Η οργάνωση της Superleague σε θέματα ασφαλείας σημειώνει αυξανόμενη πρόοδο
Σε συνέχεια του άρθρου για την ασφάλεια των αθλητικών εκδηλώσεων και ειδικότερα των αγώνων ποδοσφαίρου, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους δυο Υπεύθυνους Ασφάλειας της Super League- της διοργανώτριας αρχής δηλαδή του πρώτου σε τάξη πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησαν οι κύριοι ¶κης Τάκης και Μάκης Τσάτσος αναδεικνύονται πολύ σημαντικά θέμα που αφορούν τις δραστηριότητες τους ως τμήμα ασφάλειας της Superleague, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την ασφάλεια στα γήπεδα της Ελλάδας.
Συνέντευξη με τους
¶κη Τάκη & Μάκη Τσάτσο
Υπεύθυνοι Ασφαλείας Superleague
θα μπορούσατε να μας περιγράψετε το πεδίο ευθύνης και το εύρος των αρμοδιοτήτων που έχετε ως υπεύθυνοι ασφάλειας της Superleague;
Η βασική αρμοδιότητα του τομέα ασφαλείας της Superleague είναι η ευθύνη του συντονισμού της ομαλής διεξαγωγής και οργάνωσης των θεμάτων ασφαλείας των αγώνων του πρωταθλήματός της.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το τμήμα με μια σειρά ενεργειών προετοιμάζει την οργάνωση της πρόληψης των θεμάτων ασφαλείας των επερχόμενων αγώνων.
Επιγραμματικά, οι κυριότερες αυτών των ενεργειών έχουν να κάνουν με τον απολογισμό και ανάλυση της αγωνιστικής που πέρασε, την προετοιμασία της επόμενης αγωνιστικής (συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών αναφορικά με την επικινδυνότητα κάθε αγώνα, τάσεις και πιθανές συμπεριφορές φιλάθλων, μετακινήσεις κλπ.) τη σύνταξη αναλυτικών περιγραφών, προτάσεων – παρατηρήσεων, αναλυτικά για κάθε αγώνα του Πρωταθλήματος της Super League και αποστολή τους σε όλους τους εμπλεκόμενους, συνεχή επικοινωνία με τους Υπεύθυνους Ασφαλείας των Π.Α.Ε. μελών της Super League (για ανταλλαγή απόψεων και χάραξη κοινής στρατηγικής).
Επίσης πολύ σημαντική είναι η παρουσία μας στις σχετικές εβδομαδιαίες συναντήσεις της Γ.Γ.Α. με τους εκπρόσωπους όλων των εμπλεκομένων φορέων (Γ.Γ.Α., ΔΕΑΒ και ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ.).
Τέλος, προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα των μέτρων Τάξης & Ασφάλειας των αγώνων, σε κάθε αγωνιστική δίνουμε το παρών στους αγώνες που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλής επικινδυνότητας, συνεργαζόμενοι τόσο στην πρωινή σύσκεψη όσο και στην συνέχεια, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να υπάρχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Υπολογίζεται ότι πέρσι είχαμε παρουσία σε περίπου 95 αγώνες του πρωταθλήματος (από 2 έως 4 ανά αγωνιστική).
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα ως προς το σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας στα γήπεδα του ποδοσφαίρου και την Ελλάδα. Πως εξελίσσονται λοιπόν τα πράγματα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα; Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία κυρίως για τη περσινή χρονιά;
Η σεζόν που τελείωσε, παρουσίασε θετικό απολογισμό σε ότι αφορά τα θέματα ασφαλείας στους αγώνες της Superleague καθώς οι περισσότεροι δείκτες φαινομένων αθλητικής βίας παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους. Αν εξαιρεθούν μεμονωμένα περιστατικά (σε δύο συγκεκριμένους αγώνες) δεν υπήρξαν εκτεταμένα φαινόμενα βίας στο ελληνικό πρωτάθλημα τα τελευταία δύο χρόνια.
Υπήρξαν και άλλοι αγώνες με ένταση, αλλά σε πολύ χαμηλότερη κλίμακα από αυτούς τους δύο και αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.
Ο βασικότερος λόγος της γενικότερης βελτίωσης αυτής, έχει να κάνει με την συντονισμένη προσπάθεια και προετοιμασία που γίνεται και με την ευρεία συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, καθώς τα χρόνια προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται και χρειάζεται συντονισμένη και στοχευμένη προσπάθεια ώστε το επίπεδο ασφαλείας στους αγώνες της Superleague να αναβαθμιστεί.
