EAS : Συνώνυμο της προστασίας εμπορευμάτων
Είκοσι εννέα εκατομμύρια ευρώ περίπου είναι το ποσό που ζημιώθηκαν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου από τις κλοπές προϊόντων μέσα στα καταστήματά τους, κατά τη διάρκεια του 2005, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 25 χώρες της Ευρώπης. Και είναι φυσικό να θέτουν ως θέμα υψηλής προτεραιότητας τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το συγκεκριμένο φαινόμενο.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της λιανικής πώλησης, βρίσκονται συνεχώς απέναντι σε νέες προκλήσεις.
Η μείωση του κόστους λειτουργίας τους, αποτελεί μία εξ αυτών, καθώς η επιβίωσή τους στο σύγχρονο επιχειρηματικό στίβο αποτελεί άμεση συνάρτηση με την επίτευξη ικανοποιητικών οικονομιών κλίμακος.
Μία από τις αιτίες διόγκωσης του κόστους εντοπίζεται και στην ανησυχητική αύξηση του φαινομένου των κλοπών μέσα στα καταστήματα και της αδυναμίας των υπευθύνων να αποτρέψουν καταρχήν, αλλά και να εντοπίσουν στη συνέχεια, όσους προσπαθούν παρανόμως να υφαρπάξουν διάφορα προϊόντα από τα ράφια του καταστήματος.
Ειδικότερα, με τη ραγδαία διάδοση των μεγάλων εμπορικών κέντρων, το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς, όπως είναι εύλογο, ο εντοπισμός παρόμοιων περιστατικών είναι πολύ δυσκολότερος μέσα στους αχανείς χώρους των σύγχρονων πολυκαταστημάτων. Οι απώλειες προϊόντων ταξινομούνται στις τέσσερις ακόλουθες κατηγορίες: στις κλοπές από πελάτες, στις κλοπές από το προσωπικό, σε κλοπές από τους εξωτερικούς προμηθευτές, ενώ μπορεί να οφείλονται σε μη σκόπιμα λάθη, που είναι πιθανό να γίνουν στις ενδοεταιρικές διαδικασίες και στη διακίνηση των προϊόντων. Μεταξύ των παραπάνω κατηγοριών, το μεγαλύτερο μερίδιο το κατέχει η διάπραξη κλοπών από τους πελάτες, αλλά συνεχώς αυξάνονται με ανησυχητικό μερίδιο και τα ποσοστά των υπόλοιπών κατηγοριών. Η αναδυόμενη πρόκληση λοιπόν, για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο είναι η εγκατάσταση συστημάτων, που θα επιτηρούν αποτελεσματικά τα διακινούμενα στους χώρους τους προϊόντα, θα αποτρέπουν πιθανές προσπάθειες κλοπών και θα εντοπίζουν τους πιθανούς υπόπτους είτε αυτοί ανήκουν στο προσωπικό της εταιρείας είτε είναι πελάτες. Επίσης, το σύστημα θα μπορεί να διαπιστώνει πιθανά λάθη στις διάφορες διαδικασίες, ώστε να αποφεύγονται και οι αθέλητες απώλειες προϊόντων. Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται η βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς οι εξελίξεις στο χώρο των συστημάτων επιτήρησης επιτρέπουν την παρουσίαση πολυδιάστατων εργαλείων, που μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία των προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, αναπτύχθηκε ένας ολόκληρος τομέας, που ασχολείται με την ανάπτυξη των μέτρων επιτήρησης και προστασίας των προϊόντων, που υπάρχουν και διακινούνται μέσα στα καταστήματα. Πρόκειται για τα συστήματα EAS (Electronic Αrticle Surveillance) των οποίων σκοπός -όπως άλλωστε υποδηλώνει το όνομά τους- είναι η ηλεκτρονική επιτήρηση των προϊόντων.
