Η απόλυτη ωρίμανση των video analytics
Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε στο στάδιο της εμπορικής καθιέρωσης και πλήρους υιοθέτησης των video analytics. Ποια είναι λοιπόν εκείνα τα στοιχεία που οδήγησαν στην πλήρη αποδοχή της συγκεκριμένης τεχνολογικής τάσης στο τομέα της επιτήρησης και πως προβλέπεται να εξελίσσεται στο άμεσο μέλλον;
Του Αριστοτέλη Λυμπερόπουλου
Τα video analytics δεν αποτελούν μια καινούρια τάση στον τομέα των συστημάτων βίντεο-επιτήρησης. Ήδη από τα πρώτα τεύχη του Security Manager, πριν από μια δεκαετία, είχαν γίνει πολλές αναφορές στην τότε πρωτοεμφανιζόμενη τεχνολογία των video analytics. Τότε, όλοι συζητούσαμε για τις αλλαγές που θα φέρει αυτή η τεχνολογία και όχι άδικα τη χαρακτηρίζαμε ως μια επανάσταση στον χώρο. Όπως όμως γίνεται σε όλες σχεδόν τις "επιτυχημένες επαναστάσεις" – τεχνολογικές και μη – την αρχική "σπίθα" και "φλόγα", ακολουθεί το στάδιο της επικράτησης και ωρίμανσης των αλλαγών που επιφέρει, ως ένα νέο "status" στον χώρο.
Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε σήμερα με τα video analytics τα οποία αποτελούν πλέον ένα σημαντικό λειτουργικό στοιχείο πολλών σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης. Θεωρητικά όλοι -δηλαδή τόσο οι τελικοί χρήστες όσο και οι εγκαταστάτες – είναι πλέον εξοικειωμένοι με τις χαρακτηριστικές λειτουργίες, τα πλεονεκτήματα καθώς και τις αλλαγές που μπορούν να επιφέρουν τα video analytics, στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συστήματα επιτήρησης. Αυτό όμως θεωρητικά, διότι στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι ακόμα υπάρχουν πολλοί που ναι μεν επιφανειακά γνωρίζουν την τεχνολογία των video analytics, αλλά δεν έχουν αντιληφθεί ποιες είναι οι ουσιαστικές αλλαγές που επιφέρει η καθιέρωση τους και πως αυτή συνδέεται με τις υπόλοιπες τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο των συστημάτων ασφάλειας.
H παράμετρος των υψηλών αναλύσεων
Αυτό που ορίζουμε ως υψηλή ανάλυση στις εικόνες που καταγράφουν τα συστήματα επιτήρησης σήμερα έχει επαναδιαμορφωθεί σημαντικά σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Μέχρι δηλαδή πριν λίγα χρόνια, οι εικόνες της τάξεως του 1 Megapixel, κατατάσσονταν στην κατηγορία "υψηλής ανάλυσης". Την περασμένη χρονιά όμως είδαμε να παρουσιάζονται κάμερες με δυνατότητα καταγραφής στα 7Κ, ενώ έχουν εμφανιστεί και μέσα τηλεοπτικής προβολής που ανήκουν στην καινούρια κατηγορία των Super Ultra High Definition, με αναλύσεις της τάξης των 8Κ. Μπορεί φυσικά να μην υπάρχει περιεχόμενο το οποίο να ανταποκρίνεται σε αυτές τις προδιαγραφές, ωστόσο οι εξελίξεις αυτές, είναι ενδεικτικές για το τι πρέπει να περιμένουμε στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Ενώ λοιπόν η τεχνολογία καταγραφής και προβολής εικόνων, τρέχει με ραγδαίους ρυθμούς, δημιουργώντας λύσεις επιτήρησης ασύλληπτα υψηλών αναλύσεων -τουλάχιστον μέχρι το πρόσφατο παρελθόν – είναι πάλι η τεχνολογία που δημιουργεί ορισμένα εμπόδια στη μετάδοση αυτών των εικόνων. Διότι, εικόνες αυτού του επιπέδου, δημιουργούν και εξίσου πολύ μεγάλα αρχεία των οποίων αυτή την στιγμή οι δικτυακές υποδομές που έχουμε στην διάθεση μας -τουλάχιστον σε εμπορικό επίπεδο και όχι σε ερευνητικό – δυσχεραίνουν τη μετάδοση τους. Αυτό όντως είναι ένα θέμα που χρειάζεται διερεύνηση καθώς αρχεία με εικόνες αυτής της ανάλυσης θα είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν μέσω ενός δικτύου χωρίς να "λυγίσει" το δίκτυο από την υπερφόρτωση ροής δεδομένων. Από την άλλη πλευρά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτός ο φραγμός ως εμπόδιο στην αξιοποίηση των τεχνολογιών υψηλής ανάλυσης, διότι ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των video analytics και άρα συνεισφέρει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων βίντεο- επιτήρησης.
Ακριβώς αυτή η αποτελεσματικότητα των video analytics, είναι που οδηγεί στην τόσο μεγάλη εξάπλωση τους, καθιστώντας αυτήν την τεχνολογία ιδανική για μια ευρεία γκάμα εφαρμογών. Τα video analytics μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μια πληθώρα χρηστών αλλά και σε ποικιλία εφαρμογών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε ένα κεντρικοποιημένο σύστημα CCTV με την χρήση κεντρικού server, να αναπτυχθούν τοπικά στις επιμέρους κάμερες (το μοντέλο αυτό είναι πιο γνωστό με την αγγλική ονομασία analytics on the edge), να υλοποιηθούν σε παράλληλες πολλαπλές μεταδόσεις (multiple video streams) ή σε πολλαπλές εφαρμογές. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και το μόνο όριο είναι η φαντασία και γνώση του μελετητή και εγκαταστάτη και φυσικά ο προϋπολογισμός που θέτει ο τελικός πελάτης – χρήστης.
Video analytics πάνω στην κάμερα
Από το μοντέλο ενός κεντρικού server στον οποίο γίνεται η επεξεργασία των video analytics, μεταφερόμαστε σε ένα νέο πιο ευέλικτο και πιο γρήγορο μοντέλο. Γνωστό και ως analyticsontheedge το νέο αυτό μοντέλο μεταφέρει την επεξεργασία των video με την τεχνολογία των analytics κατευθείαν στην κάμερα. Δηλαδή, πλέον ο ρόλος των καμερών δεν περιορίζεται μόνο στην απλή καταγραφή των video και στην συνέχεια την αποστολή των video σε ένα κεντρικό server προκειμένου να γίνει η επεξεργασία τους. Αντιθέτως, με το νέο μοντέλο λειτουργίας, όλη αυτή η επεξεργασία γίνεται επιτόπου στις κάμερες και στον χρήστη στέλνονται κατευθείαν όλα τα σημαντικά στοιχεία. Εκτός από ευέλικτη και πιο αποτελεσματική, αυτή η πρόταση είναι συνήθως και πιο οικονομική, καθώς μειώνονται οι απαιτήσεις σε bandwidth, ενώ ελαχιστοποιείται και ο αριθμός των κεντρικών servers που με το υφιστάμενο μοντέλο επωμίζονταν όλο το βάρος της επεξεργασίας των analytics.
Καθώς πλέον η επεξεργαστική ισχύς μεταφέρεται στις σύγχρονες IP κάμερες είναι δυνατή πλέον και η ανάπτυξη εφαρμογών που θα εκτελούνται απευθείας στις κάμερες. Αναλογιστείτε κάτι παρόμοιο με τα smart phones και την πληθώρα των εφαρμογών που υπάρχουν διαθέσιμα για αυτά.
Ο συνδυασμός IP καμερών με δυνατότητα analytics on the edge θα προσφέρει μια πληθώρα καινούριων δυνατοτήτων στους χρήστες και θα απογειώσει την λειτουργικότητα των συστημάτων επιτήρησης, παρακάμπτοντας το σημερινό εμπόδιο του περιορισμένου bandwidth. Βέβαια, ακόμα εξελιγμένες δυνατότητες analytics διαθέτουν μόνο ορισμένα επίλεκτα μοντέλα καμερών με το ανάλογο κόστος, αλλά όπως έχει δείξει η ιστορία είναι θέμα χρόνου αυτές οι δυνατότητες να γίνουν εφικτές και σε μοντέλα χαμηλότερου κόστους.
Ευφυείς λειτουργίες ..πέρα από την ασφάλεια!
Στην εποχή των αναλογικών μοντέλων βίντεο – επιτήρησης, τα γνωστά συστήματα CCTV χρησιμοποιούνταν για τον σκοπό που υποδεικνύει το όνομα τους. Δηλαδή, αποκλειστικά και μόνο για επιτήρηση χώρων και η χρήση τους περιορίζονταν σε εφαρμογές που σχετίζονταν με την ασφάλεια. Τώρα όμως, που οι δικτυακές κάμερες έχουν αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά και σε συνδυασμό με τις δυνατότητες analytics που διαθέτουν, οι διαχειριστές των συστημάτων επιτήρησης εγκαταστάσεων, μπορούν να έχουν ένα σημαντικό εργαλείο για την αναβάθμιση πολλών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα μέσα στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Όπως έχει αναφερθεί το Security Manager σε προηγούμενα τεύχη, η τεχνολογία των video analytics -ειδικότερα τώρα που είναι διαθέσιμη και τοπικά στις κάμερες – μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έξυπνες λειτουργίες που έχουν σχέση με το marketing, τη διαχείριση του προσωπικού, τον έλεγχο των παραγωγικών διαδικασιών σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες καθώς σε θέματα πρόληψης ατυχημάτων (health and safety). Ο ρόλος των συστημάτων επιτήρησης αναβαθμίζεται και από εργαλείο για την προστασία των χώρων (security) μετασχηματίζονται σε ένα πολυδιάστατο επιχειρηματικό εργαλείο.