Τι προβλέπεται για τη χρονιά που έχει ξεκινήσει σχετικά με το σχεδιασμό και την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στα γήπεδα της Superleague ; Έχουμε κάποιες χαρακτηριστικές αλλαγές που αξίζει να αναφέρουμε ;
Υπάρχουν σαφείς αλλαγές που προκύπτουν από το νέο νόμο και αφορούν κυρίως το ηλεκτρονικό εισιτήριο, καθώς το σύστημα ηλεκτρονικής εποπτείας με κάμερες (CCTV) υπήρχε στα γήπεδα της Superleague και οι όποιες ενέργειες έγιναν αφορούσαν κυρίως την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων.
Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, εκδόθηκε μία Κοινή Υπουργική Απόφαση στα τέλη Αυγούστου, η οποία μετάβαλε τη δομή του συστήματος και η οποία θα έπρεπε να ισχύσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όπως καταλαβαίνετε τα χρονικά περιθώρια της εφαρμογής του ήταν ασφυκτικά μικρά με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην ως τώρα λειτουργία του. Παρ’ όλα αυτά το σύστημα έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί.
Η Superleague είναι εναρμονισμένη στις υποχρεώσεις της ως διοργανώτρια και έχει δημιουργήσει ήδη την απαιτούμενη κεντρική βάση δεδομένων. Υπάρχουν κάποια προβλήματα διότι εμπλέκονται διάφορες εταιρείες έκδοσης εισιτηρίων, αλλά είμαστε κοντά στην επίλυση τους. Όταν τα προβλήματα στο λειτουργικό κυρίως κομμάτι ξεπερασθούν και οι φίλαθλοι αντιληφθούν την σημασία και το νόημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.
Μπορείτε να μας περιγράψετε το επίπεδο της συνεργασία σας με τις ΠΑΕ της Super League και ειδικότερα με τους υπεύθυνους ασφάλειας αυτών; Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο των ιδιωτικών εταιριών security που τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνουν τα έργα ασφάλειας στα γήπεδα ;
Η συνεργασία μας με τις ΠΑΕ κρίνεται σε γενικές γραμμές καλή. Κυρίως οι ομάδες με τον περισσότερο κόσμο είναι και περισσότερο οργανωμένες στο δικό μας κομμάτι, έχοντας αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό την σημασία της σωστής ασφάλειας στο γήπεδό τους και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν.
Οι συνάδελφοι υπεύθυνοι ασφαλείας των ΠΑΕ, ανάλογα με την δυναμική και τις δυνατότητες της ΠΑΕ στην οποία εργάζονται, προσπαθούν ειλικρινά για το καλύτερο δυνατό. Εμείς και οι δύο έχουμε υπάρξει στην θέση τους (εργαζόμενοι σε ομάδες ως υπεύθυνοι ασφαλείας στο παρελθόν), δεν είμαστε ουρανοκατέβατοι και είμαστε μπορούμε να καταλάβουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Κάνουμε λοιπόν ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να τους επιλύουμε προβλήματα που άπτονται της θέσης αλλά και της εμπειρίας μας και προσπαθούμε να διευκολύνουμε το δύσκολο έργο τους. Κάτι που από τη σχέση μας μέχρι τώρα μαζί τους, νομίζουμε πως το έχουν αντιληφθεί και εκτιμήσει.
Για τις ΙΕΠΥΑ η άποψή μας δεν είναι και η καλύτερη. Υπάρχουν και κάποιες σοβαρές εταιρείες, αλλά η συνολική εικόνα των security στα γήπεδα της Superleague κρίνεται ανεπαρκής. Το συγκεκριμένο κομμάτι των ΙΕΠΥΑ είναι από αυτά που χρήζουν άμεσης και σημαντικής βελτίωσης. Από τη δική μας πλευρά έχουν κατατεθεί προτάσεις και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και αναβάθμισής τους προς όλους τους φορείς, αλλά ακόμα δεν υπάρχει η ανταπόκριση που θα περιμέναμε.
