Ευκολία και αποδοτικότητα τα οφέλη των ασύρματων συστημάτων συναγερμού: Συνέντευξη με τον κο Γεράσιμο Μοναστηριώτη, Γενικό Διευθυντή της TELERGO A.E.
Τα πλεονεκτήματα, τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες των ασύρματων συστημάτων συναγερμού που ολοένα και περισσότερο γίνονται αποδεκτά στην αγορά των συστημάτων ασφαλείας, αποτέλεσαν τα βασικά ζητήματα της συνέντευξης που μας παραχώρησε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας TELERGO, κος Γεράσιμος Μοναστηριώτης.
Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε κάποια βασικά χαρακτηριστικά ενός ασύρματου συστήματος συναγερμού;
Καταρχήν το ασύρματο σύστημα συναγερμού θεωρείται ενδεδειγμένη λύση σε ένα χώρο όπου δεν έχει προβλεφθεί καλωδίωση ή είναι κατοικήσιμος. Οι επιμέρους μονάδες ενός ασύρματου συστήματος συναγερμού, όπως ο κεντρικός πίνακας, η σειρήνα, τα ραντάρ, οι παγίδες κ.λπ., προορίζονται για όμοια λειτουργία με αυτή των συστημάτων ενσύρματης καλωδίωσης, πλην όμως έχουν διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, είναι συνήθως μεγαλύτερης διάστασης, μιας και περιλαμβάνουν επιπλέον ένα πομπό ή ένα δέκτη ή και τα δύο και φυσικά περιλαμβάνουν τις μπαταρίες τροφοδοσίας. Για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αυτονομία στη λειτουργία, δηλαδή τουλάχιστον ένα χρόνο – ίσως και περισσότερο – πρέπει να καταναλώνεται λίγο ρεύμα στην αναμονή, της τάξεως των μικροαμπέρ (μA). Μία από τις προκλήσεις του σχεδιασμού και της παραγωγής των ασύρματων συστημάτων είναι να παρέχουν το μέγιστο αποτέλεσμα με τη μικρότερη κατανάλωση.
Πού θα λέγαμε ότι υπερτερεί ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού σε σχέση με τα παραδοσιακά ενσύρματα συστήματα;
Καταρχήν στο παραδοσιακό σύστημα ασφαλείας όλα τα εξαρτήματα εγκαθίστανται στον τοίχο και συνδέονται μεταξύ τους με καλώδια. Αυτό το δίκτυο καλωδίων επιτρέπει και ελέγχει την τροφοδοσία σε χαμηλή ένταση (συνήθως 12V dc), τις διάφορες καταστάσεις σε ηρεμία ή λειτουργία e/o (ανοιχτή/ κλειστή ζώνη) καθώς επίσης και την εντολή για διέγερση και εκτέλεση συναγερμού. Φυσικά, το πέρασμα του δικτύου καλωδίωσης περιλαμβάνει αρκετή χειρωνακτική εργασία και παρεμβάσεις στους τοίχους του κτιρίου, δημιουργώντας πολλές φορές δυσκολία στην εγκατάσταση. Τέτοια δυσκολία μπορεί να είναι δεκτή σε εργοστασιακούς χώρους ή σε μία φάση ανακατασκευής κτιρίου, αλλά μπορεί να μην είναι σε άλλες καταστάσεις όπου πρέπει να διασφαλιστεί η αισθητική του περιβάλλοντος. Σε αυτήν την περίπτωση οι περιορισμοί στην εγκατάσταση μπορούν να μειώσουν την αποδοτικότητα του συστήματος και επομένως είναι φανερό ότι η εφαρμογή της ασύρματης τεχνολογίας θεωρείται ιδανική σε μια τέτοια κατάσταση. Επίσης η εγκατάσταση του δικτύου καλωδίωσης έχει ένα μη αδιάφορο κόστος, που επηρεάζει σοβαρά το γενικό κόστος του συστήματος, αφού μερικές φορές μπορεί να φθάσει και στο 50%.
Υπάρχουν περιπτώσεις – όπως για παράδειγμα στην προστασία πόρτας και παραθύρων σε κατοικήσιμες βίλες – όπου το κόστος του περάσματος των καλωδίων είναι τόσο υψηλό, με αποτέλεσμα να προκαλέσει δυσκολία τοποθέτησης ή ακόμα και ακύρωσης της περιμετρικής προστασίας η οποία είναι πολύ σημαντική για τη βραδινή ασφάλεια των ενοίκων. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο σε περίπτωση αναγκαίας εξωτερικής προστασίας των χώρων.
