Τεχνολογία RFID: Ηλεκτρονική ταυτοποίηση και οι εφαρμογές της
Τα πλεονεκτήματα, οι χρήσεις και οι προοπτικές των συστημάτων RFID, καθώς και ο τρόπος που εντάσσονται στις εταιρικές διαδικασίες, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και τα συστήματα αυτά προβλέπεται να καθιερωθούν στο άμεσο μέλλον, ως η κεντρική επιλογή για την ταυτοποίηση και ασφαλή διαχείριση προϊόντων και αντικειμένων.
Είναι άγνωστο αν ο Σκοτσέζος φυσικός Μάξγουελ όταν εργαζόταν στη διατύπωση των τεσσάρων εξισώσεών του για το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, είχε επίγνωση της σημασίας αυτών σε πρακτικό επίπεδο.
Τις επόμενες δεκαετίες, πολλά από τα ανθρώπινα επιτεύγματα, όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, βασίστηκαν πάνω στις εργασίες του. Η χρήση των ραδιοκυμάτων για τη μετάδοση πληροφοριών, είναι πλέον στοιχείο της καθημερινότητάς μας και διεισδύει συνεχώς και σε νέους χώρους.
Ένας από τους τομείς, στον οποίο η εφαρμογή των ραδιοκυμάτων και της ασύρματης μετάδοσης πληροφοριών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η ταυτοποίηση αντικειμένων και ανθρώπων. Το εύρος των χρήσεων είναι ανεξάντλητο και εκτείνεται από εργασίες, όπως η πιστοποίηση της ταυτότητας ανθρώπων σε χώρους υψηλού επιπέδου ασφαλείας, η εξακρίβωση στοιχείων για τη διεξαγωγή οικονομικών συναλλαγών έως και η μαζική αναγνώριση προϊόντων σε μεγάλους χώρους, όπως σε αποθήκες, πολυκαταστήματα και διαμετακομιστικούς σταθμούς. Αν και σε όλες στις προαναφερθέντες εφαρμογές χρησιμοποιούνται ραδιοκύματα, ώστε να επιτυγχάνεται η ασύρματη μετάδοση των απαιτούμενων πληροφοριών, υπάρχουν αρκετές διαφορές στην τεχνολογία, μέσω της οποίας γίνεται η υλοποίησή τους. Είναι προφανές, ότι, παραδείγματος χάρη, άλλες απαιτήσεις ασφαλείας και κωδικοποίησης των μεταδιδόμενων στοιχείων εμπεριέχει μια εφαρμογή οικονομικής συναλλαγής και άλλες απαιτήσεις υπάρχουν στο σύστημα, που χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο σταθμό εμπορευμάτων, όπου διακινούνται μεγάλες ποσότητες αγαθών, μικρής όμως οικονομικής αξίας. Εν προκειμένω, στην πρώτη εφαρμογή προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη η διασφάλιση της ασφάλειας, ενώ στη δεύτερη, ανακύπτει το θέμα της ταχύτερης ανάγνωσης της δεδομένων.
Η τεχνολογία RFID (Radio Frequency Identification) αποτελεί σήμερα μία από τις προτάσεις, για την ενσωμάτωση της χρήσης ραδιοκυμάτων στις εφαρμογές ασύρματης ηλεκτρονικής ταυτοποίησης. Βασίζεται στη μετάδοση των ζητούμενων πληροφοριών μέσω ραδιοκυμάτων, τα οποία εκπέμπονται από RFID tags (ετικέτες με ενσωματωμένο σύστημα κεραίας- μικροεπεξεργαστή) και τα οποία τοποθετούνται στα αντικείμενα, ενώ τα εκπεμπόμενα ραδιοκύματα διαβάζονται από αναγνώστες (readers), που μπορεί να είναι είτε σταθεροί είτε φορητοί. Από τη στιγμή που τα μεταδιδόμενα στοιχεία αναγνωστούν, είναι εφικτή η εισαγωγή τους σε υπολογιστές για περαιτέρω επεξεργασία, ώστε να αντληθούν δεδομένα που να ενδιαφέρουν το χρήστη της εφαρμογής.
