Η εφαρμογή της στρατιωτικής διαδικασίας λήψης απόφασης από τα στελέχη επιχειρήσεων ασφάλειας
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, έχουν τις περισσότερες φορές κρίσιμη σημασία για τους πελάτες τους όσο φυσικά και για τη δική τους υπόσταση. Αξίζει λοιπόν να αναδείξουμε τη χρησιμότητα της Στρατιωτικής Διαδικασίας Λήψης Απόφασης και σε αυτό τον τομέα.
Γεώργιος Δημητρόπουλος – Αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων
Σε κάθε οργανισμό λαμβάνονται καθημερινά αποφάσεις, κάποιες εκ των οποίων κρίσιμες, ενώ άλλες είναι λιγότερο σημαντικές. Η χρήση εμπειρικών κανόνων είναι μία προσέγγιση που μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις αποφάσεων μικρότερης σημασίας, όχι όμως και σε κρίσιμες, στρατηγικές αποφάσεις, που θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο μέλλον της επιχείρησης και της αποστολής της. Χαρακτηριστικό είδος επιχειρήσεων των οποίων οι αποφάσεις έχουν μεγάλη σημασία (πολλές φορές ακόμα και θανάτου), είναι οι Οργανισμοί Ασφαλείας, οι οποίοι έχουν ως αποστολή την προάσπιση των εγκαταστάσεων και της ζωής ενός πελάτη. Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου, είναι η παρουσίαση της Στρατιωτικής Διαδικασίας Λήψης Απόφασης (ΣΔΗΛΑ) και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί από τις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς Ασφαλείας.
Ως Λήψη Απόφασης χαρακτηρίζεται μία διαδικασία επιλογής μεταξύ εναλλακτικών τρόπων δράσης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επίτευξη των προσδοκώμενων στόχων. Η επιλογή αυτή είναι αναγκαία, εξαιτίας της απόστασης που παρατηρείται μεταξύ μιας πραγματικής και μιας επιθυμητής κατάστασης. Οι εναλλακτικές λύσεις αναφέρονται στον τρόπο, την πορεία, τις ενέργειες, τα μέσα, το χρόνο κτλ., με τα οποία η υπάρχουσα κατάσταση θα οδηγηθεί προς την επιθυμητή κατάσταση. Αποτελείται από διακριτές φάσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν και δεν είναι στατική, αλλά εξελίσσεται στην πάροδο του χρόνου, με βάση την παρεχόμενη ανάδραση που μπορεί να αποκτηθεί από την επαναλαμβανόμενη υλοποίησή της.
Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, η ΣΔΗΛΑ περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:
- Λήψη του έργου
- Ανάλυση του έργου
- Ανάπτυξη των τρόπων ενεργείας
- Ανάλυση των τρόπων ενεργείας
- Σύγκριση των τρόπων ενεργείας
- Έγκριση του τρόπου ενεργείας από τον πελάτη
- Σύνταξη Σχεδίου Ενεργείας
Παρακάτω θα δούμε την ανάλυση των 7 βημάτων
Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του Security manager