Επένδυση στην επικαιροποιημένη γνώση και εκπαίδευση
Editorial του Βλάση Αμανατίδη
Αρχισυντάκτη του Security Manager – στο τεύχος 71 (Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου
Παρατηρώντας και αναλύοντας δημοσιογραφικά εδώ και πολλά χρόνια τις εξελίξεις, τόσο στο τομέα του security management, όσο και στις τεχνολογικές τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά της ασφάλειας, αντιλαμβανόμαστε το πόσο σημαντικό είναι για όλους τους επαγγελματίες στο χώρο, να ενημερώνονται διαρκώς και να αποκτούν ολοένα και περισσότερες επικαιροποιημένες γνώσεις. Οι υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις στο τομέα της ασφάλειας ως προϋπόθεση για την έκδοση άδειας εργασίας, είναι σίγουρα ένα πρώτο στάδιο για όσους εισέρχονται τώρα στο χώρο ή ακόμα και για όσους εργάζονταν ήδη. Για όσους όμως βλέπουν τον τομέα της ασφάλειας, όχι απλά ως μια περιστασιακή ευκαιρία εργασιακής απασχόλησης, αλλά ως μια συνειδητοποιημένη επαγγελματική επιλογή, χρειάζεται σίγουρα κάτι επιπρόσθετα.
Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται η ανάγκη για αυτό που ονομάζουμε «δια βίου εκπαίδευση» σε όλες τις βαθμίδες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επαγγελματίες σε κάθε τομέα της ασφάλειας (επιχειρησιακά στελέχη ή προσωπικό ΙΕΠΥΑ, υπεύθυνοι ή μέλη των ομάδων In-house τμημάτων ασφάλειας επιχειρήσεων και οργανισμών, επαγγελματίες τεχνικοί υλοποίησης έργων ασφάλειας) να δράττουν τις ευκαιρίες όταν παρουσιάζονται, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά σεμινάρια ή εκδηλώσεις που διοργανώνονται με σκοπό τον εμπλουτισμό των γνώσεων.
Είναι αλήθεια, ότι πλέον και στη χώρα μας διεξάγονται κατά καιρούς αξιόλογες εκπαιδεύσεις σε ό,τι αφορά ευρύτερα στη διαχείριση της ασφάλειας, τόσο από φορείς, όσο και από εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα αυτό. Ενδεικτικά, στο παρόν τεύχος μπορείτε να δείτε τον απολογισμό ενός πολύ σημαντικού εκπαιδευτικού προγράμματος για την περιστασιακή πρόληψη που πραγματοποιήθηκε στο “Ελληνικό Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης” στο Κιλκίς. Επίσης μπορείτε να ενημερωθείτε για την εξαγγελία ενός πρωτοποριακού διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών που διοργανώνει ο ASIS. Παράλληλα, όπως προαναφέραμε υπάρχουν αυτήν τη στιγμή αρκετές εταιρίες που διοργανώνουν εκπαιδευτικά μονοήμερα ή ολιγοήμερα θεματικά σεμινάρια, θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, με επίκεντρο κυρίως την προστασία προσώπων. Εκεί που σίγουρα εφιστούμε την προσοχή σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτές τις εκπαιδεύσεις, είναι να προσπαθούν πάντα να αξιολογήσουν την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το περιεχόμενο και τον φορέα διοργάνωσης, να μην παρασύρονται από βαρύγδουπους τίτλους και γενικότερα να είναι επιλεκτικοί.
Στον τομέα της τεχνολογίας, οι περισσότεροι από τους αντιπρόσωπους των κατασκευαστικών οίκων των συστημάτων κατά καιρούς διοργανώνουν σεμινάρια που απευθύνονται στους τεχνικούς επαγγελματίες εγκαταστάτες έργων ασφάλειας και αναδεικνύουν τις σύγχρονες τάσεις, τις δυνατότητες και τις νέες λειτουργίες των λύσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Συμμετέχοντας σε αυτά τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και αναβαθμίζοντας τις γνώσεις τους, οι εγκαταστάτες γίνονται αποτελεσματικότεροι στα έργα που αναλαμβάνουν και περισσότερο ανταγωνιστικοί στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση ο εμπλουτισμός της γνώσης για όλους τους επαγγελματίες στο χώρο είναι μια πολύ σοβαρή και χρήσιμη επένδυση χρόνου και ίσως κόστους, που αναβαθμίζει ατομικά αλλά και συνολικά τον κλάδο.
Βλάσης Αμανατίδης