Ιστορία.
Εκτός των δεινών που επέφερε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, αποτέλεσε παράλληλα μια περίοδο, όπου ανακαλύφτηκαν νέα πεδία στην επιστήμη και το κυριότερο, μετουσιώθηκαν σε πρακτικές εφαρμογές. Το 1945, ένας Ρώσος επιστήμονας ονόματι Leon Theremin, ανακάλυψε ένα καινοτομικό εργαλείο για τη Σοβιετική κυβέρνηση, το οποίο αναμετάδιδε υφιστάμενα ραδιοκύματα, που περιείχαν ακουστικές πληροφορίες. Αν και στην περίπτωση αυτή, η συγκεκριμένη συσκευή ήταν μάλλον μια παθητική μυστική συσκευή ακρόασης και όχι μια ετικέτα ταυτοποίησης, εντούτοις, έχει καταχωρηθεί ως ο πρόδρομος της σύγχρονης RFID τεχνολογίας και η πρώτη επίσημα γνωστή συσκευή αυτής της κατηγορίας.
Λίγα χρόνια πριν την εργασία του Theremin, στα τέλη της δεκαετίας του 1939, μια παρόμοια τεχνολογία αναπτύχθηκε στη Βρετανία, η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις, για το διαχωρισμό των εχθρικών από τα φιλικά αεροπλάνα.
Στα 1948, δημοσιεύτηκε μια εργασία από τον Harry Stockman, με θέμα τις επικοινωνίες μέσω της αντανακλώμενης ενέργειας, που ασχολιόταν εκτενώς με το συγκεκριμένο αντικείμενο και έθετε επιστημονικούς προβληματισμούς για τη διάδοση της χρήσης των ραδιοκυμάτων στη μετάδοση των πληροφοριών και την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε πρακτικές εφαρμογές.
Η πρώτη επίδειξη όμως, συσκευής, που διαθέτει σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων RFID tags, έγινε το 1973 στο Εργαστήριο Ερευνών του Los Alamos, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Όπως διαπιστώνουμε, μπορεί μεν η τεχνολογία RFID να συζητιέται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και η πλειοψηφία να έχει την εντύπωση ότι αποτελεί ένα νέο τεχνικό επίτευγμα, όμως τα πρώτα συστήματα RFID εμφανίστηκαν στις αρχές τις δεκαετίας του 70, δηλαδή, περίπου 40 χρόνια πριν. Ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, στο οποίο όμως δεν κατόρθωσε να αποκτήσει την εμπορική καθιέρωση που συνάδει με τις δυνατότητες που προσφέρει. Ο λόγος βέβαια είναι απλός, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά, που, καινοτομικά τεχνολογικά επιτεύγματα αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, στα πρώτα βήματά τους. Το κόστος κατασκευής όλων των συσκευών, όπως οι μικροεπεξεργαστές αλλά και οι αναγνώστες, ήταν ιδιαίτερα υψηλό, ενώ υπήρχε και πρόβλημα με τα πρότυπα ανάγνωσης των tags, καθώς στην αρχή υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών τεχνικών προδιαγραφών. Όμως, πλέον, αυτό το κρίσιμο σημείο φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί και ο δρόμος για την περαιτέρω διάδοση της RFID τεχνολογίας είναι πια ανοιχτός, με τελικό προορισμό την αντικατάσταση των σημερινών συσκευών γραμμωτού κώδικα (barcodes) στις διάφορες εφαρμογές.
Τεχνολογία
Η λειτουργία των RFID συστημάτων, βασίζεται στην εκπομπή ραδιοκυμάτων. Οι συχνότητες λειτουργίας μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με τις απαιτήσεις της εφαρμογής. Οι πιο συνηθισμένες, είναι η χαμηλή συχνότητα που εκπέμπει στα 125 kHz, η υψηλή των 13,56 ΜHz, η υπερυψηλή, πιο γνωστή ως UHF (Ultra High Frequency) στα 860-960 ΜΗz, ενώ σπανιότερα χρησιμοποιείται και η συχνότητα των μικροκυμάτων στα 2,45 GHz.
