Τα βασικά της αποθήκευσης στη βιντεο-επιτήρηση
Οι διαθέσιμες λύσεις και τα κριτήρια επιλογής
Από τις αναλογικές κασέτες περάσαμε στα DVR και από εκεί στα NVR και στο cloud storage. Τι πρέπει να προσέξουμε λοιπόν στην επιλογή του κατάλληλου συστήματος εγγραφής και διαχείρισης βίντεο;
Του Αριστοτέλη Λυμπερόπουλου
Μια πολύ σημαντική παράμετρο στα συστήματα βίντεο επιτήρησης, είναι φυσικά το μέσο το οποίο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση και διαχείριση των βίντεο που λαμβάνουν οι κάμερες ασφαλείας. Από τα αναλογικά συστήματα εγγραφής βίντεο, με τις γνωστές κασέτες μαγνητικής τεχνολογίας των περασμένων δεκαετιών -για όσους θυμούνται- έχουν γίνει μεγάλα και σημαντικά βήματα εξέλιξης με βασικότερη την έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας, αρχικά με τα DVR στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και αργότερα με την υιοθέτηση της IP τεχνολογίας και τα NVR, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει και η εναλλακτική λύση της χρήσης της των τεχνολογιών cloud storage. Επειδή όμως, η επιλογή του σωστού μέσου αποθήκευσης βίντεο, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική αξιοποίηση ενός συστήματος βιντεο-επιτήρησης, είναι χρήσιμο να διερευνήσουμε τις προαναφερθείσες επιλογές, να παραθέσουμε τα πλεονεκτήματα και ενδεχόμενα μειονεκτήματα της κάθε μίας ώστε οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές των συστημάτων αυτών, να μπορούν να έχουν μια πιο σαφή άποψη για το τι πρέπει να ζητήσουν κατά τη διαδικασία εγκατάστασης ενός νέου συστήματος ή αναβάθμισης ενός υφιστάμενου.
DVR – Digital Video Recorder
Τα ψηφιακά καταγραφικά γνωστά και ως DVR από τα αρχικά των λέξεων Digital Video Recorder, εμφανίστηκαν στην αγορά προς το τέλος της δεκαετίας του 1990. Με την εμφάνιση τους και τη χρήση τους, έγινε πλέον εφικτή η αποθήκευση βίντεο με έναν πολύ πιο εύχρηστο τρόπο, με υψηλότερη ποιότητα και με περισσότερες δυνατότητες σχετικά με τη χωρητικότητα. Μια μεγάλη διαφορά, σε σύγκριση με την προγενέστερη γενιά μέσων αποθήκευσης -δηλαδή των αναλογικών κασετών- είναι ότι πλέον στα συστήματα DVR, χρησιμοποιούνταν για πρώτη φορά τεχνολογίες συμπίεσης των αρχείων και αποθήκευσης σε ψηφιακή μορφή σε σκληρούς δίσκους κάτι που επέτρεπε την αποθήκευση πολύ μεγαλύτερου όγκου δεδομένων τοπικά στο σύστημα και όχι σε εξωτερικές μονάδες. Ο τρόπος λειτουργίας των DVR είναι γνωστός και είναι ο εξής: λαμβάνουν τις ροές βίντεο από τις κάμερες μέσω συνήθως των ομοαξονικών καλωδίων και αποθηκεύονται τα αρχεία βίντεο εσωτερικά στο DVR, οπότε είναι προφανές ότι αναφερόμαστε σε μια προκαθορισμένη δυνατότητα αποθήκευσης. Δεν είναι εφικτή η δυνατότητα χρήσης πολλαπλών DVR, για την επέκταση του όγκου αποθήκευσης με αποτέλεσμα να τίθενται περιορισμοί όταν προκύπτει η ανάγκη επέκτασης του συστήματος επιτήρησης. Συνήθως, τα συμβατικά DVR υποστηρίζουν σύνδεση με μέχρι 32 κάμερες κάτι τα οποία καθιστά πιο κατάλληλα για εφαρμογές μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Επίσης, τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό ότι υπάρχουν και τα υβριδικά DVR τα οποία μπορούν να συνεργαστούν με αναλογικές και δικτυακές κάμερες, αν σε μια εφαρμογή στο πλαίσιο της μετάβασης χρησιμοποιούνται και οι δύο τύποι καμερών.
