Τα πρώτα αλλά απαραίτητα βήματα για την ασφάλεια στο σπίτι
Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλλει ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης σε σχέση με την ασφάλεια στο σπίτι, για αυτό και πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δηλαδή, τα πρώτα αλλά πολύ σημαντικά βήματα για να προστατέψουμε την περιουσία και τους οικείους μας.
¶γγελος Αγραφιώτης
Γενικός Διευθυντής
Α&Κ Risk Management Consulting
Νίκος Μπαζάνης
Γενικός Διευθυντής
Ομίλου SECURITY FORCES
Η οικονομική κρίση και ο φόβος για την πιθανότητα "κουρέματος" των καταθέσεων είχε οδηγήσει πριν ακόμα από τον περιορισμό των αναλήψεων, σε απόσυρση πολλών χρημάτων από τις τράπεζες και φύλαξη αυτών κάπου αλλού. Επίσης η όλη κατάσταση έχει οδηγήσει τους πολίτες στα ΑΤΜ των τραπεζών, προσπαθώντας μέρα με τη μέρα να συλλέξουν το βιός τους, σε ασφαλές μέρος, πάλι μακριά από τις τράπεζες. Αυτό το μέρος συνήθως καταλήγει να είναι το σπίτι του καθένα μας, όπου πιθανές κρυψώνες είναι διάφορα έπιπλα, ψυγεία, κάτω από το παρκέ .ή μικρά χρηματοκιβώτια.
Τι επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει αυτό το φαινόμενο, με δεδομένο ότι το σπίτι μας δεν μπορεί είναι τόσο ασφαλές όσο η τράπεζα;
Η συγκέντρωση τιμαλφών και μετρητών στις οικίες, έχουν προσελκύσει ληστές που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ίδιες τις ζωές των ενοίκων, προκειμένου να αφαιρέσουν ότι πολύτιμο βρουν. Όταν οι ληστείες συμβαίνουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ανθρώπων, που βλέπουν το βιός τους να αρπάζεται από ένοπλους πολλές φορές ληστές, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, τότε οι ίδιοι πέφτουν θύματα βασανισμού ή ακόμη και θανάτου προκειμένου να αποκαλύψουν «την κρυψώνα».
Το οικιακό σύστημα συναγερμού, είναι μια επιλογή που πολλοί ακόμα ίσως δεν έχουν σκεφτεί ή την αφήνουν ως ένα ίσως περιττό μέσο προστασίας, στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Η πραγματικότητα είναι πως εάν το σύστημα αυτό ενεργοποιηθεί σωστά, μπορεί να σώσει ζωές και όχι μόνο.
Ένα πλήρες πακέτο συστήματος συναγερμού συμπεριλαμβάνει όπως είναι γνωστό:
- Κεντρική μονάδα
- Πληκτρολόγιο
- Σειρήνα
- Ραντάρ
- Μαγνητικές επαφές
- Μπουτόν PA (personal attack)
Το πληκτρολόγιο μας βοηθά στην ενεργοποίηση του συναγερμού, βάζοντας τον κωδικό μας. Ένας ξεχωριστός κωδικός θα αντιστοιχεί σε κάθε μέλος της οικογένειας, μιας και τα περισσότερα συστήματα έχουν χωρητικότητα έως και 8 διαφορετικών κωδικών. Με την ενεργοποίηση του συναγερμού από το πληκτρολόγιο, θέτονται σε ενέργεια τα ραντάρ (αυτά που αποκαλούμε «ματάκια») τα οποία θα πρέπει να είναι επαρκή για να καλύπτουν το χώρο, καθώς και κάθε πιθανή είσοδο και έξοδο (πόρτες, παράθυρα, κτλ). Η μελέτη θα πρέπει να προηγηθεί της εγκατάστασης και να γίνει από ειδικό (Ν.3707/2008) ώστε να έχει αυτός την πλήρη ευθύνη. Η ενεργοποίηση του συναγερμού δύναται να συμβεί και καθώς είμαστε μέσα στο σπίτι, προκειμένου να προστατευτούμε από οποιαδήποτε εξωτερική απειλή, όπως εάν ανοίξει ένα παράθυρο. Η σειρήνα είναι συνήθως μεγάλης εμβέλειας και ο ήχος της φτάνει μέχρι και τα 115db. Έτσι ώστε σε περίπτωση διάρρηξης να ακουστεί αρκετά και για να ειδοποιηθούν οι γείτονες αλλά και για να τρομάξει ο κλέφτης. Τα μπουτόν PA συνήθως τοποθετούνται δίπλα στην πόρτα, δίπλα στο κρεβάτι, στην τουαλέτα ή και ακόμη εφόσον αυτά είναι ασύρματα, μπορούν να κρεμαστούν από το λαιμό του ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας, που χρήζει άμεσης βοήθειας σε περίπτωση κρίσης. Τα μπουτόν αυτά προκαλούν σιωπηλό συναγερμό, ειδοποιώντας τις αρχές ώστε να προλάβουν τον κλέφτη και να μη θέσουμε την οικογένεια μας σε κίνδυνο, από κάποιο αγχωμένο ή υπό την επήρεια ουσιών ληστή, που θα ακούσει τη σειρήνα.