Ο καταλυτικός ρόλος της ενισχυμένης επεξεργαστικής ισχύς
Η τεχνολογικές εξελίξεις της βιομηχανίας των υπολογιστικών συστημάτων, έχουν οδηγήσει στη δυνατότητα υψηλής επεξεργαστικής ισχύς και σε IP κάμερες ασφάλειας, με video analytics. Με την πάροδο του χρόνου λοιπόν και καθώς η διαθέσιμη επεξεργαστική ισχύς στις κάμερες θα αυξάνεται, θα βελτιώνονται και οι δυνατότητες τους για υποστήριξη περισσότερων λειτουργιών video analytics. Σε συνδυασμό με την εμφάνιση εφαρμογών για τα συστήματα επιτήρησης, που θα κάνουν χρήση αυτών των δυνατοτήτων, αλλά και την ενοποίηση με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας και ελέγχου ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, δεν απέχει πολύ ο καιρός, όπου η υλοποίηση ενός έξυπνου περιβάλλοντος διαχείρισης θα είναι εφικτή. Ένα περιβάλλον, στο οποίο ανάλογα με την κίνηση των ανθρώπων θα ρυθμίζονται αυτόματα οι συνθήκες κλιματισμού και φωτισμού, ενώ παράλληλα θα μειώνεται η ενεργειακή κατανάλωση. Μέσω λοιπόν των video analytics μπορούμε να οδηγηθούμε γρηγορότερα στην υλοποίηση του οράματος του Smart Home ή Smart Building. Πρόκειται ίσως για ένα μακροπρόθεσμο στόχο, τον οποίο όμως αποτελεί όραμα όλων των εταιρειών που ασχολούνται με την τεχνολογία διαχείρισης κτιρίων εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Από τη στιγμή που οι κάμερες διαθέτουν περισσότερη επεξεργαστική ισχύ σε σχέση με το παρελθόν και αυτή η τάση αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα για την ανάπτυξη λειτουργιών που έχουν να κάνουν με τα video analytics. Στοιχεία που παλιά δημιουργούσαν πρόβλημα στην αποτελεσματική επεξεργασία εικόνων, όπως ελλιπής φωτισμός, ύπαρξη σκιών, έντονη ηλιοφάνεια, ασαφή κίνηση αντικειμένων, κίνηση μικρών ζώων, πλέον με την μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ μπορούν να επεξεργασθούν και να φιλτραριστούν πιο αποτελεσματικά και μάλιστα κατευθείαν στην κάμερα.
Εντούτοις, η πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες είναι ότι πλέον το λογισμικό των video analytics ή VCA (Video Content Analysis) – όπως αλλιώς ονομάζεται η συγκεκριμένη τεχνολογία – πρέπει να ακολουθήσει τις εξελίξεις του hardware ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί την διαθέσιμη ισχύς.
Βελτίωση στην λήψη αποφάσεων
Η δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων και μάλιστα σωστών αποφάσεων, αποτελεί βασικό στοιχείο για κάθε πετυχημένη επιχειρηματική δράση και ειδικότερα στο τομέα της ασφάλειας. Τα video analytics, έρχονται ακριβώς να συμβάλλουν σε αυτή την απαίτηση. Σκοπός τους, δεν είναι όπως ίσως φαίνεται με την πρώτη ματιά να αντικαταστήσουν τους χειριστές των συστημάτων, αλλά να τους βοηθήσουν στην εργασία τους απαλλάσσοντας τους από το φόρτο φιλτραρίσματος υπερβολικού αριθμού άχρηστων δεδομένων.
Αφαιρώντας όλο αυτόν τον όγκο δεδομένων τα οποία μέχρι τώρα οι χρήστες καλούνταν να επεξεργαστούν, ώστε να εντοπίσουν τα κρίσιμα σημεία ενός βίντεο, έχουν τώρα την δυνατότητα να πάρουν γρηγορότερα την πιο σωστή απόφαση για την αντιμετώπιση ενός συμβάντος. Όσο η τεχνολογία των analytics θα εξελίσσεται -σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες τεχνολογίες των συστημάτων CCTV- τόσο θα διευκολύνεται η εργασία των χειριστών καθώς θα έχουν γρηγορότερη πρόσβαση σε πιο έγκυρες πληροφορίες. Οπότε θα μπορούν να αντιδρούν συντομότερα και αποτελεσματικότερα, κάτι πολύ σημαντικό για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών ασφάλειας.