Το δημόσιο ως ανταγωνιστής των I.E.Π.Y.A . Το πελατειακό κράτος αναβιώνει;
Είναι φανερό πως με τις πρόσφατες εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργών, περί ειδικής διάταξης των Υπουργείου υγείας αλλά και του Υπουργείου εργασίας, που προβλέπεται η απευθείας σύναψη ατομικών συμβάσεων αμοιβής και όχι εξαρτημένης εργασίας, για το security όλων των εν γένει υπηρεσιών των υπουργείων, καθώς και των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από αυτά, το κράτος περνά «απέναντι» στον ιδιωτικό τομέα, επιχειρώντας να τον εξαφανίσει.
Του ¶γγελου Αγραφιώτη
Γενικού Διευθυντή
της A&K Risk Management Consulting
Μέλος της Γραμματείας
του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ
Η απόφαση για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων αμοιβής, θα λαμβάνεται με απόφαση του Δ.Σ ή της διοίκησης του Ν.Π, υπό την προϋπόθεση πως τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα προσληφθούν, θα έχουν προηγούμενη απασχόληση, στη φύλαξη των νομικών προσώπων που θα συμβληθούν ή να εξακολουθούν να απασχολούνται σε αυτά, τη στιγμή σύναψης της σύμβασης. Η κατοχή άδειας εργασίας από τα άτομα αυτά, είναι απαραίτητη στην απασχόλησή τους αυτή, σύμφωνα με το Ν.2518/97 όπως αυτός συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε, από τον Ν.3707/08.
Όλα αυτά θα γίνονται με την απλή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με απόφαση του Δ.Σ του νομικού προσώπου και ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δίχως διαγωνισμό. Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως το κράτος με αυτό τον τρόπο, προχωρά σε μείωση του κύκλου εργασιών των (Ι.Ε.Π.Υ.Α) ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και μάλιστα παίρνοντας με ανέντιμο τρόπο, με σκοπό να το απασχολήσει στις ίδιες φυλάξεις, το εκπαιδευμένο από αυτές προσωπικό. Έτσι η ζημιά που υπόκεινται οι Ι.Ε.Π.Υ.Α. είναι πολλαπλή, μιας και εκτός της απώλειας των συμβολαίων αρκετών χιλιάδων euro, χάνουν και εκπαιδευμένο προσωπικό.
Η απουσία θεσμικού οργάνου εκπροσώπησης των Ι.Ε.Π.Υ.Α., έχει ως αποτέλεσμα την μη ύπαρξη αντιλόγου και έτσι το κράτος αυτενεργεί, σε βάρος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και αυτό, διότι η δικαστική απόφαση που προσπαθούσε να διευκολύνει το συνδικαλιστικό όργανο που είχε «στήσει» γνωστή εταιρεία του χώρου των Ι.Ε.Π.Υ.Α, άφησε ακέφαλη την εκπροσώπηση του κλάδου.
Είναι βέβαια απορίας άξιο, πως ενώ τα Ν.Π.Δ.Δ. & Ν.Π.Ι.Δ. των υπουργείων αυτών, όφειλαν στις Ι.Ε.Π.Υ.Α. τιμολόγια παροχής υπηρεσιών αρκετών μηνών, ξαφνικά βρέθηκαν κονδύλια για να πληρώνονται απευθείας οι εργαζόμενοι, που θα απασχολούνται απευθείας από τα υπουργεία, σε αυτά. Το πιθανότερο είναι πως πολύ – πολύ σύντομα, θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα στη μισθοδοσία των εκατοντάδων αυτών εργαζομένων. Ξεκάθαρο είναι επίσης, πως τη «μέθοδο» των ατομικών συμβάσεων αμοιβής και την απευθείας πρόσληψη προσωπικού Ι.Ε.Π.Υ.Α., θα την ακολουθήσουν και άλλες κρατικές υπηρεσίες όπως λιμάνια κ.α μειώνοντας περαιτέρω τον κύκλο εργασιών των Ι.Ε.Π.Υ.Α. Ήδη σε πολύ μεγάλο λιμάνι της περιφέρειας, λιμενεργάτες τελείωσαν την εκπαίδευση security των 105 ωρών, προσβλέποντας στην απευθείας πρόσληψή τους, από τον οργανισμό του λιμένος.
Κατά την προσωπική μου άποψη, η ενέργεια αυτή του κράτους, θα πρέπει να αποτελέσει έρευνα της Ε.Ε, η οποία τη στιγμή που ζητά λιγότερο κράτος και ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας & επενδύσεων, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει διαφορετικά, με ξεκάθαρο σκοπό, την εξυπηρέτηση του πελατειακού κράτους και την ομηρεία των ψηφοφόρων της.