EXPOSEC 2008 – 7ο Συνέδριο & Έκθεση για Θέματα Ασφάλειας
Το Συνέδριο & Έκθεση Homeland & Corporate Security, EXPOSEC 2008 αποτέλεσε και φέτος το κορυφαίο event για θέματα ασφάλειας στην Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης να ενημερωθούν για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, στον τομέα της ασφάλειας.
Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε από την Symeon G.Tsomokos, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, το ετήσιο Συνέδριο & Έκθεση για θέματα Ασφάλειας, EXPOSEC 2008, που φέτος φιλοξενήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, 1-2 Απριλίου 2008.
Η φετινή εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Μέσα από τις παρουσιάσεις των ομιλητών εξετάστηκαν διεξοδικά, πρόσφατα ζητήματα, που σχετίζονται με την ασφάλεια σε πάρα πολλούς τομείς, παρουσιάστηκαν σύγχρονες τεχνολογίες και αναπτύχθηκαν πολιτικές ασφαλείας, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να εξάγουν σημαντικά συμπεράσματα.
Επιπλέον, στα περίπτερα των εταιρειών του εκθεσιακού χώρου που υποστήριξαν τη διοργάνωση, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για νέα προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες, ενώ δόθηκε η ευκαιρία διερεύνησης πιθανών συνεργασιών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Κατά τη διάρκεια των 2 ημερών, το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους Έλληνες και ξένοι ομιλητές από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι δημόσιων οργανισμών και φορέων, που είναι αρμόδιοι σε ζητήματα ασφαλείας. Περισσότεροι από 800 εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και υψηλόβαθμα στελέχη των μεγαλυτέρων εκπροσώπων του κλάδου, παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου και επισκέφθηκαν την Έκθεση των χορηγών. Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν των εταιρειών που συμμετείχαν και των επισκεπτών, από τους Πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Ισραήλ, καθώς και το Εμπορικό Τμήμα της Βρετανικής Πρεσβείας. Το περιοδικό Security Manager, έδωσε για άλλη μία φορά δυναμικό παρών, συμμετέχοντας ενεργά στην εκδήλωση, ως χορηγός επικοινωνίας. Τα κεντρικά θέματα του φετινού συνεδρίου της EXPOSEC σχετίζονταν με την πολιτική προστασία και εθνική ασφάλεια, την ασφάλεια λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων, την πυρασφάλεια και πρόληψη πυρκαγιών, την ασφάλεια μεταφορών, την παρακολούθηση και ασφάλεια των συνόρων, καθώς και των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ στη 2η ημέρα αναπτύχθηκαν επίσης θέματα γύρω από την ασφάλεια των πληροφοριών.
Την 1η ημέρα του συνεδρίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αρχική ομιλία του Dr. Paul Weissenberg, Διευθυντή της Διεύθυνσης: Αεροδιάστημα, Ασφάλεια, ¶μυνα & Εξοπλισμός, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την πολιτική ασφαλείας των Ευρωπαϊκών κρατών. Ο Dr. Weissenberg τόνισε πως η ασφάλεια είναι ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την Ε.Ε., που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού από τα κράτη μέλη. Θέλοντας να αναδείξει την προτεραιότητα που έχουν πλέον τα ζητήματα ασφάλειας, επισήμανε ότι η Ε.Ε. έχει αυξήσει 15 φορές περισσότερο τους πόρους σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, ενώ 1,4 δις. ευρώ διατίθενται για τα επόμενα 7 χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κατόπιν, τη σκυτάλη πήρε ο κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και ¶μυνας της Βουλής, ο οποίος επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας, αναφέροντας ότι έχουν υπογραφεί 32 ειδικά πρωτόκολλα συνεργασίας με άλλες χώρες. Επίσης, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «Η διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας είναι κοινός στόχος και αυτονόητος. Η μέθοδος όμως που ακολουθούμε, δείχνει και το επίπεδο ωριμότητας του πολιτισμού μας. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων μας, όχι μόνο είναι κεκτημένο, αλλά αποτελεί μονόδρομο για την ευημερία και την ασφάλειά μας».
