Μία megapixel κάμερα δεν είναι ακριβή, αν αξιοποιηθεί σωστά
Συνέντευξη με το κο Αντώνη Βουκάλη: Διευθυντής τεχνικού τμήματος της Keeper Hellas
Τις παραμέτρους που σχετίζονται με την τεχνολογία των καμερών megapixel και ειδικότερα τα χαρακτηριστικά τους, τα πλεονεκτήματα που επιφέρουν αλλά και το θέμα του κόστους, μας αναλύει σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κύριος Αντώνης Βουκάλης, Διευθυντής Τεχνικού Τμήματος της Keeper Hellas
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ορισμένες παρερμηνείες αναφορικά με τους τεχνολογικούς όρους megapixel και HD στον τομέα των CCTV. Θα μπορούσατε λοιπόν να μας διασαφηνίσετε συνοπτικά, τον τεχνολογικό όρο «Megapixel» στα συστήματα επιτήρησης;
Αυτό που πρέπει να πούμε αρχικά είναι ότι μία κάμερα HD έχει Megapixel ανάλυση. Όμως μία κάμερα Megapixel δεν έχει απαραίτητα HD ανάλυση! Η ανάλυση HD είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πρότυπο, το οποίο αντιστοιχεί σε ανάλυση 1920×1080 (περίπου 2 megapixel). Πέραν όμως από την ανάλυση, ο όρος HD ορίζει και μία συγκεκριμένη αναλογία διαστάσεων (16:9), η οποία είναι πιο κοντά στην αναλογία διαστάσεων που βλέπει ο άνθρωπος. Μία κάμερα megapixel μπορεί να έχει ανάλυση από 1Mp έως πολλά περισσότερα από τα 2Mp του πρότυπου HD, όπως επίσης μπορεί η αναλογία διαστάσεων να είναι 4:3 και όχι απαραίτητα 16:9. Συμπέρασμα των παραπάνω είναι ότι ο όρος megapixel είναι ένας γενικά ευρύτερος όρος που δηλώνει την οποιαδήποτε ανάλυση η οποία είναι πάνω από ένα εκατομμύριο Pixel και μέσα σε αυτή τη γενικότητα περιλαμβάνεται και η πολύ συγκεκριμένη ανάλυση που ορίζεται ως HD.
Με δεδομένες τις απαιτήσεις ασφαλείας που υπάρχουν σήμερα, θεωρείτε ότι είναι πολυτέλεια ή ανάγκη η τεχνολογία Megapixel στις κάμερες επιτήρησης;
Πάντοτε υπήρχε η ανάγκη για περισσότερη λεπτομέρεια στα καταγεγραμμένα συμβάντα, πόσο μάλλον σήμερα που με δεδομένη την ιδιαίτερη αύξηση της εγκληματικότητας, η ανάγκη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Η διαφορά είναι ότι για να καλύψουμε την ανάγκη τότε, σύμφωνα με την τεχνολογία που υπήρχε, έπρεπε να τοποθετηθούν πολλές κάμερες,ενώ σήμερα χάρη στις megapixel κάμερες η ανάγκη καλύπτεται με μικρότερο αριθμό καμερών και πολύ πιο ικανοποιητικά από πριν.
Επιπλέον είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι γεγονότα που έχουν καταγραφεί από megapixel κάμερες, χάρη στην υψηλή ανάλυσή τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ταυτοποίηση στοιχείων που σχετίζονται με αξιόποινες πράξεις. Για τους παραπάνω λόγους, σε ένα μεγάλο ποσοστό των μελετών για συστήματα επιτήρησης περιλαμβάνονται κάμερες megapixel ή έστω προδιαγραφές για τοποθέτησή τους.
Τι γίνεται όμως με το θέμα του κόστους των καμερών megapixel που θεωρείται υψηλότερο σε σχέση με τις συμβατικές κάμερες; Μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση κόστους με τη megapixel τεχνολογία και πώς;
Όπως όλοι ξέρουμε, όταν μια καινούρια τεχνολογία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην αγορά, είναι λογικό το κόστος αγοράς να είναι μεγαλύτερο σε σχέση τις υπάρχουσες τεχνολογίες. Έτσι ήταν και με τις κάμερες Megapixel πριν 2-3 χρόνια, που το κόστος τους θα λέγαμε ότι ήταν απαγορευτικό. Σήμερα όμως μπορεί κάποιος να βρει megapixel κάμερα με αξιόλογα χαρακτηριστικά, σε τιμές όχι και τόσο υψηλότερες από μια συμβατική αναλογική κάμερα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και μια ακριβή megapixel κάμερα δεν είναι τελικά τόσο ακριβή, αν αξιοποιηθεί σωστά. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα πρατήριο καυσίμων. Στην εικόνα 1 βλέπουμε μια φωτογραφία σε ανάλυση CIF (320×288) που είναι και η πιο διαδεδομένη ανάλυση στα καταγραφικά προκειμένου να έχουμε realtime καταγραφή, ενώ στην εικόνα 2 βλέπουμε τον ίδιο χώρο με μια κάμερα 2 Megapixel.
Πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι για να πάρουμε με αναλογικές κάμερες την ίδια πληροφόρηση που παίρνουμε με τη megapixel, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τουλάχιστον 4 κάμερες (μία για την κάθε γραμμή φόρτωσης καυσίμου και μία για το γενικό πλάνο). Αυτομάτως, η διαφορά τιμής που έχει η megapixel κάμερα σε σχέση με την αναλογική, εξαλείφεται λόγω της ποσότητας των αναλογικών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Επίσης θα πρέπει να υπολογίσουμε και το κόστος των καλωδίων και της εργασίας, τα οποία θα είναι πολλαπλάσια αφού θα πρέπει να τοποθετηθούν 4 κάμερες αντί για 1. Ακόμα και το κόστος του καταγραφικού θα είναι μεγαλύτερο, αφού ο καταναλωτής θα πρέπει να προμηθευτεί συσκευή για καταγραφή περισσότερων καμερών.
Συνεπώς μπορεί η σύγκριση κόστους μιας megapixel κάμερας με μία αναλογική να είναι υπέρ της αναλογικής, όμως σε ένα ολοκληρωμένο έργο το τελικό κόστος θα είναι μικρότερο ή και ίδιο, αλλά κερδίζοντας πολύ περισσότερα στο αποτέλεσμα!
Τι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι εγκαταστάτες κατά το σχεδιασμό μιας πλατφόρμας επιτήρησης, όπου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται και / ή μόνο megapixel κάμερες;
Από τη θεωρητική πλευρά, το βασικότερο που πρέπει να κάνουν οι εγκαταστάτες είναι να αφιερώσουν χρόνο στον καταναλωτή για να καταλάβουν ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του. Έτσι δεν θα υπάρχουν υπερβολές αλλά ούτε και ελλείψεις σε αυτό που θα προτείνουν. Τεχνικά, όσον αφορά στις megapixel κάμερες θα πρέπει να προσέξουν τους βασικούς κανόνες που ισχύουν για τα δίκτυα (π.χ. ταχύτητα και εύρος δικτύου, μήκος καλωδίου) αλλά και τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος καταγραφής. Πολλές φορές συμβαίνει να επιλέγεται καταγραφικό το οποίο τεχνικά να μη μπορεί να καλύψει τον όγκο δεδομένων που παρέχουν οι megapixel κάμερες ούτε για να τις καταγράψει αλλά ούτε καν για να τις προβάλει στην οθόνη.
Υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση των megapixels καμερών;
Πρακτικά δεν υπάρχουν περιορισμοί στη σημερινή εποχή. Υπάρχουν συστήματα τα οποία δουλεύουν άψογα με μερικές εκατοντάδες κάμερες σε περιοχές υψίστης ασφαλείας, όπως και συστήματα με μικρό αριθμό καμερών. Χάρη στη νέα τεχνολογία οι σημερινές κάμερες έχουν περισσότερα καρέ / δευτερόλεπτο, μεγαλύτερη ευαισθησία σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού και συμπίεση που φέρνει το μέγεθος των αρχείων πίσω στην αναλογική εποχή.
Ποια είναι τα κριτήρια ποιότητας με βάση τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε μία κάμερα megapixel;
Η ερώτηση αυτή είναι πολύ ουσιαστική. Τα κριτήρια θα πρέπει να καθοριστούν βάσει των απαιτήσεων του κάθε έργου, όπως για παράδειγμα αν χρειάζεται να καλυφθούν ευρείες εκτάσεις, ποιες είναι οι συνθήκες φωτισμού, ποια είναι η ταχύτητα (καρέ / δευτερόλεπτο) που απαιτείται και το σημαντικότερο απ’ όλα, ποια είναι η ανάλυση που απαιτείται. Για παράδειγμα, στην εικόνα 1 βλέπουμε 4 διαφορετικές αναλύσεις, όπου στην περίπτωση Α απαιτείται αναγνώριση προσώπου ενώ στην περίπτωση Δ απαιτείται γενική εποπτεία του χώρου.
Με ποια κατασκευάστρια εταιρεία καμερών megapixel συνεργάζεται η δική σας εταιρεία, τι κατηγορίες καμερών διαθέτει και πού πλεονεκτούν;
Συνεργαζόμαστε με την αμερικανική εταιρεία Arecont Vision, η οποία παρέχει μια ευρεία γκάμα προϊόντων που ξεκινάει από 1.3Mp έως και 10Μp για τις «απλές» κάμερες, ενώ για τις πανοραμικές των 1800 και 3600 η ανάλυση φτάνει μέχρι και τα 20Mp. Φυσικά, στη γκάμα υπάρχουν διαθέσιμες κάμερες τύπου κορμού, dome και πανοραμικές για εσωτερικούς χώρους, αλλά και Dome, Bullet με IR LED και πανοραμικές, όλες εξοπλισμένες με θερμαντικά για εξωτερικούς χώρους, που φτάνουν θερμοκρασίες ως και -30οC.
Πέραν από τη μεγάλη γκάμα προϊόντων, η Arecont Vision πλεονεκτεί και σε άλλα σημεία, όπως:
- Το μέγεθος του αισθητήρα, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από τον ανταγωνισμό (1/2″ σε αντίθεση με το 1/3″) προσφέροντας μεγαλύτερη ευαισθησία σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού.
- Πολύ υψηλός ρυθμός ανανέωσης εικόνας, ο οποίος φτάνει ως και 42καρέ / sec για τις 1.3Mp κάμερες και 32καρέ/sec για τη full HD (1080p). Επιπλέον, διαθέτουν ειδική λειτουργία CASINO MODE, η οποία είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς της βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών και εγγυάται ότι ο ρυθμός ανανέωσης δεν θα πέσει κάτω από τα 30καρέ/sec σε ανάλυση 1080p, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες φωτισμού.
- Τέλος, όλες οι κάμερες κατασκευάζονται και συναρμολογούνται εξ ολοκλήρου στην Αμερική.