LOCKHEED MARTIN -CENTER FOR INNOVATION: “The LightHouse”
Το μέλλον στον τομέα της ασφάλειας υψηλής τεχνολογίας «χτίζεται» σήμερα.
Ένα ειδικό ερευνητικό κέντρο, γνωστό ως “Φάρος”, δημιούργησε η Lockheed Martin σε συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να αναπτύξουν υψηλή τεχνολογία για εφαρμογές άμυνας και ασφάλειας.
Πρόκειται στην ουσία για ένα εργαστήριο έρευνας υψηλής τεχνολογίας, με αποστολή την ανάπτυξη συστημάτων και λογισμικού, που μπορεί να δώσει λύσεις στην αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων στον τομέα της ασφάλειας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΗΠΑ. Ο «Φάρος» – μια ονομασία που συμβολίζει την αποστολή του «Center For Innovation» όπως το ονομάζει η Lockheed Martin, είναι στην ουσία ένα ερευνητικό κέντρο υπέρ-υψηλής τεχνολογίας, όπου συγκεντρώνεται μια ομάδα μερικών εκατοντάδων από τα πιο ικανά στελέχη της εταιρείας στην ανάπτυξη λογισμικού συστημάτων και ανάλυσης πληροφοριών, προκειμένου να «χτίσουν» το μέλλον.
Με δεδομένη την έμφαση που δίνουν οι ΗΠΑ στην εσωτερική ασφάλεια «Homeland Security» για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων μέσω ασύμμετρων απειλών που αποτελούν σήμερα τη Νο 1 προτεραιότητα, η εταιρεία Lockheed Martin, περισσότερο γνωστή από το χώρο της ¶μυνας ως ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μαχητικά αεροσκάφη, πυρομαχικά και συστήματα επιτήρησης, έχει προχωρήσει στη σύσταση του «Φάρου» με σκοπό να αποκτήσει την ικανότητα διεξαγωγής ρεαλιστικών πειραμάτων με νέα μέσα και επιχειρησιακές διαδικασίες, που θα προσφέρουν βιώσιμες λύσεις τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στα Σώματα Ασφαλείας των ΗΠΑ, αλλά και σε διεθνείς πελάτες.
Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρουμε ότι τα προγράμματα που «τρέχουν» σήμερα αφορούν τη διασύνδεση συστημάτων που σχετίζονται με:
- Αντιβαλλιστική ¶μυνα
- Αντιαεροπορική ¶μυνα
- Εντοπισμό ασύμμετρων απειλών από εμπορικά πλοία
- Ανάπτυξη του νέου καταδρομικού LCS και ψηφιακή διασύνδεση με το ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο MH-60R για το Αμερικανικό Ναυτικό
- Αμφίβιο όχημα ξηράς και ψηφιακή διασύνδεση για ομάδες SEAL
- Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα Μεγάλου Ύψους, για εντοπισμό ασύμμετρων απειλών
- Αναγνώριση στόχων (οχήματα -κινητοί στόχοι) μέσω παρατήρησης υψηλής ακρίβειας, για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις
- Διαχείριση κρίσεων – φυσικών καταστροφών (ψηφιακός συντονισμός – διοίκηση υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης σε τοπικό – πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο)
- Εξομοιωτής οχήματος Hummer και ομάδας επιπέδου διμοιρίας σε περιβάλλον μάχης αστικών περιοχών
- Στοχοποίηση με εξελιγμένα συστήματα από μαχητικά 5ης γενιάς.