Τρόπος λειτουργίας και κατηγορίες
Tα συστήματα EAS είναι ολοκληρωμένες εφαρμογές συστημάτων επιτήρησης, που συνίστανται βασικά από ειδικές ετικέτες (tags), οι οποίες τοποθετούνται στα προϊόντα και ειδικές πύλες εισόδου- εξόδου, που βρίσκονται εγκατεστημένες στις θύρες του καταστήματος. Οι ετικέτες απενεργοποιούνται από τους ταμίες -με ειδικές συσκευές- όταν ο πελάτης πληρώσει το αντίτιμο του προϊόντος, αλλά στην περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να βγάλει κρυφά το προϊόν, τότε ενεργοποιούνται οι πύλες και δίνουν τις κατάλληλες ηχητικές και οπτικές ενδείξεις, ώστε να αντιληφθούν οι υπάλληλοι του καταστήματος, ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Αυτός είναι ο γενικός τρόπος λειτουργίας των συστημάτων EAS, αλλά οι δυνατότητές τους μπορούν να επεκταθούν ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε εφαρμογής και τον τρόπο υλοποίησης αυτής. Tα συστήματα, ανάλογα με την αρχή λειτουργίας τους, ταξινομούνται στις ακόλουθες βασικές κατηγορίες: στα Μαγνητικά Συστήματα (συχνά αναφέρονται και ως Ηλεκτρομαγνητικά), στα Ακουστομαγνητικά, στα Συστήματα Ραδιοσυχνοτήτων και στα Συστήματα Μικροκυμάτων.
Οι ετικέτες των μαγνητικών συστημάτων κατασκευάζονται από ταινίες ειδικών κραμάτων μετάλλου και γυαλιού, που χαρακτηρίζονται από χαμηλές τιμές μαγνητικού κορεσμού. Οι ταινίες είναι επενδεδυμένες με σιδηρομαγνητικό υλικό μέσης μαγνήτισης. Η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των υλικών προκαλεί την εκπομπή των σημάτων αναγνώρισης. Όταν το σιδηρομαγνητικό υλικό μαγνητιστεί από κάποια εξωτερική πηγή, τότε προκαλεί και το μαγνητικό κορεσμό του εξωτερικού υλικού και διακόπτεται η εκπομπή των σημάτων. Δηλαδή, η απενεργοποίηση των ετικετών πραγματοποιείται με τη μαγνήτισή τους, ενώ η ενεργοποίησή τους απαιτεί την απομαγνήτισή τους. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων συστημάτων, είναι το χαμηλό κόστος τους και οι σχετικά μικρές διαστάσεις τους και σε αυτούς τους λόγους οφείλεται η αξιοσημείωτη διάδοσή τους, κυρίως σε βιβλιοθήκες και σε καταστήματα λιανικής.
¶λλη μία κατηγορία συστημάτων EAS, είναι τα ακουστομαγνητικά, των οποίων η αρχή λειτουργίας προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό εκείνη των μαγνητικών. Οι ετικέτες και των ακουστομαγνητικών συστημάτων αποτελούνται από δύο ταινίες διαφορετικών υλικών (κράμα μετάλλου και γυαλιού και σιδηρομαγνήτης). Η κατασκευαστική διαφορά μεταξύ των δύο συστημάτων, είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η μία ταινία δεν είναι εφαρμοσμένη στο εσωτερικό της άλλης, αλλά αντιθέτως, οι ταινίες είναι ελεύθερες να ταλαντεύονται μηχανικά. Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι σε αυτά τα συστήματα οι ετικέτες ενεργοποιούνται όταν είναι μαγνητισμένες. Οι ανιχνευτές χρησιμοποιούν ένα μαγνητικό πεδίο (στα 58 kHz ή μερικές φορές στα 66 kHz), που προκαλεί μια μηχανική παλμική δόνηση από τη μαγνητοσυστολή. Όταν το διεγερμένο πεδίο απενεργοποιείται, οι ετικέτες συνεχίζουν να ταλαντώνονται μηχανικά και η κίνησή τους παράγει μαγνητικό πεδίο εξαιτίας της δεύτερης μαγνητιζόμενης ταινίας. Το παραγόμενο σήμα προκαλεί την ενεργοποίηση του συναγερμού.