NVR – Network Video Recorder
Τα δικτυακά καταγραφικά που τα συναντούμε με τον όρο NVR (Network Video Recorder) έκαναν λίγα χρόνια αργότερα από τα DVR την εμφάνιση τους. Ήταν η απάντηση της βιομηχανίας συστημάτων ασφάλειας στην απαίτηση των χρηστών για πιο εύχρηστα και κυρίως πιο επεκτάσιμα συστήματα αποθήκευσης σε σχέση με τα DVR. Ειδικότερα από την στιγμή που ξεκίνησε η μετάβαση από τα συστήματα αναλογικών καμερών στα συστήματα τεχνολογίας IP, αυτή η ανάγκη έγινε πιο επιτακτική.
Τα πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τα DVR είναι αρκετά: πρώτον, προσφέρουν δυνατότητα σύνδεσης πολύ μεγαλύτερου αριθμού καμερών. Πάνω από 50 κάμερες μπορούν να συνδεθούν με ένα NVR. Δεύτερον, προσφέρουν πολύ περισσότερες δυνατότητες επέκτασης της χωρητικότητας. Ένα στοιχείο πολύ σημαντικό για μεγάλα συστήματα επιτήρησης σε εγκαταστάσεις οι απαιτήσεις των οποίων μπορούν να επεκτείνονται συνεχώς. Διαθέτουν καλύτερες δυνατότητες συμπίεσης και έξυπνης διαχείρισης των δεδομένων που αποθηκεύονται με τη χρήση τεχνολογιών metadata. Αυτό τα καθιστά πιο κατάλληλα, για τη συνεργασία με τεχνολογίες video analytics. Διότι πλέον, είναι σαφές ότι δεν είναι μόνο η αποθηκευτική δυνατότητα το μοναδικό κριτήριο για την αξιολόγηση μιας τεχνολογίας αποθήκευσης. Επιπρόσθετα στοιχεία, όπως τα video analytics, η υποστήριξη ειδικευμένων λογισμικών VMS (video management software), η επεκτασιμότητα και η ευελιξία είναι παράμετροι που υπεισέρχονται στην αξιολόγηση. Σε όλα τα παραπάνω στοιχεία, τα δικτυακά καταγραφικά υπερέχουν σε σημαντικό βαθμό συγκρινόμενα με τα απλά ψηφιακά καταγραφικά. Οπότε εύλογα η πλειονότητα των τελικών πελατών αλλά και των εγκαταστατών στρέφονται τα τελευταία χρόνια σε αυτού του είδους τις λύσεις. Όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν είναι όλα τα δικτυακά καταγραφικά το ίδιο. Δεν προσφέρουν τις ίδιες δυνατότητες και για αυτό χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του σωστού καταγραφικού, ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη. Ας δούμε λοιπόν ορισμένα βασικά κριτήρια για την επιλογή ενός δικτυακού καταγραφικού.
Ευκολία εγκατάστασης & χρήσης
Ιδιαίτερα για τους τελικούς χρήστες, αλλά και για τους εγκαταστάτες είναι σημαντικός ο βαθμός ευκολίας στη λειτουργία αλλά και την τοποθέτηση και ρύθμιση ενός συστήματος εγγραφής βίντεο. Σήμερα, όπου ο χρόνος είναι γενικά πολύτιμος για όλους, κανείς δεν θέλει να αφιερώσει παραπάνω από το προβλεπόμενο χρόνο για την εγκατάσταση και ρύθμιση μιας συσκευής ή για την εκμάθηση της λειτουργίας της. Ένα εύχρηστο interface, θα επιτρέπει στον εκάστοτε χρήστη να μαθαίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τη λειτουργία του NVR και να εκμεταλλεύεται στο έπακρο όλες τις δυνατότητές του.