Αν εξετάσουμε ειδικά το περιβάλλον κατοικίας, ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ασύρματου συστήματος συναγερμού;
Εκτός από τη μη εγκατάσταση των καλωδίων, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κατευθύνουν πλέον τους οικιακούς χρήστες προς τις «ασύρματες» λύσεις. Η ενσύρματη τεχνολογία προτείνει στο χρήστη τον ίδιο εξοπλισμό που εγκαθίσταται σε μία εταιρεία, σε μία αποθήκη, σε ένα κοσμηματοπωλείο κ.λπ. Και αυτό, επειδή δεν υπάρχει η σκέψη ότι μπορεί να προκαλέσει λάθη στις κινήσεις ή στη λειτουργία (όχι ευελιξία), με αποτέλεσμα να έχουμε ψεύτικους συναγερμούς και επομένως μια ενόχληση στον πελάτη, που αποθαρρύνει την αγορά ή – ακόμη χειρότερα – τη χρήση του συστήματος που αγοράστηκε. Η φιλοσοφία σχεδιασμού ενός ασύρματου συστήματος ασφαλείας δεν είναι απλά να αντικαταστήσει τα ενσύρματα ηλεκτρικά σήματα με μετάδοση ραδιοκυμάτων, αλλά να λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις του τελικού χρήστη, καθιστώντας την απλότητα της χρήσης βασικό πυλώνα ολοκληρωμένης προστασίας κάθε στιγμή, από όλα τα μέλη μιας οικογένειας.
Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά προκειμένου ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού να θεωρηθεί αποτελεσματικό;
Ένα καλής ποιότητας ασύρματο σύστημα πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
. Μέγιστη σταθερότητα στη συχνότητα.
. Μεγαλύτερο αριθμό πιθανών συνδυασμών κωδικών.
. Καλή ευαισθησία και επιλογή των δεκτών.
. Πλεονασμό στη μετάδοση σε δύο (ή περισσότερες) διαφορετικές συχνότητες.
Εδώ πρέπει να προσέξουμε ότι τα συστήματα που μεταδίδουν σε περισσότερα κανάλια της ίδιας συχνότητας, πωλούνται ως «πολλών συχνοτήτων – multi frequency». Όμως δεν έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα με αυτά των δύο συχνοτήτων μεταξύ τους (low-high), αφού μία κανονική συσκευή χαμηλής ποιότητας με «μη καθαρή» μετάδοση, καλύπτει πολλά ή όλα τα κανάλια της ίδιας ακτίνας. Όταν ένα ασύρματο σύστημα διαθέτει τα παραπάνω ποιοτικά χαρακτηριστικά, μπορεί να εγγυηθεί την καλή απόδοση σε πολλές λειτουργίες – μερικές κοινές και άλλες ανώτερες αυτών ενός παραδοσιακού ενσύρματου συστήματος. Σήμερα τα εξαρτήματα στην αγορά με ταλάντωση quartz έχουν λίγο ή πολύ τα παραπάνω χαρακτηριστικά, επομένως είναι τεχνολογικά προηγμένα και αξιόπιστα. Οι διαφορές μεταξύ των υλικών αναφέρονται στη φιλοσοφία σχεδιασμού και επηρεάζουν τις δυνατότητες λειτουργίας και στην ποιότητα της παραγωγής. Όπως ήδη αναφέραμε, η υιοθέτηση της μετάδοσης Διπλής Μπάντας (Dual Band) αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη ποιοτική διαφορά των προϊόντων που τη διαθέτουν.