Η χρησιμότητα σύνδεσης με ένα Κεντρικό Σταθμό
Ο συναγερμός, μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή GSM, δίνει τη δυνατότητα τα σήματα να σταλούν στον κεντρικό σταθμό της εκάστοτε εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, έτσι γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποιος όπλισε το σύστημα (μέσω του ξεχωριστού κωδικού), ποιος αφόπλισε τελευταίος, τι ώρα υπήρξε διάρρηξη και οτιδήποτε ακόμη θέλουμε να μάθουμε από το σύστημα συναγερμού.
Πέρα όμως των τεχνολογικών μέσων, ο κεντρικός σταθμός μας παρέχει ασφάλεια, τηλεφωνώντας μας με την αφόπλιση του συστήματος, για την επιβεβαίωση πως όλα είναι καλά, ζητώντας μας τον μοναδικό κωδικό που μας δίνεται από την εταιρεία. Ακόμη μια δυνατότητα που μας παρέχεται από τον κεντρικό σταθμό, είναι η συνοδεία μας από το περιπολικό της ¶μεσης Επέμβασης ως την πόρτα του σπιτιού μας, όταν υπάρχει φόβος τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα περιπολικά της ¶μεσης Επέμβασης, είναι ο πρώτος ανταποκριτής σε περίπτωση σήματος διάρρηξης, ή λάθος κωδικού στο τηλέφωνο (που σημαίνει πως κάποιος κινδυνεύει). Τα περιπολικό βρίσκεται στο σημείο άμεσα, ελέγχοντας οι άνδρες του, το σημείο αλλά και εμάς τους ίδιους και καλώντας την αστυνομία σε περίπτωση περιστατικού. Οι παραπάνω υπηρεσίες ποικίλλουν αναλόγως και κυμαίνονται από 15 έως 25 ευρώ το μήνα, ενώ ένα καλό σύστημα συναγερμού μπορεί να μας κοστίσει από 400 ευρώ, αλλά θα αποδειχθεί εγγυημένα επένδυση ζωής.
Οι εταιρείες security καλύπτουν το κενό που έχει δημιουργηθεί, λόγω των πολλών περιστατικών, μιας και η αστυνομία δεν μπορεί να βρίσκεται σε όλα τα μέρη ταυτόχρονα. Ο οδηγός του περιπολικού της ¶μεσης Επέμβασης ως πρώτος ανταποκριτής, είναι ο καλύτερος μας φίλος και συχνά ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση, που μπορεί ακόμη και να θέτει τη ζωή μας σε κίνδυνο. Το σύστημα συναγερμού μας δίνει τη δυνατότητα να προστατευτούμε και να εκμεταλλευτούμε το χρόνο υπέρ μας.
Περαιτέρω οι Κεντρικοί σταθμοί των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, προχωρώντας τεχνολογικά, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν & να καταγράφουν εικόνα, από το χώρο των συνδρομητών τους, σε πραγματικό χρόνο (real time) με τη χρήση IP address .
H τηλεμεταφορά περιορίζει την άσκοπη χρήση των περιπολικών της εταιρείας σε περίπτωση false alarm και την άσκοπη κινητοποίηση των αρχών.
Οι κεντρικοί σταθμοί των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, παρέχουν και υπηρεσίες αφύπνισης, σε άτομα τα οποία χρήζουν βοηθείας (ινσουλινοεξαρτώμενα). Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, τότε οι χειριστές του κεντρικού σταθμού προκαλούν κινητοποίηση και αποστολή στην οικία του συνδρομητή τους, νοσηλευτικού προσωπικού.