Ασφάλεια σε αθλητικές εκδηλώσεις: Νέες δράσεις με στόχο την πρόληψη της βίας
Οι πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο στα πλαίσια της αντιμετώπισης της βίας σε αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά και οι δράσεις που θα αναπτυχθούν την τρέχουσα χρονιά, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών φορέων και προσαρμογής στην ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και πρακτική.
Σε ένα περιβάλλον ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, που αποτελεί βασικό στόχο της συνθήκης για την Ε.Ε. (άρθρο 29), το ποδόσφαιρο το οποίο χαρακτηρίζεται από ευρείας κλίμακας διεθνοποίηση, καθιστά αναγκαία την υπερεθνική του προσέγγιση. Τόσο τα εθνικά, όσο και τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και οι πολλαπλές μετακινήσεις οπαδών –σε εθνικό & διεθνές επίπεδο- δεν αποτελούν μόνο πιθανή πηγή προβλημάτων διασάλευσης της δημόσιας τάξης, ησυχίας και ασφάλειας, αλλά και γεγονός το οποίο ανεξαρτήτως των ενδεχόμενων κινδύνων, πρέπει να τυγχάνει αποτελεσματικής διαχείρισης.
Με δεδομένη την ανάγκη για την πρόληψη της βίας, σημαντικό παράγοντα αποτελούν αφενός το θεσμικό πλαίσιο & οι διαδικασίες που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές των Κρατών, όπως είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, η συνοδεία των μετακινούμενων φιλάθλων, ο σωματικός έλεγχος, οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις κ.λπ. και, αφετέρου, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας και η κατάλληλη προσαρμογή της στο πεδίο αυτό, ούτως ώστε οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές των κρατών – μελών να προετοιμάζονται καταλλήλως και να αντιδρούν αποτελεσματικά.
Στο πλαίσιο της υφιστάμενης ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας στο αντικείμενο αυτό και με δεδομένη την ανάγκη για διεθνή αστυνομική συνεργασία με στόχο την ομαλή διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων με διεθνή διάσταση, ελήφθη απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε., βάσει της οποίας σε κάθε κράτος – μέλος συγκροτείται Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου, ενώ παράλληλα, τόσο στα πλαίσια της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., όσο και με αφορμή τους ενιαίους κανόνες που «επιβάλλουν» οι διοργανώτριες Αρχές Ευρωπαϊκών διασυλλογικών ή παγκοσμίων πρωταθλημάτων (FIFA, UEFA), μεθοδεύεται – και σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί – η εναρμόνιση όλων των ευρωπαϊκών κρατών, με συγκεκριμένα πρότυπα (standard) & διαδικασίες.
Στην υλοποίηση των δράσεων αυτών και στην καθιέρωσή τους σε εθνικό επίπεδο, σημαντικό ρόλο έχει παίξει το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου (Ε.Γ.Π.Π.) το οποίο συνέβαλε στην αξιοποίηση και προσαρμογή της ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας και πρακτικής.
Κατά την αγωνιστική περίοδο που μόλις έληξε, υλοποιήθηκαν κάποιες από τις καινοτόμεδράσεις & πρωτοβουλίες, στα πλαίσια της αντιμετώπισης της βίας με αφορμή τις αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ κάποιες άλλες πρόκειται να υλοποιηθούν κατά την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, με τη συνεργασία και άλλων καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων, όπου αυτό είναι αναγκαίο.
Επιγραμματικά, οι δράσεις αυτές είναι:
- Θεσμοθέτηση του Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου
- Κλειστό κύκλωμα τηλεοπτικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (Κάμερες CCTV)
- Δρομολόγηση των διαδικασιών για την Έκδοση Κάρτας φιλάθλου και την ηλεκτρονική έκδοση ονομαστικών & αριθμημένων εισιτηρίων (δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί)
- Παρεπόμενη ποινή (απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα)
- Αστυνομικοί Εντοπιστές (spotters)
- Καθιέρωση της δραστηριοποίησης του ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας από Π.Α.Ε. και Κ.Α.Ε.