Όπως προαναφέρθηκε, κάθε εύρος συχνοτήτων έχει χαρακτηριστικά, που μπορεί να το καθιστούν καταλληλότερο για μια συγκεκριμένη εφαρμογή. Δηλαδή, τα συστήματα RFID, που λειτουργούν στη χαμηλή συχνότητα, έχουν καλύτερη συμπεριφορά σε αντικείμενα, που περιέχουν υψηλό ποσοστό νερού (φρούτα, λαχανικά), αλλά έχουν μικρότερη ακτίνα ανάγνωσης (μέχρι 0,3m) από τα συστήματα υψηλής συχνότητας, των οποίων η εμβέλεια εκτείνεται έως και 1 μέτρο, αλλά χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον σε μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία είναι πυκνότερης υφής. Τα συστήματα υπερυψηλής συχνότητας έχουν αρκετά μεγαλύτερη εμβέλεια, που μπορεί να προσεγγίσει και τα 30 μέτρα και χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μαζική αναγνώριση προϊόντων (αποθήκες).
Κατηγορίες ετικετών
Οι ετικέτες των RFID συστημάτων, μπορούν να διαχωριστούν σε παθητικές, ημι-παθητικές και ενεργές. Οι παθητικές δεν διαθέτουν μπαταρία για την ηλεκτρική τους τροφοδοσία. Τροφοδοτούνται με την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία τους, από τον αναγνώστη, ο οποίος εκπέμπει ραδιοκύματα, η ενέργεια των οποίων είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει το κύκλωμα του μικροεπεξεργαστή της ετικέτας και αυτός στη συνέχεια να μεταδώσει το σήμα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι, καθώς δεν υπάρχει η απαίτηση να φέρουν μπαταρίες για την τροφοδοσία τους, υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερης μείωσης του μεγέθους τους, ενώ και ο σχεδιασμός τους είναι απλούστερος. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι σήμερα, η μικρότερη συσκευή αυτής της κατηγορίας έχει διαστάσεις των 0,15 mm x 0,15 mm, με πάχος μικρότερο από ένα φύλλο χαρτιού (7,5 μικρόμετρα). Οι παθητικές ετικέτες διαθέτουν εμβέλεια, που εκτείνεται από 2 mm έως και λίγα μέτρα, ανάλογα με τη συχνότητα λειτουργίας και το σχεδιασμό της κεραίας.
Οι ημι-παθητικές ετικέτες διαθέτουν αρχή λειτουργίας, που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εκείνη των παθητικών, δηλαδή επικοινωνούν, χρησιμοποιώντας την εκπεμπόμενη ενέργεια από τον αναγνώστη. Η διαφορά τους, έγκειται στο στοιχείο, ότι ο μικροεπεξεργαστής που διαθέτουν τροφοδοτείται από μπαταρία, που είναι ενσωματωμένη στις ετικέτες.
Τέλος, τα ενεργά συστήματα RFID διαθέτουν αυτόνομη πηγή ενέργειας, τόσο για τη λειτουργία του μικροεπεξεργαστή, όσο και για τη διαδικασία της μετάδοσης του σήματος στη συσκευή ανάγνωσης. Το βασικό πλεονέκτημά τους, είναι ότι είναι πολύ πιο αξιόπιστες, καθώς δεν εξαρτώνται από τη συσκευή ανάγνωσης για τη δημιουργία της επαφής. Επίσης, λόγω της ενσωματωμένης πηγής ενέργειας που διαθέτουν, είναι σε θέση να μεταδώσουν σήματα μεγαλύτερης ισχύος από τις άλλες δύο κατηγορίες ετικετών, οπότε μπορούν να λειτουργήσουν πιο ικανοποιητικά σε δυσμενέστερα περιβάλλοντα, όπως μέσα σε νερό, μεταξύ μεταλλικών τοιχωμάτων (όπως ένα κοντέινερ ή ένα φορτηγό) και σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Υπάρχουν ενεργές ετικέτες RFID με πολύ μεγάλη εμβέλεια, ενώ και η διάρκεια ζωής τους πλησιάζει ακόμα και τα δέκα χρόνια. Επιπροσθέτως, μπορούν να εξοπλιστούν και με ειδικά αισθητήρια, που να παρέχουν ενδείξεις για διάφορα μεγέθη, όπως τη θερμοκρασία ή το βαθμό υγρασίας των προϊόντων στα οποία τοποθετούνται και φυσικά, διαθέτουν μεγαλύτερη μνήμη, ώστε να είναι δυνατή η αποθήκευση πολύ μεγαλύτερου όγκου δεδομένων.
