H εφεδρική τροφοδοσία στα συστήματα Ασφαλείας CCTV
Ένα σύστημα ασφαλείας είτε είναι κάποιος συναγερμός είτε κάποιο κύκλωμα CCTV πρέπει να έχει κάποιες προδιαγραφές. Σήμερα θα ασχοληθούμε με την εφεδρική τροφοδοσία στα συστήματα ασφαλείας.
Μπορείτε να φανταστείτε ένα πίνακα συναγερμού με τη σειρήνα του χωρίς BackUp τροφοδοσίας;
Φυσικά όχι, διότι σε μία περίπτωση διακοπής ρεύματος από οποιοδήποτε αίτιο, το σύστημα θα έβγαινε εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μείνει ο χώρος που προστατεύεται “ανοιχτός”.
Στην καριέρα μου έχω δει πολλές φορές κάμερες , καταγραφικά και άλλα μέρη που απαρτίζουν ένα σύστημα ασφαλείας, χωρίς Backup τροφοδοσίας. Η αιτία συνήθως είναι το κόστος. Δηλαδή, παρατηρούμε το παράδοξο φαινόμενο, κάποιος να τοποθετεί ένα σύστημα ασφαλείας με σκοπό να τον προστατεύσει σε μια δύσκολη στιγμή και πληρώνει π.χ. 100ευρώ και έχει πρόβλημα να δώσει ακόμη 10 για να καλύψει το σύστημά του.
Τι είδους εφεδρική τροφοδοσία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε ένα σύστημα CCTV;
Τα γνωστά UPS είναι κατάλληλα για τα συστήματα καταγραφής (DVR, NVR, Hybrid DVR) και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και για τις κάμερες.
Η καλύτερη όμως λύση είναι ξεχωριστό Backup για τα DVR (UPS επειδή έχουμε και το σκληρό δίσκο) καθώς και τροφοδοτικά με μπαταρίες για τις κάμερες. Σε περίπτωση διακοπής τροφοδοσίας, τα συστήματα αυτά θα πρέπει να δίνουν παροχή τουλάχιστον 30 λεπτά. Αν η διακοπή οφείλεται σε κακόβουλη ενέργεια, ο χρόνος αυτός είναι υπεραρκετός για να καταγράψει το συμβάν. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπόψη ότι σε περίπτωση όπου περάσει ο χρόνος και σβήσουν τα μηχανήματα, θα πρέπει με την επαναφορά της τάσης να ξεκινούν άμεσα. Όπως και πρέπει απαραίτητα να υπάρχει μηχανισμός (SMS, Email κ.λπ.) που θα ειδοποιεί το διαχειριστή του συστήματος από την πρώτη στιγμή της διακοπής της τάσης του δικτύου.
Τύποι UPS και Τροφοδοτικών BackUp.
Τα UPS που κυκλοφορούν στην Αγορά είναι τα Line Interactive (πιο οικονομική λύση) και τα OnLine. Τα Line interactive τροφοδοτούν συνεχώς τις συσκευές μέσω του δικτύου και σε περίπτωση διακοπής γίνεται μεταγωγή στις μπαταρίες. Είναι πιο φθηνά, αλλά λόγω του χρόνου μεταγωγής που έχουν πολλές φορές δεν είναι κατάλληλα σε διατάξεις με κρίσιμα στοιχεία όπως οι Ηλεκτρονικοί υπολογιστές (Server κ.λπ.). Αντιθέτως τα ONLINE τροφοδοτούν το φορτίο από τις μπαταρίες σε οποιαδήποτε περίπτωση συνεχώς. Δεν υπάρχει πρόβλημα με το χρόνο μεταγωγής αλλά είναι ακριβότερα και οι μπαταρίες τους θέλουν πιο γρήγορα αντικατάσταση.
Τα τροφοδοτικά για τις κάμερες είναι συνήθως μορφής Line Interactive. Ειδικά για τις κάμερες δεν υπάρχει πρόβλημα για το χρόνο μεταγωγής, οπότε και το κόστος είναι χαμηλό. Στην Αγορά όλες οι εταιρείες διαθέτουν πλήρη σειρά UPS και Τροφοδοτικών Backup με χαμηλό κόστος, σε μεγάλη γκάμα ισχύος και αυτονομίας.
Χρειάζονται συντήρηση οι διατάξεις εφεδρικής τροφοδοσίας;
Όλες οι διατάξεις αυτού του είδους κάθε εξάμηνο θέλουν απαραίτητα έλεγχο καλής λειτουργίας – τουλάχιστον για τις μπαταρίες τους. Μην ξεχνάμε ότι το σύστημα ασφαλείας δείχνει την αξία του σε μια "Δύσκολη" στιγμή.
Μιχάλης Τριδήμας
Ηλεκτρονικός Μηχανικός
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος TRIDIMAS ELECTRONICS,
email: mtridimas@tridimas.gr