Δεδομένου όμως των συνθηκών, η συμμετοχή της δημόσιας δύναμης ασφάλειας, δηλαδή η παρουσία της αστυνομίας στα γήπεδα όπου διεξάγονται οι αγώνες και φυσικά η συμμετοχής της στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων, είναι ακόμα επιβεβλημένη για πολλούς λόγους. Σε ποιο πλαίσιο κινείται αυτή η συμμετοχή πλέον και ποια η δική σας συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία ;
Η συνεργασία μας με την Αστυνομία είναι άριστη. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της ΕΛ ΑΣ τόσο σε υψηλό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Αστυνομικών Διευθύνσεων που έχουν στην αρμοδιότητά τους τα γήπεδα της Superleague και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που έχουμε. Θεωρούμε την ΕΛ ΑΣ αναπόσπαστο κομμάτι και απαραίτητο συνεργάτη μας σχετικά με την ασφάλεια στα Ελληνικά γήπεδα, τουλάχιστον με τις υπάρχουσες συνθήκες. Το ιδανικό σενάριο για όλους θα ήταν η δράση της Αστυνομίας να περιοριζόταν αποκλειστικά εξωτερικά των γηπέδων. Είναι κάτι που νομίζουμε ότι και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της ΕΛ ΑΣ επιθυμούν. Όλες οι ενέργειές μας αποσκοπούν σε κάτι τέτοιο και νομίζουμε ότι είναι εμφανές ότι η παρουσία της ΕΛ ΑΣ εντός των γηπέδων δεν είναι τόσο έντονη όπως παλαιότερα. Ελπίζουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα στο σύντομο μέλλον, αλλά ακόμα είμαστε ανέτοιμοι. Και αν μας ρωτήσετε γιατί, θα σας παραπέμψουμε στην προηγούμενη ερώτηση που αφορούσε το επίπεδο των ΙΕΠΥΑ. Επίσης σημαντική παράμετρος για την σταδιακή αποχώρηση της ΕΛ ΑΣ από τα γήπεδα, είναι η θωράκιση από νομικής πλευράς του προσωπικού ασφαλείας των ΙΕΠΥΑ, η σωστή εκπαίδευσή τους και ο σαφής ορισμός των αρμοδιοτήτων τους.
Πολλές φορές έχουμε την τάση να δαιμονοποιούμε καταστάσεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα και να εξωραΐζουμε αντίστοιχες καταστάσεις στο εξωτερικό. Το θέμα όμως της βίας στα γήπεδα είναι παγκόσμιο πρόβλημα και ειδικότερα σε κάποιες χώρες τα πράγματα είναι ίσως δυσκολότερα από την Ελλάδα.
Θα μπορούσαμε όμως να επισημάνουμε κάποιες διαφορές στην Ελλάδα από άλλες Ευρωπαϊκές κυρίως χώρες; Πόσο έχουμε πλησιάσει σε νοοτροπία και σχεδιασμό τις χώρες που έχουν, αν όχι εξαλείψει τουλάχιστον μειώσει σημαντικά τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα ; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τα πράγματα σε αυτό το τομέα ;
Σε επίπεδα σχεδιασμού δεν νομίζουμε πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Υπάρχει πλέον η απαραίτητη τεχνογνωσία σε αρκετούς ανθρώπους που εμπλέκονται στην ασφάλεια των ελληνικών γηπέδων. Δεν νομίζουμε πως αν φέρναμε στην Ελλάδα τον υπεύθυνο ασφαλείας της Manchester United ή της Bayern και του αναθέταμε την ασφάλεια ενός ελληνικού αγώνα υψηλής επικινδυνότητας θα μπορούσε να καταφέρει πολλά περισσότερα σε σχέση με τους αντίστοιχους Έλληνες. Το βασικότερο πρόβλημα που ακόμη δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τα υψηλότερα στάνταρ είναι οι ελλείψεις των εγκαταστάσεων που δεν παρέχουν τα απαιτούμενα facilities και είναι αλήθεια ότι εκτός κάποιων εξαιρέσεων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα βέβαια που κυρίως έχουν να κάνουν με την φίλαθλη παιδεία που στην Ελλάδα είναι ένα σπάνιο είδος, με την κοινωνική και οικονομική κρίση που δυστυχώς αγγίζει και το ποδόσφαιρό, με την προβληματική ελληνική νομοθεσία που δεν διαχωρίζει με σαφήνεια ρόλους και ευθύνες, με την όποια αντιπαλότητα η οποία υπερπροβάλλεται από τα ΜΜΕ που πρόσκεινται σε ομάδες και πολλά άλλα που για να τα αναλύσουμε ενδελεχώς χρειάζονται δεκάδες συνεντεύξεις σαν και αυτή.
Κλείνοντας να πούμε πως είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η οργάνωση της Superleague σε θέματα ασφαλείας σημειώνει αυξανόμενη πρόοδο, η οποία φαίνεται σε όλα τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν κάθε χρόνο και ότι η διαφορά πλέον με τις υπόλοιπες διοργανώσεις που γίνονται στην χώρα μας, είναι εμφανής και αναγνωρίζεται από το σύνολο των αρχών, των ομάδων και κυρίως των Ελλήνων φιλάθλων που έρχονται στο γήπεδο.