Επεξεργαστές RFID ετικετών
Μια άλλη διαφορά όσον αφορά τις RFID ετικέτες, εντοπίζεται στον τύπο του επεξεργαστή που είναι εφοδιασμένες. Υπάρχουν οι read-write επεξεργαστές, οι read-only και οι Write Once- Read Many (πιο γνωστοί και ως WORM). Όπως αποκαλύπτει και το όνομά τους, στους επεξεργαστές τύπου read-write, μπορούμε να εγγράψουμε νέες πληροφορίες στην ετικέτα ή να αλλάξουμε τις αποθηκευμένες, καθ’ όλη τη διάρκεια που η ετικέτα επικοινωνεί με έναν αναγνώστη. Για τη διασφάλιση των πληροφοριών από πιθανή μη εξουσιοδοτημένη επέμβαση -είτε εσκεμμένη είτε ακούσια- υπάρχει ένας σειριακός αριθμός, που επιτρέπει το κλείδωμα κάποιων δεδομένων και την προστασία τους από ενδεχόμενη διαγραφή. Στους επεξεργαστές τύπου read-only, έχουν αποθηκευτεί ορισμένα δεδομένα στη φάση της κατασκευής τους, τα οποία δεν μπορούν ούτε να διαγραφούν, ούτε να μεταβληθούν. Όσον αφορά τις ετικέτες τύπου WORM, είναι εφικτή η εγγραφή ενός σειριακού αριθμού μία φορά, αλλά στη συνέχεια δεν μπορεί να γίνει καμία επέμβαση.
Περιγραφή RFID συστήματος
Συνοπτικά, ένα τυπικό RFID σύστημα αποτελείται από τις ετικέτες, που διαχωρίζονται σε κατηγορίες, τους αναγνώστες αυτών και το απαραίτητο λογισμικό για τη διαχείριση του συστήματος. Η ετικέτα μεταδίδει δεδομένα μέσω ραδιοκυμάτων στους αναγνώστες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κάθε εφαρμογής, στην οποία χρησιμοποιούνται. Ο αναγνώστης ετικετών, που είναι εξοπλισμένος με μια κεραία που περιέχει ένα μεταδότη και έναν αποκωδικοποιητή, εκπέμπει ένα σήμα που ενεργοποιεί την RFID ετικέτα και πλέον είναι δυνατή η ανάγνωση των δεδομένων που περιέχονται σε αυτήν, η μεταβολή αυτών ή ακόμα και η προσθήκη νέων (ανάλογα με το τύπο του μικροεπεξεργαστή της RFID ετικέτας). Στη συνέχεια, ο αναγνώστης αποκωδικοποιεί τα μεταδιδόμενα δεδομένα, τα οποία διαβιβάζονται για περαιτέρω επεξεργασία στον κεντρικό υπολογιστή, στον οποίο υπάρχει εγκατεστημένο το απαραίτητο software, που έχει δημιουργηθεί συνήθως σε γλώσσα PML (Physical Markup Language). Συνήθως, ο όγκος των δεδομένων που αποθηκεύονται σε μια ετικέτα RFID, δεν υπερβαίνει τα 2 kB, αλλά αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις της εφαρμογής.
