αισθητήρων περιμετρικής ανίχνευσης και άλλων συστημάτων. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα που προέρχονται από αυτές τις συσκευές, μεταδίδονται σήμερα μέσω δικτύου σε χειριστές ελέγχου που πρέπει να εντοπίζουν έγκαιρα κάθε πιθανό συμβάν ασφάλειας, να αποκρυπτογραφούν γρήγορα το τι συμβαίνει και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που προκύπτουν, ενημερώνοντας τους υπευθύνους, καθοδηγώντας τις ομάδες ασφάλειας και προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.
Οι οργανισμοί που επιθυμούν να αποκομίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή αξία και απόδοση από όλες αυτές τις επιμέρους συσκευές και πηγές δεδομένων για την ασφάλεια, θα πρέπει να σκεφτούν πως θα ενοποιήσουν τα συστήματα αυτά σε μια ενιαία πλατφόρμα κεντρικής διαχείρισης. Η επένδυση σε μια πλατφόρμα με προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας, που θα ενοποιεί τις λειτουργίες των επιμέρους συστημάτων και θα αυτοματοποιήσει τις ροές εργασίας είναι σίγουρο ότι θα καθοδηγήσει τους διαχειριστές στις βέλτιστες αποφάσεις.
Για έναν χειριστή ενός κέντρου ελέγχου ασφάλειας, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα, αντί να χρειάζεται να μεταβαίνει από σύστημα σε σύστημα, να μπορεί με λιγότερα βήματα, περισσότερη ευελιξία και λιγότερο χρόνο να χειριστεί μέσα από μια πλατφόρμα τα επιμέρους συστήματα. Η ενοποίηση των συστημάτων με βασικότερη την σύνδεση του συστήματος βίντεο-επιτήρησης με τα υπόλοιπα συστήματα ασφάλειας (συναγερμοί, έλεγχο πρόσβασης, πυρανίχνευση, περιμετρική προστασία) προσφέρει την οπτική επαλήθευση όλων των συμβάντων ασφάλειας, φιλτράροντας με αυτό τον τρόπο τους ψευδο-συναγερμούς, αποφεύγοντας περιττές ενέργειες με σκοπό πάντα τη γρήγορη και ορθότερη λήψη των αποφάσεων.
Κατά περίπτωση κάθε χειριστής μπορεί να εξοικονομήσει 10-15% περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα, εξαλείφοντας απλά τα επιπρόσθετα βήματα που χρειάζονται για τον έλεγχο των συστημάτων ασφάλειας, που δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Πολύ εύλογα όμως μπορεί κάποιος να ρωτήσει: Με την εξοικονόμηση χρόνου, ποιους πρόσθετους στόχους θα μπορούσε να επιτύχει ένας Διευθυντής Ασφάλειας για το προσωπικό του; Ποια πρόσθετα πρότυπα ασφάλειας θα μπορούσαν να εφαρμόσουν για να ενισχύσουν τη στρατηγική προστασίας τους;
Η εξοικονόμηση χρόνου σημαίνει και εξοικονόμηση κόστους και κυρίως ενίσχυση της απόδοσης των συστημάτων και του προσωπικού, κάτι που μακροπρόθεσμα αυξάνει την απόδοση της επένδυσης σε νέες προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε ενδεικτικά για λύσεις που αφορούν λογισμικά συστήματα διαχείρισης βίντεο (Video Management Software), λύσεις καμερών, έλεγχου πρόσβασης με δυνατότητες διασύνδεσης στο δίκτυο, συστήματα video analytics αλλά και συστήματα Physical Identity and Access Management (PIAM), μπορούν να συλλέξουν και να αναλύσουν δεδομένα από συστήματα ασφάλειας
Ενίσχυση των επιχειρηματικών λειτουργιών ακόμα και πέρα από την ασφάλεια!
