Ασφάλεια Logistics: Μια νέα πρόκληση για τις επιχειρήσεις ασφαλείας
Τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, δραστηριοποιούνται εταιρείες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο χώρο των logistics. Εταιρείες, που γενικώς θεωρούνται επιτυχημένες και συνεχώς αυξάνουν την κερδοφορία τους.
Οι επιχειρήσεις αυτές, για να έχουν βέλτιστη απόδοση και να παραμένουν ανταγωνιστικές, αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις νέες τεχνολογίες και παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε συστήματα πληροφορικής και συστήματα ασφαλείας.
Τι είναι όμως τα logistics; Ο όρος logistics είναι μια ευρύτερη και πολυσύνθετη έννοια. Ξεκινά από τις κατευθύνσεις που επιβάλλει ο στρατηγικός σχεδιασμός των επιχειρήσεων και την υλοποίησή τους, εφαρμόζοντας διαδικασίες για τη βέλτιστη και αποτελεσματική αξιοποίηση του δυναμικού της επιχείρησης. Δηλαδή, είναι μια συντονιστική διαδικασία, που περιλαμβάνει τη βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων, την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας των προϊόντων, επεμβαίνοντας σε όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων, από την πρώτη ύλη, την παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή και την τελική χρήση από τους καταναλωτές. Για να επιτευχθεί ομαλή ροή των προϊόντων, η αλυσίδα των επιμέρους διαδικασιών πρέπει να είναι συνεκτική και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αλληλοεμποδίζεται η ομαλή επιτέλεση των διαδικασιών, σε κανένα στάδιο.
Τα logistics εφαρμόζονται σε κάθε επιχειρησιακή δραστηριότητα. Το αφιέρωμά μας, έχει σαν αντικείμενο τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς, με προϊόντα, όπως είναι οι μεταφορικές και οι επιχειρήσεις που αποθηκεύουν και εφοδιάζουν με προϊόντα, για λογαριασμό άλλων μεγάλων επιχειρήσεων.
Για να επιτευχθούν οι διαδικασίες που περιγράφονται, χρειάζεται έλεγχος σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να επιστρατευτεί η σύγχρονη τεχνολογία, που είναι σε θέση να παρέχει γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα, διευκολύνοντας τις διαδικασίες.
Τα συστήματα που χρησιμοποιούνται, είναι ένας συνδυασμός software και hardware. Η πλήρης εκμετάλλευση αυτών των συστημάτων, επιτυγχάνεται με την πλήρη ή μερική συνεργασία τους.
Παρότι στόχος του αφιερώματος είναι τα συστήματα ασφαλείας, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια συνοπτική περιγραφή των συστημάτων, που χρησιμοποιούν.
α) Συστήματα Μηχανοργάνωσης: Οι υπολογιστές, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού. Κάθε μέρα, ένας μεγάλος όγκος εμπορευμάτων διακινείται από τις αποθήκες. Για καταγραφή των εμπορευμάτων από το στάδιο της παραλαβής, τοποθέτησης, συσκευασίας μέχρι και την οικονομική και φορολογική διαχείριση, είναι αναγκαία η χρήση υπολογιστών και εξειδικευμένων λογισμικών, που σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν τις διαδικασίες, σε όλο το φάσμα της διαχείρισης. Οι πιο γνωστές λογισμικές εφαρμογές, είναι τα συστήματα επιχειρησιακού σχεδιασμού (Enterprise Resource Planning – ERP), τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Execution – SCE) και τα συστήματα διαχείρισης αποθήκης (Warehouse Management System – WMS).
Για την ορθή και αποτελεσματική διασύνδεση των συστημάτων και των λογισμικών, απαιτούνται τοπικά δίκτυα, ενσύρματα ή ασύρματα, που αποτελούνται από υπολογιστές και φορητές ασύρματες συσκευές (RFID).