Χρήσεις και εφαρμογές των συστημάτων RFID
Τα συστήματα RFID μπορούν να αποτελέσουν το συνδετικό κρίκο μεταξύ όλων των φάσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας, ξεκινώντας από το στάδιο της προμήθειας πρώτων υλών, της παραγωγής των προϊόντων και φτάνοντας μέχρι τη διανομή στα σημεία πώλησης. Σήμερα, τα προηγμένα συστήματα διαχείρισης δεδομένων χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, διευκολύνοντας σημαντικά όλες τις επιχειρηματικές διεργασίες, που σχετίζονται με τον κλάδο των logistics. Η RFID τεχνολογία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αύξηση της αποδοτικότητας αυτών των συστημάτων, ενισχύοντας το επίπεδο διαχείρισης των δεδομένων και συμβάλλοντας στην αύξηση της ταχύτητας συλλογής τους. Οι ετικέτες RFID μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα οικονομικό εργαλείο ανίχνευσης και ταυτοποίησης προϊόντων, γρήγορα και χωρίς να χρειάζεται φυσική επαφή με το αντικείμενο, σε όλα τα στάδια της κατασκευής και διανομής, ενώ μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθούν στο στάδιο εξυπηρέτησης των πελατών, μετά την τελική πώληση (after sales services) ή και σε διαδικασίες καταστροφής και ανακύκλωσης (όπως στις μπαταρίες ή σε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές). Η χρήση τους θα απλοποιήσει σημαντικά την αποθήκευση, θα προσφέρει ευελιξία στη διαχείριση και στην αποστολή πολύπλοκων παραγγελιών (πολλοί παραλήπτες- διαφορετικά είδη και ποσότητες) και στη μεταφορά αντικειμένων, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Διαχείριση βιβλίων και εγγράφων
Εκτός των logistics, τα συστήματα RFID μπορούν να βοηθήσουν στον κλάδο της βιβλιοθηκονομίας. Ήδη, από μεγάλες εταιρείες, έχουν αναπτυχθεί συστήματα, που επιτρέπουν στους υπαλλήλους των μεγάλων βιβλιοθηκών να ελέγχουν τη ροή των βιβλίων και παράλληλα να μπορούν να εντοπίζουν ταχύτερα και ευκολότερα ενδεχόμενες απώλειες. Με την τοποθέτηση των ετικετών, απλοποιείται σημαντικά η διαδικασία ελέγχου των εισερχόμενων και εξερχόμενων βιβλίων, σε σχέση με τις απλές χειρόγραφες καρτέλες ή τα συμβατικά barcodes.
Στις ετικέτες, μπορούν να αποθηκευτούν και πρόσθετα χρήσιμα δεδομένα, εκτός φυσικά του σειριακού αριθμού, όπως η κατηγορία του βιβλίου ή το σημείο στο οποίο τοποθετείται. Συνήθως, οι ετικέτες που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα συστήματα, είναι επανεγγράψιμες, οπότε δεν χρειάζεται να αντικατασταθούν όταν υπάρξει κάποια μεταβολή στην κατάστασή τους (όταν επιστρέφεται από δανεισμό). Επίσης, οι ετικέτες RFID μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξαγωγή συμπερασμάτων, σχετικά με την αναγνωσιμότητα ενός τίτλου, καθώς και άλλων στατιστικών στοιχείων, που θα ενδιαφέρουν τους υπεύθυνους μιας βιβλιοθήκης.
Γενικότερα, η εισαγωγή της RFID τεχνολογίας, μπορεί να συνεισφέρει και στην καλύτερη διαχείριση εγγράφων σε Οργανισμούς ή εταιρείες, στις οποίες διακινούνται μεγάλες ποσότητες εγγράφων ιδιαίτερης σημασίας, όπως σε δικαστήρια, νομικές εταιρείες, τράπεζες, υπουργεία και σε διάφορους κυβερνητικούς και διακυβερνητικούς Οργανισμούς. Ενώ μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν ως επί το πλείστον μηχανικά συστήματα ταξινόμησης, στα οποία υπεισέρχεται σε μεγάλο βαθμό και ο ανθρώπινος παράγοντας, με μεγάλες πιθανότητες μιας λαθεμένης ενέργειας και της επακόλουθης απώλειας ενός σημαντικού εγγράφου, πλέον, η διαδικασία μπορεί να αυτοματοποιηθεί. Το κέρδος θα είναι η μείωση των νεκρών χρόνων αναζήτησης ενός εγγράφου και φυσικά, η ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων απώλειας διάφορων στοιχείων και εγγράφων από το αρχείο ενός Οργανισμού.