Επίσης, η ύπαρξη παραμετροποιήσεων όπως η δυνατότητα ελέγχου και περιστροφής των ζωντανών λήψεων και η χρήση κατόψεων των εγκαταστάσεων για την πρόσβαση στις κάμερες που είναι τοποθετημένες στους χώρους, διευκολύνουν κατά πολύ το έργο του χρήστη. Για να το αντιληφθούμε στην πράξη τι σημαίνει αυτό, ας παραθέσουμε το ακόλουθο παράδειγμα: θέλει ένας χρήστης να έχει πρόσβαση σε κάμερες που καλύπτουν ένα συγκεκριμένο χώρο. Συνήθως ανατρέχει σε μια λίστα καμερών με κωδικούς και επιλέγει την κάμερα ή τις κάμερες που αντιστοιχούν σε αυτόν τον χώρο. Πόσο πιο εύκολο θα ήταν να έχει στην οθόνη του μια κάτοψη και να επιλέγει το δωμάτιο που θέλει ώστε να έχει πρόσβαση στις συγκεκριμένες κάμερες;
Διασύνδεση με άλλα συστήματα
Μια λάθος αντίληψη -που είναι όμως κοινώς διαδεδομένη- είναι ότι όλες οι IP συσκευές είναι συμβατές μεταξύ τους. Ακόμα δεν έχει όμως επιτευχθεί αυτός ο βαθμός συμβατότητας. Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στον βαθμό συμβατότητας των IP συστημάτων που είναι διαθέσιμα σήμερα στην αγορά. Υπάρχουν συσκευές που έχουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό συμβατότητας από άλλες καθώς είναι υλοποιημένες με μια ανοιχτή πλατφόρμα που επιτρέπει τη διασύνδεση τους με άλλες προερχόμενες από τρίτους κατασκευαστές. Αυτό προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, μιας και ότι ο τελικός χρήστης δεν δεσμεύεται από τις λύσεις ενός κατασκευαστή και άρα στο μέλλον μπορεί να επιλέξει άλλες προτάσεις αν θεωρεί ότι είναι καλύτερες από τεχνικής και οικονομικής πλευράς. Επίσης, η διασύνδεση των συστημάτων προσφέρει και άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα, με βασικότερο τον κεντρικό έλεγχο και άλλων τεχνολογικών υποδομών ασφάλειας και όχι μόνο, όπως: συστήματα συναγερμού, ελέγχου πρόσβασης, πυρασφάλειας, αλλά και του φωτισμού, του κλιματισμού και άλλων κτιριακών αυτοματισμών.
Εξ αποστάσεως έλεγχος
Πλέον η έννοια του χώρου και του χρόνου για τις επιχειρήσεις, δεν είναι οι ίδιες με εκείνες των περασμένων δεκαετιών. Τα στελέχη και οι επιχειρηματίες ταξιδεύουν πολύ συχνά ενώ και τα ωράρια ξεπερνούν κατά πολύ το συμβατικό ωράριο άλλων εποχών. Η ανάγκη για πρόσβαση στα εταιρικά συστήματα στα οποία περιλαμβάνεται φυσικά και το σύστημα επιτήρησης, είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και ανεξάρτητα της τοποθεσίας που βρίσκεται ο χρήστης. Η έλευση των smart phones, των tablets και των ευρυζωνικών δικτύων έκανε εφικτή αυτή τη δυνατότητα. Ένα βασικό πλεονέκτημα λοιπόν των σύγχρονων NVR, είναι ακριβώς η δυνατότητα πρόσβασης στις κάμερες από οποιαδήποτε απόσταση. Κάτι το οποίο δεν μπορούσαν να προσφέρουν με την ίδια επιτυχία και αποτελεσματικότητα τα προγενέστερης γενιάς DVR. Όμως σημασία έχει και πως επιτυγχάνεται αυτή η διασύνδεση. Θα πρέπει ο χρήστης εύκολα και γρήγορα μέσα από ένα web interface και με τη χρήση είτε του φορητού υπολογιστή του, είτε του smartphone ή tablet, να έχει πρόσβαση στις κάμερες αλλά και πλήρη δυνατότητα ελέγχου. Το τελευταίο είναι κάτι που συχνά αμελούν οι χρήστες να θέσουν ως κριτήριο αξιολόγησης, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματικότητα του συστήματος επιτήρησης.