β) Συστήματα κτήσης δεδομένων και αναγνώρισης: Η ορθή διαχείριση, απαιτεί καταγραφή της πληροφορίας και έλεγχο των εμπορευμάτων, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την παραλαβή, μέχρι και την παράδοση. Δηλαδή, όταν ένα προϊόν παραλαμβάνεται, καταγράφεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Για τη συλλογή της πληροφορίας, χρησιμοποιείται ο γραμμικός κώδικας (Barcode). Τα εμπορεύματα, κατά την παραλαβή, αποκτούν ένα μοναδικό κωδικό, σε μορφή γραμμικού κώδικα. Αυτόματα, το εμπόρευμα μπορεί να εποπτεύεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και η πληροφορία μπορεί να μεταβιβάζεται στις εφαρμογές (ERP-SCE-WMS) για επεξεργασία. Για την αποτελεσματική συλλογή της πληροφορίας, χρησιμοποιούνται σταθερά ή ασύρματα φορητά συστήματα αυτόματης αναγνώρισης και χρήσης δεδομένων (Automatic Identification and Data Capture – AIDC).
γ) Συστήματα Τηλεματικής: Τα συστήματα αυτά, είναι εξειδικευμένα και με τη βοήθεια των λογισμικών εφαρμογών, μπορούν να αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό. Τα συστήματα αυτά, χρησιμοποιούνται στις μεταφορές και ειδικότερα στα οχήματα των μεταφορικών στόλων. Με την αξιοποίησή του (Global Position System – GPS), η επιχείρηση είναι σε θέση να ελέγχει την πραγματική θέση του οχήματος αλλά και ένα πλήθος πληροφοριών, όπως η παράδοση τμήματος των εμπορευμάτων, καταγραφή στοιχείων του οχήματος (όπως η ταχύτητα), ακόμα και τηλεοπτικό σήμα (χρήσιμο σε περίπτωση ατυχημάτων). Όλες οι πληροφορίες μπορούν να μεταδοθούν μέσω κινητής τηλεφωνίας και ειδικότερα μέσω GPRS ή 3G.
Μέχρι τώρα, περιγράψαμε συνοπτικά τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση και στη μεταφορά προϊόντων – κάθε εφαρμογή που περιγράψαμε, θα μπορούσε να είναι ένα ξεχωριστό αφιέρωμα. Θα επεκταθούμε όμως στα Συστήματα Ασφαλείας, που αναδεικνύονται δικαίως σε αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού, ξεφεύγοντας από τον παραδοσιακό σχεδιασμό.
Συστήματα Ασφαλείας
Οι επιχειρήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς, συνεχώς επεκτείνονται, για να καλύψουν της ανάγκες της αγοράς δημιουργώντας μια νέα μεγάλη αγορά, στο χώρο των συστημάτων ασφαλείας και της επανδρωμένης φύλαξης.
Το Σύστημα Ασφαλείας σε μια τέτοια επιχείρηση, δεν αποδεικνύεται εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται σοβαρή μελέτη, που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, αρχικά σε σχέδιο στα πρώτα στάδια της κατασκευής και κατόπιν με αρκετές επισκέψεις στο χώρο των εγκαταστάσεων, για να προβλεφθούν οι καλωδιώσεις.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις, λόγω του μεγάλου μεγέθους που καταλαμβάνουν οι αποθηκευτικοί χώροι, αλλά και της ανάγκης να βρίσκονται κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες και εμπορευματικούς σταθμούς, επιλέγουν περιοχές, που συνήθως είναι ερημικές. Συνήθως, η κατασκευή των αποθηκευτικών χώρων γίνεται από προκατασκευασμένες μεταλλικές κατασκευές, για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος και το κόστος κατασκευής.
Οι ερημικές περιοχές, σε συνδυασμό με τις ευάλωτες κατασκευές και τα συχνά, μεγάλης αξίας, εμπορεύματα που αποθηκεύονται, κάνει επιτακτική την ανάγκη για το Σύστημα Ασφαλείας, που αποτελείται από ένα Σύστημα Συναγερμού και ένα σύστημα Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης (CCTV).