Οι ετικέτες μικροκυμάτων αποτελούνται από ένα μη-γραμμικό στοιχείο (μία δίοδο) συνδυασμένη με μία κεραία μικροκυμάτων και μία ηλεκτροστατική κεραία. Στην έξοδο, η μία κεραία εκπέμπει ένα πεδίο χαμηλής συχνότητας (περίπου 100 kHz) και η άλλη εκπέμπει ένα πεδίο μικροκυμάτων. Η ετικέτα λειτουργεί σαν ένας μείκτης, αναμεταδίδοντας ένα σήμα που αποτελεί συνδυασμό των δύο πεδίων, το οποίο και ενεργοποιεί το συναγερμό. Οι ετικέτες αυτών των συστημάτων έχουν σχετικά υψηλό κόστος, αλλά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και συνήθως χρησιμοποιούνται σε καταστήματα ρούχων.
Στα συστήματα ραδιοκυμάτων τοποθετούνται στις ετικέτες τους ένα LC κύκλωμα, που εκπέμπει μια αντήχηση με μέγιστη τιμή στα 8,2 ΜΗz ή στα 2 ΜHz.. Η συσκευή ανίχνευσης είναι προγραμματισμένη να σαρώνει ένα πεδίο συχνοτήτων, γύρω από τις προαναφερθείσες τιμές. Η ετικέτα απενεργοποιείται με τον αποσυντονισμό του κυκλώματος, ο οποίος γίνεται αφού αποφορτιστεί ηλεκτρικά ο πυκνωτής, με την επίδραση ενός εξωτερικού ισχυρού ηλεκτρομαγνητικού πεδίου.
Οι εξελίξεις
Όλες οι παραπάνω τεχνολογίες χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα συστήματα EAS και μάλιστα η συνεχής διάδοσή τους, σε συνδυασμό με τη ραγδαία ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, επιτρέπει τη μείωση του κόστους τους. Οπότε, αυτές οι λύσεις είναι προσιτές όχι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και σε μικρότερα καταστήματα τοπικής εμβέλειας.
Μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εξελίξεις, που σταδιακά αλλά σταθερά, ενσωματώνεται στα συστήματα επιτήρησης των προϊόντων που διακινούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα του λιανικού εμπορίου, είναι η τεχνολογία RFID, με την οποία ασχοληθήκαμε λεπτομερώς στο προηγούμενο τεύχος του Security Manager. Μπορούμε να πούμε ότι ακόμα, δεν έχει αξιοποιηθεί όλο το εύρος των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας RFID, αλλά η εφαρμογή της θα συμβάλλει στην ολοκληρωμένη και σε πραγματικό χρόνο (real time), παρακολούθηση της ροής των προϊόντων σε όλες τις φάσεις της διακίνησής τους. Και στα συστήματα RFID, χρησιμοποιούνται τα ραδιοκύματα για τη μετάδοση των πληροφοριών, αλλά η διαφορά τους με τα απλά συστήματα ραδιοκυμάτων είναι η μετάδοση μεγαλύτερου όγκου δεδομένων, ενώ με τη συνδυασμένη χρήση ενός μικροεπεξεργαστή είναι δυνατή και η υπολογιστική επεξεργασία των δεδομένων. Η τεχνολογία RFID αποτελεί το δίαυλο για τη μετάβαση στην επόμενη γενιά των έξυπνων συστημάτων EAS, τα επονομαζόμενα SmartEAS. Τα συστήματα αυτά θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να ενισχύσουν την προστασία των διακινούμενων προϊόντων και να βελτιώσουν τις μεθόδους απογραφής, ώστε τα δεδομένα που έχουν, να αντιστοιχούν στον πραγματικό αριθμό προϊόντων. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, οι υπεύθυνοι θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν όχι μόνο το τι συνέβη, αλλά να προσδιορίσουν ακριβώς το χρόνο, τον τόπο και τον υπαίτιο της παραβατικής πράξης. Παράλληλα, θα εκλείψουν και φαινόμενα όπου τα νούμερα που εμφανίζονται στα αρχεία που τηρεί η εταιρεία, δεν αντιστοιχούν με τον πραγματικό αριθμό των προϊόντων. Επίσης, υπάρχουν ήδη διαθέσιμες στην αγορά λύσεις, που εκτός από τις συμβατικές αντικλεπτικές λειτουργίες, μπορούν, σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό να πραγματοποιούν ακόμα και καταμέτρηση των πελατών, ανάλυση της αγοραστικής τους συμπεριφοράς, καθώς και λήψη πληροφοριών σε σχέση με το προσωπικό και τις διαδικασίες φυλαξης και λειτουργίας.
Όλες οι πληροφορίες που θα συλλέγονται από τα συστήματα SmartEAS θα μπορούν να μεταφέρονται μέσω του εταιρικού δικτύου είτε σε τοπικό επίπεδο (δίκτυα LAN- Local Area Network) είτε σε μεγαλύτερες αποστάσεις (μέσω δικτύων WAN- Wide Area Network), ενώ θα είναι δυνατός και ο εξ αποστάσεως έλεγχος, ώστε να εξασφαλίζεται συνεχώς η σωστή λειτουργία των συσκευών.
Προβληματισμοί
Αναμφισβήτητα, τα συστήματα EAS μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή λύση για την προστασία των προϊόντων και ειδικότερα, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τους, τόσο θα ενισχύονται και οι δυνατότητές του. Όμως το ερώτημα που τίθεται, είναι εάν αποτελούν και πανάκεια λύση.
Η απάντηση στο ερώτημα απαιτεί καταρχήν να εξετάσουμε τα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα χρήση τους. Όπως λοιπόν προκύπτει, η εφαρμογή τους αποτελεί ένα πολύ καλό μέσο προστασίας απέναντι σε εκείνους, που περιστασιακά επιχειρούν να κλέψουν κάποιο προϊόν. Οι κλέφτες αυτής της κατηγορίας, συνήθως δεν είναι εξοικειωμένοι με τα συστήματα EAS και τη λειτουργία τους και συνήθως εντοπίζονται αμέσως και μάλιστα, ο εύκολος εντοπισμός και η διαδικασία που στη συνέχεια είναι υποχρεωμένοι να υποστούν, τους αποτρέπει από σκέψεις επανάληψης παρόμοιων εγχειρημάτων.
Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία κλεφτών, πιο ενημερωμένων πάνω στην τεχνολογία αυτών των συστημάτων, που θα τους χαρακτηρίζαμε ως "επαγγελματίες". Όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, είναι πιθανόν να έχουν στην κατοχή τους ειδικές συσκευές, που μπορούν να απενεργοποιούν τις ετικέτες των συστημάτων EAS. Όμως και πάλι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μην εντοπίσουν όλες τις ετικέτες -ειδικότερα αν κάποιες από αυτές είναι έξυπνα τοποθετημένες σε δυσδιάκριτα σημεία- ή ακόμα και αν τις βρουν όλες, να μην μπορούν να τις αφαιρέσουν ή να τις απενεργοποιήσουν. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχουν προμηθευτές, που κατά τη διαδικασία κατασκευής ή συσκευασίας των προϊόντων προβαίνουν σε τοποθέτηση ετικετών σε σημεία που δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα, ως μια επιπρόσθετη παροχή προς τους πελάτες τους .
Επιπλέον, ακόμα και αν κάποιος είναι εφοδιασμένος με παρόμοια εργαλεία, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του μπορεί να γίνει αντιληπτός από το προσωπικό της επιχείρησης. Οπότε διαπιστώνουμε ότι ακόμα και οι πληροφορημένοι κλέφτες, αν και έχουν καλύτερες πιθανότητες από κάποιον περιστασιακό, εντούτοις γνωρίζουν ότι ούτως ή άλλως θέτουν τον εαυτό τους σε σοβαρό κίνδυνο να συλληφθούν και δεν προχωρούν εύκολα στην υλοποίηση του επιχειρήματος. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν, η ύπαρξη ενός EAS συστήματος λειτουργεί αποτρεπτικά, ενώ πάλι επιτυγχάνεται ο πρωταρχικός σκοπός, που δεν είναι άλλος από την προστασία των προϊόντων.
Ποιες όμως είναι οι αδυναμίες και τα μειονεκτήματα των συστημάτων EAS; Όπως και κάθε ανθρώπινο εγχείρημα, είναι μάλλον ουτοπικό να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι τέλεια και άτρωτα. Ένα πρόβλημα που συχνά εμφανίζεται και καλούνται να επιλύσουν οι εταιρείες που παράγουν τέτοια συστήματα, είναι εκείνο των λανθασμένων συναγερμών. Πρόκειται για την αρκετά κοινή περίπτωση, όπου ο συναγερμός ηχεί τη στιγμή που κάποιος περνάει από την έξοδο του καταστήματος, χωρίς αυτός να φέρει προϊόντα με ενεργή ετικέτα, δηλαδή χωρίς να έχει κλέψει κάποιο προϊόν. Η πιο συχνή αιτία λανθασμένων συναγερμών οφείλεται στο γεγονός της μη σωστής απενεργοποίησης της ετικέτας, που είναι τοποθετημένη πάνω στο προϊόν. Επίσης, σε συστήματα παλιότερης γενιάς, ήταν πιθανόν να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός από ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως παραδείγματος χάρη ένα ηλεκτρονικό ραδιόφωνο τσέπης. Οι λανθασμένοι συναγερμοί δημιουργούν πρόβλημα τόσο σε έναν καθ’ όλα σωστό και έντιμο πελάτη, που ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εντελώς αναπάντεχη και δυσάρεστη κατάσταση γι΄ αυτόν, αλλά και στην επιχείρηση, η οποία δημιουργεί από τη μια στιγμή στην άλλη ένα δυσαρεστημένο πελάτη. Οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία έχουν μειώσει πολύ το ποσοστό των λανθασμένων συναγερμών, καθώς πλέον στα συστήματα ενσωματώνονται μικροεπεξεργαστές, που επιτρέπουν την ψηφιακή επεξεργασία των μεταδιδόμενων σημάτων και έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, όσον αφορά το διαχωρισμό των σημάτων που αντιστοιχούν σε πραγματικούς συναγερμούς, σε σχέση με τα συστήματα παλιότερης γενιάς.
¶λλο ένα μειονέκτημα των περισσότερων συστημάτων ΕΑS, εκτός από εκείνα που χρησιμοποιούν ως μέσο μετάδοσης τα μικροκύματα, είναι ότι η ακτίνα ανίχνευσης μηδενίζεται όταν οι ετικέτες τέμνονται ορθογώνια με τους άξονες του δακτυλίου ανίχνευσης. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει την εξήγησή του στη ηλεκτρομαγνητική θεωρία και οφείλεται στο μηδενισμό της μαγνητικής ροής που διέρχεται μέσα από τις ετικέτες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ανίχνευση. Οι σχεδιαστές και οι τεχνικοί των εταιριών που παράγουν συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης, γνωρίζουν το συγκεκριμένο θέμα και εργάζονται συνεχώς, προκειμένου να παρουσιάζουν νέα συστήματα με πολυπλοκότερη διάχυση της μαγνητικής ροής, ώστε και ο μηδενισμός της να είναι δυσκολότερος.
Όπως έχει ήδη προαναφερθεί, άλλο ένα πρόβλημα είναι οι ειδικές συσκευές που αφαιρούν τις ετικέτες από τα προϊόντα ή τις απενεργοποιούν. Αλλά συνήθως, αυτές οι συσκευές είναι ογκώδεις, δύσχρηστες και καθιστούν τους χρήστες τους ευάλωτους από το προσωπικό της επιχείρησης. Ενώ, άλλος ένας κίνδυνος είναι η χρήση συσκευών που να εκπέμπουν παράσιτα, τα οποία όμως έχουν τη δυνατότητα να παραπλανούν τις συσκευές ανίχνευσης και να καθιστούν αδύνατο τον εντοπισμό προϊόντων, των οποίων οι ετικέτες δεν έχουν απενεργοποιηθεί με τον προβλεπόμενο τρόπο από τα ταμεία του καταστήματος. Αν και οι συσκευές αυτές είναι παράνομες, είναι προφανές ότι ένας κλέφτης και δη συστηματικός, δεν θα έχει ιδιαίτερους ενδοιασμούς στο να βρει ή ακόμα και να κατασκευάσει μια παρόμοια συσκευή και να τη χρησιμοποιήσει προς ίδιον όφελος.