Απαιτήσεις Συντήρησης
Πολλοί θα αναρωτηθούν τι σημαίνει όρος συντήρηση σε ένα σύστημα όπως ένα δικτυακό καταγραφικό NVR. Όμως σε κάθε τεχνολογία, ειδικά όταν έχει επαγγελματικό χαρακτήρα, απαιτείται μια συνεχής ενημέρωση. Η αναβάθμιση των εκδόσεων του λογισμικού με τις όποιες βελτιώσεις είναι μια μορφής συντήρηση. Συνήθως αυτή η συντήρηση προσφέρεται με τη μορφή συμβολαίων υποστήριξης που είτε τα χειρίζονται τα στελέχη του IT -όταν ο πελάτης διαθέτει τέτοιο τμήμα- είτε γίνεται κατευθείαν από έναν εξωτερικό συνεργάτη (συνήθως τον εγκαταστάτη του συστήματος). Σε κάθε περίπτωση όμως ο τελικός χρήστης θα πρέπει να εξετάσει τι μορφής υποστήριξη παρέχει η κατασκευάστρια εταιρεία του NVR που σκοπεύει να επιλέξει, σε πόσο χρόνο επεκτείνεται και ποιο είναι το ετήσιο κόστος. Όλα αυτά είναι βασικές παράμετροι για την μακροχρόνια αποτελεσματική λειτουργία ενός συστήματος επιτήρησης.
Δυνατότητες Επεκτασιμότητας
Με την πάροδο του χρόνου είναι πολύ πιθανόν κάποιος οργανισμός, μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση να επεκτείνεται κάτι που επιφέρει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε σχέση με τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις του. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει συνεπώς και με το σύστημα βίντεο-επιτήρησης ακολουθώντας τη χωροταξική επέκταση της επιχείρησης. Αυτή η επέκταση δεν είναι υποχρεωτικό να περιορίζεται μόνο στο γεωγραφικό σημείο της έδρας της επιχείρησης, αλλά να επεκτείνεται και σε άλλες τοποθεσίες. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί επιπρόσθετος αποθηκευτικός χώρος. Ο σχεδιασμός με πρόβλεψη για τις μελλοντικές απαιτήσεις είναι ένα σημαντικό στοιχείο για αποδοτική επένδυση. Οπότε κατά την επιλογή του συστήματος διαχείρισης και αποθήκευσης βίντεο-επιτήρησης θα πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:
- Ποιος είναι ο αριθμός των συσκευών που υποστηρίζονται τώρα και ποιος θα είναι ο αριθμός αυτός στο μέλλον;
- Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να διατηρούνται τα βίντεο που καταγράφονται;
- Τι θα συμβεί σε περίπτωση όπου η επέκταση υλοποιηθεί σε χρόνο μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις;
Σημαντική βοήθεια στις απαντήσεις αυτές μπορεί να δώσει φυσικά και ο εγκαταστάτης που θα κληθεί να αναλάβει την υλοποίηση του εγχειρήματος. Μια συνεργασία μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών είναι απαραίτητη, ώστε να διασφαλισθούν όσο το δυνατόν οι προϋποθέσεις για την μακροβιότητα της εφαρμογής.