Σύστημα Συναγερμού
Για να προστατευτεί ο χώρος, χρειάζεται να χωρίσουμε τις περιοχές φύλαξης σε εξωτερική περιμετρική, περιμετρική κτηρίου και εσωτερική προστασία.
Εξωτερική περιμετρική προστασία
Οι μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν στην περίμετρο του οικοπέδου, επιβάλλουν τη χρήση δεσμών (Beams). Οι καταλληλότερες, είναι οι δέσμες μικροκυμάτων (Microwave Barriers). Τελευταία, έχουμε διαπιστώσει μια σημαντική βελτίωση στην κατασκευή μικροκυματικών δεσμών. Οι μικροκυματικές δέσμες υπερτερούν των υπέρυθρων, τόσο σε αξιοπιστία σε μεγάλες αποστάσεις, όσο και στην περιοχή που προστατεύουν, εφόσον δημιουργούν μεγαλύτερο πεδίο φύλαξης, με ένα μόνο ζευγάρι δέσμης. Παρότι ακριβότερες από τις υπέρυθρες, το κόστος των μικροκυματικών δεσμών αποδεικνύεται χαμηλότερο. Το πεδίο φύλαξης των μκροκυματικών, είναι μεγάλο, σε σχήμα λοβού και χρειάζεται ένα μόνο ζευγάρι ανά πλευρά του οικοπέδου, έναντι των τουλάχιστον δύο ζευγαριών υπέρυθρων, που χρειαζόμαστε σε διαφορετικά ύψη, για να προστατεύσουμε μία μόνο πλευρά.
Πάντως, δεν αποκλείεται σε αυτό το στάδιο, να χρησιμοποιηθεί και υπέρυθρη τεχνολογία σε ανισόπεδα σημεία ή όπου το επιβάλλει η μελέτη.
Ανάμεσα στην εξωτερική και στην εσωτερική προστασία, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη φύλαξης των οχημάτων, που ενδέχεται να παραμένουν φορτωμένα όλο το βράδυ. Εδώ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανάλογα το χώρο, μικροκυματικές ή υπέρυθρες δέσμες.
Σε κάθε περίπτωση, στη μελέτη μας πρέπει να λάβουμε υπόψη τη λειτουργικότητα της εγκατάστασης, που δεν μπορεί να επιτευχθεί με «φορτωμένα» συστήματα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όσα αισθητήρια χρειάζονται, χωρίς υπερβολές και να λάβουμε υπόψη ότι κάθε δέσμη παραπάνω, εκτός του κόστους της, συμπαρασύρει επιπλέον και το κόστος καλωδιώσεων, που λόγω των μεγάλων αποστάσεων και του υπαίθριου χώρου, συνήθως αποδεικνύεται αρκετά υψηλό.
Περιμετρική Προστασία Κτιρίου
Οι αποθηκευτικοί χώροι, συνήθως, κατασκευάζονται από μέταλλο. Η επένδυση της κτηριακής κατασκευής είναι αρκετή για την απαραίτητη μόνωση του χώρου, αλλά δεν μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια. Συνήθως, χρησιμοποιούνται φύλλα αλουμινίου, που εσωτερικά, έχουν ειδικό μονωτικό υλικό και παραβιάζονται με μικρή σχετικά προσπάθεια. Οι «τοίχοι» του κτηρίου, δηλαδή, είναι ευάλωτα σημεία, επιρρεπή στη διάρρηξη. Για την Περιμετρική Προστασία του Κτηρίου απαιτούνται υπέρυθρες δέσμες σε δύο ύψη. Το πρώτο ύψος τοποθέτησης της δέσμης είναι από 0,50 έως 1,00 μέτρο και της δεύτερης από 1,5 έως 2,50 μέτρα και κυμαίνεται ανάλογα με την τοποθέτηση των ραφιών και των εμπορευμάτων, εσωτερικά.
