Dome Camera: Ουρανοκατέβατη ασφάλεια
Γενικότερα οι Dome κάμερες – τις οποίες συναντούμε σε αρκετές εγκαταστάσεις ασφαλείας – συνηθίζεται να τοποθετούνται στο ταβάνι. Τις περισσότερες φορές οι συγκεκριμένες κάμερες τύπου dome είναι αρκετά διακριτικές, άλλες ευδιάκριτες και άλλες κρυμμένες από τα… ύποπτα μάτια. Όπως και να έχει, είναι βέβαιο ότι αυτές οι μικρές ή μεγάλες ημισφαιρικές συσκευές κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά της εποπτείας και ασφάλειας.
Σε διάφορα χρώματα, σχέδια και κόστος κτήσης, οι κάμερες Dome μπορούν να καλύψουν ανάγκες ασφάλειας σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως διαστάσεων, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Ο σχεδιασμός τους άλλωστε προσφέρει στους εγκαταστάτες τη δυνατότητα να τις τοποθετήσουν ανάποδα (ταβάνι), κάθετα (τοίχος) ή ακόμα και σε στύλο.
Οι Dome βάσει ιδιοτήτων κατηγοριοποιούνται σε δύο τύπους, τις Fixed dome και τις PTZ dome. Η βασική διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες είναι η ιδιότητα των PTZ dome καμερών που μπορούν να κινούνται με αρκετά μεγάλες ταχύτητες μέσα σε ένα θόλο, καλύπτοντας έτσι οποιονδήποτε χώρο γύρω από τον εαυτό τους. Οι μεγάλοι φακοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα από τους κατασκευαστές, παρέχουν στην κάμερα τη δυνατότητα να κινείται και να αναγνωρίζει ταυτόχρονα ένα αντικείμενο που βρίσκεται έως και 1200 μέτρα από την περιοχή της εγκατάστασης. Από την άλλη μεριά, οι Fixed dome παρόλο που η σταθερή τους θέση δεν τους επιτρέπει να δώσουν άποψη του χώρου σε 360ο, δεν έχουν να ζηλέψουν και πολλά. Δυνατά τους σημεία έχουν τον υπέρ- ευρυγώνιο φακό, τις υψηλές αναλύσεις, τις ποιότητες που φτάνουν το FULL HD 1080p και τις υψηλές αντοχές τους σε βανδαλισμό – και όλα αυτά σε συνδυασμό με την αισθητά χαμηλότερη τιμή τους από τις PTZ dome. Μία Fixed dome κάμερα μπορεί να εγκατασταθεί στη γωνία ενός μεγάλου χώρου και να κρύψει αποτελεσματικά το 80% του όγκου της πάνω από εγκαταστάσεις ψευδοροφών, γυψοσανίδας ή ορυκτής ίνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ενσωματώσουμε και την τεχνολογία IP στις dome κάμερες, η επιτρεπόμενη κυκλοφορία δεδομένων και ρευματοληψίας από το UTP καλώδιο (POE) επιτρέπει σε μεγάλους κατασκευαστές IP καμερών – όπως είναι η AXIS – να δημιουργήσουν PTZ dome κάμερες, που η διάμετρός τους δεν ξεπερνά τα 13 cm. Επιπλέον, με την ενσωμάτωση SDHC card reader οι εν λόγω dome κάμερες γίνονται κάτι πολύ περισσότερο από άγρυπνοι φρουροί.
Μία μορφή dome καμερών που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής τα τελευταία χρόνια είναι η κατηγορία Speed dome. Οι κινούμενες IP κάμερες με μεγάλες αναλύσεις FULL HD 1080p γίνονται ακόμα πιο ισχυρές όταν τις κινεί ένας μηχανισμός εντελώς απόλυτος στις κινήσεις του, με ακρίβεια 0.05° (μοιρών) περιστροφής, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της κατασκευάστριας AXIS που χρησιμοποιεί τους εν λόγω βηματικούς κινητήρες ακριβείας στα μοντέλα της σειράς Q60. Εκεί άλλωστε βρίσκεται και το μυστικό μιας επιτυχημένης κινούμενης Dome κάμερας. Να μπορεί δηλαδή να ελέγχεται η κάμερα ακόμα και σε κατάσταση μέγιστου συνολικού ZOOM 420X!
Ειδικότερα στη σειρά Q60 της AXIS, τα επιπλέον χαρακτηριστικά όπως electronic image stabilization (EIS), fine tuning of behavior at low light, wide dynamic range (WDR) και πολλά ακόμη αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα για την AXIS, αφού ως η παγκοσμίως πρώτη εταιρεία σε IP κάμερες, δεν έχει να επιδείξει μόνο υψηλών προδιαγραφών χαρακτηριστικά σε επίπεδο hardware, αλλά και σε επίπεδο software. Οι AXIS IP κάμερες με ανεπτυγμένους κώδικες στους ενσωματωμένους επεξεργαστές επιτυγχάνουν την απόλυτη ανίχνευση κίνησης με δυνατότητα αυτόματης παρακολούθησης του ύποπτου αντικειμένου, γνωρίζοντας όμως πάντα την αρχική της θέση και επιστρέφοντας στο καθήκον.
Η AXIS συμβαδίζοντας τα τελευταία χρόνια με τις απαιτήσεις των εγκαταστάσεων, υλοποιεί ολοένα και περισσότερα σχέδια dome καμερών προσφέροντας μια ευρεία γκάμα τρόπων στήριξης αλλά και πληθώρα συμβατών εξαρτημάτων, όπως είναι τα καλύμματα αυξημένης ηλιοπροστασίας, τα αντι-βανδαλιστικά καπάκια και οι ολοκληρωμένες μονάδες χειρισμού για τα κινούμενα μοντέλα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η AXIS στα μοντέλα εξωτερικού χώρου εκτός του πρωτοκόλλου IP66 ακολουθεί και το πρωτόκολλο ΝΕΜΑ 4Χ (πρωτόκολλο που πιστοποιεί την προστασία από διάβρωση) που αν και αθέατος πρωταγωνιστής στην Ελλάδα, ίσως είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα για τις εκτεθειμένες σε δύσκολες συνθήκες κάμερες.
Δημήτρης Γεωργακόπουλος
CPI Product Manager