Ψηφιακά Συστήματα Ελέγχου Εισόδου: Μια ιστορία 15 χρόνων
Σε συνέχεια των πρώτων εγκαταστάσεων ψηφιακών συστημάτων στις αρχές της δεκαετίας του 90, η αύξηση των αναγκών αλλά και η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας συνέτειναν στη βελτίωση των συστημάτων θυροτηλεφώνων & θυροτηλεοράσεων. Αποτέλεσμα, οικονομικότερα συστήματα , ευκολότερη & συντομότερη εγκατάσταση, καθώς και μεγαλύτερες δυνατότητες λειτουργιών.
Τα ψηφιακά συστήματα θυροτηλεφώνων και θυροτηλεοράσεων χρησιμοποιούνται ήδη εδώ και 2 δεκαετίες. Πρωτοπόροι κατασκευαστές, όπως ο οίκος URMET, έχουν παρουσιάσει ψηφιακά συστήματα από το 1992 (ο Urmet έχει περισσότερα από 1.000.000 συστήματα, τοποθετημένα σε όλο τον κόσμο).
Στην Ελλάδα, η ΚΑΡΣΟΝ εγκατέστησε το πρώτο μεγάλο ψηφιακό σύστημα το 1995. Έκτοτε, οι κλασικοί κατασκευαστές (όπως ο Urmet, Teraneo, BPT) έχουν καταλήξει σε δοκιμασμένες, άρα και αξιόπιστες λύσεις, πολύ πιο οικονομικές από το παρελθόν, αλλά και με πολύ περισσότερες δυνατότητες.
Η τελευταία εξέλιξη είναι συστήματα θυροτηλεόρασης με μόνο 2 καλώδια χωρίς πολικότητα. Κάποια από αυτά μάλιστα (Urmet 2GO!) προσφέρουν ποικίλες λειτουργίες, πρωτόγνωρες για συστήματα θυροτηλεόρασης. Παραδείγματα τέτοιων συνδυαζόμενων λειτουργιών είναι η ενδοσυνεννόηση μεταξύ επιλεγμένων χρηστών, η κοινή μονάδα μνήμης εικόνας ή video για όλους τους χρήστες και η δυνατότητα σύνδεσης πολλαπλών καμερών για την εποπτεία του χώρου. Επίσης, προσφέρουν ιδιαίτερα απλό τρόπο προγραμματισμού, ο οποίος μειώνει ακόμα περισσότερο το χρόνο του εγκαταστάτη.
Βέβαια, τα πράγματα δεν ήταν εξαρχής τόσο απλά. Ιστορικά, η πρώτη ανάγκη που έπρεπε να καλυφθεί ήταν η κατάργηση των καλωδίων κλήσεως των διαμερισμάτων (οι επονομαζόμενες επιστροφές). Τα καλώδια αυτά είναι ένα για κάθε διαμέρισμα, oπότε ο αριθμός τους αυξάνεται υπερβολικά σε κτήρια με πολυάριθμους χρήστες. Η απαλοιφή των «επιστροφών» σηματοδοτούσε την πρώτη γενιά συστημάτων ψηφιακών κλήσεων, η οποία απλοποιούσε την εγκατάσταση και μείωνε το χρόνο (άρα και το κόστος) του εγκαταστάτη (Urmet «826»). Οι επόμενες γενιές χρησιμοποίησαν την ψηφιακή μετάδοση των σημάτων ήχου και εικόνας. Αυτό ελάττωσε τον αριθμό των καλωδίων στα 4 (όπως το σύστημα Urmet «V.O.P.»). Σε αυτή τη γενιά, τα αντίστοιχα θυροτηλέφωνα χρησιμοποιούν μόνο 2 καλώδια.
Τα προαναφερθέντα συστήματα συνυπάρχουν αυτή τη στιγμή με τα παραδοσιακά αναλογικά, καθώς τα νεότερα δεν καταργούν τα παλαιότερα. Ενώ με την αναλογική τους μορφή, τα συστήματα καλύπτουν άριστα τις βασικές ανάγκες του χρήστη (καθώς καταφέρνουν να προσφέρουν και μερικές επιπλέον λειτουργίες, όπως ενδοσυνεννόηση ή πολλαπλές εισόδους) και η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας μας επιτρέπει να αυξήσουμε τις απαιτήσεις μας. Και αυτό, γιατί παρά τις διαφορές δυνατοτήτων & διευκολύνσεων που παρέχουν τα ψηφιακά συστήματα, δεν παρουσιάζουν πλέον διαφορές κοστολογίου έναντι των αναλογικών, π.χ. το ψηφιακό σύστημα V.O.P. της Urmet ανέρχεται στα ίδια επίπεδα με παλαιότερα συστήματα ομοαξονικού.
Ασφαλώς και η βούληση των κατασκευαστών για συστήματα με περισσότερες δυνατότητες αυξάνει. Ο μικρότερος αριθμός καλωδίων που χρησιμοποιούν τα ψηφιακά συστήματα, συνήθως περιορίζει τις μέγιστες αποστάσεις καλωδιώσεων. Σε αυτό το σημείο επικεντρώνεται και η έρευνα σήμερα – στην προσπάθεια δηλαδή για αύξηση των λειτουργιών και του μέγιστου μήκους καλωδίωσης. Ούτως ή άλλως, ο αριθμός των καλωδίων δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 2.
Επίσης, η συγκέντρωση διαφόρων λειτουργιών (όπως συναγερμού, ελέγχου φωτισμού, ελέγχου ρολών κ.λπ.) πάνω στο σύστημα θυροτηλεόρασης για την επίτευξη του έξυπνου σπιτιού, είναι ο νέος στόχος των μεγάλων κατασκευαστών. Ήδη ο Urmet έχει παρουσιάσει την πρώτη γενιά home automation, που βασίζεται σε γραμμή LAN, ώστε να επιτυγχάνει και τον απομακρυσμένο έλεγχο.
Η ψηφιακή τεχνολογία δεν είναι πανάκεια και πρέπει να χρησιμοποιείται όπου έχει να προσφέρει τα προτερήματά της, αλλά και με βάση τους κατάλληλους συνεργάτες. Τα ψηφιακά συστήματα απαιτούν πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία της κατασκευάστριας εταιρείας, αλλά και του αντιπροσώπου της στη χώρα μας. Οι εταιρείες με πολυετή παρουσία στο χώρο & με αποδεδειγμένη αξιοπιστία, θα μπορέσουν να εγγυηθούν τη μακροζωία & την καταλληλότητα των συστημάτων αυτών.