Εσωτερική προστασία
Στα γραφεία, οι συνθήκες δεν είναι δύσκολες και η φύλαξη γίνεται συνήθως με Υπέρυθρους Ανιχνευτές και Μαγνητικές Επαφές. Εφόσον το κτήριο προστατεύεται από διπλή περιμετρική προστασία, θα χρησιμοποιήσουμε αισθητήρια, μόνο εκεί που υπάρχει ανάγκη. Εάν υπάρχει χρηματοκιβώτιο, πρέπει να τοποθετηθεί ανιχνευτής δονήσεων, που χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη ρύθμιση, εφόσον η κτηριακή κατασκευή είναι ελαστική και οι δονήσεις μεταδίδονται πολύ εύκολα.
Ο Πίνακας Ελέγχου του Συναγερμού, είναι μια από τις βασικότερες επιλογές. Συνήθως, επιλέγεται πίνακας όχι μικρότερος από 64 ζώνες. Είναι καλό να είναι εξοπλισμένος με κάρτα δικτύου, για επέμβαση ή επιτήρηση από το τοπικό δίκτυο από την υπηρεσία φύλαξης, μέσω υπολογιστή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χάρτη του οικοπέδου, με πραγματική απεικόνιση στον υπολογιστή, του χώρου, που δόθηκε ο συναγερμός. Οι υπαίθριες εγκαταστάσεις των τηλεφωνικών γραμμών, καθιστούν εύκολη τη δολιοφθορά και δημιουργούν ένα επιπρόσθετο πρόβλημα. Σε περίπτωση που οι τηλεφωνικές γραμμές δεν λειτουργούν από βλάβη ή, ακόμα χειρότερα, από δολιοφθορά, τότε το σύστημα δεν μπορεί να επικοινωνήσει, σε περίπτωση συναγερμού. Για να εξασφαλιστεί η επικοινωνία του κωδικοποιητή με το Κέντρο Λήψης και Επεξεργασίας Σημάτων, πρέπει να τοποθετηθεί σύστημα μετάδοσης σημάτων, μέσω κινητής τηλεφωνίας. Το σύστημα αυτό, ενεργοποιείται μόνο όταν υπάρχει απουσία του τηλεφωνικού σήματος και ο κωδικοποιητής του πίνακα συναγερμού έχει κάτι να μεταδώσει.
Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης (CCTV)
Το Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του συστήματος ασφαλείας. Οι νέες τεχνολογίες στο CCTV, όπως περισσότεροι αυτοματισμοί, δημιουργούν προϋποθέσεις διασύνδεσης με το σύστημα συναγερμού, που μπορεί να φτάσει να λειτουργεί σαν ενιαίο σύστημα. Ας μην ξεχνάμε, ότι το CCTV μπορεί να προσφέρει εκτός της ασφάλειας και άλλες υπηρεσίες, όπως την παρακολούθηση των χώρων της αποθήκης από τους υπεύθυνους, τον έλεγχο της διαθεσιμότητας των εμπορευμάτων ή να προλάβουμε τη γρήγορη, αλλά κακή απόθεση, που μπορεί να κοστίσει αρκετά από ζημιές, που είναι δυνατόν να προκληθούν στα εμπορεύματα. Το CCTV αποτελείται από κάμερες διαφόρων τύπων, πολυπλέκτες και οθόνες ή υπολογιστές.
Κάμερες
Συνήθως, στους εξωτερικούς χώρους, χρησιμοποιούμε κάμερες τύπου Speed Dome εξωτερικού χώρου. Οι ενσωματωμένες δυνατότητες ταχύτατης οριζόντιας και κάθετης κίνησης (PAN&TILT), σε χρόνο μετάβασης περίπου 1sec/360°, η ανάκληση των περισσότερων από 200 προεπιλεγμένων θέσεων (Preset Positions) κατά βούληση ή μετά από ερέθισμα συγκεκριμένης περιοχής από το σύστημα συναγερμού, η προγραμματισμένη αργή ή γρήγορη κίνηση ανάμεσα στις προεπιλεγμένες θέσεις (patrol), η λειτουργία Day&Night, το οπτικό Zoom και η αυτόματη εστίαση (Auto Focus), καθιστούν τις κάμερες Speed Dome αξεπέραστες και εύκολες στην εγκατάσταση.