Διαφοροποίηση Δυνατοτήτων
Προφανώς και δεν είναι ίδιες όλες οι συσκευές NVRs. Υπάρχουν συσκευές που είναι αυτόνομες (standalone) ενώ άλλες τοποθετούνται μέσα σε racks. Ακόμα και για αυτήν την επιλογή θα πρέπει να εξετασθεί ποια λύση αντιστοιχεί καλύτερα ανάλογα με τις ανάγκες της εφαρμογής. Όμως δεν είναι μόνο το περίβλημα στο οποίο υπάρχει διαφοροποίηση στα σύγχρονα NVRs. Διαφορές βρίσκονται και σε άλλα θέματα όπως το εύρος των υποστηριζόμενων λειτουργιών, την διασυνδεσιμότητα, την δυνατότητα διάγνωσης βλαβών εξ αποστάσεων (remote troubleshooting), την διαχείριση των συσκευών, την συμβατότητα με το πρωτόκολλο Power Over Ethernet.
Διασφάλιση Ορθής Λειτουργίας
Προφανώς και η διακοπή λειτουργίας μιας συσκευής είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί για πολλούς και διάφορους λόγους. Όμως όπως και σε άλλες συσκευές, η αστοχία ενός δικτυακού καταγραφικού μπορεί να επιφέρει μια αλληλουχία επιπτώσεων στην ομαλή λειτουργία μιας επιχείρησης. Οπότε η καλή φήμη που έχει ένας εγκαταστάτης ή μια εταιρεία στο θέμα της παροχής υποστήριξης μετά την πώληση είναι ένα σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα:
- Εγγύηση: είναι αυτονόητο ότι όλες οι επώνυμες συσκευές διαθέτουν εγγύηση. Το θέμα είναι πόσο ετών είναι αυτή η εγγύηση και τι καλύπτει; Πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν επίσης επέκταση της εγγύησης με μια πρόσθετη χρέωση το οποίο είναι κάτι που αξίζει να το λάβει υπόψη του αυτός που θα ασχοληθεί με την διαδικασία επιλογής.
- Τεχνική υποστήριξη: το σέρβις για να είναι αποτελεσματικό για τον χρήστη θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και να ολοκληρώνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο τρόπος επικοινωνίας με το τμήμα τεχνικής υποστήριξης, η έγκαιρη αποστολή τεχνικού, η σωστή επίλυση του προβλήματος και η δυνατότητα τηλεφωνικής υποστήριξης είναι στοιχεία που διαφοροποιούν το τμήμα τεχνικής υποστήριξης μιας εταιρείας και προσδίδουν πρόσθετη αξία στο προϊόν που υποστηρίζουν.
- Εφεδρική καταγραφή: η δυνατότητα ύπαρξης εφεδρικής καταγραφής (redundant recording) σε κάποιο άλλο σημείο επιτρέπει την επαναφορά των αρχείων ακόμα και αν για κάποιο λόγο έχει καταστραφεί το βασικό NVR. Οπότε είναι μια δυνατότητα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ειδικά όταν αναφερόμαστε σε πολύ σημαντικά δεδομένα.
- Φήμη του κατασκευαστή: αν και αστοχίες μπορούν να συμβούν σε όλα τα μηχανήματα είναι γεγονός ότι όσο καλύτερη είναι η φήμη του κατασκευαστή τόσο μειώνεται αυτή η πιθανότητα. Οπότε είναι φρόνιμο να επιλέγουμε από επώνυμους κατασκευαστές και με γνώμονα την αξιοπιστία που έχουν επιδείξει τα μηχανήματα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στην αγορά
Κόστος Αγοράς
Ανεξαρτήτως όλων των παραπάνω το κόστος αγοράς πάντα αποτελεί ένα από το πιο βασικά -ίσως στις περισσότερες φορές και το βασικότερο- κριτήριο επιλογής. Πολλές φορές όμως η επιλογή βάσει αποκλειστικά και μόνο αυτού του κριτηρίου οδηγεί σε λανθασμένες επιλογές που μακροπρόθεσμα θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον τελικό χρήστη. Για αυτό τον λόγο θέλει προσοχή. Ίσως θα πρέπει απλώς να γίνεται μεγαλύτερη διερεύνηση στις απαιτήσεις του χρήστη ώστε αν δεν χρειάζεται κάποιες δυνατότητες να επιλέγει NVR με μικρότερες δυνατότητες αλλά από επώνυμους κατασκευαστές από το να επιλέξει ένα υποτιθέμενο NVR με πολλές δυνατότητες -τις οποίες ούτως ή άλλως μπορεί και να μην τι χρησιμοποιήσει ποτέ- από έναν αμφιβόλου φήμης κατασκευαστή.
