EXPOSEC 2007: 6ο Συνέδριο & Έκθεση για Θέματα Ασφαλείας
Με χώρο διεξαγωγής το Ζάππειο Μέγαρο και υπό την οργανωτική ευθύνη της εταιρείας Symeon Tsomokos S.A., πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Μαρτίου με μεγάλη επιτυχία, η ExpoSec 2007, αποτελώντας πλέον το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού των ειδικών του χώρου της ασφάλειας, από όλους τους τομείς.
Για έκτη συνεχή χρονιά, το συνέδριο και η έκθεση ExpoSec Homeland & Corporate Security, αποτέλεσε το κορυφαίο event για θέματα ασφάλειας στην Ελλάδα.
Όπως κάθε φορά, έτσι και φέτος οι συμμετέχοντες στις συνεδριακές εκδηλώσεις είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από ειδικούς του χώρου και παράλληλα να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως
Η παρουσία αρκετών στελεχών με αποκλειστική ευθύνη προστασίας του έμψυχου δυναμικού, αλλά και της περιουσίας των εταιρειών ή οργανισμών που εργάζονται, αποδεικνύει ότι και στη χώρα μας, σταδιακά, γίνονται βήματα προς τη θεσμοθέτηση θέσης Security Manager, στα πρότυπα του εξωτερικού. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι οι άνθρωποι που θα αναλάβουν το ρόλο αυτό, πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς, καθώς επίσης και να συνεργάζονται μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες. Εκδηλώσεις όπως αυτή της ExpoSec 2007, αποτελούν σίγουρα μια καλή ευκαιρία προς αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, παρευρέθησαν προκειμένου να παρακολουθήσουν τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου, αλλά και να επισκεφθούν τα περίπτερα των εταιρειών του εκθεσιακού χώρου – οι οποίες που υποστήριζαν την εκδήλωση, υπεύθυνοι ασφαλείας μεγάλων εταιρειών, οργανισμών, ξενοδοχείων, πρεσβειών, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ιδιοκτήτες και διευθυντικά στελέχη εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας κ.ά. Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία στελεχών από τον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών. Το Security Manager, ως το μοναδικό εξειδικευμένο περιοδικό στην Ελλάδα για θέματα ασφαλείας, συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση, ως χορηγός επικοινωνίας.
Κεντρικά θέματα των φετινών παρουσιάσεων ήταν η Ασφάλεια των Αερομεταφορών και Αεροδρομίων, η Ασφάλεια των Λιμανιών, η Διασφάλιση των Συνόρων, η Βιομετρική Ανίχνευση και η Ασφάλεια Πληροφοριών. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε την παρουσία πολύ αξιόλογων ομιλητών από το εξωτερικό, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες και τις ιδιαίτερες γνώσεις τους, σε κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας.
Θέλοντας να δώσουμε το στίγμα του φετινού συνεδρίου, μπορούμε αρχικά να αναφερθούμε στην τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικής ¶μυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κου Πάνου Καμένου, ο οποίος ανέλυσε την αλληλεπίδραση των εννοιών της ασφάλειας και άμυνας, τονίζοντας ότι για να υπάρξει μια αποτελεσματική πολιτική στα θέματα αυτά, απαιτείται πρώτα από όλα η ορθή αποτίμηση και εκτίμηση των απειλών. Στη συνέχεια – και ενώ διέκρινε το φάσμα των απειλών, σε αυτές που είναι κοινές για όλες τις χώρες και σε αυτές που αφορούν αποκλειστικά την Ελλάδα – ανέδειξε ως μείζον ζήτημα τη συνεργασία όλων των εγχώριων και ξένων υπηρεσιών, στο θέμα της συλλογής και διακίνησης των πληροφοριών. Στο ολυμπιακό κεκτημένο και πώς αυτό αξιοποιήθηκε στη συνέχεια, αναφέρθηκε ο Υποστράτηγος Στέφανος Σκότης, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας & Τάξης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, παρουσίασε τις σύγχρονες δομές της ΕΛ.ΑΣ. και την ανάγκη δημιουργίας δικτύου συνδέσμων σε θέματα καθημερινότητας, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας. Με πολλά χρόνια εμπειρίας, υπηρετώντας ως υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας του Λονδίνου, ο κος James Hart τόνισε ότι για να δημιουργηθούν συνθήκες εσωτερικής ασφάλειας, απαιτείται πρώτα από όλα κοινωνική συναίνεση, προκειμένου να υπάρξει κατανόηση των κοινών συμφερόντων, η έννοια δηλαδή του κοινού καλού. Θα πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με τον κο James Hart, όποιος για παράδειγμα διεξάγει μια σωματική έρευνα σε έναν πολίτη, να εξηγεί γιατί το κάνει. Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει μεγαλύτερη ανοχή.