Μοναδικό μειονέκτημα, αποτελεί το μεγάλο κόστος. Ιδιαίτερη σημασία έχει η επιλογή της Speed Dome, εφόσον την αγορά έχουν κατακλύσει αμφιβόλου ποιότητας φτηνές ασιατικές κάμερες.
Σε εξωτερικά σημεία, που χρειάζεται να εγκατασταθούν κάμερες χωρίς κίνηση, μπορούμε να επιλέξουμε κάμερες (Day&Night), που παράγουν σήμα έγχρωμο την ημέρα, ενώ τη νύχτα μετατρέπονται σε ασπρόμαυρες (αυτόματα συνήθως, όταν ο φωτισμός της περιοχής πέσει κάτω από το 1 Lux), αυξάνοντας την ευαισθησία για την παραγωγή σήματος, με ελάχιστες συνθήκες φωτισμού. Εδώ, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προστατευτική θήκη (Housing), για την προστασία της κάμερας από τα καιρικά φαινόμενα, τουλάχιστον βαθμού προστασίας IP66, με ενσωματωμένη θερμική αντίσταση και θερμοστάτη, για να διατηρούμε τη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 14°C και να αποφεύγουμε τα φαινόμενα θάμβωσης από την υγροποίηση των υδρατμών.
Ο φακός αποτελεί την πιο δύσκολη επιλογή. Η εστιακή απόσταση του φακού, πρέπει να είναι κατάλληλη για την περιοχή που θέλουμε να επιτηρούμε. Συνήθως, χρησιμοποιούμε φακούς μεταβλητής εστιακής απόστασης (Varifocal), που τελευταία έχει μειωθεί εξαιρετικά το κόστος. Εάν η περιοχή που επιτηρεί η κάμερα δεν είναι μεγάλη, τότε χρησιμοποιούμε φακό 3-8mm, με όχι μεγαλύτερο από F1,0. Για μεγαλύτερες αποστάσεις, 6-16mm και 5-50mm με F1,4.
Στις αποθήκες, εσωτερικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έγχρωμες, ασπρόμαυρες ή Day&Night κάμερες, ανάλογα το φωτισμό και τη σπουδαιότητα των εμπορευμάτων ανά χώρο απόθεσης. Πάντα όμως χρησιμοποιούμε προστατευτική θήκη, έστω και χαμηλού κόστους, για προστασία από σκόνη και υγρασία, βαθμού προστασίας μεγαλύτερου από IP54.
Πολυπλέκτες εικόνας
Οι πολυπλέκτες με ψηφιακή καταγραφή (Digital Multiplexers), είναι η κατάλληλη επιλογή για τη διαχείριση και επεξεργασία της εικόνας. Συνήθως, ο αριθμός των καμερών ξεπερνά τις 60, σε περίπου 4.000 τετραγωνικών μέτρων αποθηκεύσιμου χώρου, που συνολικά, με τους εξωτερικούς χώρους, ξεπερνά τα 6.000 τετραγωνικά μέτρα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι ψηφιακοί πολυπλέκτες που θα επιλέξουμε, να μπορούν να λειτουργήσουν σαν ενιαίο σύστημα (π.χ. για 60 κάμερες χρειαζόμαστε 4 πολυπλέκτες με 16 εισόδους, με συνολική δυνατότητα σύνδεσης 64 καμερών).
Οι ψηφιακοί πολυπλέκτες, αποθηκεύουν τις εικόνες ταυτόχρονα, από όλες τις κάμερες, σε ενσωματωμένο σκληρό δίσκο, σε JPEG format, που μπορεί να είναι μεγάλου μεγέθους σε πληροφορία, αλλά δίνει εξαιρετική εικόνα. Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το JPEG είναι το μοναδικό format που μπορεί να πιστοποιηθεί ότι αποτελεί αποδεκτό πειστήριο, από δικαστικές αρχές.