Η επιλογή του Cloud Storage
Οι τεχνολογίες cloud computing -που πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως στο τομέα της πληροφορικής- βασίζονται στην ιδέα της παροχής υπηρεσιών και λειτουργιών πληροφορικής γενικά, όχι από τοπικές υποδομές αλλά αξιοποιώντας τις δυνατότητες πολύ ισχυρών κεντρικών servers που μπορεί να βρίσκονται σε οποιαδήποτε απόσταση. Πιο συγκεκριμένα και όταν αναφερόμαστε στην τεχνολογία cloud storage, εννοούμε ότι η αποθήκευση των δεδομένων δεν γίνεται τοπικά σε μονάδες αποθήκευσης που βρίσκονται στο χώρο της εγκατάστασης, αλλά μέσω του διαδικτύου τα δεδομένα μεταφέρονται και αποθηκεύονται σε κεντρικούς servers που βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικές τοποθεσίες από το σημείο καταγραφής των δεδομένων. Υπάρχουν πλέον, πάρα πολλοί οργανισμοί όπως για παράδειγμα οι γνωστοί π.χ. η Google ή το Dropbox, που παρέχουν γενικές υπηρεσίες cloud storage για προσωπική χρήση. Συνήθως για προσέλκυση πελατών παρέχουν δωρεάν μέχρι κάποιο όριο αποθήκευσης και μετά υπάρχουν χρεώσεις, συνήθως ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων που χρειάζεται να αποθηκεύσει ο τελικός χρήστης.
Σε ό,τι αφορά στο επαγγελματικό cloud storage και ειδικότερα στο τομέα της βίντεο επιτήρησης για εφαρμογές ασφάλειας, όπως είναι αντιληπτό τα αρχεία που δημιουργούνται από τα συστήματα επιτήρησης λόγου όγκου αλλά και λόγω ιδιαιτερότητας, απαιτούν ιδιαίτερο τρόπο χρήσης και προσεχτική επιλογή της υπηρεσίας cloud storage που θα χρησιμοποιηθεί.
Γενικότερα υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε ότι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας cloud storage. Η χωρητικότητα είναι απεριόριστη και μπορεί πολύ εύκολα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του χρήστη μια δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς να απαιτείται επένδυση κεφαλαίου σε προμήθεια εξοπλισμού. Άλλο ένα θετικό στοιχείο είναι ότι καθώς τα δεδομένα αποθηκεύονται σε πολλαπλούς servers και διαμοιράζονται μεταξύ τους εξαλείφεται ο κίνδυνος απώλειας δεδομένων.
Τα μειονεκτήματα είναι σε πρώτη φάση το κόστος χρήσης αυτών των υπηρεσιών που ειδικά για τα συστήματα επιτήρησης μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αναφερόμαστε σε αρχεία μεγάλου όγκου. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η δυνατότητα συνεχούς πρόσβασης στα δεδομένα η οποία εξαρτάται αποκλειστικά από τη δυνατότητα διασύνδεσης στο δίκτυο και την επάρκεια του bandwidth. Αν αυτά δεν επαρκούν τότε προφανώς υπάρχει πρόβλημα στην πρόσβαση των αρχείων και είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο πολλές εταιρείες δεν επιλέγουν την λύση του cloud storage.
Συνδυασμένη χρήση
Οι τεχνολογίες cloud storage μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε αυτόνομα είτε συνδυασμένα με τη χρήση NVR. Στην αγορά διατίθενται συσκευές NVRs που παρέχουν αυτήν τη δυνατότητα της σύνδεσης με υπηρεσίες cloud storage. Μπορούν να αποθηκεύσουν τα δεδομένα από τα video εσωτερικά για ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να τα στείλουν στην cloud υπηρεσία αποθήκευσης, ακόμα και βάσει κάποιου χρονοπρογραμματισμού (παραδείγματος χάρη κάθε βράδυ στις 8:00). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα η αποθήκευση στο cloud να είναι είτε το κύριο αποθηκευτικό μέσο, είτε να χρησιμοποιείται ως backup για το NVR.
Πρώτα η Ασφάλεια
Όταν συζητάμε για μια κεντρική διαχείριση δεδομένων μέσω του διαδικτύου, τότε το πρώτο ερώτημα που έρχεται είναι τι βαθμό ασφάλειας προσφέρει αυτή. Όπως και σε κάθε υπηρεσία που προσφέρεται μέσω του Internet, υπάρχουν κάποια θέματα ασφάλειας. Όμως θέματα ασφάλειας υπάρχουν ακόμα και στη χρήση τοπικών NVR. Ενώ όλες οι υπηρεσίες cloud αποθήκευσης -ειδικά αυτές που κυριαρχούν στην αγορά- διαθέτουν ειδικές ομάδες που ασχολούνται συνεχώς με την προστασία των δεδομένων τα οποία αποθηκεύονται στους servers τους και βελτιώνουν τα συστήματα προστασίας σε αντίθεση με τη χρήση των τοπικών NVR που η προστασία των δεδομένων επαφίεται στην διάθεση αλλά και στην τεχνογνωσία του χρήστη και του εγκαταστάτη.
Ένα άλλο θέμα που σχετίζεται με την ασφάλεια των δεδομένων και έχει προκύψει πολύ πρόσφατα είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή της νομοθεσίας του GDPR και γενικότερα της προστασίας των ευαίσθητων δεδομένων. Οι νομοθεσίες εξαρτώνται από το σημείο που βρίσκονται εγκατεστημένοι οι servers και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διαφοροποίησης τους. Ο GDPR προβλέπει αυτήν την περίπτωση αλλά καθώς η νομοθεσία σε άλλες ηπείρους είναι διαφορετική θα πρέπει ο χρήστης να φροντίσει να υπάρξει η κατάλληλη εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή αν δεν είναι εφικτό αυτό να επιλέξει άλλον πάροχο υπηρεσιών cloud αποθήκευσης.
Συνοψίζοντας
Οι διαθέσιμες λύσεις για την αποθήκευση των δεδομένων που καταγράφουν τα συστήματα επιτήρησης είναι πολλές: DVR, NVR, cloud storage ή και συνδυασμένη χρήση των δύο τελευταίων τεχνολογιών. Για μικρές εφαρμογές η λύση των DVR φαίνεται ότι επαρκεί. Όμως για μεγαλύτερες εφαρμογές η επιλογή των NVR αρχίζει να γίνεται μονόδρομος, ενώ και η τεχνολογία cloud storage αν όχι τώρα αλλά στο εγγύς μέλλον φαντάζει ως μια πολύ σοβαρή εναλλακτική, είτε αυτόνομα είτε συνδυασμένα με την χρήση των NVR. Για κάθε επιλογή, ειδικά για τις μεγάλες εφαρμογές, απαιτείται πολύ προσεχτική έρευνα σύμφωνα με τα κριτήρια που παρατίθενται στο παραπάνω άρθρο καθώς δεν είναι όλες οι προτάσεις που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά εφάμιλλες.