- Νομοθετική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της βίας, με αφορμή τις αθλητικές εκδηλώσεις.
- Θεσμικό πλαίσιο & διαδικασίες
Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, συστήθηκαν και λειτουργούν τα Τμήματα Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, με αρμοδιότητα την παρακολούθηση & κατηγοριοποίηση των αγώνων από πλευράς ασφάλειας, την εκτίμηση του βαθμού επικινδυνότητας των οπαδών και κυρίως τον εντοπισμό των «ταραξιών» οπαδών, τόσο εντός, όσο και εκτός αθλητικής εγκατάστασης. Οι αστυνομικοί των Τμημάτων αυτών, είναι ουσιαστικά οι αντίστοιχοι "spotters" (εντο- πιστές) των ομάδων του εξωτερικού, που δραστηριοποιούνται στον εντοπισμό των ταραξιών οπαδών και την παραπομπή τους στις δικαστικές Αρχές. Καινοτόμο δράση στο πεδίο της πρόληψης, αποτελεί ο θεσμός του Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου ο οποίος στελεχώνεται από 32 αστυνομικούς, καταξιωμένους αθλητές, που υπηρετούν στην Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Υ.Φ.Α.Α.) της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι άνθρωποι αυτοί, ουσιαστικά δεν επιτελούν αστυνομικό έργο, αλλά ενσωματώνονται στις ομάδες που δραστηριοποιούνται και με την επιρροή που έχουν στους φιλάθλους, αξιοποιώντας τη φήμη τους και την προσωπικότητά τους (οι περισσότεροι είναι αθλητές με υψηλές διακρίσεις στον τομέα τους, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι και Ολυμπιονίκες) προτρέπουν τους φιλάθλους να μην προβαίνουν σε βίαιες αντιπαραθέσεις και αναταραχές. Ο ρόλος τους λοιπόν είναι καθαρά επι- κοινωνιακός και συμβουλευτικός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση αυτή εντυπωσίασε τους υπευθύνους των αντιστοίχων Αρχών των κρατών μελών της Ε.Ε., ενώ το κρατικό Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο (FRANCE 3) αφιέρωσε εκπομπή του (Avenue d’ Europe) με εκτεταμένα ρεπορτάζ, ανταποκρίσεις & συνεντεύξεις δημοσιογραφικής αποστολής που είχε επισκεφθεί για το σκοπό αυτό τη χώρα μας. Στα πλαίσια της δικαστικής αντιμετώπισης των θεμάτων που αφορούν την αθλητική βία, θεσμοθετήθηκε η δραστηριοποίηση αποκλειστικού Αθλητικού Εισαγγελέα στις Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, όπου έχουν ήδη ορισθεί Εισαγγελείς αρμόδιοι για τον Αθλητισμό. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με το χαρακτηρισμό των αδικημάτων βίας με αφορμή τις αθλητικές εκδηλώσεις ως ιδιώνυμα αδικήματα, (άμεση εκδίκαση, απαγόρευση μετατροπής της ποινής σε χρηματική, η άσκηση έφεσης δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα), καταδεικνύουν τη βούληση της πολιτείας για άμεση και αυστηρή αντιμετώπιση των αδικημάτων αυτών.
Επιπλέον, η επιβολή από το δικαστήριο, της παρεπόμενης ποινής απαγόρευσης παρακολούθησης αθλητικών συναντήσεωνστους δράστες αδικημάτων αθλητικής βίας, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και η παρουσίαση & παραμονή τους στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των αγώνων, συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόληψη και την απομάκρυνση από τους χώρους των γηπέδων, των ατόμων που έχουν δημιουργήσει ή συμμετείχαν σε αναταραχές και αδικήματα με αφορμή τις αθλητικές εκδηλώσεις.