Η ποιότητα της καταγεγραμμένης εικόνας, μπορεί να ρυθμιστεί από 1-50ΚΒ/εικόνα, (συνήθως χρησιμοποιούμε 18ΚΒ/εικόνα, ποιότητα ανάλογη του S-VHS) και συνολικά, βαθμό ανανέωσης 100 εικόνων/sec, που μοιράζονται οι συνδεδεμένες κάμερες. Συνήθως, χρησιμοποιούμε από 1-6 εικόνες/sec. Μεγαλύτερα μεγέθη ποιότητας και βαθμού ανανέωσης των εικόνων, έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλου όγκου πληροφορίας, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο χρόνος αποθήκευσης στους δίσκους, αλλά και να καταπονείται ο σκληρός δίσκος. Κατάλληλη χωρητικότητα σκληρού δίσκου, είναι τα 320 ή τα 600GB. Πρέπει όμως, από την επιλογή του πολυπλέκτη, να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα αναβάθμισης με περισσότερους δίσκους. Η καταλληλότερη επιλογή είναι οι πολυπλέκτες, που εκτός των δίσκων που περιλαμβάνουν, να διαθέτουν σύνδεση SCSI, για να εξασφαλίζουν τη μελλοντική σύνδεση συστοιχιών RAID, που μπορούν να αυξήσουν τη χωρητικότητα σε αρκετά ΤΒ.
Η μετάδοση μέσω των τοπικών δικτύων, πρέπει να γίνεται σε format MPEG4, για μεγαλύτερη συμπίεση και συνεπώς, περισσότερες εικόνες ανά δευτερόλεπτο και μπορεί να μεταδοθεί μέσω διαδικτύου, ακόμα και μέσω κινητής τηλεφωνίας (3G).
Για την αναπαραγωγή των εικόνων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλά φίλτρα, όπως ημερομηνία, ώρα, συναγερμός σε περιοχή κ.ά. Τα ψηφιακά συστήματα που είναι PC-Based, πρέπει να αποφεύγονται (ίσως εξηγήσουμε τους λόγους σε άλλο αφιέρωμα).
Τελευταία, έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολυπλέκτες με συστήματα POS (Point Of Sales). Αυτοί οι πολυπλέκτες, μπορούν να συνδυαστούν με τα συστήματα αναγνώρισης δεδομένων. Δηλαδή, μπορούν να δεχτούν την πληροφορία των αναγνωστών του γραμμικού κώδικα και να την αποθηκεύσουν μαζί με την εικόνα, σε μορφή ASCI. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να αναπαράγουμε video, που είναι συνδεδεμένο με το γραμμικό κώδικα οποιουδήποτε εμπορεύματος.
Για τη διαχείριση των στόλων, ήδη υπάρχουν στην αγορά ειδικοί ψηφιακοί πολυπλέκτες για οχήματα, που μπορούν να μεταδώσουν πολλές πληροφορίες, από το στίγμα σε χάρτη με τη βοήθεια GPS, πληροφορίες από τα όργανα του οχήματος, καταγεγραμμένη ή ζωντανή εικόνα από το όχημα. Η μετάδοση των πληροφοριών μπορεί να γίνει μέσω GPRS, 3G ή όταν το όχημα βρεθεί σε σημείο, όπου λειτουργεί το ασύρματο δίκτυο της επιχείρησης.
Οθόνες
Οποιαδήποτε οθόνη καλής ποιότητας, είναι κατάλληλη για το σύστημα. Αυτό όμως που επικρατεί, είναι η χρήση των υπολογιστών, για την επιτήρηση των καμερών μέσω δικτύου, από τους εξουσιοδοτημένους χρήστες. Από τον υπολογιστή, μπορούν να εκτελεστούν όλες οι λειτουργίες, ανάλογα με τα δικαιώματα που θα αποφασιστούν ανά χρήστη.
Είναι φανερό, ότι οι εφαρμογές σε ανάλογες επιχειρήσεις, είναι πάρα πολλές. Η δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, συνεχώς αυξάνεται, δημιουργώντας μια νέα αγορά, που συνεχώς διευρύνεται για τους εγκαταστάτες πληροφορικών συστημάτων, συστημάτων ασφαλείας και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις φύλαξης.
Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας γνωρίζουν ότι για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, πρέπει να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες, κάτι που αναμφισβήτητα κάνουν.