Θα μπορούσατε να μας κάνετε μία τεχνολογική σύγκριση μεταξύ καλωδιακών και ασύρματων συστημάτων συναγερμού, με βάση την ασφάλεια και την αποδοτικότητα που προσφέρουν;
Συγκρίνοντας τα καλωδιακά συστήματα με τα ασύρματα στο ίδιο επίπεδο ασφαλείας, για παράδειγμα στην προστασία κατοικιών, μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σχεδόν ισοδύναμα στην ασφάλεια, όμως οι ασύρματες λύσεις μπορεί να είναι περισσότερο αποδοτικές και λιγότερο ακριβές. Ένα ραδιοσήμα μπορεί να έχει παρεμβολές και να προκαλέσει έτσι αποτυχημένη λήψη. Παρομοίως όμως, σε ένα καλώδιο μπορεί να γίνει βραχυκύκλωμα και να εμποδιστεί η σήμανση ενός συναγερμού. Στα συστήματα ραδιοκυμάτων η παρεμβολή παρέχει ένδειξη και μπορεί να προκαλέσει συναγερμό, ενώ στα συστήματα με καλωδίωση υπάρχει ένδειξη για το βραχυκύκλωμα των καλωδίων μόνο στην περίπτωση ύπαρξης τερματικής αντίστασης στο τέλος του βρόγχου και όχι στη μονάδα. Εδώ η μετάδοση Διπλής Μπάντας αντιπροσωπεύει μία σημαντική διαφορά στα πλεονεκτήματα των ασύρματων λύσεων. Ένα βίαιο ηλεκτρομαγνητικό φαινόμενο (αστραπή) μπορεί να προκαλέσει ένα ψεύτικο συναγερμό ή ακόμα και να καταστρέψει ένα ενσύρματο σύστημα, ενώ τα ασύρματα υλικά δεν επηρεάζονται από παρόμοια προβλήματα.
Τα συστήματα με ραδιοκύματα έχουν τηλεχειριστήρια με «κυλιόμενο κωδικό» που αχρηστεύει την αναπαραγωγή για δόλιους σκοπούς. Ο τύπος των PIR, δηλαδή των παθητικών υπέρυθρων ανιχνευτών, είναι κοινός και στα ασύρματα και στα ενσύρματα συστήματα, όπως και οι περιφερικοί μαγνητικοί ανιχνευτές για προστασία πόρτας και παραθύρων. Η διαφορά είναι στη δυνατότητα επιλογής θέσης, όπου στο ασύρματο σύστημα τοποθετείται οπουδήποτε (ακόμα και στο ταβάνι), ενώ στο καλωδιακό είναι οριοθετημένο λόγω του καλωδίου. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα εξαρτήματα του συστήματος. Στα ασύρματα συστήματα η ελευθερία τοποθέτησης επιτρέπει να αυξήσουμε την αποδοτικότητα της προστασίας. Ιδιαίτερα οι εξωτερικές ασύρματες σειρήνες μπορεί να τοποθετηθούν με τον επιθυμητό τρόπο, μιας και δεν υπάρχει ο περιορισμός. Επίσης οι ασύρματες λύσεις κάνουν δυνατή την πραγματοποίηση εύκολης αποτροπής, αφού μπορούμε να βάλουμε σε εξωτερικές περιοχές ειδικό εξοπλισμό προειδοποίησης για την παρουσία εισβολέων. Αυτές οι συσκευές, που πρέπει να διαχειριστούν από το σύστημα χωρίς να δώσουν απευθείας συναγερμό στο σύστημα (pre alarm), δεν είναι πολύ ακριβές, είναι εύκολες στην εφαρμογή και μπορούν να σώσουν τη ζωή σας!
Τι κατηγορίες ασύρματων συστημάτων συναγερμού συναντάμε στην αγορά;
Οι κατασκευαστές ασύρματων συστημάτων διαθέτουν στην αγορά τρεις κατηγορίες εξοπλισμού, διαφορετικές στην εφαρμογή και στα χαρακτηριστικά εγκατάστασης:
1. Εξοπλισμός για «συνεργασία» με ενσύρματα συστήματα.
2. Μικτά συστήματα συναγερμού, με ασύρματα και καλωδιακά συστήματα.
3. Συστήματα 100% ασύρματα.
Στην πρώτη κατηγορία τα συστήματα αποτελούνται από ένα δέκτη που πρέπει να είναι συνδεμένος μέσω καλωδίου με μία κανονική μονάδα (ενσύρματη), από την οποία λαμβάνει τροφοδοσία για τη λήψη ραδιοσυναγερμών μέσω ασύρματων ανιχνευτών. Επιτρέπουν την προσθήκη ραδιοανιχνευτών σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η επέκταση ενός ήδη υπάρχοντος συστήματος καλωδίωσης, με ανιχνευτές καλωδίωσης. Για παράδειγμα, την τοποθέτηση ασύρματων μαγνητικών επαφών σε παραδοσιακά ενσύρματο σύστημα, επειδή ο ηλεκτρολόγος μπορεί να μην είχε περάσει καλώδια στα πορτοπαράθυρα.
Τα συστήματα της δεύτερης κατηγορίας αποτελούνται από μία μικτής λογικής μονάδα (ενσύρματες και ασύρματες ζώνες), όπου ένα μέρος λειτουργεί για τη λήψη ή την αποστολή των ραδιοτμημάτων και ένα άλλο μέρος για καλωδιακές εισόδους και εξόδους καθώς και για κανονικούς ανιχνευτές. Απαιτείται τουλάχιστον η σύνδεση της μονάδας στο ηλεκτρικό δίκτυο, έτσι ώστε να υπάρχει εγγύηση μιας ελάχιστης αυτονομίας στα εξαρτήματα του καλωδιακού συστήματος. Τα συστήματα αυτά επιτρέπουν μια σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις όπου οι καλωδιακές συνδέσεις είναι μικρές, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης μερικών ανιχνευτών και μέσων συναγερμού παραδοσιακού τύπου – και επομένως λιγότερου κόστους.
Τα 100% ασύρματα, λειτουργούν με κατάλληλες μπαταρίες οι οποίες εγγυώνται την αυτονομία, χωρίς να υπάρχει εξάρτηση από την ηλεκτρική τοποθέτηση. Όλα τα τμήματα του συστήματος είναι αποκλειστικά σε επαφή μεταξύ τους με ραδιοκύματα, συνθέτοντας έτσι ένα ομογενές σύστημα, αλλά χωρίς όρια εγκατάστασης. Σαν τεχνολογικό προφίλ, τα συστήματα αυτά είναι τα πιο εξελιγμένα, μιας και για την υλοποίησή τους απαιτείται συνεργασία εκλεπτυσμένων και ακριβών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για τη μείωση της κατανάλωσης, καθώς και μεγάλη τεχνολογική ικανότητα προκειμένου να λειτουργούν σε τέτοιες συνθήκες, με ικανή απόδοση και ανταπόκριση στα πρότυπα της Ε.Έ. και των Norms (Nόρμες). Ο μη έμπειρος καταναλωτής δεν έχει έγκυρα στοιχεία για να εξατομικεύσει το επίπεδο της λειτουργίας/απόδοσης ενός ασύρματου συστήματος, που είναι φανερά αναλογικό με το κόστος του: σε κάθε περίπτωση είναι ουσιώδες και υποχρεωτικό, το σύστημα να είναι σύμφωνο με τις Ευρωπαϊκές Νόρμες – και επομένως να έχει το σήμα "CE". Εξάλλου, πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το καλής ποιότητας σύστημα μπορεί να έχει απογοητευτικά αποτελέσματα όταν εγκαθίσταται με ένα μη επαγγελματικό τρόπο. Είναι δηλαδή πολύ σημαντική η επιλογή ενός εξειδικευμένου εγκαταστάτη.
Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια στοιχεία για το προφίλ της εταιρείας Silentron, την οποία η εταιρεία σας αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα;
Για περισσότερα από 30 χρόνια η εταιρεία Silentron σχεδιάζει και παράγει στην Ιταλία ασύρματα συστήματα συναγερμού. Είναι η πρώτη ιταλική εταιρεία και μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη. Όλα τα προϊόντα είναι "made in Italy". Κάθε εξάρτημα έχει πομπό και δέκτη Bidirectional σε διπλή ταυτόχρονη συχνότητα Dual Band, επιτρέποντας σε όλες τις επικοινωνίες μεταξύ των διαφόρων εξαρτημάτων του συστήματος να γίνουν ταυτόχρονα στις δύο διαφορετικές συχνότητες, αυξάνοντας το επίπεδο ασφαλείας του συστήματος (κορυφαίο σύστημα). Εκτός από τα γνωστά εξαρτήματα, όπως μαγνητικές επαφές, ραντάρ, σειρήνες, πληκτρολόγια, η Silentron διαθέτει πλήρη γκάμα εξαρτημάτων, όπως ασύρματη πυρανίχνευση, bazzer, ανιχνευτή στάθμης, κραδασμών, controller για ηλεκτρικά ρολά, φωτισμό, ηχητικά συστήματα κ.λπ., που ικανοποιούν ακόμα και τις πιο ακραίες απαιτήσεις του καταναλωτή.
Με άλλα λόγια, μπορούν να καλύψουν σε ένα όνομα, ένα σύστημα, που άλλες εταιρείες θα το έκαναν συνδυαστικά και με αμφιβολία. Στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται αποκλειστικά από την εταιρεία Telergo Α.Ε.
Διαθέτει αποθήκη παροχής άμεσου υλικού και τεχνικό υποστήριξης πώλησης καθώς και υποστήριξης εγκατάστασης, σε 12ωρη βάση. Επίσης η εκπαίδευση στους εγκαταστάτες γίνεται κανονικά με οπτική και ακουστική κάλυψη.