Διακίνηση αποσκευών και αποστολή δεμάτων
Ένας άλλος τομέας, στον οποίο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά η εισαγωγή των RFID συστημάτων, είναι η διακίνηση αποσκευών στα αεροδρόμια. Καθώς τα αεροπορικά ταξίδια αποκτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην προτίμηση των ταξιδιωτών, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των αεροπορικών εταιρειών είναι η σωστή αποστολή των αποσκευών, ειδικότερα στις πτήσεις τράνζιτ, όπου οι επιβάτες μετεπιβάζονται σε ενδιάμεσα αεροδρόμια και συχνά αλλάζουν αεροπλάνο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραπόνων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, έχει να κάνει με συσκευές που δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους, ενώ το κόστος των αποζημιώσεων που είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν είναι ιδιαίτερα υψηλό, χωρίς να υπολογίζεται και ο αντίκτυπος στη φήμη και αξιοπιστία τους. Με τη χρήση των RFID συστημάτων, όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν, καθώς θα είναι δυνατός ανά κάθε στιγμή ο εντοπισμός μιας μεμονωμένης αποσκευής και θα επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη αποστολή της, στο σωστό τόπο προορισμού.
Σύμφωνα με το προηγούμενο σκεπτικό, σημαντική θα είναι η συνεισφορά της RFID τεχνολογίας και στη βελτίωση των διαδικασιών που ακολουθούνται στα ταχυδρομεία και στις εταιρείες αποστολής δεμάτων. Πλέον, τα δέματα θα μπορούν να παρακολουθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής, ενώ μέσω μιας απλής ιστοσελίδας θα μπορεί τόσο η εταιρεία όσο και ο αποστολέας ή ο παραλήπτης, να βλέπουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αποστολή του δέματος. Η παραπάνω εφαρμογή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μεγάλους οργανισμούς και πολυεθνικές εταιρείες, όπου διακινούν δέματα μεταξύ χωρών ή και ηπείρων και είναι φυσικό να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έγκαιρη και σωστή παράδοση.
Εφαρμογή της RFID τεχνολογίας σε διαφορετικά πεδία
Καθώς τα εμπορικά σύνορα έχουν πέσει, έχει κορυφωθεί η μάχη για την αναγνωρισιμότητα μιας μάρκας και την εξασφάλισή της από παράνομες αντιγραφές. Η τοποθέτηση RFID ετικετών στα επώνυμα προϊόντα μιας μάρκας, είναι σε θέση να συμβάλει στην αποτροπή αυτού του φαινομένου, καθώς διευκολύνονται οι διαδικασίες ελέγχου από τα αρμόδια όργανα. Γενικότερα, οι ετικέτες RFID, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την αποθήκευση άλλων πληροφοριών, που θα βοηθήσουν τα τμήματα μάρκετινγκ και πωλήσεων στη χάραξη αποδοτικότερων στρατηγικών, για την επιτυχή προώθηση των προϊόντων της εταιρείας.
Το εύρος των χρήσεων της τεχνολογίας RFID είναι τεράστιο, καθώς αυτά τα συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα στη διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων, αθλητικών, μουσικών και καλλιτεχνικών γεγονότων, σε χιονοδρομικά κέντρα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.. Οι ετικέτες μπορούν να ενσωματωθούν στα εισιτήρια, κάνοντας εύκολο τον έλεγχο για την είσοδο του κοινού, συμβάλλοντας στην αποφυγή εισόδου κάποιων χωρίς το κατάλληλο εισιτήριο, στη διατήρηση της τάξης και στη μείωση των κινδύνων, που προκαλούνται από πιθανή υπεράριθμη συγκέντρωση ανθρώπων.