Επίσης, πολλά συστήματα EAS που δεν ανήκουν στην τελευταία γενιά και τα οποία λειτουργούν με τη χρήση ραδιοκυμάτων, αδυνατούν συχνά να εντοπίσουν κάποιο προϊόν που περνάει κρυφά από τις πύλες εξόδου, όταν αυτό τοποθετείται σε μια τσάντα ή σακούλα από κάποιο αγώγιμο υλικό ή όταν περιτυλίσσεται από φύλλο αλουμινόχαρτου. Για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο, πολλά καταστήματα διαθέτουν ειδικά συστήματα ανίχνευσης, που εντοπίζουν μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των συστημάτων EAS, γνωρίζουν βέβαια όλους αυτούς τους κινδύνους και αναβαθμίζουν συνεχώς τις λύσεις που προσφέρουν, φροντίζοντας παράλληλα να καλύπτουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια
Ενοποίηση συστημάτων ασφαλείας
Όπως διαπιστώνουμε, οι λύσεις EAS αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό την ασφάλεια των προϊόντων, που εκτίθενται στα ράφια των καταστημάτων. Όμως, ακόμα μεγαλύτερη προστασία θα επιτευχθεί, όταν χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός των διάφορων μεθόδων προστασίας. Ακόμα και η φυσική επιτήρηση από φύλακες, ενισχύει την ασφάλεια και αποτρέπει τους επίδοξους κλέφτες, αφού δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο τους. Ενώ καθοριστικό ρόλο μπορεί να έχει και η ύπαρξη ενός κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV- Close Control TV), το οποίο ως μέθοδος χρησιμοποιείται ήδη εδώ και αρκετό καιρό και έχει αποδείξει έμπρακτα τη σημασία του και τη συμβολή του στην αποτροπή φαινομένων κλοπής. Ειδικότερα σήμερα, με τη διάδοση και χρήση σε μεγαλύτερο βαθμό της IP τεχνολογίας που καθιστά δυνατή την επιτήρηση του χώρου τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και εξ αποστάσεως (π.χ. από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης) και σε πραγματικό χρόνο. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία των προϊόντων και στη μείωση των αναπάντεχων απωλειών. Όμως εξίσου σημαντικό για τους υπεύθυνους ασφαλείας των επιχειρήσεων, είναι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να μπουν στην άσκοπη διαδικασία σύγκρισης των συμβατικών μεθόδων με τις νέες τεχνολογίες, αλλά να επιλέξουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας, που να συνδυάζει τα πλεονεκτήματα όλων των λύσεων που προαναφέρθηκαν, ώστε όταν κάποιο μέτρο προστασίας αστοχήσει – και αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς και ποικίλους λόγους- να υπάρχει μία δικλείδα ασφαλείας.
Οι μελλοντικές τάσεις
Η σύγκλιση των τεχνολογιών είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρύτατα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να περιγράψει τις πολύμορφες επιδράσεις που έχει η τεχνολογική ανάπτυξη σε διάφορους τομείς. Σε χώρους όπως οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανία ηλεκτρονικών, η πληροφορική, οι νέες τεχνολογίες που εμφανίζονται συνεχώς οδηγούν σε ρήξη των στεγανών που υπήρχαν παλιότερα μεταξύ τους και αλλάζουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται πολλές εργασίες. Το ίδιο σκηνικό βλέπουμε να εξελίσσεται και στο χώρο της ηλεκτρονικής ασφάλειας. Στο συγκεκριμένο τομέα, η σύγκλιση δεν βρίσκεται απλώς προ των θυρών, αλλά ήδη έχει αφήσει τα πρώτα έντονα στίγματά της. Ο συνδυασμός της χρήσης των συστημάτων EAS με την τεχνολογία RFID δεν θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις μόνο στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας των προϊόντων τους, αλλά θα φέρει σημαντικές ανακατατάξεις και στην εφοδιαστική αλυσίδα των εταιρειών. Όταν λοιπόν ο συγκερασμός των τεχνολογιών θα ολοκληρωθεί, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύουν έγκαιρα το προϊόν στο ακριβές σημείο λιανικής πώλησής του και να το διατηρούν εκεί -χωρίς να υπάρχει κίνδυνος κλοπής του- μέχρι τη στιγμή που θα το επιλέξει ο τελικός καταναλωτής.