5o Συνέδριο & Έκθεση EXPOSEC 2006 / Homeland & Corporate Security
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η πρωτοποριακή εκδήλωση της Exposec 2006, όπου Έλληνες και ξένοι εκπρόσωποι δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών και άλλων φορέων, ανέπτυξαν όλα τα καίρια ζητήματα ασφάλειας.
Δυναμικό παρών έδωσε, για πέμπτη συνεχή χρονιά, το συνέδριο/ έκθεση για θέματα ασφάλειας -Exposec 2006- Homeland & Corporate Security, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας, στις 28 και 29 Μαρτίου 2006. Στις συνεδριακές εκδηλώσεις συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι ειδικοί, οι οποίοι ανέπτυξαν όλα τα καίρια ζητήματα ασφάλειας.
Την έναρξη της 5ης Exposec 2006, κήρυξε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κος Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος έκανε λόγο, στην εισαγωγική ομιλία του, για τα τρία επίπεδα παροχής ασφάλειας στα οποία αναπτύσσεται η ΕΛ.ΑΣ. και σχετίζονται με την εγκληματικότητα, τις κοινωνικές αποστολές τηςΑστυνομίας (Υπηρεσίες Τροχαίας, Αστυνομικό Τμήμα)και τις ασύμμετρες απειλές. Στο συνέδριο παρευρέθησαν και μίλησαν, μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου όπως ο κος Πάνος Καμμένος, που αναφέρθηκε στο τοπίο της διεθνής τρομοκρατίας και τις ασύμμετρες απειλές, επισημαίνοντας την ανάγκη επίλυσης αυτών προβλημάτων μέσω της διπλωματίας. Παρευρέθηκε επίσης, ο κος Πέτρος Ευθυμίου, που επισήμανε την ανάγκη άμεσης συσχέτισης των θεμάτων ασφαλείας με την κοινωνία καθώς και την ανάγκη διεθνούς πολιτικής συνεργασίας. . Ο κος Πέτρος Μαντούβαλος αναφέρθηκε στην πορεία του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και στο δίλημμα ασφάλεια ή ελευθερία, που αρκετές φορές έρχεται στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κος Πάνος Σόμπολος μοιράστηκε πολλές από τις εμπειρίες του στο αστυνομικό ρεπορτάζ, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αύξηση των δεικτών εγκληματικότητας και τις νέες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος.
Στις πιο ειδικές παρουσιάσεις, άκρως ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε ο Αστυνόμος Β’, κος Σκαρτσής Νικόλαος (Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών/ ΕΛ.ΑΣ.), σχετικά με την ενίσχυση της προστασίας των εγγράφων ασφαλείας από πλαστογράφηση. Ο κος Σκαρτσής αναφέρθηκε λεπτομερώς στα μέτρα ασφαλείας πρώτου, δευτέρου και τρίτου επιπέδου, που επρόκειτο να ενσωματωθούν στα νέα έγγραφα ασφαλείας και τα οποία θα καθιστούν αδύνατη την πλαστογράφηση και παραχάραξή τους. Έπειτα από τον κο Σκαρτσή, το λόγο πήρε ο κος Κοντολέων Παναγιώτης (Εμπορικός Διευθυντής, Wackenhut Security), o οποίος εστίασε την ομιλία του στο ρόλο των υπηρεσιών Security σήμερα, απέναντι στη δράση νέων οργανωμένων εγκλημάτων. Η επόμενη ενότητα του συνεδρίου αφορούσε ένα μελανό σημείο της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας …Την οδική ασφάλεια. Μιλώντας με αριθμούς και ποσοστά, ο Καθηγητής κος Κανελλαϊδης Γιώργος (Τομέας Μεταφορών & Συγκοινωνιακής Υποδομής, Ε.Μ.Π.) έδωσε βάση στην αύξηση, έως και 12%, του αριθμού των νεκρών σε οδικά ατυχήματα στη χώρα μας, την περίοδο 1980-2004. Όπως τόνισε ο κος Κανελλαϊδης, οι απώλειες στα οδικά ατυχήματα είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, που απαιτεί συντονισμένη και διαχρονική εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπισή του. Το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας ανέδειξε περαιτέρω στην ομιλία του ο κος Παπαδάκος Κώστας (Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων), ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα της ταχύτητας, που, όπως είπε, αποτελεί την κυρίαρχη αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%. Το πρόβλημα της διαχείρισης της ταχύτητας, σύμφωνα με τον κο Παπαδάκο, απαιτεί τη συμβολή εξελιγμένων τεχνολογιών και βελτιωμένων μέτρων, που θα συντελέσουν σε ένα πιο ασφαλές οδικό δίκτυο. Στη συνέχεια του συνεδρίου, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της ασφάλειας των αερομεταφορών και των αεροδρομίων. Ο κος Βασιλάκος Ευάγγελος (Υποδιοικητής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας) μας ενημέρωσε πλήρως για τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.), δίνοντας έμφαση στα σύχρονα ακτινοσκοπικά μηχανήματα χειραποσκευών -αποσκευών και στις νέες συσκευές ασφαλείας, με τις οποίες έχει εφοδιάσει η υπηρεσία τα αεροδρόμιά της, για τον πλήρη έλεγχο των αποσκευών.
Η ασφάλεια των λιμανιών αποτέλεσε επίσης σημαντική ενότητα του συνεδρίου, στην οποία ξεχώρισαν οι ομιλίες του κου Βλάχου Γεωργίου (Γενικός Γραμματέας Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής, Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας) και της Πλοιάρχου Λ.Σ. κας Μπασδάνη Ελένης (Δ/ντρια Δ/νσης Ελέγχου Διαχ. Ασφάλειας Πλοίων & Λιμενικών Εγκαταστάσεων). O κος Βλάχος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τo επίπεδο ετοιμότητας των ελληνικών λιμένων, σε σχέση με τις απαιτήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του ISPS Code, ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στους σχεδιασμούς και τις στοχεύσεις που έχει θέσει η ηγεσία του Υ.Ε.Ν. Λεπτομερή αναφορά στους στόχους του ISPS Code, έκανε στην ομιλία της η κα Μπασδάνη, στα πλαίσια της ασφάλειας της παγκόσμιας ναυτιλίας από έκνομες ενέργειες.
Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου περιλάμβανε εξίσου ενδιαφέρουσες ενότητες, πάνω σε κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα ασφάλειας. Στην πρώτη ενότητα, με θέμα την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, η κα Ελένη Α. Σωτηρίου (τ. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Ελεγκτών Συστημάτων Πληροφορικής, ISACA) τόνισε την αναγκαιότητα της πολιτικής ασφάλειας σήμερα, τους στόχους που εξυπηρετεί και τη διαδικασία που ακολουθείται για τη δημιουργία και την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής Πολιτικής Ασφάλειας. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Αστυνόμος Α΄, κος Σφακιανάκης Εμμανουήλ (Προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής), ο οποίος εστίασε την ομιλία του στη ραγδαία αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, αναφέροντας πρόσφατα περιστατικά διαφόρων εγκληματικών πράξεων και δραστηριοτήτων μέσω διαδικτύου. Σημαντικό σκέλος του συνεδρίου αποτέλεσε, αναμφισβήτητα, η έρευνα της εταιρείας ΚapaResearch, με θέμα «Πόσο ασφαλείς νιώθουν οι Έλληνες σήμερα». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 68,9% των ερωτηθέντων θεωρεί την Ελλάδα ασφαλή χώρα και την πρώτη θέση της εμπιστοσύνης των πολιτών χαίρει το Πυροσβεστικό Σώμα. Στην τελευταία ενότητα του 5ου συνεδρίου Exposec 2006, οι παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν στο θέμα της διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και πιο συγκεκριμένα, στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία και ασφάλεια της επικοινωνίας. Ο κος Δημητρακόπουλος Γιώργος (Product Manager Cryptographic Equipment, Products Marketing, Intracom Defence Electronics) έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο της κρυπτασφάλισης, ως το πλέον σημαντικό συστατικό πολλών λύσεων για την αντιμετώπιση του ευπρόσβλητου της πληροφορίας. Τέλος, το 5ο συνέδριο Exposec 2006 ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Καθηγητού κου Πολύζου Γεώργιου (Διευθυντή Εργαστηρίου Ασυρμάτων Δικτύων & Πολυμεσικών Τηλεπικοινωνιών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της τεχνολογίας, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά των ασύρματων δικτύων και στα δίκτυα κινητών τηλεπικοινωνιών.
Αξίζει να αναφέρουμε και την παρουσία των εταιριών στον εκθεσιακό χώρο της εκδήλωσης, όπως η Wackenhut Security και η Bosch, που μοιράστηκαν ως συνεργαζόμενες εταιρίες τον ίδιο χώρο καθώς και τις εταιρίες Siemens, Intracom, Lokheeed Martin, BP Hellas, Unisystems, Sun Microsystems, Thales Electronic Systems και Bee Tech.