Λήψη σημάτων IP …πολλές εταιρείες έλειπαν από εκείνο το μάθημα!
Κωνσταντίνος Μεντζέλος
Φαφάκος Παναγιώτης
Wisdom Software
Οι εταιρείες θα έπρεπε να έχουν καταλάβει ότι το μυστικό για την επικράτηση είναι η ευρείας κλίμακας αποδοχή και χρήση μιας τεχνολογίας. Ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας θα πρέπει να είναι απλό, κατανοητό, ασφαλές.
Πρωτόκολλα – Η βάση της επικοινωνίας
Το λογισμικό "Φρουρός" ξεκίνησε την πορεία του στο χώρο τον συστημάτων ασφαλείας το 1991 με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση της πληροφορίας, Σημάτων και Εικόνας, στα Κέντρα Λήψης (ΚΛΣΕ). Μαζί με όλο τον κόσμο στον χώρο των υπηρεσιών ασφαλείας παρακολουθούμε τις εξελίξεις της τεχνολογίας, τον τρόπο που επεκτείνονται οι δυνατότητες των συστημάτων ασφαλείας, τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών που παρέχουν τα ΚΛΣΕ στους εγκαταστάτες και τους συνδρομητές του. Προσαρμόζοντας το λογισμικό στον τρόπο λειτουργίας και τις ανάγκες του κάθε ΚΛΣE ξεχωριστά, γνωρίσαμε και ενσωματώσαμε όλα τα πρωτόκολλα επικοινωνίας της αγοράς, όπως για παράδειγμα τα παλαιότερα 3×1, 4×2, 4×3, 4x3x1, κλπ αλλά και τα νεότερα πχ Ademco PID (Point ID)/CID (Contact ID), SIA (Security Industry Association protocol), κ.λπ. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, τα πρωτόκολλα που σήμερα έχουν επικρατήσει είναι τα CID και SIA. Αυτό έχει γίνει για πολλούς λόγους, αλλά ο κυριότερος είναι αυτός της προτυποποίησης. Δηλαδή οι προδιαγραφές του CID και του SIA ακολουθήθηκαν από όλες τις εταιρίες με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας κοινός και ενιαίος τρόπος μετάφρασης των συμβάντων. Σε αυτό φυσικά βοήθησε η εξάπλωση του διαδικτύου και η δημοσίευση και ενσωμάτωση των πρωτοκόλλων επικοινωνίας σε πληθώρα συστημάτων.
Η ζωή των εγκαταστατών έχει απλοποιηθεί. Οι παραμετροποιήσεις των πρωτοκόλλων επικοινωνίας σε επίπεδο ΚΛΣΕ περιορίζονται σε λίγες εξαιρέσεις/αποκλίσεις για να προσφέρουν ιδιαιτερότητες στις υπηρεσίες τους. Η εγκατάσταση στον πελάτη διαρκεί πολύ λιγότερο και οι επεκτάσεις στα συστήματα γίνονται ευκολότερα. Αυτά είναι λίγα από τα οφέλη της τυποποίησης που μπορεί να υπάρξει όταν ακολουθούνται τα σωστά σχεδιασμένα πρότυπα.
Το χάος των IP πρωτοκόλλων
Η εξέλιξη των πρωτοκόλλων επικοινωνίας λοιπόν, θα έπρεπε να αποτελεί ένα καλό μάθημα για τις κατασκευάστριες εταιρίες, ένας ενδεικτικός δρόμος προς την επιτυχία και την επικράτηση. Σήμερα, που όλα τα συστήματα τείνουν στην ενοποίηση και την ολοκλήρωση, παρέχοντας πολλές δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης κώδικα λογισμικού με μικρές ή χωρίς καθόλου μετατροπές, βάσει της πληροφόρησης που δίνεται απλόχερα στο διαδίκτυο, οι εταιρείες θα έπρεπε να έχουν καταλάβει ότι το μυστικό για την επικράτηση είναι η ευρείας κλίμακας αποδοχή και χρήση μιας τεχνολογίας.
Ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας θα πρέπει να είναι απλό, κατανοητό, ασφαλές και με κατάλληλα εργαλεία ενσωμάτωσης λογισμικού, είτε σε επίπεδο συσκευής (Firmware) είτε σε επίπεδο εφαρμογής υψηλού επιπέδου (Application Software). Σε αυτή την προοπτική, οι εταιρείες κατασκευής συστημάτων ασφαλείας θα έπρεπε εξ αρχής να υλοποιήσουν ένα κοινό πρωτόκολλο IP το οποίο να καλύπτει όλες τις ανάγκες επικοινωνίας των πινάκων και φυσικά να είναι ανοικτό στο κοινό. Τα θέματα ασφάλειας είναι δεδομένα και λυμένα στο χώρο των επικοινωνιών μέσω διασυνδεδεμένων συστημάτων που επικοινωνούν με πρωτόκολλα IP, TCP ή UDP. Παρόμοιες τεχνικές, με τη λογική ασύμμετρης κρυπτογράφησης θα μπορούσαν να συμφωνηθούν ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς ιδιαίτερο κόστος επεξεργαστικής ισχύος ακόμα και στο πιο απλό σημερινό σύστημα ασφαλείας.
Φαίνεται όμως ότι πολλοί κατασκευαστές έλειπαν από αυτό το μάθημα της ιστορίας και προσπαθούν χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα κλειστά πρωτόκολλα να επικρατήσουν στην αγορά με τους δικούς τους όρους. Αρνούμενοι να ακολουθήσουν το κύμα, την ροή των εξελίξεων, προσπαθώντας να ακολουθήσουν παλαιά μοντέλα ανάπτυξης του μεριδίου της αγοράς τους, πολλές εταιρίες δημιούργησαν τα δικά τους πρωτόκολλα επικοινωνίας υποχρεώνοντας έτσι το κάθε ΚΛΣΕ να εγκαταστήσει ειδικό λογισμικό ή εξειδικευμένο IP δέκτη μόνο και μόνο για την λήψη των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων.
