7 ξεχωριστές τεχνολογικές τάσεις που θα επηρεάσουν τη φυσική ασφάλειας το 2022
Η εταιρεία αναλύσεων και ερευνών πάνω στην παγκόσμια ευρύτερη αγορά της τεχνολογίας, Omdia, δημοσίευσε και φέτος τις προβλέψεις της για τις τεχνολογικές τάσεις που θα επικρατήσουν και στο τομέα της φυσικής ασφάλειας.
Αναμφισβήτητα, η τεχνολογία έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο της φυσικής ασφάλειας εδώ και πολλά χρόνια και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που εξελίσσεται διαρκώς, επιδρά πλέον καταλυτικά και στα έργα φυσικής ασφάλειας. Με επίκεντρο την ωρίμανση του cloud, του ΑΙ, του ΙοΤ και άλλων τάσεων, αλλάζει θεμελιωδώς η προσέγγιση της ασφάλειας στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, τροφοδοτώντας την καινοτομία και δημιουργώντας ευκαιρίες για αποτελεσματικότερη απόδοση των συστημάτων ασφάλειας αλλά και επέκταση της αξιοποίησης τους.
Με βάση αυτή τη γενική προσέγγιση η Omdia έχει εντοπίσει επτά τάσεις που αξίζει να προσέξουμε το 2022
1.Διείσδυση στην αγορά των προιόντων AI SoC (System on a Chip)
Η Omdia αναμένει ότι το 2022 θα έρθουν νέες εξελίξεις στη τάση System on a Chip (SoC), με ανακοινώσεις προϊόντων που θα υποστηρίζουν τεχνητή νοημοσύνη και δυνατότητα πολύ μεγαλύτερης επεξεργαστικής ισχύος δεδομένων πάνω στην κάμερα. Η τεχνολογία SoC επιτρέπει επίσης υψηλότερη ακρίβεια στα video analytics καθώς και μείωση του απαιτούμενου εύρους ζώνης με παράλληλη αύξηση της επεκτασιμότητας.
2. Ο κατανεμημένος αποθηκευτικός χώρος κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος
Η Omdia πιστεύει ότι η κάμερα παρακολούθησης εξελίσσεται σε ένα σημαντικός οπτικό αισθητήρα που θα έχει κομβικό ρόλο στην κεντρική ιδέα των έξυπνων πόλεων. Καθώς χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο κάμερες υψηλότερης ανάλυσης και πιο έξυπνες εφαρμογές βίντεο, απαιτείται κατανεμημένη αποθήκευση για τη διαχείριση του υπέρογκα αυξανόμενου όγκου δεδομένων. Η κατανεμημένη αποθήκευση μπορεί να διαχωρίσει δεδομένα σε πολλούς φυσικούς διακομιστές που λειτουργούν ως ένα σύστημα αποθήκευσης και συχνά είναι γεωγραφικά διασκορπισμένοι.
3.Η αξία του λογισμικού ενισχύεται
Η αγορά λογισμικού θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από την αγορά του hardware το 2022 και μετά, πιστεύουν οι αναλυτές της Omdia. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται και η αρχιτεκτονική που βασίζεται στο cloud γίνεται πιο διαδεδομένη, οι πλατφόρμες ασφαλείας που ενσωματώνουν λογισμικό και υλικό θα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη επίδραση. Οι κατασκευαστές θα συνεχίσουν να επενδύουν σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, με τις δυνατότητες να είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της παλαιότερης αγοράς video analytics.
4.Αλλαγές στη διαμόρφωση λύσεων και εξοπλισμού ελέγχου πρόσβασης
Η απομάκρυνση από τον παραδοσιακό χώρο εργασίας γραφείου, που συνεχίζεται λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης έχει βαθιά επίδραση στην αγορά ελέγχου πρόσβασης. Ο εξοπλισμός και οι λύσεις ελέγχου πρόσβασης, χρησιμοποιείται σήμερα για επιπρόσθετες και ποικίλες εφαρμογές όπως στους τομείς υγειονομικής περίθαλψης, υπηρεσιών κοινής ωφελείας και άλλων υποδομών, ελέγχοντας επιπλέον στοιχεία όπως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και άλλες παραμέτρους, κάτι που θα συνεχιστεί μέσα στην χρονιά και όχι μόνο .
5.Λεπτή κόκκινη γραμμή μεταξύ Security και IT
Τόσο οι εταιρείες υλοποίησης έργων ασφάλειας, όσο και αυτές που αναπτύσσουν έργα πληροφορικής αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους, άκρως προσαρμοσμένες λύσεις, μέσω της ενοποίησης IT, εξοπλισμούς φυσικής ασφάλειας και συνολικά αυτοματισμού και διαχείρισης κτιρίων. Οι παράμετροι που ωθούν αυτή τη προσέγγιση προσφέρουν τη δυνατότητα παροχής εξατομικευμένων λύσεων μέσω αναλυτικών στοιχείων και τεχνητής νοημοσύνης στους πελάτες και την επιτάχυνση των λειτουργιών και της παραγωγικότητας των τελικών χρηστών που αξιοποιούν τεχνολογίες διαχείρισης κτιρίων για την εξυπηρέτηση των αναδυόμενων αναγκών και την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ασφάλειας.
6.Infrastructure-as-a-Service στα Control Rooms
Η λήψη, διαχείριση, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων σε κεντρικούς σταθμούς ελέγχου των επιχειρήσεων ασφάλειας, θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, με την υιοθέτηση υπηρεσιών που βασίζονται σε cloud για την υποστήριξη στο χειρισμό των δεδομένων. Ως εκ τούτου, λύσεις όπως το Azure της Microsoft και το Cloud της Google, θα αρχίσουν να γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της αγοράς του τομέα φυσικής ασφάλειας και ελέγχου λόγω της ικανότητάς τους να προσφέρουν λύσεις Infrastructure-as-a-Service (IaaS).
7. Άνοδος των υβριδικών συσκευών LTE/LMR για Mission Critical Communications
Οι τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας όπως το Long Term Evolution (LTE) και η έλευση του 5G θα ενισχύσουν τα παραδοσιακά δίκτυα Land Mobile Radio (LMR) και θα τα ενισχύσουν με ευρυζωνικές δυνατότητες που υποστηρίζουν μεγάλες ταχύτητες και υψηλή ασφάλεια. Η Omdia αναμένει ότι το 2022 θα είναι η χρονιά που θα είναι διαθέσιμες περισσότερες υβριδικές συσκευές LTE/LMR, για τις οποίες η ζήτηση θα ανέβει σημαντικά.
Στην έκθεση της, η Omdia εκφράζει την αισιοδοξία της γύρω από τις τεχνολογικές εξελίξεις στο τομέα της φυσικής ασφάλειας και την ενίσχυση των δυνατοτήτων που θα προσφέρουν, οδηγώντας την καινοτομία και την ανάπτυξη του κλάδου