Οι πολλαπλές δυνατότητες συνδεσιμότητας και διαλειτουργικότητας που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες για την ασφάλεια, όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω, έχουν ως αποτέλεσμα πέρα από την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συστημάτων αυτών μεταξύ τους και την αποτελεσματικότητα προστασίας, να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν και άλλες επιχειρηματικές λειτουργίες και υποδομές.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι τα τμήματα ασφάλειας και πληροφορικής μπορούν σήμερα να αξιοποιούν ακόμα πιο αποτελεσματικά τις πλατφόρμες που διαχειρίζονται, προκειμένου να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ τους, αλλά και με άλλα τμήματα όπως για παράδειγμα το εμπορικό, το marketing και της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.
Οι ομάδες αυτές, έχοντας στα χέρια τους μια λύση– όπως για παράδειγμα ένα σύγχρονο σύστημα Video Management Software ή μια πλατφόρμα με video analytics – μπορούν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη υποδομή ασφάλειας, για τη συλλογή δεδομένων που σχετίζονται με τις δικές τους ανάγκες και στόχους. Μπορούν να αντλούν πολύτιμες επιχειρηματικές πληροφορίες από τα δεδομένα που προκύπτουν από τα συστήματα ασφαλείας – όπως για παράδειγμα την ανάλυση συμπεριφοράς πελατών μέσα σε εμπορικά καταστήματα ή τις κινήσεις του προσωπικού μέσα σε ένα χώρο – προκειμένου να προβούν σε ορισμένες βελτιώσεις που θα επηρεάσουν θετικά διάφορους τομείς μιας επιχείρησης. Στα εμπορικά καταστήματα, η καταμέτρηση των πελατών μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την εμπορικότητα τους. Χρησιμοποιώντας επίσης προηγμένη τεχνολογία ανάλυσης εικόνας μπορούμε να αναγνωρίσουμε πόσοι άνθρωποι κινούνται εντός ή εκτός μίας προκαθορισμένης περιοχής, κάτι που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις λιανικής να αναλύσουν την κίνηση των πελατών και πόση ώρα αυτοί παραμένουν μέσα στο κατάστημα. Η αποδοτική ανάλυση μπορεί να βοηθήσει τους υπευθύνους των εμπορικών χώρων να διαχειρίζονται καλύτερα τους πόρους σε κάθε κατάστημα.
Επιπλέον, η δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο των κινήσεων του προσωπικού σε μια εγκατάσταση, επιτρέπει στην επιχείρηση να ελέγχει καλύτερα ορισμένες υποδομές όπως τα συστήματα κλιματισμού, ώστε να εξοικονομεί ενέργεια, ρυθμίζοντας αυτόματα τη θερμοκρασία.
Επιπρόσθετα, σε χώρους μαζικής παρουσίας ανθρώπων όπως τα αεροδρόμια η λήψη πληροφοριών που προέρχονται από τα συστήματα ασφάλειας, βοηθάει σημαντικά τους διαχειριστές και αναλυτές να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα για την εμπειρία των επιβατών. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα που προέρχονται από κάμερες ασφάλειας ή άλλες υποδομές θα βοηθήσουν τους υπεύθυνους να αναλύουν το πώς κινούνται οι επιβάτες μέσα σε ένα σταθμό, να προσδιορίσουν τα σημεία συμφόρησης που προκαλούν καθυστερήσεις και να ανακαλύψουν νέους τρόπους για την επίλυση προβλημάτων που θα βελτιώσουν τις διαδικασίες, θα εξασφαλίσουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ ασφάλειας, συμμόρφωσης και εξυπηρέτησης των πελατών.
Θα πρέπει ακόμα να επισημάνουμε ότι οι περισσότεροι οργανισμοί κατά την επιλογή μιας λύσης access control εστιάζουν περισσότερο στα τεχνικά χαρακτηριστικά της για την ασφάλεια. Όμως, μια λύση έλεγχου πρόσβασης νέας τεχνολογίας μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά και σε άλλες επιχειρηματικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, πολλές επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους προκειμένου να ελέγχουν τους χρόνους προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού τους (πάντα μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και του σεβασμού των προσωπικών δικαιωμάτων). Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, αυτόνομα ή συνδυαστικά με λύσεις βίντεο επιτήρησης – χωρίς καμία επιπρόσθετη υποδομή – μπορούν να αξιοποιηθούν ταυτόχρονα για τον έλεγχο πρόσβασης, αλλά και για την κίνηση του προσωπικού σε όλους τους χώρους των εγκαταστάσεων. Αποτρέποντας αυτόματα τη πρόσβαση σε άτομα που δεν είναι εξουσιοδοτημένα να κινούνται σε κάποιο χώρο ή και δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να βρίσκονται σε κάποιο χώρο ειδικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα την παραγωγή τροφίμων ή άλλων ευαίσθητων προϊόντων, ο οργανισμός επιτυγχάνει ασφάλεια και εξοικονόμηση προσωπικού. Πολλές εφαρμογές ελέγχου πρόσβασης έχουν δυνατότητα να ενσωματώσουν ειδικά modules και λογισμικά που συνδέονται με τα προγράμματα μισθοδοσίας του προσωπικού, έτσι ώστε να αυτοματοποιούν βασικές λειτουργίες.
Επιπρόσθετα η ασφάλεια με την ευρύτερη έννοια της, δεν αφορά μόνο αυτό που ορίζουμε ως “security” αλλά περιλαμβάνει και το safety. Το θέμα της ασφάλειας και υγείας στην εργασία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους τους οργανισμούς, που θέλουν να επιδεικνύουν μια συνέπεια σε αυτά τα θέματα, αποτελώντας παράλληλα και νομική απαίτηση. Τα σύγχρονα συστήματα ασφάλειας, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά και σε αυτόν τον τομέα, είτε εντοπίζοντας άμεσα ατυχήματα που έχουν συμβεί σε χώρους εργασίας, είτε ανιχνεύοντας εστίες κινδύνου όπως μια πυρκαγιά ή μια έκρηξη. Πυρασφάλεια και ασφάλεια μπορούν να γίνουν οι δύο κεφαλές του ίδιου νομίσματος, κάτι που μόνο θετικά αποτελέσματα θα επιφέρει και για το βασικό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την αποτελεσματικότερη προστασία των εγκαταστάσεων και των ανθρώπων αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων.
Σε όλες τις παραπάνω εφαρμογές των σύγχρονων συστημάτων ασφάλειας η αύξηση της απόδοσης της επένδυσης είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.
Βελτιστοποίηση κρίσιμων εργασιών συντήρησης.
Είναι αλήθεια, ότι πολλοί οργανισμοί δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή στη συντήρηση του συστήματος ασφαλείας που έχουν εγκατεστημένο, παρά μόνο όταν ο διαχειριστής διαπιστώσει ότι κάποια συσκευή από το σύστημα έχει βγει εκτός λειτουργίας ή χρειάζεται κάποια αναβάθμιση συνολικά. Αυτό δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό για παράδειγμα στις υποδομές πληροφορικής, που συνήθως αποτελούν προτεραιότητα σε ένα οργανισμό και πολύ συχνά αναβαθμίζονται τεχνικά και προσαρμόζονται στις εκάστοτε τωρινές ή μελλοντικές ανάγκες. Τα τμήματα τεχνολογίας πληροφορικής και οι διαχειριστές των συστημάτων ασφάλειας, θα πρέπει να αποκτήσουν την ίδια αντιμετώπιση και δυναμική, ως προς τη συντήρηση των συστημάτων τους, προκειμένου αυτά να επιτυγχάνουν τη βέλτιστη απόδοση και να διατηρούν την αξία και την αποτελεσματικότητα της επένδυσης σε υψηλά επίπεδα.
Οι σύγχρονες λύσεις ασφάλειας διαθέτουν ενσωματωμένες δυνατότητες υπενθυμίσεων για την ενημέρωση των λογισμικών των συστημάτων και ότι άλλο χρειάζεται προκειμένου να παρέχουν στους διαχειριστές την απαραίτητη ευελιξία στο προγραμματισμό των αναβαθμίσεων που απαιτούνται.
Οι συγκεκριμένες αναβαθμίσεις στις προηγμένες λύσεις ασφάλειας, μπορούν να πραγματοποιηθούν και από απόσταση, χωρίς να είναι υποχρεωτικό κάποιος τεχνικός να μεταβαίνει τοπικά στο χώρο που είναι εγκατεστημένες. Μόλις προγραμματιστεί το σύστημα προκειμένου να εκτελέσει αυτόματα τις απαραίτητες εργασίας αναβάθμισης και ολοκληρωθεί ο πλήρης έλεγχος, ο διαχειριστής μπορεί να τσεκάρει αν όλα πήγαν καλά και να έχει στη διάθεση του ένα απόλυτα ενημερωμένο σύστημα ασφάλειας.
Με λίγα λόγια οι νέες τεχνολογικές λύσεις ασφάλειας, είτε πρόκειται για τον τομέα βίντεο επιτήρησης, είτε για συστήματα ελέγχου πρόσβασης, είτε για συναγερμούς προσφέρουν εξ αποστάσεως έλεγχο, αναβάθμιση και συντήρηση, κάτι που ενισχύει σημαντικά την απόδοση της επένδυσης τους.
Πείθοντας τη διοίκηση να επιλέξει την ιδανική λύση με το καλύτερο ROI
Η ανάδειξη όλων των παραπάνω στοιχείων, αποτελεί μια καλή προσέγγιση προκειμένου το τμήμα ασφάλειας να πείσει τον οργανισμό για την απόδοση μιας επένδυσης σε σύγχρονες λύσεις ασφάλειας. Προκειμένου να συνειδητοποιήσουν τη μεγαλύτερη αξία από μια επένδυση σε λύσεις και υπηρεσίες ασφάλειας, οι οργανισμοί θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις, που όχι μόνο θα ενσωματώσουν όλες τις υποδομές κάτω από μία ενιαία πλατφόρμα, αλλά παράλληλα θα συμβάλουν στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και στην αυτοματοποίηση και άλλων λειτουργιών.
Είναι σημαντικό, οι διευθυντές ασφάλειας και IT που σήμερα πρέπει να συνεργάζονται, να σκέπτονται και πέρα των αναγκών και των στόχων των δικών τους τμημάτων και να βοηθούν στην οικοδόμηση μιας συνολικής επιχειρησιακής αναβάθμισης και των επιμέρους τμημάτων. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα υπόλοιπα τμήματα θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που προέρχονται από τα συστήματα ασφαλείας για να βελτιώσουν τις λειτουργίες τους μπορεί να προκαλέσει την αυταπόδεικτη αύξηση του ROI. Πέρα από την πληροφορική και την ασφάλεια, πολλά άλλα τμήματα μπορούν επίσης να μοιράζονται το κόστος της προμήθειας και συντήρησης αυτών των νέων επενδύσεων, επιτρέποντας μεγαλύτερους προϋπολογισμούς και καλύτερες επιλογές.
Προκειμένου να προσδιοριστεί και να αποδειχτεί το λεγόμενο ROI, απαιτείται η καθιέρωση μετρήσεων της επίτευξης των στόχων με τρόπο που να αναδεικνύει όχι μόνο την απόδοση και την συνεισφορά της ασφάλειας στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων, αλλά και την συμβολή της στην εξοικονόμηση κόστους, την αύξηση της παραγωγικότητας και την ευελιξία λειτουργίας.
Οι οργανισμοί που επενδύουν σε μια προηγμένη τεχνολογία για την ασφάλεια θα είναι σε θέση να αποκομίσουν χρήματα και σήμερα αλλά και στο μέλλον καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται.
Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι το πιο βασικό συστατικό επιτυχίας ενός τμήματος ασφάλειας σήμερα, είναι η ικανότητα του να εξελίσσεται συνεχώς και να μετασχηματίζεται συμβαδίζοντας με τους στόχους της επιχείρησης στην οποία ανήκει.