Επιχειρώντας στη συνέχεια μία εκτενή προσέγγιση σε τεχνολογικές επενδύσεις, ο Dr. Ted Johnson, Διευθυντής του τμήματος Homeland & Maritime Security της Lockheed Martin, ανέλυσε τους 5 βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους πρέπει να βασίζεται ένα ενοποιημένο σύστημα ασφαλείας. Οι άξονες αυτοί, είναι: Ενημερότητα, Πρόληψη, Προστασία, ¶μεση Αντίδραση και Διαχείριση των Συνεπειών.
Η πρώτη εξειδικευμένη θεματική ενότητα του συνεδρίου, αφορούσε στην Ασφάλεια των Λιμένων . Ενδεικτικά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε την επισήμανση του κου Γεώργιου Βλάχου (Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας) ότι «Η εφαρμογή μέτρων ασφαλείας συνιστά ίσως την κρισιμότερη παράμετρο, προκειμένου να διαφυλαχθούν και να αναπτυχθούν τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει ο νέος ρόλος, που καλούνται να διαδραματίσουν οι λιμένες στη μεταφορική αλυσίδα». Επίσης, ενημέρωσε ότι στα πλαίσια της αξιοποιήσεως του Νόμου 3389/2005 για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ΣΔΙΤ, το ΥΕΝ ολοκλήρωσε την προετοιμασία φακέλου, αναφορικά με την εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφαλείας στους 12 μεγαλύτερους ελληνικούς λιμένες (Ο.Λ. Α.Ε.: Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαύριο, Βόλος, Ραφήνα, Ελευσίνα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα), προκειμένου η χώρα μας να προσαρμοσθεί πλήρως με τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις διατάξεις της Διεθνούς Νομοθεσίας. Οι κανόνες, η νομοθεσία και οι διάφορες ρυθμίσεις που έχουν εκδοθεί, αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της παρουσίασης του κου Δημήτρη Θεολογίτη, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος Λιμενικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, έλαβαν μέρος και τέσσερις εκπρόσωποι εταιρειών, οι οποίοι ενημέρωσαν για τις λύσεις που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες τους για την ασφάλεια των λιμενικών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν και παρουσίασαν τις προτάσεις τους ο κος Τάσος Φιλιππάκος (Διευθύνων Σύμβουλος, Ε.Α.Β.), ο κος Νίκος Καραμήτσος (Διευθυντής Τεχνικής Μονάδας, Thales Electronic Systems), o κος Λευτέρης Βασιλειάδης (Business Sector Manager, Planning A.E.) και ο Ross Gooding (Business Development – Manager, Maritime Security for Europe, QinetiQ).
Η επόμενη ενότητα αφορούσε στην Ασφάλεια Αεροδρομίων και Αερομεταφορών. Από την πρώτη παρουσίαση του κου Daniel L. Furlong (TSA Repr. Athens, Dept. of Homeland Security, Transportation Security Administration) ενημερωθήκαμε για το διεθνές τοπίο στον τομέα της ασφάλειας των αερομεταφορών, ενώ η κα Dagmar Naumann (Vice President, Aviation Security Regulations & Security Compliance, Fraport AG) αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν για τον έλεγχο των χειραποσκευών. Στη συνέχεια, ο κος Γεώργιος Μπουγάς (Station Manager Athens, DELTA Airlines) ανέπτυξε τις νεότερες εξελίξεις στο χώρο της ασφάλειας των αερομεταφορών, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των αρμόδιων αρχών. Ο κος Αντώνης Παπαντωνίου (Διευθυντής Αεροπορικών Εφαρμογών, G4S Aviation & Port Security Services) αναπτύσσοντας τη λειτουργία ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας στις αερομεταφορές, υποστήριξε ότι «. ενώ στο χώρο των αερομεταφορών το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο ασφαλείας, θα πρέπει να επισημάνουμε ένα φαινόμενο, το οποίο έχει παρουσιασθεί σε τομείς ασφαλείας κυρίως εκτός αερολιμένων, όπου το επίπεδο των φυλάκων και των προσφερομένων υπηρεσιών είναι χαμηλό.» Στην ίδια ενότητα, ο κος Σωκράτης Κωστίκογλου (Διευθυντής Engineering, Γ. Διεύθυνση Εφαρμογών & Υπηρεσιών, Space Hellas) ανέπτυξε το θέμα «Η σύγκλιση φυσικής ασφάλειας και πληροφορικής και οι επιπτώσεις στην αναβάθμιση της ασφάλειας των αεροδρομίων».