Ο κ. Alex Robertson, Επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και Δημόσιας Τάξης της Αστυνομίας του Λονδίνου (City of London Police), εστίασε στη συνέχεια την ομιλία του στην αντιτρομοκρατική στρατηγική που εφαρμόζεται στην Αγγλία, με εκτενή αναφορά στα project Griffin & Argus. Σύμφωνα με τον κο Robertson, τα projects αυτά αποτελούν μια συντονισμένη προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας, καθώς αφορούν τη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με στόχο να παρέχουν γρήγορη και άμεση ανταπόκριση στην αντιμετώπιση έκτακτων κινδύνων, όπως μια τρομοκρατική ενέργεια.
Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας (EOS) και τον κρίσιμο ρόλο της EAB αναφέρθηκε ο πρόεδρός της, κος Κυριάκος Λινάκης, αναπτύσσοντας το έργο που έχει επιτελέσει η εταιρεία στον τομέα της έρευνας, στη συμμετοχή και στην ανάπτυξη εξοπλισμού αεροσκαφών, αλλά και στις λύσεις που προσφέρει για την ασφάλεια των λιμένων. Τόνισε επίσης τη διεύρυνση συνεργασίας της ΕΑΒ με τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και την ανάπτυξη σύγχρονου εξοπλισμού, όπως δορυφορικά συστήματα, λογισμικά για εφαρμογές ασφαλείας και ανάλυσης δεδομένων.
Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής (ΕΝΑΝΠ), κος Πάνος Καμμένος , μίλησε για ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, που στο παρελθόν έχουν αποτελέσει πρόσφορο πεδίο για τους τρομοκράτες, τονίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση του ελέγχου στα πλοία και στους λιμένες. Ο κος Καμμένος αναφέρθηκε επίσης στις κυριότερες διατάξεις της διεθνούς Νομοθεσίας, σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στις θαλάσσιες μεταφορές από τα κράτη-μέλη, καθώς και στη μεθοδολογία αξιολόγησης της ασφάλειας των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Στην ίδια θεματική ενότητα, ο γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, κος Γεώργιος Βλάχος, περιέγραψε το σύνολο των ενεργειών που ελήφθησαν από το ΕΝΑΝΠ για τη φύλαξη των λιμένων, βάσει των προτύπων που ορίζουν οι κανονισμοί ασφαλείας και οι αντίστοιχοι κώδικες. Η πυρασφάλεια και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών ήταν το κεντρικό θέμα της επόμενης ενότητας, με κεντρικό ομιλητή τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Κιλτίδη.
Στην πολύτιμη συμβολή του ομίλου ICTS Europe στον τομέα της ασφάλειας των μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρθηκε ο κος Παναγιώτης Καμπούρογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ICTS Hellas, αναφερόμενος στις προηγμένες υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς και τα ολοκληρωμένα προϊόντα που προσφέρει η εταιρεία σε όλα τα πεδία των Μεταφορών και της Γενικής Ασφάλειας. Η διασφάλιση των συνόρων αποτέλεσε βασικό θέμα της επόμενης ενότητας, με τον κ. Brodie Clark, Διευθυντή Διεύθυνσης των Επιχειρήσεων Συνοριακών Ελέγχων στο Ηνωμένο Βασίλειο, να επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης με την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης τεχνολογικής προσέγγισης («ηλεκτρονικά σύνορα»), η οποία θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων των ταξιδιωτικών εγγράφων. Στην ίδια ενότητα, ο κος Δημόκριτος Τζιρίτης, στέλεχος της Διεύθυνσης Έρευνας-Ανάπτυξης της Frontex, επισήμανε τον ουσιώδη ρόλο του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών (FRONTEX), αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της μέχρι τώρα δράσης του μέσα από στατιστικά στοιχεία και αναλύοντας τις μελλοντικές του δραστηριότητες. Στην ομιλία του Δρ. Ηλία Ανδρικόπουλου, Προϊσταμένου Έρευνας & Ανάπτυξης της Space Hellas, αναλύθηκαν τρόποι ενίσχυσης της ασφάλειας των θαλάσσιων συνόρων, μέσω της συνδυασμένης αξιοποίησης τεχνολογιών (Earth Observation), καθώς και επίγειων και εναέριων συστημάτων ανίχνευσης και παρακολούθησης πλωτών μέσων.
Μία επίσης πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, ήταν αυτή του Διευθυντή R&D και Εφαρμογών της εταιρείας Space Hellas, κου Σωκράτη Κωστίκογλου, με θέμα την "Παρακολούθηση και Ασφάλεια Αθλητικών Εγκαταστάσεων". Ο κος Κωστίκογλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πράξεων βίας, με βάση τα συστήματα ψηφιακής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων, που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα από την εταιρεία στα μεγαλύτερα γήπεδα της χώρας, αλλά και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Η ασφάλεια των πληροφοριών αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα των παρουσιάσεων της 2ης μέρας του συνεδρίου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, Καθηγητής Βασίλης Ασημακόπουλος, ενώ στη συνέχεια, ο κος Γεώργιος Μητακίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών & Πρόεδρος του Επιστημονικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών, επισήμανε τις σύγχρονες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, αναφερόμενος στα θέματα της εμπιστευτικότητας, ακεραιότητας και υπευθυνότητας ενεργειών, ως βασικών χαρακτηριστικών της έννοιας της ασφάλειας δικτύων. Κατόπιν, η κ. Εύη Μπουρδάκου, (Account Technology Specialist, Microsoft Corporation), ανέπτυξε τη στρατηγική και τα μοντέλα που ακολουθεί η Microsoft, προκειμένου να υλοποιήσει λύσεις και προϊόντα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων, στο κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των πληροφοριακών υποδομών. Στην επόμενη θεματική ενότητα "Διακυβέρνηση & Στρατηγική Ασφάλειας Πληροφοριών", η κα Αργυρώ Χατζοπούλου (IT Manager, TUV Austria Hellas), έκανε εκτενή αναφορά στα διεθνή αναγνωρισμένα πρότυπα για τη διαχείριση της ασφάλειας των πληροφοριών, που συμβάλλουν στην προστασία της ακεραιότητας του λογισμικού και των δεδομένων ενός οργανισμού, καθώς και την εξασφάλιση της προστασίας των πληροφοριών στα δίκτυα και τη σχετική υποδομή. Στην ίδια ενότητα, ο κος Νότης Ηλιόπουλος, (Security Services Director, Innova) εστίασε την ομιλία του γύρω από την αξιολόγηση και τον προσδιορισμό των κινδύνων που απειλούν την ασφάλεια των επιχειρησιακών πληροφοριών και πώς αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να περιοριστούν με την επιλογή των κατάλληλων δικλείδων ασφαλείας. Η κα Ελένη Σωτηρίου, (τέως Πρόεδρος ISACA Chapter Athens), επικεντρώθηκε στο ρόλο και την οργάνωση της ασφάλειας των πληροφοριών στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. Στην αμέσως επόμενη θεματική ενότητα, με τίτλο "Απαιτήσεις & Προστασία Πληροφοριών σε Κρίσιμες Υποδομές", η κα Μίνα Ζούλοβιτς, (Δικηγόρος, LL.M Δικαίου Πληροφορικής & Ηλ. Επικοινωνιών), ανέλυσε βασικά νομικά ζητήματα σχετικά με τη δημιουργία και λειτουργία ασφαλών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με σεβασμό στην ιδιωτικότητα του πολίτη και των συναλλαγών του με τη Δημόσια Διοίκηση. Η ραγδαίως αναπτυσσόμενη και σταδιακά υιοθετούμενη από πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς τεχνολογία του VoIP, ήταν το κεντρικό θέμα της παρουσίασης του κου Μελέτη Μπελσή (Information Security Technical Consultant, Innova), που ανέπτυξε τις πτυχές που σχετίζονται με κομμάτι των κινδύνων αξιοποίησης του VoIP. Την πρωτοποριακή τεχνολογία απομακρυσμένης επιτήρησης χώρου μέσω κινητής τηλεφωνίας, που αναπτύσσει η εταιρεία mVision, ανέλυσε ο κος Μάνος Μοσχούς, Τεχνικός Διευθυντής της εταιρείας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το νέο μοντέλο ασφάλειας πληροφοριών «collective Intelligence», που ανέδειξε ο εκπρόσωπος της PANDA Security, Jose Antonio Lopez.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν ως εκθέτες – χορηγοί πολλές εταιρείες, που εκπροσωπούσαν όλους τους τομείς ασφάλειας, όπως οι: Electrum Technologies, Lockheed Martin, Microsoft, Adacom, American Science & Engineering, Bosch Security Systems, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, Elsag Datamat, Flir, G4S Security Systems, General Dynamics, ICTS Hellas, Innova, Lexis, mVision, Mad Dog, Page Europa, Panda Security, Panou SA, PC Systems, Raytheon, SAAB, Signal Electronics, Space Hellas, 3M.