Ωστόσο υπάρχουν εταιρίες οι οποίες ακολουθούν τα πρότυπα του ανοικτού λογισμικού και χρησιμοποιούν πρωτόκολλα επικοινωνίας όπως για παράδειγμα το CSV IP Alarm το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 2006 και σήμερα έχει φτάσει στην έκδοση 1.61 (Νοέμβριος 2013). Η προδιαγραφή του πρωτοκόλλου είναι διαθέσιμη και μπορεί ο κάθε κατασκευαστής να την ενσωματώσει.
Κέντρα Λήψης Σημάτων και Εικόνας – Ο συνδετικός κρίκος
Η ανάγκη των ΚΛΣΕ για να μπορούν να λαμβάνουν σήματα από όσο το δυνατόν περισσότερα είδη πινάκων με κάθε συνδυασμό πρωτοκόλλων οδηγεί στην ανάγκη εγκατάστασης πολλών διαφορετικών δεκτών, είτε υλοποιούνται μέσω λογισμικού μόνο (software receiver) είτε υλοποιούνται με ξεχωριστό εξοπλισμό (hardware receiver). Αυτό αυξάνει την πολυπλοκότητα και άρα μειώνει την αξιοπιστία των ΚΛΣΕ αφού η συντήρηση των συστημάτων γίνεται ολοένα πιο χρονοβόρα και περισσότερο απαιτητική. Πολλές φορές για να επιτύχει το ΚΛΣΕ την λήψη IP σημάτων δεσμεύει έναν ξεχωριστό υπολογιστή για κάθε διαφορετικό πρωτόκολλο.
Κάθε συσκευή, πέραν του κόστους αγοράς, έχει κόστος συντήρησης, κόστος κατανάλωσης κ.λπ. Στα ΚΛΣΕ που θέλουν να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες ο εξοπλισμός είναι πάντα εις διπλούν, οπότε είναι φανερό ότι το να διατηρείς ένα σύστημα το δυνατόν απλούστερο είναι ένα από τα κλειδιά επιτυχίας και επικράτησης.
Το λογισμικό "Φρουρός ΙΙ" αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες
Εδώ και 2 περίπου χρόνια η Wisdom Software πρωτοπορεί στην υλοποίηση οικονομικών λύσεων συστοιχίας εξυπηρετητών (servers cluster) και δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα ΚΛΣE να αποκτήσουν την υψηλότερη δυνατή αξιοπιστία και διαθεσιμότητα των υπηρεσιών τους. Με το "Frouros ΙΙ Mini Cluster System" όλα τα δεδομένα είναι συγχρονισμένα (on-line) σε δυο εξυπηρετητές (servers) με δυνατότητα εναλλαγής ανάμεσα στο πρωτεύων και δευτερεύων σύστημα ανά πάσα στιγμή. Η εναλλαγή απαιτεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα χωρίς να υπάρξει απώλεια δεδομένων καθώς το εφεδρικό σύστημα συνεχίζει από εκεί που το προηγούμενο είχε σταματήσει χωρίς να χρειάζονται διαδικασίες ανάκτησης αντιγράφων ασφαλείας.
Σε συνδυασμό με την υλοποίηση λύσεων εικονοποίησης (virtualization) αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητες των κεντρικών εξυπηρετητών, ενσωματώνοντας όλους τους IP δέκτες λογισμικού κάτω από την αξιόπιστη ομπρέλα της συστοιχίας, αποδεσμεύοντας τους περιττούς υπολογιστές και απλοποιώντας τις υποδομές.
Παράλληλα, η ανάπτυξη του F2IPReceiver, ενός δέκτη σημάτων λογισμικού που ενσωματώνει όλα τα ανοικτά πρωτόκολλα IP όπως είναι τα CSV, Micron, Texecom, κ.α. με απευθείας λήψη από τα συστήματα ασφαλείας, δίνει στα ΚΛΣΕ την δυνατότητα να αυξήσουν το εν δυνάμει πελατολόγιό τους. Η μακροχρόνια παρουσία της Wisdom Software στον χώρο των ΚΛΣΕ και η αξιοπιστία των παρεχόμενων λύσεων οδήγησαν στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τις εταιρίες κατασκευής εξοπλισμού συστημάτων ασφαλείας και στην ενσωμάτωση των δικών τους εξειδικευμένων πρωτοκόλλων επικοινωνίας. Τέτοιες συνεργασίες όπως με την ομάδα προγραμματισμού της PARADOX HELLAS αλλά και της ROEL οδήγησαν στην ενσωμάτωση των πρωτοκόλλων Sirion και Multicomm στον F2IPReceiver.
Τέλος, στον ίδιο δέκτη λογισμικού έχει ενσωματωθεί η IP λήψη σημάτων μέσω δεκτών IP τρίτων κατασκευαστών (TRIKDIS,SURGARD,PARADOX,CROW) έτσι ώστε ο F2IPReceiver να αποτελεί μονόδρομο για τα ΚΛΣΕ που θέλουν να μειώσουν την πολυπλοκότητα των υποδομών τους.
Μπορεί η τεχνολογία να εξελίσσεται ραγδαία και να δημιουργεί την ανάγκη για ολοένα και μεγαλύτερης πολυπλοκότητας εγκαταστάσεις, ωστόσο η Wisdom Software υλοποιώντας λύσεις υψηλής τεχνολογίας απλοποιεί, όσο είναι δυνατόν, την καθημερινότητα του ΚΛΣΕ.