Οι κυρίαρχες τάσεις στην IFSEC 2013
Η διοργάνωση της έκθεσης IFSEC αποτελεί κάθε χρόνο ένα από τα σημαντικότερα διεθνή γεγονότα στον κλάδο των συστημάτων ασφαλείας. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης παρουσιάζεται ό,τι νεότερο έχει να επιδείξει η βιομηχανία του κλάδου, ενώ ανταλλάσσονται απόψεις για τις εξελίξεις που θα κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες.
Η φετινή διοργάνωση της IFSEC που διεξήχθη μεταξύ 13 και 16 Μαΐου στο Μπέρμιγχαμ, παρουσίασε μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις προγενέστερες διοργανώσεις. Το "φως των προβολέων" δεν έπεσε απλά σε νέα καινοτομικά προϊόντα με εντυπωσιακές δυνατότητες, αλλά περισσότερο σε γενικές τάσεις που έχουν να κάνουν με τη συνολική διαμόρφωση της αγοράς. H αποκλιμάκωση των τιμών των συστημάτων IP, οι κάθετες λύσεις, η συνεργασία μεταξύ των συστημάτων access control και CCTV, η φορητότητα και η εξ αποστάσεως πρόσβαση στις διάφορες εφαρμογές και η εμφάνιση συστημάτων IP για εφαρμογές μικρότερου μεγέθους, είναι ορισμένες από τις κυριότερες τάσεις που αναδείχθηκαν στην IFSEC 2013 και θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες.
Μείωση κόστους IP
Βασική μέριμνα όλων των Οργανισμών σε δύσκολους οικονομικά καιρούς είναι ο περιορισμός των εξόδων. Είτε αυτά εμπίμπτουν στην κατηγορία του κόστους προμηθειών είτε στην κατηγορία του κόστους λειτουργίας. Μέχρι σήμερα και ενώ ήταν αναμφισβήτητη η κυριαρχία της τεχνολογίας IP όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές των εφαρμογών που έκαναν χρήση της, υπήρχε ένα θέμα με το κόστος που απαιτούνταν για την προμήθεια αυτών των συστημάτων. Αυτό ήταν και μια σημαντική παράμετρος που αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα στη μεγαλύτερη διείσδυση της τεχνολογίας IP. Αυτό όμως το αντελήφθησαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο και όπως φάνηκε και από τις διάφορες προσπάθειές τους που παρουσίασαν στην IFSCEC 2013, πλέον τα συστήματα IP διαθέτουν τιμές που τα καθιστούν εξίσου ανταγωνιστικά με τα προιόντα αναλογικής τεχνολογίας.
Δεν είναι όμως μόνο το κόστος απόκτησης ενός συστήματος (Total Cost of OwnershipTCO) που συμβάλλει στην αύξηση των εξόδων ενός Οργανισμού. Είναι και το κόστος λειτουργίας, το οποίο πολλές φορές αγνοείται, αλλά έχει και αυτό τη δική του σημαντική συμβολή στην προσπάθεια για την επίτευξη καλών οικονομικών αποτελεσμάτων.
Εδώ μάλλον τα IP συστήματα υπερείχαν εξαρχής, καθώς οι πολλαπλές χρήσεις τους αλλά και ο μεγάλος βαθμός ευελιξίας τους, επιτρέπουν την ευκολότερη προσαρμογή σε διαφορετικές απαιτήσεις αλλά και την παράλληλη χρήση από πολλά τμήματα μιας επιχείρησης. Μια εφαρμογή επιτήρησης IP μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από το Τμήμα Ασφάλειας αλλά από τo IT ή ακόμα και από το τμήμα marketing. Για διαφορετικούς λόγους φυσικά, αλλά αυτό δεν αλλάζει τον αυξημένο βαθμό ανταπόδοσης της επένδυσης και τη δυνατότητα καταμερισμού του κόστους σε πολλά κέντρα κόστους μέσα στην ίδια επιχείρηση. Αλλες δυνατότητες, όπως το Power Over Ethernet αλλά και το Ethernet Over Coax που επιτρέπουν τη χρήση υποδομών για σκοπούς διαφορετικούς από ό,τι χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του συνολικού κόστους.
Πολλοί επώνυμοι κατασκευαστές – και όχι μόνο – εργάζονται λοιπόν για τη βελτίωση αυτών των τεχνολογιών, ώστε να μπορούν να προσφέρουν περισσότερες λύσεις προς τον καταναλωτή. Από όποια πλευρά και να το εξετάσουμε λοιπόν, οι λύσεις IP φαντάζουν πιο ελκυστικές από ποτέ, ενώ το δυσχερές οικονομικό κλίμα αναμένται να συμπιέσει ακόμα περισσότερα τις τιμές των προιόντων που κάνουν χρήση της τεχνολογίας IP.
Δεν είναι μόνο το μέγεθος
Μέχρι σήμερα οι IP λύσεις φάνταζαν ιδανικές κυρίως για μεγάλους Οργανισμούς και projects πάνω από το μέσο μέγεθος. Πανεπιστήμια, δημόσια κτίρια, σχολεία, μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις ήταν το κυρίως target group των εταιρειών που δραστηριοποιούνταν σε αυτόν το χώρο. Ομως η κρίση ανάδειξε και άλλο ένα κομμάτι της αγοράς, που μέχρι σήμερα δεν του είχαν δώσει την ανάλογη σημασία. Αυτού, των μικρότερων επιχειρήσεων, οι οποίες μπορεί μεν να επηρεάζονται εξίσου σοβαρά από την κρίση, στις οποίες όμως οι αποφάσεις για την προμήθεια ενός νέου εξοπλισμού λαμβάνονται πιο εύκολα. Ομως ,μέχρι σήμερα οι IP εφαρμογές δεν ήταν προσανατολισμένες προς αυτήν την κατηγορία των χρηστών. Πλέον, οι εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει τις νέες απαιτήσεις που διαμορφώνονται στην αγορά και όπως φάνηκε στην IFSEC 2013 στρέφονται προς την παρουσίαση μικρότερων και πιο απλών στη χρήση συστημάτων, ώστε να μπορέσουν να κερδίσουν και αυτό το κομμάτι της αγοράς.
Η τάση λοιπόν είναι μικρά συστήματα IP, χωρίς να έχουν απαραίτητα πολλές καινοτομικές δυνατότητες – καθώς αυτές άλλωστε δεν χρειάζονται σε αυτήν τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών. Το μόνο που ζητούν είναι να είναι απλά, εύχρηστα, γρήγορα στην εγκαταστάση και φυσικά, οικονομικά συστήματα.
Ενοποιημένες λύσεις
Η φετινή IFSEC ανέδειξε επίσης τη στροφή των εταιρειών προς την παρουσίαση ολοκληρωμένων λύσεων. Είναι μια λογική απαίτηση των πελατών, που τους ενδιαφέρει κυρίως η απόκτηση ολοκληρωμένων συστήματων και turn- key solutions. Πρόκειται για μια απαίτηση που την αντελήφθησαν οι εταιρείες και ξεκίνησαν ήδη να εργάζονται με αυτό το σκεπτικό. Μάλιστα, όσο περισσότερες υπηρεσίες προσφέρουν τα ολοκληρωμένα συστήματα, τόσο το καλύτερο. Λειτουργίες συναγερμού, cctv, πυρανίχνευσης είναι επιθυμητό πλέον να εντάσσονται σε ένα ενιαίο σύστημα, υπό το σκεπτικό των κάθετων λύσεων.
Μεγάλοι κατασκευαστές με προσανατολισμό στην IP τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η Bosh, η Axis, η Sony, η Panasonic και η Samsung, έχουν αντιληφθεί αυτήν την ανάγκη και εστίασαν στην παρουσίαση παρόμοιων λύσεων. Πρωτοπόροι σε αυτήν την τάση ήταν η Bosch και η Axis, καθώς είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη κάθετων λύσεων εδώ και αρκετό καιρό. Μάλιστα, οι προσπάθειές τους ανταμείφθηκαν με επιτυχία, καθώς η αγορά ανακάλυψε την αποτελεσματικότητα αυτών των προσπαθειών και την αντέμειψε ανάλογα. Επόμενο ήταν λοιπόν οι υπόλοιπες εταιρείες του χώρου να ακολουθήσουν το δρόμο που άνοιξαν οι δύο αυτοί Όμιλοι για να κερδίσουν και αυτές ένα μερίδιο της νέας αναδυόμενης αγοράς.
Παραδείγματος χάρη, η Samsung αφιέρωσε ολόκληρο το περίπτερό της στην επίδειξη των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των διάφορων προιόντων της και πώς αυτά όταν συνεργαστούν μπορούν να αποτελέσουν ολοκληρωμένες λύσεις με στοιχεία τεχνητής ευφυίας.
Το θέμα του περιπτέρου της Panasonic ήταν το Business Intelligence. Δηλαδή πώς μπορούν να συνεργαστούν τα συστήματα CCTV και πυρανίχνευσης με τη χρήση του προτύπου IP. Μέσω αυτής της συνεργασίας προκύπτουν πληροφορίες και δεδομένα που μπορούν να φανούν χρήσιμα όχι μόνο στα τμήματα ασφάλειας των επιχειρήσεων, αλλά και σε τμήματα πωλήσεων και marketing. Μέσω του Business Intelligence αναδύεται ακόμα πιο έντονα η έννοια του Electronic Point of Sale (EPOS), το οποίο αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στα δίκτυα πωλήσεων τα επόμενα χρόνια. Η Axis παρουσίασε λύσεις ασφαλείας για τραπεζικά ATM μηχανήματα και για χώρους καζίνο και πώς αυτές μπορούν να συνεργαστούν με προιόντα τρίτων κατασκευαστών, ώστε να παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις VMS και video analytics.
Ανεξαρτήτως των διάφορων επιμέρους προσπαθειών, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι πλέον οδηγούμαστε σε μια εποχή όπου το σημαντικό δεν είναι η παρουσίαση μεμονωμένων εφαρμογών, αλλά η εμφάνιση ολοκληρωμένων λύσεων.
Ελεγχος πρόσβασης και επιτήρησης
Οι κάθετες λύσεις εφαρμόζονται ήδη κυρίως – από ό,τι έχουμε δει τουλάχιστον μέχρι σήμερα και αυτό επιβεβαιώθηκε από την IFSEC 2013 – στη συνεργασία των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης και επιτήρησης. Ειδικά από τη στιγμή όπου οι εφαρμογές αυτών των δύο κατηγοριών ξεκίνησαν να δουλεύουν σε περιβάλλον IP ήταν εύλογο να προκύψει η τάση ενοποίησής τους ή λειτουργίας τους σε ένα κοινό περιβάλλον.
Αυτή η τάση διευρύνθηκε με τη δυνατότητα και άλλων συστημάτων όπως της πυρανίχνευσης και των συστημάτων συναγερμού να λειτουργούν σε περιβάλλον IP.
Στην IFSEC 2013 αρκετοί κατασκευαστές – ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η SeeTec, η MileStone και η Honeywell – παρουσίασαν συστήματα τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με τη χρήση των ψηφιακών διαύλων της τεχνολογίας IP. Η Nedap ήταν ανάμεσα στους πρώτους κατασκευαστές που παρουσίασε μια λύση VMS, η οποία φιλτράρει τα δεδομένα από ένα συνδυασμένο σύστημα επιτήρησης και access control.
Εφαρμογές PSIM
Κάθετες λύσεις, ενιαίες πλατφόρμες και τεχνολογία IP. Ολα αυτά όμως για να λειτουργήσουν αποδοτικά και να προσφέρουν στο χρήστη αυτά που πραγματικά μπορούν, χρειάζονται μια εφαρμογή μέσω της οποίας θα εξάγονται οι ουσιαστικές πληροφορίες με τρόπο εύληπτο. Η απάντηση σε αυτήν την πρόκληση ακούει στο όνομα PSIM (Physical Security Information Management). Μία από τις εταιρείες που εργάστηκαν σε αυτό το ενδιαφέρον πεδίο είναι η Nice Systems. H τελική ιδέα είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας θα ελέγχονται όλα τα συστήματα ασφάλειας. Για να επιτευχθεί αυτό όμως, θα πρέπει εκτός της δημιουργίας της ενιαίας πλατφόρμας, να επιτευχθεί η φυσική διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων (integration). Σταθερά αλλά σταδιακά βλέπουμε δηλαδή ότι προσεγγίζομε το στόχο των έξυπνων συστημάτων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε έναν κλάδο όπως είναι ο κλάδος της φυσικής ασφάλειας.
Τεχνητή ευφυία και αυξημένες απαιτήσεις
Ο χαρακτηρισμός περί "χαζών" συστημάτων ακολουθεί εδώ και αρκετό καιρό τα διάφορα συστήματα ασφαλείας και ειδικά τις εφαρμογές CCTV. Οι υποστηρικτές αυτού του χαρακτηρισμού θεωρούν ότι τα συστήματα επιτήρησης δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να καταγράφουν τόνους πληροφοριών, οι οποίες όμως δεν είναι εύκολο να επεξεργασθούν και συχνά καταντούν "άχρηστες".
Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκαν τεχνικές όπως το Video Motion Detection ή ακόμα καλύτερα τα Video Analytics, των οποίων σκοπός είναι η ενσωμάτωση στοιχείων τεχνητής ευφυίας στα CCTV, με σκοπό τον περιορισμό των άχρηστων πληροφοριών.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτείται η βελτίωση της ποιότητας των εικόνων. Οροι όπως High Definition και Megapixel έκαναν δυναμικά την εμφάνισή τους στο προσκήνιο και αποτελούν αναπόσπαστα χαρακτηριστικά των νέων προιόντων. Αυτό όμως με τη σειρά του επέφερε ένα νέο πρόβλημα: Το όλο και διογκούμενο bandwidth που χρειάζοταν για τη μεταφορά των εικόνων, σε συνδυασμό φυσικά με τον αυξανούμενο αποθηκευτικό όγκο. Η Samsung παρουσίασε ένα σύστημα, το WiseNet3, που μειώνει σημαντικά τη χρήση του bandwidth από τις κάμερές της. Ταυτόχρονα, ενδιαφέρον παρουσίασαν οι προσπάθειες των εταιρειών για την εμφάνιση νέων προτάσεων στο χώρο του Video Analytics. Η Sony επέδειξε τους νέους ανιχνευτές κίνησης στο περίπτερό της, ενώ η Axis φιλοξένησε ορισμένους δημιουργούς λογισμικού, οι οποίοι παρουσίασαν πώς οι εφαρμογές analytics μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη λειτουργία των εφαρμογών.
Ελεγχος εξ αποστάσεως
Αλλο ένα μεγάλο στοίχημα που αναμένεται να κερδηθεί οριστικά τα επόμενα χρόνια είναι η δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στα συστήματα ασφαλείας από οποιοδήποτε σημείο. Ισως πλέον τα Κέντρα Ελέγχου με την έννοια που τα γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα να μεταλλαχθούν ώστε να μπορούν να προσαρμοσθούν στη νέα εποχή της απόλυτης αποδέσμευσης από τοπικούς περιορισμούς.
Οπότε, όλες οι εταιρείες έδειξαν πως οι εφαρμογές τους μπορούν να λειτουργήσουν μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, των φορητών κινητών και των PDAs. To ζήτημα είναι πόσες από τις λειτουργίες θα μπορούν να υλοποιούνται μέσω αυτών των συσκευών. Φυσικά, άλλες δυνατότητες θα έχει η χρήση ενός κινητού τηλεφώνου και άλλες η χρήση ενός φορητού υπολογιστή. Επειδή ακριβώς το έξυπνο κινητό τηλέφωνο περιορίζει το χρήστη λόγω μεγέθους, αναπτύσσεται μια νέα κατηγορία εφαρμογών από τις εταιρείες (apps) ειδικά για τα κινητά τηλέφωνα, ώστε να γίνεται καλύτερη χρήση των δυνατοτήτων τους.
Αλλο ένα θέμα αποτελεί η δυνατότητα μεταφοράς των αρχείων μέσω των υφιστάμενων διαύλων. Αν το bandwidth είναι θέμα για τα συμβατικά σταθερά δίκτυα, μπορείτε να αναλογιστείτε πόσο πιο δύσκολη είναι η διαχείρισή του μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, που κατεξοχήν χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των αρχείων. Η παρουσίαση του 3G βοήθησε σημαντικά στη βελτίωση της μετάδοσης των αρχείων, ενώ η έλευση των δικτύων 4G αναμένεται να δώσει ακόμα μία ώθηση στη χρήση των εύχρηστων φορητών συσκευών, για την επιτήρηση και τον έλεγχο των συστημάτων ασφαλείας.
Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει και οι κατασκευαστές των φορητών συσκευών να εργασθούν προς την κατεύθυνση της αύξησης της υπολογιστικής ισχύος των συσκευών τους. Καθώς, εκτός από μεγαλύτερο bandwith είναι φυσικό να απαιτείται και περισσότερη ισχύς. Το ζήτημα δεν είναι να έχουμε τη δυνατότητα να ισχυριζόμαστε απλώς ότι έχουμε πρόσβαση από παντού στις εφαρμογές ασφάλειας, αλλά να μπορούμε να εκτελούμε όλες ή τουλάχιστον τις περισσότερες λειτουργίες, με την ίδια ευκολία που θα εκτελούσαμε και από ένα σταθερό σημείο ελέγχου.
Clouding
To clouding ή αλλιώς τεχνολογία των υπολογιστικών νεφών είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον θέμα που έχει προκύψει από την πληροφορική τα τελευταία χρόνια. Απασχολεί και επηρεάζει όλους τους χώρους: τραπεζικές λειτουργίες, κυβερνητικούς Οργανισμούς, marketing, βιομηχανία, πωλήσεις, logistics. Ολοι αναζητούν το πώς μπορούν να ενσωματώσουν τις δυνατότητές του για την ενίσχυση των καθημερινών λειτουργιών τους. Ο χώρος της ασφάλειας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ισως μάλιστα είναι από τους κλάδους που μπορούν να κάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό χρήση των δυνατοτήτων του cloud.
Ηδη πολλά συστήματα από διάφορες εταιρείες εκμεταλλεύονται την ύπαρξη του clouding και επιτρέπουν τη μετάδοση και αποθήκευση δεδομένων μέσω του δικτύου.
H Risco παρουσίασε το σύστημα LightSYS 2, που ουσιαστικά αποτελεί ένα συναγερμό του οποίου τα συμβάντα αποθηκεύονται δικτυακά, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτά μέσω ενός smartphone ή ενός απομακρυσμένου υπολογιστή.
Η Bosch επίσης εμφάνισε τη δική της εκδοχή, με την ονομασία Security Cloud. Απευθύνεται κυρίως σε χρήστες με πολλαπλές εγκαταστάσεις, οι οποίοι θέλουν να επιτηρούν και να ελέγχουν αυτά τα σημεία μέσω ενός κεντρικού σημείου.
Το Cloud αποτελεί πλέον μια βασική επιλογή για τα συστήματα ασφαλείας. Η χρήση του ουσιαστικά επιτρέπει τη δικτυακή αποθήκευση των δεδομένων, σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα πρακτική της αποθήκευσης σε ένα τοπικό σημείο. Αυτό βοηθά, καθώς επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα από οποιοδήποτε σημείο, χωρίς κανένα γεωγραφικό περιορισμό.
Ολες λοιπόν οι τάσεις που εμφανίστηκαν στην IFSEC 2013 και αναμένεται να κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες, έχουν ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: Αλληλοεπηρεάζονται μεταξύ τους, άλλες σε μικρότερο βαθμό και άλλες σε μεγαλύτερο. Π.χ. το clouding security σε μεγάλο βαθμό συσχετίζεται με την ανάγκη για τον απομακρυσμένο έλεγχο των συσκευών. Το ίδιο γίνεται και με τις προσπάθειες για μείωση του όγκου των δεδομένων, στο οποίο όμως εμπλέκονται και οι προσπάθειες για ενίσχυση του video analytics. Πίσω δε από όλα αυτά, κρύβονται η μεγάλη διάδοση του πρωτοκόλλου IP ως μέσου μετάδοσης των πληροφοριών και η ανάγκη για τη χρησιμοποίηση κάθετων λύσεων και όχι μεμονωμένων εφαρμογών. Αν μη τι άλλο, η φετινή IFSEC αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο στην εξέλιξη του χώρου των συστημάτων ασφαλείας, καθώς το ενδιαφέρον μετατοπίσθηκε από την παρουσίαση μεμονωμένων συσκευών με εντυπωσιακές δυνατότητες, στην εμφάνιση ολοκληρωμένων λύσεων με τη μορφή υπηρεσιών.
Του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