Στο επίκεντρο της εξέλιξης συστημάτων ασφαλείας
Η μετάβαση στο Hampton Roads της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μας προϊδέαζε για όσα άκρως εντυπωσιακά θα αντικρίζαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο « Center For Innovation» της Lockheed Martin. Το κτήριο του «Φάρου» που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2003, βρίσκεται πολύ κοντά σε σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και Διοικήσεις, καθώς επίσης και εγκαταστάσεις μυστικών υπηρεσιών, αλλά εξωτερικά δεν προδίδει για όσα γίνονται εκεί. Ένα φαινομενικά απλό κτήριο από έξω, αφήνει άναυδο τον επισκέπτη μόλις εισέλθει στο εσωτερικό του. Το εσωτερικό του κτηρίου είναι στην ουσία. κενό, χωρίς ορόφους και αποτελεί ένα τεράστιο αίθριο, εντός του οποίου βρίσκεται το αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος ενός ναυτικού φάρου που συναντάμε σε νησιά. Αποτελεί όπως μας είπαν, σύμβολο γνώσης και έμπνευσης για τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν δημιουργικά πέρα από συμβατικούς περιορισμούς, για την εξέλιξη νέων συστημάτων που θα δούμε στη συνέχεια. Εντύπωση προκαλεί επίσης και ο φωτισμός, ο οποίος σε κάθε γωνία και φωτιστικό, έχει χρώμα μπλε, το οποίο συνδυάζεται με τον κυανό φυσικό φωτισμό που φιλτράρεται από τα τζάμια του γυάλινου κτηρίου και προκαλεί ένα ιδιαίτερο περιβάλλον.
– «Μπορεί να μην το καταλάβετε αμέσως, αλλά εάν εκτεθείς για λίγο σε αυτό το περιβάλλον, διαπιστώνεις ότι ο τρόπος σκέψης σου βελτιώνεται» μας ενημερώνει ένας από τους συνοδούς μας. Και αυτό, διότι το μπλε φως έχει διαπιστωθεί ότι βοηθάει καλύτερα στην επεξεργασία πληροφοριών στον εγκέφαλο και στη δημιουργική σκέψη! ¨Ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό δείγμα ότι σε αυτό το μέρος η έννοια «Έρευνα και Ανάπτυξη» έχει άλλες διαστάσεις και τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη, αφού εκεί εργάζονται τα μεγαλύτερα μυαλά που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται σήμερα πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και επιχειρήσεις ασφαλείας από τρομοκρατικές επιθέσεις εντός ΗΠΑ. Η καρδιά όμως του «Φάρου» είναι 6 περιμετρικοί τομείς, που λειτουργούν ταυτόχρονα με επιστημονικό προσωπικό, που εργάζεται με βάρδιες σε ένα περιβάλλον υψηλής ασφάλειας. Παράλληλα, το σύνολο των τερματικών είναι μέρος ενός τεράστιου δικτύου υπολογιστών, που όμοιό του δεν υπάρχει σήμερα σε καμία άλλη αναπτυξιακή εγκατάσταση στον κόσμο.
Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η συνεργασία σε real time διαφορετικών τμημάτων, ακόμη και σε άλλες εταιρικές τοποθεσίες της Lockheed Martin ανά τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου, για τα αρχικά στάδια εξομοίωσης λογισμικού, μέχρι και το τελικό στάδιο ολοκλήρωσης. Αυτή ακριβώς η διαδικασία που συνδυάζει υπέρ υψηλές ταχύτητες μεταφοράς όγκου δεδομένων σε σχέση με αυτές που γνωρίζουμε σε εμπορικά δίκτυα υπολογιστών, καταφέρνουν να μειώσουν δραματικά το χρόνο που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός προγράμματος, που θεωρείται κρίσιμο για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ.
Ασύμμετρες απειλές από τη θάλασσα
Η είσοδος στον «Τομέα 6» του «Φάρου» ήταν ένας από τους πιο εντυπωσιακούς σταθμούς της επίσκεψής μας. Εκεί, σε έναν τεράστιο χώρο, βρισκόταν εγκιβωτισμένος σε κοντέινερ πλοίου ένας πύραυλος επιφανείας – επιφανείας, κινεζικής κατασκευής, τύπου Silkworm. Δεξιότερα, ένα πλήθος οθονών που απεικόνιζαν ενδείξεις από εξομοίωση συστημάτων αεράμυνας, πλοίων επιφανείας και συστημάτων επιτήρησης, με την προβολή σε μια τεράστια επίπεδη οθόνη των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ και τη θέση εκατοντάδων εμπορικών πλοίων και εναέριων στόχων. Το όλο σκηνικό, αν και εκ πρώτης όψεως περίεργο, μπορούσε να δώσει μερικά στοιχεία για το αντικείμενο εργασίας στον υποψιασμένο επισκέπτη. Όπως φαίνεται, ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο απειλής που υφίσταται στις μέρες μας και έχει επισημανθεί από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αφορά την επίθεση βλημάτων με χημικές, βιολογικές και πυρηνικές κεφαλές, τα οποία βρίσκονται κρυμμένα σε κοντέινερ εμπορευμάτων και μεταφέρονται από πλοία. Τα βλήματα αυτά μπορούν να εκτοξευτούν σε ελάχιστα λεπτά εντός των χωρικών υδάτων των ΗΠΑ από τρομοκράτες και είναι πρακτικά αδύνατο να εντοπιστούν, καθώς πρόκειται για μικρούς στόχους που πετάνε σε πολύ χαμηλό ύψος και είναι σε θέση να φτάσουν σε μεγάλες πόλεις στα παράλια της Δυτικής και Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, σε ελάχιστο χρόνο.
Σε αυτήν την περίπτωση, πρόκειται για μια καθαρά ασύμμετρη απειλή, που χρησιμοποιεί πολιτικά μέσα μεταφοράς ως βάση μεταφοράς και εκτόξευσης, ενώ είναι σε θέση να παρακάμψει όλα τα στρατιωτικά αμυντικά συστήματα με τη μορφή που λειτουργούν σήμερα. Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο επιτήρησης και άμεσης αντίδρασης σε απειλή αυτής της μορφής, σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 12.000 μιλίων ακτογραμμής, η οποία κατοικείται από τα ? του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ, χρησιμοποιείται από το 75% των εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα, στο χώρο αυτό διακινείται το 80% της εθνικής οικονομίας των ΗΠΑ.
Αν και ακούγεται ίσως υπερβολικό σενάριο, η εμπειρία της 11ης Σεπτεμβρίου δεν αφήνει περιθώρια και λαμβάνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ.
Οι ενδείξεις κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι, καθώς σειρά περιστατικών όπου κρυμμένα βλήματα Scud και κεφαλές ανακαλύφθηκαν σε πλοία με σημαία Υεμένης και Β. Κορέας και τουλάχιστον μία εκτόξευση βλήματος SSM από εμπορικό πλοίο σε ανοιχτή θάλασσα (!), υποδεικνύουν ότι η απειλή είναι υπαρκτή και ρεαλιστική.
Η απάντηση σε αυτό το είδος απειλής, αποκαλείται AMD ( Assymetric Missile Defence) και αφορά την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού συστήματος ενσωμάτωσης και διαδικτύωσης αντιαεροπορικών βλημάτων από εκτοξευτές ξηράς και από πολεμικά πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ, παράλληλα με προηγμένα μέσα επιτήρησης και εντοπισμού χαμηλά ιπτάμενων στόχων, παράλληλα με την παρακολούθηση της ναυσιπλοΐας σε ανοιχτή θάλασσα. Βασικό τμήμα του προγράμματος AMD είναι το σύστημα παθητικού εντοπισμού που αναπτύσσει η Lockheed Martin, με την ονομασία PCL (Passive Coherent Location). To PCL δοκιμάστηκε με επιτυχία στο «Φάρο» και παρέχει ακριβή εντοπισμό στόχων σε real time συνθήκες παντός καιρού, χρησιμοποιώντας πολυστατικές συχνότητες από τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπέμπουν στα FM, VHF και UHF, που λαμβάνονται και επεξεργάζονται από συστήματα με προηγμένους αλγόριθμους, εκμεταλλευόμενοι το φαινόμενο Doppler. Με τη μέθοδο του τριγωνισμού, μπορεί τελικά να εντοπιστεί η ακριβής θέση ενός στόχου, όπως ένα βλήμα cruise.
Η Lockheed Martin έχει επενδύσει συνολικά $ 6,5 εκ τους τελευταίους 18 μήνες από εταιρικά κεφάλαια, στην ανάπτυξη αντιπυραυλικής άμυνας για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει στο «άνοιγμα» της αγοράς αυτής στο εγγύς μέλλον.
Η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν σκεφτεί κανείς ότι στο σύστημα εντοπισμού για το AMD θα πρέπει να ενσωματωθούν:
- Το ναυτικό σύστημα Aegis που διαθέτουν αντιτορπιλικά «Arleigh Burke» και καταδρομικά κλάσης «Ticoderoga» του Αμερικανικού Ναυτικού, με το ραντάρ ενεργού διάταξης φάσης SPY-1
- Το ραντάρ του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος PATRIOT PAC-3 του Αμερικανικού Στρατού
- Το σύνολο των υφιστάμενων συστημάτων διοίκησης και ελέγχου που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.
Απώτερος στόχος είναι η «εικόνα» που παρέχουν όλα αυτά τα μέσα επιτήρησης – συμπεριλαμβανομένων και αναγνωριστικών δορυφόρων στο διάστημα, να συγκεντρώνεται επεξεργασμένη σε ένα κέντρο διοίκησης, που θα μπορεί να αντιδράσει σε δευτερόλεπτα, από τη στιγμή που ένα βλήμα SSM θα εκτοξεύεται από ένα εμπορικό πλοίο για μια τρομοκρατική επίθεση.
Το έργο της ανάπτυξης λογισμικού που απαιτείται ώστε διαφορετικά συστήματα να μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες για σκοπούς αντιβαλλιστικής άμυνας από ασύμμετρες απειλές, διεξάγεται σήμερα στο "Center For Innovation" της Lockheed Martin στην Βιρτζίνια, με την προσομοίωση εκατοντάδων σεναρίων, τα οποία θα αναλυθούν προκειμένου το σύστημα AMD να είναι πλήρως επιχειρησιακό μέχρι το 2013.
Παράλληλα, όπως αποκαλύφθηκε στους Έλληνες δημοσιογράφους, βρίσκεται υπό ανάπτυξη ένα σύστημα επιτήρησης, που θα αποτελεί οργανικό τμήμα του AMD τοποθετημένο σε μη επανδρωμένο αερόπλοιο. Γνωστά με την ονομασία High Altitiude Airship, τα αερόπλοια αυτής της μορφής θα επιτηρούν επί 24ώρου βάσεως την ακτογραμμή των ΗΠΑ και τη θάλασσα σε απόσταση 200νμ από τις ηπειρωτικές ακτές, με συνδυασμό ραντάρ πλευρικής σάρωσης SLAR και υπέρυθρων αισθητήρων, παρέχοντας έγκαιρη προειδοποίηση όταν εκτοξεύεται ένα βλήμα SCUD από πλοίο.
Συνολικά, το κόστος ανάπτυξης του προγράμματος AMD θα προσεγγίσει τα $ 170 εκ. ενώ το κόστος για την αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα αντιπυραυλικής άμυνας, που θα καλύπτει αποτελεσματικά τις αμερικανικές ακτές από την Ουάσιγκτον D.C. μέχρι και την πόλη της Βοστόνης θα αγγίξει μέχρι και το $1 δις με ετήσιο κόστος λειτουργίας αρκετά εκατομμύρια δολάρια.
Τα νούμερα αυτά είναι ενδεικτικά για το πόσο σοβαρά λαμβάνουν υπόψη οι αμερικανικές αρχές τις ασύμμετρες απειλές για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ. Παράλληλα, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι ο «Φάρος» της Lockheed Martin, ως εγκατάσταση με μοναδικές ικανότητες στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης συστημάτων και λογισμικού, θα έχει εξέχουσα θέση στην προσπάθεια για πλήρη αυτοματοποίηση και διασύνδεση στη Διοίκηση και τον Έλεγχο συστημάτων των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Homeland Security).
Αποστολή: Απόλλων Γ. Λεονταρίτης
Φωτογραφίες: Lockheed Martin