Η Διασφάλιση των Συνόρων, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της επόμενης ενότητας. Ο κος Charlie Stevens, με πολύχρονη εμπειρία ως επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων της υπηρεσίας μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της ασφάλειας των ταξιδιωτικών εγγράφων και πώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Στη συνέχεια, ο κος Σπύρος Κυριακάκης (Εγκληματολόγος, Συγγραφέας, Εκπαιδευτής) ανέδειξε ως μέγιστη προτεραιότητα την εκπαίδευση των στελεχών που έχουν την ευθύνη διασφάλισης των συνόρων, ενώ έκανε και μια ιστορική αναδρομή των σωμάτων που είχαν αναλάβει το καθήκον αυτό, σε διάφορες περιόδους και χώρες. Η βιομετρική τεχνολογία και πώς αυτή αξιοποιείται στις σύγχρονες εφαρμογές, ήταν το αντικείμενο των παρουσιάσεων του κου Γεωργίου Καμπέρη (Αστυνομικός Διευθυντής, Διευθυντής Διεύθυνσης Διαβατηρίων ΕΛ.ΑΣ.) και του κου Max Snijder, ενός από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα βιομετρικής τεχνολογίας στην Ευρώπη.
Στα πλαίσια της δεύτερης μέρας του συνεδρίου που ήταν εστιασμένη στην ασφάλεια των πληροφοριών, ο κος Ιωάννης Καλλίας, (Προϊστάμενος Τομέα Ανάπτυξης Υπηρεσιών, ΤUV Austria Hellas) ανέλυσε τα πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί για την πιστοποίηση ενός συστήματος διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών, ενώ η δικηγόρος κα Μίνα Ζούλοβιτς αναφέρθηκε στη διαχείριση των νομικών απαιτήσεων για την ασφάλεια των πληροφοριών.
Από την ομιλία της κας Ελένης Σωτηρίου (τέως πρόεδρος του ISACA chapter Athens) ενημερωθήκαμε για τις αυξημένες απειλές στις τραπεζικές συναλλαγές και πώς αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν, ενώ ο κος Μιχάλης Μαβής (σύμβουλος επιχειρήσεων επί θεμάτων ασφαλείας) ανέπτυξε τις σύγχρονες απειλές στο πολυσύνθετο σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό τοπίο. Θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πληροφοριών, ανέλυσαν και αρκετοί ομιλητές – εκπρόσωποι εταιρειών, όπως ο Roger Halbheer (Chief Security Advisor EMEA, Microsoft), ο Δρ. Τάσος Δημητρίου, (Επίκ. Καθηγητής Algorithms & Security, Athens Information Technology), ο κος Αθανάσιος Βαβάτσικος (Country Manager Hellas, Symantec Corporation), ο κος Κίμων Σκαρλάτος (Sales Account Manager, CA Hellas) και ο κος Αργύρης Ζαφειρόπουλος (Oraton General Manager, ISDS Business Partner).
Κλείνοντας το σημείωμά μας αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι στον εκθεσιακό χώρο της ExpoSec 2007, συμμετείχαν οι εταιρείες CA, Innova, Lockheed Martin, Microsoft ως χορηγοί και οι Bosch Security Systems, EDG, G4S, Ε.Α.Β., ISDS, Space Hellas, Thales Electronic Systems, 3Com ως υποστηρικτές.