Η καθιέρωση πλέον της δραστηριοποίησης του ιδιωτικού προσωπικού Ασφαλείαςαπό Π.Α.Ε. και Κ.Α.Ε., σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Νόμου κατά τη διεξαγωγή των αντίστοιχων αγώνων, είναι οπωσδήποτε προς τη σωστή κατεύθυνση και συμβάλλει στη διατήρηση της ευταξίας και του ασφαλούς περιβάλλοντος στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Υπάρχουν βέβαια μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, τόσο της ποιοτικής προσφοράς των υπηρεσιών τους, όσο και της οργάνωσης και περαιτέρω αξιοποίησής τους. Είναι αυτονόητο ότι για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να ανταποκριθούν στο έργο τους, πρέπει να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τεχνικά μέσα, όπως άλλωστε προβλέπει και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τα θέματα δραστηριότητας του ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας στα γήπεδα, ώστε να είναι σε θέση αφενός μεν να συμβάλουν αποτελεσματικά στη διαχείριση ενός κρίσιμου περιστατικού και αφετέρου να μην κινδυνέψουν και οι ίδιοι.
Πάντως, το θέμα τις εκπαίδευσης του ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας που δραστηριοποιείται στις αθλητικές εκδηλώσεις, είναι κάτι που απασχολεί τις Αρχές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως προκύπτει και από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου "CΟ- LOSEUM", που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη τον Οκτώβριο 2007, με θέμα την εκπαίδευση του ιδιωτικού προσωπικού Ασφαλείας. (http://www.osservatoriosport.interno.it ).
Αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας
Από την άλλη πλευρά, πέραν των ανωτέρω θεσμικών παρεμβάσεων, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας με αφορμή τις αθλητικές εκδηλώσεις, έχουν τα συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και η ενσωμάτωσή τους στη συνολική δομή ασφαλείας. Τα ηλεκτρονικά συστήματα εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (CCTV), το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης- διάθεσης ονομαστικών και αριθμημένων εισιτηρίων, η καθιέρωση της «κάρτας φιλάθλου» & η κεντρική βάση διαχείρισης των δεδομένων αυτών, καθώς και το σύστημα διαχείρισης των ονομαστικών εισιτηρίων, αποτελούν κυρίως την αξιοποίηση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας στην πρόληψη, αντιμετώπιση και απο- τελεσματική διαχείριση τόσο των ταραξιών οπαδών, όσο και των αναταραχών με αφορμή τις αθλητικές συναντήσεις.
Ηλεκτρονικά συστήματα εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (CCTV)
Έχει ήδη ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα εποπτείας (κάμερες CCTV) στις αθλητικές εγκαταστάσεις: Δημ. Στάδιο Λειβαδιάς, Στάδιο Ε.Α.Κ. Λάρισας, Γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης, Γήπεδο Τούμπας, Παγκρήτιο Στάδιο, Κλειστό Γυμναστήριο ΟΑΚΑ, Κλειστό Γυμναστήριο Πυλαίας, Aλεξάνδρειο Μέλαθρο, Γήπεδο Καλαμαριάς, ΟΑΚΑ, Γήπεδο Πανιωνίου, Γήπεδο Α. Νικολαϊδης, Σ.Ε.Φ., Δημ. Γήπεδο Περιστερίου, Γήπεδο ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ, Γήπεδο A.Γ.Σ. Aστέρας Τρίπολης, Δημ. Γήπεδο Βέροιας.
Το σύστημα μπορεί και εποπτεύει όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις είτε τοπικά είτε κεντρικά, μέσα από ένα δίκτυο υψηλής ταχύτητας, βασισμένο σε οπτικές ίνες, γραμμές Υψηλής Ταχύτητας DSL, προστατευμένο από επιθέσεις αλλά και δορυφορικό δίκτυο. Οι δυνατότητές του είναι να επιτηρεί με τα σύγχρονα συστήματα εποπτείας, ως εξής :
Κάμερες Αγωνιστικού χώρου: Αποτελούνται από ειδικές κάμερες Υψηλής ανάλυσης, ταχύτατης περιστροφής και εστίασης, προγραμματιζόμενης εποπτείας και μεγάλου εύρους κάλυψης φακού. Οι κάμερες αυτές μπορούν να περιστραφούν σε ελάχιστο χρόνο σε όλο το γήπεδο και να εστιάσουν ομαδικά σε ένα συμβάν. Ο βαθμός εστίασης και μεγέθυνσης είναι πολύ μεγάλος και καλύπτει τις ανάγκες της ανίχνευσης και ταυτοποίησης προσώπων, μπορούν δηλ. να αποτυπώσουν με ακρίβεια τα λεπτομερή χαρακτηριστικά των ατόμων που εστιάζουν ή καταγράφουν.