Από τα barcodes στα RFID
Είναι προφανές λοιπόν, ότι οι εφαρμογές των συστημάτων RFID είναι ανεξάντλητες σε όλους τους τομείς των σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι αποτελούν τους εκκολαπτόμενους αντικαταστάτες των συστημάτων γραμμωτού κώδικα, πιο γνωστών και ως barcodes. Τα πλεονεκτήματά τους, είναι αρκετά για να τους εξασφαλίσουν ένα σημαντικό μερίδιο στη ραγδαίως αναπτυσσόμενη αγορά συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης αντικειμένων. Σε αντίθεση με τα barcodes, που η αρχή λειτουργίας τους είναι τύπου "line of sight", δηλαδή ο αναγνώστης θα πρέπει να είναι σε άμεση οπτική επαφή με την ετικέτα, τα RFID συστήματα έχουν πολύ μεγαλύτερη περιμετρική εμβέλεια. Παράλληλα, οι RFID ετικέτες είναι πολύ πιο ανθεκτικές στο χρόνο, ενώ μια ετικέτα γραμμωτού κώδικα, στην περίπτωση που είναι φθαρμένη, δεν μπορεί να διαβαστεί εύκολα. Επίσης, μια RFID ετικέτα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης μεγαλύτερου όγκου δεδομένων, όπως παραδείγματος χάρη, τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης ενός προϊόντος, στοιχείο πολύ χρήσιμο σε μια αλυσίδα πολυκαταστημάτων.
Ο τρόπος σχεδιασμού των RFID συστημάτων, επιτρέπει δηλαδή την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους, στις διαδικασίες μιας επιχείρησης. Η ενσωμάτωσή τους στο σύστημα ελέγχου και επιτήρησης ενός οργανισμού ή μιας εταιρείας, επιφέρει σημαντική μείωση στους δείκτες κλοπών, απωλειών και λαθών, κατά την αποθήκευση ή διακίνηση των προϊόντων. Με τη σύνδεσή τους με ένα δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι εφικτή η παρακολούθηση όλων των αλλαγών σε πραγματικό χρόνο, κάνοντας ευκολότερο τον προγραμματισμό της πολιτικής διαχείρισης των αποθεμάτων. Οι υπεύθυνοι θα μπορέσουν να καταστρώσουν ένα πλάνο προμηθειών και παραγωγής προϊόντων, που θα αποτρέψει φαινόμενα υπερβολικού αποθέματος (το οποίο σημαίνει ότι θα εξοικονομηθεί κεφάλαιο για άλλες επιχειρηματικές δράσεις) ή φαινόμενα έλλειψης αποθέματος και αδυναμίας ανταπόκρισης, σε περιόδους αυξημένης ζήτησης. Επίσης, είναι προφανές ότι τα δεδομένα που συγκεντρώνονται, θα διευκολύνουν σημαντικά και τις διάφορες εταιρικές συναλλαγές, τόσο με τους προμηθευτές όσο και με τους πελάτες, αυξάνοντας σημαντικά το βαθμό αξιοπιστίας της εταιρίας και συμβάλλοντας σημαντικά στην εδραίωση της καλής της φήμης. Η ενσωμάτωση ενός αποτελεσματικού συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης προϊόντων, βοηθάει στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου της εταιρίας, αποτρέποντας φαινόμενα διαφθοράς και ενισχύοντας τη διαφάνεια στις λειτουργίες της επιχείρησης.
Η όσο το δυνατόν καλύτερη γνώση για όλο το φάσμα των εταιρικών διαδικασιών, αποτελεί βασικό όπλο μιας επιχείρησης για την επιβίωση στις δύσκολες συνθήκες ανταγωνισμού, που επικρατούν σήμερα και η RFID τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ένα πολυδιάστατο εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια.