5o Security Project Cyprus 2021 – Ιχνηλατώντας το μέλλον της έξυπνης ασφάλειας
Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του ψηφιακού 5ου Συνεδρίου Security Project Cyprus με τίτλο “The Future of Smart Security”, ειδικοί και επαγγελματίες του χώρου της φυσικής ασφάλειας, καθώς και στελέχη της αγοράς των υπηρεσιών και των τεχνολογικών συστημάτων, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε ένα ευρύ κοινό όλες τις σύγχρονες εξελίξεις, να αναπτύξουν στρατηγικές, να προτείνουν λύσεις και να διατυπώσουν προτάσεις για το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον.
Το 5o Security Project Cyprus – που αποτελεί θεσμό στο χώρο της Ασφάλειας σε Κύπρο και Ελλάδα – πραγματοποιήθηκε όπως πάντα υπό την οργανωτική ευθύνη των εταιριών SmartPress και SmartCom με πυλώνα το περιοδικό Security Manager και την υποστήριξη σημαντικών φορέων.
Η φετινή διοργάνωση μετουσίωσε σε πράξη την έννοια της «Έξυπνης Ασφάλειας», αποτυπώνοντας όλες τις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις, τους αναδυόμενους κινδύνους, αλλά και τις σύγχρονες στρατηγικές, τις βέλτιστες πρακτικές και τις καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσονται για τη προστασία υποδομών, εγκαταστάσεων, περιουσιών και φυσικά και πάνω από όλα των ανθρώπων. Μέσα από το εξαιρετικό περιεχόμενο που ανέπτυξαν οι εισηγητές του συνεδρίου, διαπιστώσαμε ότι η έννοια της ευφυΐας στο τομέα της Ασφάλειας γίνεται πράξη μέσα από συγκεκριμένες μεθοδολογίες, διαδικασίες και τεχνολογικές λύσεις που είναι διαθέσιμες στην αγορά και αναβαθμίσουν τις δυνατότητες των έργων στη Κύπρο, την Ελλάδα και όλο το κόσμο.
Το 5o Security Project Cyprus – που συντόνιζε ο Αρχισυντάκτης του Security Manager Βλάσης Αμανατίδης – ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία του Υπαστυνόμου Νίκου Νικολάου, ως Υπεύθυνο του Γραφείου Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφάλειας της Αστυνομίας Κύπρου. Ο κ. Νικολάου μεταξύ άλλων μας ενημέρωσε για τις δρομολογούμενες νομοθετικές αλλαγές, σε ότι αφορά το περιεχόμενο των εκπαιδεύσεων που λαμβάνουν όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια ιδιώτη φύλακα στην Κύπρο, αλλά και τις διαφοροποιήσεις που εξετάζονται στην κατηγοριοποίηση των αδειών του προσωπικού ασφάλειας, όπου υπάρχει πρόθεση ανάλογα με τις υπηρεσίες που θα προβλέπονται, να εξειδικευτούν περαιτέρω. Ο κ. Νικολάου, επισήμανε παράλληλα την ανάγκη ενδυνάμωσης της συνεργασίας όλων των φορέων που ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας στην Κύπρο.
Στην συνέχεια των εναρκτήριων ομιλιών, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ασφάλειας (KY.ΣΕ.Α), Μάριος Τρύφωνος ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο και την ανοδική πορεία, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο τομέα των υπηρεσιών και τεχνολογικών έργων της ιδιωτικής ασφάλειας στη Κύπρο, επισήμανε τη συμβολή του κλάδου στην αγορά εργασίας συνολικά και παρουσίασε τις δράσεις του Συνδέσμου και τις προσπάθειες που γίνονται για την ουσιαστικά αναβάθμιση του και την ενίσχυση του επαγγελματισμού των εταιριών και του προσωπικού. Ο κ. Τρύφωνος υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται συναντίληψη και ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας καλής συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με τους κρατικούς φορείς και την Αστυνομία, προκειμένου να λυθούν τα όποια προβλήματα εμφανίζονται με απώτερο σκοπό να προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, ενώ παρουσίασε και τις προτάσεις του Συνδέσμου για τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.
1η ενότητα: Σύγχρονες Στρατηγικές στη Διαχείριση Κρίσεων & Έξυπνη Ανάπτυξη Έργων και Υπηρεσιών Προστασίας Εγκαταστάσεων και Ανθρώπων, σε ένα Περιβάλλον Εξελισσόμενων Απειλών!
Ακολούθησε η 1η θεματική ενότητα του συνεδρίου, στην αρχή της οποίας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον Ανδρέα Κωνσταντακόπουλο – Υποστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ε.α., Πρόεδρο της Ένωσης Διαπραγματευτών Ελλάδας (Εν.Δι.Ε.) – να αναδεικνύει τις συνθήκες εκείνες όπου μέσα στην πανδημία ευνοούσαν περαιτέρω στη δημιουργία κρίσεων, παραθέτοντας παράλληλα τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης αυτών των κρίσεων με βάση την επικοινωνία και τη γλώσσα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: Η γλώσσα κάστρα καταλύει και κάστρα θεμελιώνει.
Η «Προτεινόμενη Στρατηγική Catenaccio για τη Διάσωση των Επιχειρήσεων από Κινδυνογενεσιουργές Συνθήκες» ήταν το θέμα που επέλεξε αυτή τη φορά να παρουσιάσει ο συνεργάτης μας, συγγραφέας και εκπαιδευτής Σπύρος Κυριακάκης, υποστηρίζοντας την επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης και λήψης της ενοποιημένης πληροφορίας: «Health – Intelligence – Security – Safety» προς τους υπευθύνους λήψης αποφάσεων στις εταιρίες, προκειμένου να ενισχύσουν τους μηχανισμούς προστασίας τους σε όλο το εύρος.
Η «Διαχείριση Κρίσεων ως Εργαλείο Διοίκησης που Εξοστρακίζει κάθε Απειλή» ήταν η κεντρική ιδέα της εισήγησης του Αναστάσιου Γερασιμάτου (Emergency, Crisis and Disaster Manager, Managing Director H.C.D.M.I.) που μεταξύ άλλων παράθεσε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις μιας κρίσης, θέτοντας ως σπουδαιότερο βήμα το … «να είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά».
Το πολύ σημαντικό θέμα «Διάσωση και Διαφυγή σε Δύσκολα Περιστατικά» μέσα από την εισήγηση που πραγματοποίησε ο Δημήτριος Καμίτσος – Διευθυντής Πωλήσεων Safety Division, Ελλάδος Κύπρου της Draeger, κέρδισε το ενδιαφέρον όσων παρακολουθούσαν το συνέδριο. Από τα πολύ χρήσιμα στοιχεία που ανέφερε ο ομιλητής κρατήσαμε μεταξύ άλλων, την επισήμανση του, ότι για την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε ένα δύσκολο περιστατικό, δεν απαιτείται πάντα εξελιγμένη τεχνολογία και εξοπλισμός υψηλού κόστους, αλλά ακόμα και με απλά μέσα χαμηλού κόστους, μπορεί να διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ζωής όταν προκύψει έκτακτη ανάγκη.
«Ολοκληρωμένες Λύσεις Περιμετρικής Προστασίας για Προηγμένη Ασφάλεια και Αντιτρομοκρατία» ανέδειξε στη συνέχεια ο Γιώργος Σαρδέλης – COO της BGI Europe. Ο εκπρόσωπος της BGI, μας ενημέρωσε για τα πρότυπα και τις διαδικασίες που απαιτούνται σε εφαρμογές υψηλής ασφάλειας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις κορυφαίες προτάσεις που σχεδιάζει και κατασκευάζει η BGI Group με σκοπό να καλύπτουν τις υψηλές απαιτήσεις προστασίας σε εγκαταστάσεις κρίσιμης σημασίας και όχι μόνο.
Ο κομβικός ρόλος που έχει ένα 24ωρο κέντρο επιχειρήσεων, οι σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις και λύσεις και φυσικά ο κρίσιμος ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στον τομέα της ασφάλειας σήμερα, αποτέλεσαν το επίκεντρο της εξαιρετικής εισήγησης του Ιωάννη Χαντζή – Διευθυντή Ασφαλείας της Ilarchos Security Services.
Ο Γιάννης Δάγκλης – Πρόεδρος της WUAVF Ελλάδας – στη συνέχεια μας έδωσε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για το πως αξιοποιούνται τα Drones σε Σύγχρονες Τακτικές Επιχειρήσεις, ενώ αμέσως μετά ο Βασίλης Βλάχος – Country Manager, Greece & Cyprus της Kaspersky – παρουσίασε την κορυφαία λύση Anti-Drone που έχει αναπτύξει η Kaspersky για να αντιμετωπίσει την κακόβουλη χρήση των Drones με αποτελεσματικό τρόπο.
2η ενότητα: Πως οι Έξυπνες Τεχνολογικές Λύσεις Μπορούν να Συμβάλουν στην Αναβάθμιση της Απόδοσης των Εφαρμογών Ασφάλειας
H 2η ενότητα του Συνεδρίου ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στις σύγχρονες τεχνολογίες και ξεκίνησε με τη συμμετοχή του Γεώργιου Κολώνια – Software Development Manager της Space Hellas – που μας ενημέρωσε για τις αναβαθμισμένες δυνατότητες της νέας έκδοσης του εργαλείου Guardian 2.0, που αποτελεί μια ενοποιημένη πλατφόρμα διαχείρισης φυσικής ασφάλειας, την οποία έχει αναπτύξει η Space Hellas.
«Καινοτόμες Λύσεις για ένα Ασφαλέστερο Περιβάλλον από την Hikvision» που καλύπτουν σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας για κάθε έργο, αλλά και τις ανάγκες που προέκυψαν στην περίοδο της πανδημίας για την υλοποίηση των μέτρων προστασίας, παρουσίασε ο Θεόδωρος Παπαναγιώτου – Channel Sales Manager GR & CY της Hikvision.
Την πρωτοποριακή ιδέα ανάπτυξης τεχνολογιών πολλαπλών αισθητήρων, ως βάση για τις ολοκληρωμένες λύσεις έξυπνων πόλεων, ανέλυσε στη συνέχεια ο Christian Linthaler – Head of Sales της Dallmeier Electronic GmbH & Co. KG – που συμμετείχε στο συνέδριο ως συνεργάτης της Blue Sun Automation Limited.
Στη συνέχεια ο Γιάννης Ζαχαριάκης – Technical Support Engineer Greece & Cyprus της Dahua Technology – μας έδειξε στη πράξη πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ενσωματωθεί και να αξιοποιηθεί από τις εφαρμογές βίντεο επιτήρησης που υλοποιεί η Dahua, παρέχοντες αναβαθμισμένες δυνατότητες στους εγκαταστάτες των έργων αλλά και τους τελικούς πελάτες.
Ο Άντης Σωφρονίου – Managing Director της Handy’s Security Systems Ltd. / BigChange Cyprus – και ο Στέλιος Γεωργίου – Business Developer για την BigChange Cyprus -κατά την παρουσία τους στο συνέδριο, μοιράστηκαν μαζί μας όλα τα πλεονεκτήματα και τις πλούσιες δυνατότητες που προσφέρει στις επιχειρήσεις η πλατφόρμα διαχείρισης επαγγελματικών εργασιών της BigChange.
Οι «Ολοκληρωμένες Λύσεις Ενοποίησης Συστημάτων Πυρανίχνευσης και Αναγγελιών/Φωνητικού Συναγερμού (PA/VA)» και το πως αυτές μπορούν πραγματικά να προστατέψουν τις εγκαταστάσεις σε έκτακτες και δύσκολες περιστάσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης που πραγματοποιήσαν ο Άγγελος Καραθάνος – Γενικός Διευθυντής, NSC Hellas και ο Ανδρέας Λούντζης – Μηχανικός πωλήσεων της NSC Hellas.
Η 2η ενότητα του συνεδρίου έκλεισε με την εισήγηση του Τεχνικού Διευθυντή της Vector Security, Μανώλη Μανδαλάκη, μέσα από την οποία είδαμε στην πράξη δυο εφαρμογές που υλοποιούν απόλυτα την τεχνολογική ενοποίηση των λύσεων και συστημάτων ασφάλειας και καταλήγουν σε ένα κέντρο επιχειρήσεων. Και οι δυο λύσεις προσφέρουν στους επαγγελματίες εγκαταστάτες, αλλά και τους τελικούς πελάτες σημαντικές δυνατότητες.
Όλο το συνέδριο μπορείτε να παρακολουθήσετε on demand στη σελίδα www.securityproject.com.cy
Για ακόμα μια χρονιά, εταιρίες του χώρου της Ασφάλειας υποστήριξαν το Security Project Cyprus ως χορηγοί και συμμετείχαν ενεργά στο περιεχόμενο του, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να παρουσιάσουν στην ψηφιακή έκθεση και τα virtual περίπτερα που μπορείτε να επισκεφτείτε εδώ https://securityproject.com.cy/periptera/ πολλές πληροφορίες για τις δραστηριότητες τους.