Κάμερες Περιφερειακές: Είναι ειδικές αντιβανδαλιστικές κάμερες ψηφιακής τεχνολογίας IP, σε ειδικά κουβούκλια προστασίας, είτε σταθερές είτε μετακινούμενες, με στόχο την κάλυψη του εσωτερικού χώρου των γηπέδων, γραφείων και διαδρόμων, αλλά και τον περιφερειακό χώρο κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου. Δεν τοποθετούνται κάμερες στα αποδυτήρια.
Κάμερες Περιβάλλοντος Χώρου:Ειδικές κάμερες ψηφιακής τεχνολογίας IP, εξωτερικού χώρου, προστατευμένες από καιρικά φαινόμενα και αντιβανδαλιστικές, με ειδικό σύστημα βραδινής
εποπτείας, τεχνολογίας Day/Night. Η κάλυψη από αυτές τις κάμερες επεκτείνεται σε όλον τον περιβάλλοντα χώρο, μέχρι τα όρια που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του γηπέδου, ακόμη και στους χώρους στάθμευσης των οχημάτων.
Πανοραμικές Κάμερες Εποπτείας: Ειδικές κάμερες ασφαλείας, ψηφιακές, για την πανοραμική εποπτεία του αγωνιστικού χώρου, οι οποίες θα διευκολύνουν ιδίως το στρατηγικό σχεδιασμό των εξελίξεων στους αγώνες.
Κέντρο Ελέγχου Σταδίου (ΚΕΣ): Αποτελείται από το Κέντρο Ελέγχου Δεδομένων Αστυνομίας (ΚΕΔΑ) και το Data Center. Αποτελούν στην ουσία το τοπικό κέντρο ελέγχου του κάθε σταδίου, στο οποίο υπάρχει πλήρες το σύστημα εποπτείας και καταγραφής των γεγονότων.
Η επιλογή των καμερών εποπτείας γίνεται με ψηφιακά μέσα και καταγράφονται τα γεγονότα σε ειδικά συστήματα αποθήκευσης. Η εποπτεία γίνεται σε ειδικές οθόνες και γιγαντοοθόνες με ψη- φιακούς επιλογικούς διακόπτες. Τα δεδομένα που καταγράφονται 1 ώρα πριν, κατά τον αγώνα και 1 ώρα μετά, διατηρούνται στα τοπικά αποθηκευτικά μέσα και στην περίπτωση που υπάρχουν επεισόδια μεταφέρονται στο Ε.Κ.Ε. (Εθνικό Κέντρο Ελέγχου) για την περαιτέρω επεξεργασία τους και την ταυτοποίηση προσώπων.
Αυτό μπορεί να γίνει επίσης και On-Line, κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η χρήση του κέντρου γίνεται αποκλειστικά από την Αστυνομία και μόνο αυτή θα έχει την εξουσιοδότηση να τα εποπτεύει. Με τη συνδυασμένη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (CCTV) και των αστυνομικών εντοπιστών, θα εντοπίζονται & θα παρακολουθούνται οι δράστες παράνομων ενεργειών, ώστε να μεθοδεύεται άμεσα η ασφαλής σύλληψή τους, καθώς και οι περαιτέρω διαδικασίες αστικής αποζημίωσης, σε περιπτώσεις φθορών.
O χειριστής του συστήματος, ο οποίος θα βρίσκεται στο Κέντρο Ελέγχου της Αστυνομίας, θα εστιάζει στα σημεία «ενδιαφέροντος» και θα ενημερώνονται απευθείας οι αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να επέμβουν άμεσα στο συγκεκριμένο σημείο και στα άτομα που έχουν εντοπιστεί. Βέβαια, εξυπακούεται ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκευθεί το υλικό της εικονοληψίας και στη συνέχεια να αναλυθεί στα εργαστήρια, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα και να προσδιοριστούν οι δράστες.
Ηλεκτρονικό Σύστημα Έκδοσης & Διαχείρισης Ονομαστικών & Αριθμημένων Εισιτηρίων
Στους αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων, του κυπέλλου Ελλάδος και των φιλικών αγώνων, θα εκδίδονται αριθμημένα και ονομαστικά εισιτήρια, με τον αριθμό εισιτηρίου να αντιστοιχεί σε μία θέση καθήμενου θεατή. Η υλοποίηση της ηλεκτρονικής έκ- δοσης ονομαστικών & αριθμημένων εισιτηρίων, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Τα εισιτήρια θα εκδίδονται με ευθύνη & φροντίδα της διοργανώτριας Αρχής, η οποία έχει τις υποχρεώσεις του υπευθύνου επεξεργασίας, σύμφωνα με το Νόμο περί προστασίας του ατόμου από την αυτοματοποιημένη επεξεργασία Προσωπικών Δεδομένων και θα είναι υπεύθυνη έναντι της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ως προς την εφαρμογή-τήρηση των σχετικών διατάξεων, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για τα εισιτήρια που θα δοθούν σε συνδέσμους οργανωμένων φιλάθλων, καθώς και για τα εισιτήρια διαρκείας ή άλλα εισιτήρια ειδικών κατηγοριών.
Mε το σύστημα Κεντρικής Διαχείρισης Ονομαστικών/Αριθμημένων Εισιτηρίων, θα εκδίδεται και η κάρτα φιλάθλου, ενώ θα διαχειρίζεται επίσης την κεντρική Βάση Δεδομένων των κατόχων της κάρτας φιλάθλου, καθώς και το σύστημα έκδοσης Ονομαστικών/Αριθμημένων εισιτηρίων. Οι κύριες λειτουργίες του, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
- η συνολική διαχείριση διάθεσης εισιτηρίων μέσω τερματικών συσκευών ή μέσω διαδικτύου
- η διαχείριση των αριθμημένων θέσεων με οπτική αναπαράσταση της κάτοψης των χώρων του σταδίου
- η συνεργασία με τα δεδομένα του συστήματος έκδοσης καρτών φιλάθλου, για έλεγχο και αντιπαραβολή, σε περίπτωση που
- η έκδοση εισιτηρίου γίνεται με χρήση της προαναφερόμενης κάρτας.
Η κάρτα φιλάθλου θα αντικαταστήσει κατά κάποιον τρόπο την κάρτα μέλους των φιλάθλων μιας ομάδας και η έκδοση και κατοχή της θα είναι προαιρετική και δεν θα είναι αναγκαία για την αγορά εισιτηρίου. Η κεντρική βάση δεδομένων θα περιλαμβάνει τα στοιχεία των φιλάθλων, τον αριθμό εισιτηρίου που κατέχουν και τους κωδικούς των καρτών των οποίων είναι κάτοχοι.
Επίσης, εκεί θα καταχωρούνται οι απαγορεύσεις εισόδου στα γήπεδα, που έχουν επιβληθεί σε βάρος φιλάθλων, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η ποινή αυτή και τα πλήρη στοιχεία των φιλάθλων αυτών, με ευθύνη και φροντίδα της διοργανώτριας Αρχής.
Η χρήση και η εν γένει λειτουργία του συστήματος αυτού, που θα συνεργάζεται με τα συστήματα ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων, ανήκει στη διοργανώτρια Αρχή, ενώ πρόσβαση θα έχει και η Αστυνομική Αρχή. Τα εισιτήρια που θα εκδίδονται, θα φέρουν το ονοματεπώνυμο του φιλάθλου για τον οποίο εκδόθηκε το καθένα, τον αριθμό θέσης και τον αριθμό εισιτηρίου και θα απαγορεύεται η μεταβίβασή του σε οποιονδήποτε τρίτο. Σε περίπτωση δε κλοπής ή απώλειας, οφείλουν οι κάτοχοι να το δηλώσουν αμέσως, προκειμένου να ακυρωθεί αυτό. Κατά την είσοδό τους στο στάδιο θα πρέπει να φέρουν μαζί, εκτός από το εισιτήριό τους, την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους, προκειμένου να γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.
Αν λοιπόν αυτό το συνδυάσουμε με όσα προαναφέραμε για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (CCTV), μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι όταν εντοπίζει η κάμερα κάποιον θεατή στις κερκίδες, αυτομάτως, από τον αριθμό της θέσης του, γνωρίζουμε και το όνομά του.
Βέβαια, θα υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να έχει αλλάξει θέση- αυτό όμως απαγορεύεται κι έτσι ακόμα κι αν κάποιος δεν κάθεται στη θέση του, ευθύνεται απόλυτα για τυχόν φθορές σε αυ- τήν, γεγονός που θα κάνει επιφυλακτικούς τους φιλάθλους σε πιθανή αλλαγή θέσης τους.
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τα παρακάτω υποσυστήματα, στο πλέγμα της εφαρμογής – αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας στις αθλητικές εκδηλώσεις, τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους και στη συνολική – ολοκληρωμένη λειτουργία τους, θα διευκολύνουν τον έλεγχο γνησιότητας εισιτηρίου κατά την είσοδο των φιλάθλων, θα μας δίνουν πληροφορίες για τα στοιχεία του κάθε φιλάθλου-κατόχου εισιτηρίου, τη θέση που κατέχει μέσα στο στάδιο, τα ονόματα των φιλάθλων που τους έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα και τη διάρκεια της απαγόρευσης αυτής, ενώ τέλος, θα έχουμε μια πλήρη εικόνα των αθλητικών εγκαταστάσεων και των όσον διαδραματίζονται στους χώρους τους, προκειμένου να εντοπίζονται-αναλύονται, τυχόν παράνομες ενέργειες και οι δράστες αυτών, τόσο κατά τη διάρκεια των αθλητικών συναντήσεων, όσο και μετά τη λήξη τους. Θα μπορούσαμε λοιπόν να τα κατηγοριοποιήσουμε ως υποσυστήματα ενός ενιαίου συνόλου με κοινό στόχο, επιγραμματικά, ως εξής:
- Το Υποσύστημα Κάρτας Φιλάθλου περιέχει όλες εκείνες τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για τη διαχείριση της κάρτας των φιλάθλων. Έχει τη δυνατότητα έκδοσης κάρτας φιλάθλου, μέσω της οποίας οι φίλαθλοι ταυτοποιούνται. Η κάρτα μπορεί να παίξει και το ρόλο εισιτηρίου, με τη χρέωσή της ανά αγώνα ή συνολικά για όλους του αγώνες του πρωταθλήματος.
- Το Υποσύστημα Διαχείρισης Εισιτηρίων (Ticketing) περιέχει όλες εκείνες τις λειτουργίες που σχετίζονται με τη διαχείριση της έκδοσης, καθώς επίσης και με τη διαχείριση των κανόνων και των περιορισμών ανά αγώνα.
- Το Υποσύστημα Διαχείρισης Πρόσβασης στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις (Access Control) περιέχει όλες εκείνες τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για τον έλεγχο της εισόδου στις αθλητικές εγκαταστάσεις και την ταυτοποίηση των φιλάθλων. Η ταυτοποίηση δίνει τη δυνατότητα της παραγωγής και διαχείρισης συμβάντων (alarms), λειτουργίες που επίσης αποτελούν τμήμα του Access Control.
- Το Υποσύστημα Διαχείρισης Αγώνων χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των αγώνων, της τιμολογιακής πολιτικής, της μεταβολής του προγραμματισμού, καθώς και για τον καθορισμό των εισιτηρίων ανά αγώνα.
- Το Υποσύστημα CCTV χρησιμοποιείται για την εποπτεία των αγωνιστικών χώρων μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.
Στο μέλλον είναι πολύ ενδιαφέρον να έχουμε την ευκαιρία να δούμε την αξιοποίηση των συστημάτων αυτών, κατά την πρώτη φάση της «πιλοτικής» εφαρμογής τους, μέσα από την αξιολόγηση της προηγούμενης αθλητικής περιόδου (2007-08), που έχει πραγματοποιήσει το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΟΓΟΥ
Αστυνομικός Υποδιευθυντής
Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου