Τα CCTV στην υπηρεσία των επιχειρήσεων
Ποιες οι εφαρμογές των CCTV σε άλλους τομείς πλην της ασφάλειας; To Security Manager στις επόμενες σελίδες παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτήν τη νέα διάσταση που μπορεί να δοθεί στη χρησιμότητα των εφαρμογών επιτήρησης.
Τα συστήματα επιτήρησης μέσω βίντεο έχουν ταυτιστεί στη σκέψη των περισσότερων με εφαρμογές ασφάλειας και συγκεκριμένα με την εξιχνίαση και πρόληψη παραβατικών ενεργειών και εγκλημάτων. Όμως η χρήση τους μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες επιχειρηματικές εφαρμογές, διευκολύνοντας τις καθημερινές λειτουργίες ενός Οργανισμού. Το θέμα είναι να ανακαλύψει κάποιος ποιες είναι αυτές οι εφαρμογές και πώς μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα με τη χρήση ενός συστήματος CCTV.
Μέχρι σήμερα όλοι γνωρίζαμε ότι η εγκατάσταση ενός κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης συμβάλλει στην επιτήρηση των χώρων όταν οι αυτοί δεν λειτουργούν και ως τούτου δίνει τη δυνατότητα στους χειριστές να έχουν άποψη για τα διαδραματιζόμενα στους συγκεκριμένους χώρους και άρα την έγκαιρη αντίδρασή τους όταν κάτι ύποπτο συμβεί. Επίσης τα συστήματα CCTV παραμένουν σε λειτουργία πολλές φορές και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των χώρων. Οπότε κάθε επιχειρηματίας ο οποίος έχει κάνει μια σημαντική επένδυση σε ένα σύστημα CCTV θα επιθυμούσε να προκύπτουν και άλλες χρήσεις για αυτήν την επένδυση, γιατί έτσι θα προέκυπτε και μια γρηγορότερη απόσβεση. Όλο και περισσότεροι λοιπόν ανακαλύπτουν την πολυδιάστατη χρήση των συστημάτων επιτήρησης σε διάφορους τομείς. Το μόνο που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι αυτές οι καινούριες χρήσεις να μην παραβιάζουν τους νομοθετικούς περιορισμούς όσον αφορά στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Αυτοί προκύπτουν από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ για την εποπτεία τους στην Ελληνική Επικράτεια υπεύθυνη είναι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στο site της οποίας μπορείτε να βρείτε πολλά χρήσιμα στοιχεία (ιδιαίτερη αναφορά έχει γίνει και σε προηγούμενα τεύχη του Security Manager). Ξεκινώντας την παρουσίαση των εφαρμογών στις οποίες μπορεί να γίνει χρήση ενός συστήματος CCTV θα ανακαλύψουμε ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία φυσικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλήθος περιπτώσεων.
Διαχείριση αποθηκών
Σε μεγάλα αποθηκευτικά κέντρα η λειτουργία ενός συστήματος επιτήρησης μπορεί να δώσει μεγάλη βοήθεια όσον αφορά σε πολλαπλές λειτουργίες. Πρώτον, μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των φορτηγών που προσεγγίζουν τις πλατφόρμες φόρτωσης ή εκφόρτωσης. Μέσω του συστήματος επιτήρησης ο υπεύθυνος αποθηκών μπορεί να έχει καλύτερη άποψη για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει και για το ποια οχήματα προηγούνται όσον αφορά στις διαδικασίες φόρτωσης ή εκφόρτωσης.
Όμως ένα σύστημα επιτήρησης δεν βοηθάει μόνο στην καλύτερη διαχείριση των όσων συμβαίνουν έξω από τους χώρους της αποθήκης. Μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις και στη διαχείριση των διάφορων θεμάτων που προκύπτουν μέσα στην αποθήκη με την κίνηση των περονοφόρων οχημάτων, καθώς και τον τρόπο αποθήκευσης και μεταφοράς των εμπορευμάτων στις διάφορες αποθηκευτικές θέσεις. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως ότι σε ένα συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει πλέον χώρος για την αποθήκευση άλλων προϊόντων και να φροντίσει να στείλει τους χειριστές των περονοφόρων οχημάτων σε άλλο σημείο της αποθήκης για να συνεχίσουν την τοποθέτηση των εμπορευμάτων. Αν κάποιος έχει εργαστεί σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και έχει διαπιστώσει το βαθμό έντασης της εργασίας σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποστάσεις που διανύονται καθημερινά, τότε μπορεί να αντιληφθεί τη χρησιμότητα ενός συστήματος επιτήρησης μέσω καμερών, το οποίο θα στέλνει σήμα στο κεντρικό σημείο ελέγχου που θα βρίσκεται στο γραφείο του υπεύθυνου της αποθήκης.
¶λλο ένα θέμα στο οποίο μπορεί να βοηθήσει ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης είναι ο γρήγορος εντοπισμός κτιριακών προβλημάτων τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στα αποθηκευμένα προϊόντα. Παραδείγματος χάρη, σε ένα σημείο της αποθήκης μπορεί να υπάρχει μια διαρροή σε μια σωλήνωση ή μια αστοχία στη μόνωση, με αποτέλεσμα την πτώση νερών πάνω στα αποθηκευμένα αγαθά και την ενδεχόμενη καταστροφή τους.
Έλεγχος παραγωγικών διαδικασιών
Το μεγάλο ζητούμενο στις βιομηχανικές μονάδες είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου απωλειών κατά τις διαδικασίες παραγωγής και η μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας. Μέχρι τώρα το σύνηθες ήταν σε κάθε βάρδια να υπάρχουν προϊστάμενοι παραγωγής οι οποίοι να επιβλέπουν σε κάθε χώρο τα διαδραματιζόμενα, να δίνουν λύσεις σε προβλήματα και να δίνουν κατευθυντήριες οδηγίες για την επιτάχυνση της παραγωγής όταν αυτό κρινόταν σκόπιμο. Για όλα αυτά όμως απαιτούνταν η φυσική παρουσία τους στο χώρο παραγωγής. Τις περισσότερες όμως φορές αυτό είναι αδύνατο για δύο λόγους. Πρώτον, διότι οι χώροι σε ένα εργοστάσιο είναι μεγάλοι, βρίσκονται συχνά σε διαφορετικό επίπεδο και ως εκ τούτου δεν αρκεί ένας άνθρωπος για την κάλυψη όλων των σημείων παραγωγής. Δεύτερον, διότι υπάρχει και η απαίτηση για γραφική εργασία η οποία γίνεται στο γραφείο του προϊσταμένου, οπότε εκείνη τη στιγμή αναγκαστικά αυτός βρίσκεται εκτός χώρων παραγωγής.
Με ένα σύστημα επιτήρησης αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό. Ο προϊστάμενος βρίσκεται στο γραφείο του, ασχολείται με διοικητικά θέματα, αλλά παράλληλα έχει και μια εποπτική εικόνα του τι συμβαίνει στους χώρους παραγωγής. Οπότε μπορεί πολύ πιο εύκολα – και κυρίως έγκαιρα, να διαγνώσει ένα πρόβλημα και να επικοινωνήσει με τους εμπλεκόμενους εργαζόμενους για να δώσει μια λύση ακόμα και εξ αποστάσεως, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ακυρώνεται η αναγκαιότητα της φυσικής του ύπαρξης στους διάφορους χώρους παραγωγής, αλλά απλώς περιορίζεται όταν υπάρχει σημαντική ανάγκη ή όταν θέλει να έχει μια καλύτερη εικόνα των διαδραματιζόμενων εντός της παραγωγής. Η φυσική επαφή του προϊστάμενου με τους εργαζόμενους δεν αντικαθίσταται με καμία άλλη μορφή επικοινωνίας και το σύστημα επιτήρησης μπορεί να συμβάλει μόνο επικουρικά.
Αλλά ένα σύστημα επιτήρησης μέσα σε βιομηχανικούς χώρους μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους στην παραγωγική διαδικασία αλλά και τα διοικητικά στελέχη. Πολλές φορές η έδρα της επιχείρησης απέχει μια σημαντική χιλιομετρική απόσταση από τις διάφορες παραγωγικές μονάδες και τα στελέχη για να αντιληφθούν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής αναγκάζονται να σπαταλήσουν εργατοώρες σε ταξίδια. Η ύπαρξη ενός συστήματος επιτήρησης θα βοηθούσε στο να ληφθούν αποφάσεις, χωρίς να απαιτείται η επιτόπου επίσκεψη εκείνων που θα κληθούν να αποφασίσουν. Εντούτοις και πάλι βρίσκει εφαρμογή ο προηγούμενος κανόνας για την αναγκαιότητα της φυσικής επαφής με τους χώρους παραγωγής, μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο.
Επικίνδυνες εργασίες
Υπάρχουν χώροι που ονομάζονται επικίνδυνοι ,λόγω ακριβώς του βαθμού κινδύνου που διατρέχει όποιος εργάζεται μέσα σε αυτούς. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται μεγάλα λεβητοστάσια, μονάδες παραγωγής ατμού, πυρηνικές εγκαταστάσεις, μονάδες επεξεργασίας αερίων, χημικά εργαστήρια, δεξαμενές πλοίων. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις ο βαθμός επικινδυνότητας είναι τεράστιος και οι κίνδυνοι πολλαπλοί. Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ατύχημα ποικίλλουν. Μπορεί να είναι διαρροή ατμού, ύπαρξη επικίνδυνων αερίων, σπινθηρισμοί από ηλεκτρολογικά βραχυκυκλώματα κ.λπ. Ανεξάρτητα όμως από τις αιτίες, τα αποτελέσματα είναι πάντα δυσάρεστα ως και τραγικά. Η χρήση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες που γίνονται σε αυτούς τους χώρους και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος. Δύο είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό. Ο πρώτος παράγοντας έχει τη μορφή πρόληψης. Δηλαδή οι χειριστές μπορούν μέσω του συστήματος να δουν τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο χώρο και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαζόντουσαν να μεταβούν στο σημείο χωρίς καμία γνώση και οδεύοντας στα τυφλά. Αυτή η άγνοια της κατάστασης είναι που οδηγεί σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες.
Ο δεύτερος παράγοντας έχει τη μορφή της επιτήρησης όσων εργάζονται υπό αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες. Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους είναι συνεχώς εκτεθειμένοι σε επικίνδυνους και κυρίως απρόβλεπτους παράγοντες. Υπάρχουν πολλά περιστατικά στα οποία από ένα στιγμιαίο συμβάν προκλήθηκαν σοβαρά ατυχήματα, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να ενημερωθούν κάποιοι έξω από το χώρο εργασίας. Μπορεί παραδείγματος χάρη να υπάρχει μια μικρή διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα και σταδιακά όλοι οι εργαζόμενοι να χάνουν τις αισθήσεις τους. Αν υπάρχει ένα σύστημα επιτήρησης, μπορεί κάποιος έξω από το χώρο να παρακολουθεί τους εργαζόμενους και όταν διαπιστώσει κάτι περίεργο να ειδοποιήσει μια ομάδα επέμβασης κατάλληλα προετοιμασμένη με τα ανάλογα μέσα ατομικής προστασίας.
Διαχείριση Σταθμών Μεταφοράς
Ως σταθμούς μεταφοράς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ένα μεγάλο πλήθος εγκαταστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι σταθμοί τρένων, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Ο έλεγχος των ανθρώπινων ροών σε αυτούς τους χώρους είναι πολύ σημαντικός. Εκτός της ασφάλειας για την οποία όλοι ήδη γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούνται τα συστήματα CCTV μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη διαχείριση των ροών, ώστε να μειώνονται οι διάφορες ενδιάμεσες καθυστερήσεις που προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία αυτών των χώρων. Όταν οι ελεγκτές βλέπουν ότι σε ένα σημείο σχηματίζονται ουρές ανθρώπων, παραδείγματος χάρη σε ένα σημείο ελέγχου εισιτηρίων ή σε μια μαγνητική πύλη ελέγχου ανθρώπων, τότε μπορούν ανάλογα να διαμοιράσουν το φόρτο για να μειώσουν στο μέγιστο δυνατό τις καθυστερήσεις. Αλλά και η διαχείριση των αγαθών σε αυτούς τους χώρους είναι σημαντική. Μέσω ενός συστήματος CCTV μπορούν εύκολα οι υπεύθυνοι του χώρου να διαγνώσουν καθυστερήσεις και να στείλουν ενισχυτικό προσωπικό ή περισσότερα μέσα (οχήματα μεταφοράς αντικειμένων) προκειμένου να ολοκληρωθούν γρηγορότερα οι εργασίες που βρίσκονται σε καθυστέρηση.
Σούπερ μάρκετ
Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα αλλά και στα σουπερ μάρκετ οι κάμερες μπορούν να φανούν χρήσιμες όσον αφορά στη ροή των πελατών. Ειδικά στα ταμεία είναι στιγμές όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη εξυπηρέτηση των πελατών και τη δημιουργία τριβών μεταξύ πελατών και υπαλλήλων. Όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία ενός άσχημου κλίματος, το οποίο όπως είναι φυσιολογικό έχει επιπτώσεις στη φήμη της επιχείρησης. Ένα σύστημα επιτήρησης θα έδινε τη δυνατότητα στον υπεύθυνο του καταστήματος να προβλέπει έγκαιρα αυτές τις καταστάσεις και να πράττει ανάλογα, φροντίζοντας για την ενίσχυση του προσωπικού στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα.
Επίσης οι κάμερες μπορούν να φανούν χρήσιμες και στο θέμα της διαχείρισης του merchandising, δηλαδή με την τεχνική του να καθιστάς τα προϊόντα ενδιαφέροντα και εύκολα προσβάσιμα για τον τελικό καταναλωτή. Τα θέματα του merchandising αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα συζητήσεων μεταξύ των πολυκαταστημάτων και των προμηθευτών. Η καταγραφή των θέσεων των προϊόντων και ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οι καταναλωτές, θα αποτελούσε ένα ενδιαφέρον εργαλείο στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων.
Έλεγχος χώρων στάθμευσης
Όταν αναφερόμαστε σε χώρους στάθμευσης εννοούμε τόσο τις ιδιωτικές υπηρεσίες που παρέχουν υπηρεσίες στάθμευσης αλλά και όλες τις περιοχές στάθμευσης που βρίσκονται μέσα σε εγκαταστάσεις οι οποίες περιγράφηκαν στην προηγούμενη ενότητα (αεροδρόμια, λιμάνια, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα κ.ά.). Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε ξεπεράσει το στάδιο των χώρων στάθμευσης στους οποίους υπήρχε συνήθως ένας ελεγκτής στην είσοδο και μέσω αυτού γινόταν η πρόσβαση στο χώρο. Πλέον, η πρόσβαση γίνεται μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων. Η συμβολή των εργαζομένων έχει περιοριστεί σημαντικά, ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των σταθμών στάθμευσης. Αυτή η μείωση του προσωπικού όμως, έχει οδηγήσει στο φαινόμενο πολλά σημεία των χώρων στάθμευσης να μην επιτηρούνται σωστά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σωστή διαχείριση των χώρων και του τρόπου με τον οποίο κατευθύνονται τα οχήματα στις ελεύθερες θέσεις. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης θα βοηθούσε τους υπεύθυνους του χώρου στάθμευσης να ελέγχουν αποτελεσματικότερα τις ροές των αυτοκινήτων και να μπορούν να κατευθύνουν τους οδηγούς προς σημεία στα οποία υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης. Επίσης ένα σύστημα επιτήρησης θα εξυπηρετούσε τη γρηγορότερη διαλεύκανση υποθέσεων που έχουν να κάνουν με πιθανά ατυχήματα μέσα στους χώρους στάθμευσης.
Ευρεία εφαρμογή των συστημάτων επιτήρησης
Από όλα τα παραπάνω είναι εύκολο να διαπιστώσουμε ότι μπορεί να έχουμε ταυτίσει τα συστήματα CCTV μόνο με εφαρμογές ασφάλειας, αλλά οι δυνατότητές τους μας διαψεύδουν. Μπορούν με επιτυχία να χρησιμοποιηθούν σε ένα μεγάλο εύρος άλλων εφαρμογών, αποδεικνύοντας έτσι τον πολυδιάστατο ρόλο τους. Η ενσωμάτωσή τους σε άλλες επιχειρηματικές λειτουργίες εκτός της ασφάλειας, θα πρέπει να αναδεικνύεται σε κάθε περίπτωση, καθώς έτσι βελτιώνεται σημαντικά η ταχύτητα απόσβεσής τους και άρα διευκολύνεται η απόφαση για την επένδυση σε αυτά τα συστήματα.
Του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